Несоодветно однесување на професорите во поглед на заштита на децата и решавање на нивните проблеми

С

Само Човек

Гостин
Ако веќе збориме за Глупоќа нешто си далеку пред мене во тој поглед, а кога си паметна ајде дај кажи на кој КУР основ ке тужи и за ШТО КЕ ТУЖИ?
не те срам како постар со вакви изрази ? Све океј во право си али речникотѕ не ти личи ни на годините ни на професијата:D
--- надополнето: 28 мај 2012 во 22:03 ---
Мајка сум на деветгодишно девојче, ученичка во четврто одделение. Моето дете има примерно поведение, добра ученичка е која редовно и марливо ја следи наставата, сметам и тврдам дека не е проблематично дете во поглед на дисциплината и исполнувањето на своите обврски кои ги има како ученик.
Неодамна заболи од Мононуклеоза, вирусно заболување кое пред се се манифестира со воспаление на грлото и крајниците, но исто така постои и пореметување во функцијата на црниот дроб и слезинката при што поради зголемување и напнатост на слезинката постои опасност од нејзина перфорација т.е прскање, и строго е забранета секоја физичка активност поврзана со нагли движења, потреси, скокови. Бидејќи болеста кај моето дете се јави во доста тешка клиничка форма учителката е писмено (и усно, лично од моја страна) известена со боледување и сета потребна документација за сите можни последици.
Поради банална расправија со друго девојче од класот, мојата ќерка добила неколку удари со тупаници по стомакот од девојчето со кое се расправале, и закани од истото девојче дека "Ќе и ја извади слезинката" (напоменувам дека мојата ќерка во ниеден момент не употребила физичка сила ниту погрден збор). За среќа, не се случи ништо страшно. Учителката не била присутна на самата расправија, меѓутоа кога моето девојче побарало помош од неа, наместо поткрепа и одбрана која што по секоја логика би требало да ја добие добила одговор дека проблемите се решаваат на класен час, и тоа со доста висок тон, додека однесувањето на другото девојче било потполно занемарено, па таа не добила воопшто никаков укор, ни совет, ниту пак некој и посочил за можните последици од нејзината постапка.
Изреволтирана од однесувањето на учителката пред се, и сметајќи дека нејзината вина е поголема од вината на девојчето-насилник од проста причина што девојчето е малечко и верувам несвесно за можните последици, и се јавив, но добив доста дрски одговори од кои можев да заклучам дека:
1. Или сум јас луда
2. Или учителката е луда
Имам сознанија дека и други родители се жалеле на однесувањето на учителката, но добиле одговор - ако не ви одговара, префрлете го детето во друго училиште.
Кои се правата на моето дете?
Каде можам да се пожалам ако директорот на училиштето ја штити учителката без оглед на нејзиното однесување?
партијата ја штити.
Дрските одговори не можеш да ги докажеш, исто и учителката е педагог да, но прв степен е семејството.
Девојчето не настрадало,така што немаш ни медицинска основа.
Уствари ќе ти кажат префрли го детето.
. Дисциплината во училиштата треба да го почитува човечкото достоинство на децата стои во член 28 од правата на детето.
Од тука натаму прашај адвокат, но не сум оптимиста.Можеш да го тужиш училиштето врз основа на ова,против наставничката си немоќна

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.420
Наставничката не е дадилка која што треба да изиграва телохранител.
Наставничката е платена да ти го образува детето,не да му пружа љубов и топлина уште помалку топлина,и разбирање.
Во право си, за ова служат наставниците

Член од
28 мај 2012
Мислења
10
Поени од реакции
4
Наjдобро би било да jа префрлите вашата ќерка во друга паралелка или уште подобро во друго училиште а доколку имате вишок време предлагам да упатите жалба до Министерството за образование и да се jавите во Министерството за труд и социjална политика т.е до секторот за заштита на децата. Директорите, наставниците, педагозите и сл. се наjчесто партиски поврзани и воопшто не се грижат за редот и мирот туку за нивните плати. Незнам дали овоj сектор за заштита на децата би можел да ви помогне но вреди да се обидете

Сектор за заштита на децата

Раководител на сектор: Навсика Петровска

Телефон: 02/ 3 114 460

е-маил: npetrovska@mtsp.gov.mk
Не сакам да мислам на тоа што можеше да се случи. Всушност, никој не ми гарантира дека некоја друга непредвидена ситуација би можела да биде исто толку опасна како и оваа што се случи, потполно сум свесна дека моето дете не може да биде во целост заштитено. Мојот револт не е упатен целосно и само кон девојчето-насилник, фигуративно речено. Причината за кавгата за нас возрасните е можам да кажам смешна, девојчињата си ги "издале" симпатиите една на друга, а она другото девојче ја удирало ќерка ми по стомак баш поради тоа што фантазијата и била "разбудена", претпоставувам, поради тоа што моето девојче предходно и раскажувало дека слезинката и е отечена. Децата не можат да бидат критични како возрасните. Воопшто нема да ме зачуди ако тие утре повторно продолжат да другаруваат. Мене ме чуди реакцијата на учителката, и понатаму ќе ме чуди па макар и да не сум во право. Нејзината реакција е всушност преќутно одобрување на насилство. Префрлање на моето дете во друг клас би била, сметам, доста трауматична мерка. Би сакала најискрено да ја префрлам учителката... Најверојатно ќе треба да се помирам со ситуацијата, тоа го заклучив читајќи ги одговорите. Ќе треба да издржиме уште една година со оваа учителка. Првичниот револт веќе ми поминува, сепак и понатаму тврдам дека работите не се поставени онака како што треба да бидат и дека нема правда.
Фала ви на сите за мислењата и советите. Можеби и ќе се обратам некаде, не сум сеуште сигурна.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.289
Поени од реакции
564
таков е системот ... ако наставникот е строг, сите родители се бунат за тоа, а ако не преземе ништо (како овде) пак родителите се бунат ... никаквата ...

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.229
Поени од реакции
14.570
Да не смеат,не е педагошки,не е во ред се создавале трауми на децата.
Не трабло да се кара уште помалку да се тепа,секогаш ке се најде некој родител кој што ке каже дека детето му е искомплексирано поради лошото однесување на некој наставник.
Па губело мотивација за учење така,па незнам што. Ова се реални и видени проблеми не се измислени,денес наставниците се сведени на ниво на кукла што зборува.
Епа тоа ти што сметаш дека ЧОВЕЧКИ би било да ја заштити, никаде не стои дека треба да ја заштитува. Не велам дека огорченоста не ти е оправдана,но не си во право. Не е платена таа таму да заштитува никого,субјективно е гледиштето на секој родител,да го прашаш родителот на другото дете сигурно и тој ке рече дека неговото е во право и неговото било испровоцирано. Да му се развикала наставничката на него,родителите на тоа дете би реагирале исто како ти сега, ЈА ИСКАРАЛА НА ВИСОК ТОН, немала такво право.
НА ВИСОК ТОН дискутабилно што е висок тон, и да проблемите се изнесуваат на класен час,па иде психолог/педагог.
Да за жал сувопарното давање на знаење им е единственото задолжение,ништо повеќе ништо помалку, ако научи детето научи ако не тоа му е.
И пази затоа и е звањето Наставник,никаде не пишува воспитачка, порано пишуваше воспитно образовна програма за ученици од тоа до тоа оделение, сега пишува образовна програма.
Револтот ти е на место те разбирам,но и ти мораш да сватиш дека таа наставничка изгледа нема намера да се замара со ништо повеќе отколку тоа што и е работа,можеби изгледа не ЧОВЕЧКИ ( мене ми изгледа човечки искрено кажано никој не сака да си комплицира ) но тоа е што е,законски морално или било како таа е во право.
Значи у случај две деца од по 9-10 години да се степаат учителката треба да седне и да ги гледа пошто она по закон не е телохранител бодиград или како и да ја нарече и дека не е платена за тоа?

Ма немој да ме јебеш бре

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.289
Поени од реакции
564
а она другото девојче ја удирало ќерка ми по стомак баш поради тоа што фантазијата и била "разбудена", претпоставувам, поради тоа што моето девојче предходно и раскажувало дека слезинката и е отечена.
зар другото девојче е толку злобно како опишаново? друго е удрило, друго удирало ... можеби другите родители имаат поинаква приказна добиена од нивното девојче ...

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Значи у случај две деца од по 9-10 години да се степаат учителката треба да седне и да ги гледа пошто она по закон не е телохранител бодиград или како и да ја нарече и дека не е платена за тоа?

Ма немој да ме јебеш бре
А што треба според тебе да направи ?
Ако земе да ги дели, во моментот може на некое од “ ангелчињата“ да му направи модринка ако го притисне или повлече посилно,тогаш што правиме ?
Ке си остане без работа плус и тужба може да попие,а зошто затоа што нели после ке испадне па тие се само деца!
Не бе брате,умре времето кога наставниците и професорите гледаа да направат луѓе од децата што им ги праќаат,сега само гледаат да го одржат часот и толку.
А и со право така прават , башка јасно кажа мајката дека наставничката не била присутна кога било тепањето.И ете гледаш што испадна сега од цела ука и бука,демек наставничката премолчено одобрувала насилство,уште малку ако почекаме и зборењето на ВИСОК ТОН ОД наставничката ке го снема.

Член од
28 мај 2012
Мислења
10
Поени од реакции
4
А што треба според тебе да направи ?
Ако земе да ги дели, во моментот може на некое од “ ангелчињата“ да му направи модринка ако го притисне или повлече посилно,тогаш што правиме ?
Ке си остане без работа плус и тужба може да попие,а зошто затоа што нели после ке испадне па тие се само деца!
Не бе брате,умре времето кога наставниците и професорите гледаа да направат луѓе од децата што им ги праќаат,сега само гледаат да го одржат часот и толку.
А и со право така прават , башка јасно кажа мајката дека наставничката не била присутна кога било тепањето.И ете гледаш што испадна сега од цела ука и бука,демек наставничката премолчено одобрувала насилство,уште малку ако почекаме и зборењето на ВИСОК ТОН ОД наставничката ке го снема.
Не, или јас погрешно те сфаќам тебе или ти мене. Наставничката премолчено одобрува насилство во смисол што ниту збор на несогласување не му упати на другото девојче. Нели е тоа преќутно одобрување? Ќе ме побиеш знам, ама јас така го доживувам тоа. Денес животот на моето дете беше загрозен. Среќна сум што се добро се заврши. Гледам дека е прилично тешко да се докаже правдата. Вистината е токму онаква каква што ви ја пласирав овде, ама јас секако не можам да го докажам тоа. Па и да го докажам, како што кажуваш учителката нема никаква одговорност, па дури помислувам дека може и да ме обвини дека сум ја вознемирила?
Од друга страна стои фактот дека му се развика на моето дете, исто и мене кога и се јавив. И трескала врати после моето јавување. И јас и се развикав. Не можев да се воздржам.
Ако ги прифатам твоите оштри коментари како чиста вистина, тогаш можам да речам дека наставничката е во право, јас погрешив.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Не, или јас погрешно те сфаќам тебе или ти мене. Наставничката премолчено одобрува насилство во смисол што ниту збор на несогласување не му упати на другото девојче. Нели е тоа преќутно одобрување? Ќе ме побиеш знам, ама јас така го доживувам тоа. Денес животот на моето дете беше загрозен. Среќна сум што се добро се заврши. Гледам дека е прилично тешко да се докаже правдата. Вистината е токму онаква каква што ви ја пласирав овде, ама јас секако не можам да го докажам тоа. Па и да го докажам, како што кажуваш учителката нема никаква одговорност, па дури помислувам дека може и да ме обвини дека сум ја вознемирила?
Од друга страна стои фактот дека му се развика на моето дете, исто и мене кога и се јавив. И трескала врати после моето јавување. И јас и се развикав. Не можев да се воздржам.
Ако ги прифатам твоите оштри коментари како чиста вистина, тогаш можам да речам дека наставничката е во право, јас погрешив.
Мајко не се тоа оштри коментари туку се реални,замисли си ја другата Мајка и таа би и крекала исто како и ти што си и крекала ЗАТОА ШТО НА ВИСОК ТОН ке ја искарала ќеркаи, не си во право ама во ниеден случај.
И што сега таа треба да се става во проблеми затоа што едно девојче удрило друго,и едното девојче прво се пожалило кај наставничката а после кај мама по телефон да и каже дека не ја искарала удирачката ?
Ма немој ти се молам,ако не сваќаш свати тоа ти е исто како и секоја друга професија,нема карање нема тепање има само одржување на часови,никој не сака беспотребно да се нервира,ете гледаш дека и другата знаела што е проблемот со ќеркати,и наставничката им кажала,дека ќеркати има проблем.
Не оправдувам јас никого само многу бре пренапумпавате, имате склоност од мува слон да правите, не само ти грото од денешните родители се такви.
треба да сватиш дека не си и ти шефица на наставничката,дека таа не ти одговара на тебе, и немаш право да и се јавуваш за време на работа.
Колку што знам има ден за средби со родители,а ако мислиш дека детето не ти е безбедно во училиште отпиши ја и решен проблем. Тоа ти е голата вистина, и со кое право ти си и се развикала на наставничката ? КОЈА СИ ТИ да се развикуваш на некого ? само затоа што ќеркати незнае да седи мирна?
Абе ај смачено ми е од вакви и слични муабети

Член од
28 мај 2012
Мислења
10
Поени од реакции
4
Мајко не се тоа оштри коментари туку се реални,замисли си ја другата Мајка и таа би и крекала исто како и ти што си и крекала ЗАТОА ШТО НА ВИСОК ТОН ке ја искарала ќеркаи, не си во право ама во ниеден случај.
И што сега таа треба да се става во проблеми затоа што едно девојче удрило друго,и едното девојче прво се пожалило кај наставничката а после кај мама по телефон да и каже дека не ја искарала удирачката ?
Ма немој ти се молам,ако не сваќаш свати тоа ти е исто како и секоја друга професија,нема карање нема тепање има само одржување на часови.
А зошто тогаш кога веќе употребила висок тон не го насочила на вистинско место? Да била учителката шприцер-ладна обострано, па да не го искарала моето девојче и мене, ајде некако и да голтнам. И уште нешто - не сме ние некои размазотини кои реагираат на секоја ситница па се жалат без причина. Досега не сме се пожалиле за ништо. Мојата бурна реакција е поради тоа што сметам дека животот на моето девојче беше загрозен. Одлучивме секако утре да го посетиме педагогот, па понатаму ќе видиме.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
А зошто тогаш кога веќе употребила висок тон не го насочила на вистинско место? Да била учителката шприцер-ладна обострано, па да не го искарала моето девојче и мене, ајде некако и да голтнам. И уште нешто - не сме ние некои размазотини кои реагираат на секоја ситница па се жалат без причина. Досега не сме се пожалиле за ништо. Мојата бурна реакција е поради тоа што сметам дека животот на моето девојче беше загрозен. Одлучивме секако утре да го посетиме педагогот, па понатаму ќе видиме.
На твое место би се припазил јас од тужба поради вербален напад на работно место.
И пази се од соцјални служби да не ти тропнат на врата,бидејки незнам колку е РОДИТЕЛСКИ да се испраќа болно дете на училиште на кое што многу лесно може да му биде загрозен животот.
А за “ високиот “ ако го имало можеби го употребила доколку на ќеркати и било кажано неколкупати едно те исто,и мислејќи дека не ја дослушнала и не слуша добро го покачила благо тонот на гласот.

Член од
28 мај 2012
Мислења
10
Поени од реакции
4
На твое место би се припазил јас од тужба поради вербален напад на работно место.
Многу утешително. Среќа моја што не употребив навредливи зборови ;)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Мој совет е да отидеш кај директорот на училиштето и да побараш укор за учителката. Ова е секојдневие во школите. Во градинка кај мојата внука воспитувачката која има стаж 2 месеца влечела за коса мало девојче од 4 годинки оти несакало да јаде. Во тој момент случајно влегол родителот, таков општ хаос настанало што воспитувачката 6 месеци доби суспензија.
Некогаш ако сама не се поставиш поостро ќе те згази системот.

Член од
28 мај 2012
Мислења
10
Поени од реакции
4
И пази се од соцјални служби да не ти тропнат на врата,бидејки незнам колку е РОДИТЕЛСКИ да се испраќа болно дете на училиште на кое што многу лесно може да му биде загрозен животот.
Не одлучив јас дека керка ми треба да отпочне да оди на училиште. Тоа го одлучи лекар специјалист со писмена опомена дека детето треба да се воздржи од физички активности. Тепачки не се спомнати во белешката.
Читајќи ги вашите коментари дојдов до заклучок дека вие сте наставник во училиштето во кое учи ќерка ми?
--- надополнето: 29 мај 2012 во 00:13 ---
Не одлучив јас дека керка ми треба да отпочне да оди на училиште. Тоа го одлучи лекар специјалист со писмена опомена дека детето треба да се воздржи од физички активности. Тепачки не се спомнати во белешката.
Читајќи ги вашите коментари дојдов до заклучок дека вие сте наставник во училиштето во кое учи ќерка ми?

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
--- надополнето: 29 мај 2012 во 00:13 ---

Да бе наставничката сум јас па те плашам сега :pos: предавам во осум-годишна деветолетка
Ти кажувам како стојат работите,дека ама никако не си во право. А и ако решите да се правите паметни дека многу полесно вие ке настрадате отколку наставничката, и сега заклучив според белешката на докторот дека ќеркати не била во никаква животна опасност,туку како по обичај си крекате и си преувеличувате.
--- надополнето: 29 мај 2012 во 00:19 ---
Мој совет е да отидеш кај директорот на училиштето и да побараш укор за учителката. Ова е секојдневие во школите. Во градинка кај мојата внука воспитувачката која има стаж 2 месеца влечела за коса мало девојче од 4 годинки оти несакало да јаде. Во тој момент случајно влегол родителот, таков општ хаос настанало што воспитувачката 6 месеци доби суспензија.
Некогаш ако сама не се поставиш поостро ќе те згази системот.
За што бе укор , затоа што едно девојче удрило друго кога наставничката не била тука ? Треба да ги врзе или у кафез да ги стаи за да бидат мирни ? За високиот тон? Или за не прикажаното внимание кога детето го побарало? Или требало да се притресува зашто ја удриле ?

Kajgana Shop

На врв Bottom