Или можеби Mista 93 бил премногу надуван да не забележи дека на двете слики се илустрирани 4те хип-хоп елементи (DJ-ing, MC-ing, Graffiti, B-Boying) . И дека доколку побара на Google ќе најде илјадници илустрации и слики, кои речиси се слични, со некои мали промени (пр. тој последниот некаде се врти на рака, некаде на нога, некаде на кур...).Hiphopletika
vs The Icons ( stara zapadno amerikanska tvrdokorna ekipa za koja kur secam deka ne gi znaete)
Prvata slika e od makedonskite raperi nekade okolu 2007 naj verojatno slikata izleze.A ova vtorata slika e od prviot album na edni Americki raperi. Slikata e od 1998ma.
Konspiracija, ili mozebi Mista 93 znae mnogu povekje od vaste rap intrigi :p.
Ne velam deka namerno e iskopirano ova, mozebi e slucajno, ali eve .... sansa da jadam gomna
Bidete originalni momci.Vaka ne biva...
Abe .... gomna da se jade neli znaes . 4te elementa od nebo se gledat, ama jas sakam da kazam deka kopirat tugja ideja i toa e toa. Aj dokazi mi deka ne kopirat.Kako kje mi dokazes deka nivnata ilustracija na nivnata hip hop ekipa ne e kopirana ideja od koverot na Icons od 1998ma ???Gospod li im ja prati idejata ista kako na icons ?Oni se baknati od gospod ?Или можеби Mista 93 бил премногу надуван да не забележи дека на двете слики се илустрирани 4те хип-хоп елементи (DJ-ing, MC-ing, Graffiti, B-Boying) . И дека доколку побара на Google ќе најде илјадници илустрации и слики, кои речиси се слични, со некои мали промени (пр. тој последниот некаде се врти на рака, некаде на нога, некаде на кур...).
Така да, ништо не е копирано, само симболиката е претставена на различен начин.
Zakon e trakata !!!Samo sto premnogu mi zvuci na ovaa traka:Соло - Каде Ќе Бегаш (feat. Камени Мост)
http://www.youtube.com/watch?v=T7uvjgOwDn4
(Тракава лудница! Посебно Кумот - еден од најмоќните вокали)
Ниту јас можам да ти докажам дека идејата не е копирана, ниту ти можеш да ми докажеш дека е' копирана. Има илјадници илјадници артисти низ светот, голема е веројатноста барем двајца од нив да имаат иста идеја. Едноставно, дечките решиле името на групата и логото да бидат тесно поврзани. Едното ја симболизира културата, другото, нејзините елементи.Abe .... gomna da se jade neli znaes . 4te elementa od nebo se gledat, ama jas sakam da kazam deka kopirat tugja ideja i toa e toa. Aj dokazi mi deka ne kopirat.Kako kje mi dokazes deka nivnata ilustracija na nivnata hip hop ekipa ne e kopirana ideja od koverot na Icons od 1998ma ???Gospod li im ja prati idejata ista kako na icons ?Oni se baknati od gospod ?
--- надополнето: 27 мај 2012 во 20:59 ---
Албумот од Соло е правен во ДНС продукција. Како и другата трака со Скопје виа Софиа. Сигурно и тој бил многу надуван кога ги правел, и заборавил дека ист семпл искористил два пати.Zakon e trakata !!!Samo sto premnogu mi zvuci na ovaa traka:
Duri i pijanoto e slicno na momenti koga sopira zvonecot ima i pijano koe epten lici kako na Ago trakata osobeno negoviot del.Izgleda osnova na idejata na trakata na Solo e trakata na Ago.
Samo brat, sega ne sum naduvan .... mislam deka ubavo slusam kolku slicni se ideite
Abe turi im kuro na tie raboti okolo sempling i silicni produkcii ... toa sme go dzvakale dzvakale vekje so godini tuka na forumo uste od 15ta strana na vaa tema.Ja onaka se ponashav za logoto na starite raperi so cel da im dadam akcent na THE ICONS a ne na hiphopletika.Ova so koverot go znam od godini nazad ali denes od dosada resiv da se zakacam so cel da se zainteresira nekoi ako saka da cue koi se tie ICONS ali kur secam nikoj ne se e pital koi se tie ....Nadevam se kje si gi simnete i kje si preslusate dobar star rap.Ниту јас можам да ти докажам дека идејата не е копирана, ниту ти можеш да ми докажеш дека е' копирана. Има илјадници илјадници артисти низ светот, голема е веројатноста барем двајца од нив да имаат иста идеја. Едноставно, дечките решиле името на групата и логото да бидат тесно поврзани. Едното ја симболизира културата, другото, нејзините елементи.
Кога сме кај копирање на идеи, денес многу артисти пишуваат на тема улица. Доколку побараме назад во историјата, гарант некоја група или артист пр. од 1992/93 ја обработила истата тема. Дали тоа значи дека идејата е украдена? И ако еден артист веќе ја обработил, друг никој не смее?
Што мислиш за овие споредби?
http://www.youtube.com/watch?v=-fAGEmNPikE
http://www.youtube.com/watch?v=T5Xl0Qry-hA
http://www.youtube.com/watch?v=7WtpIPqndHg
http://www.youtube.com/watch?v=ZcumOa30yTo
Ако почнеме да бараме, има уште многу вакви случаеви. Како и да е, секоја од овие траки звучи одлично, иако има сличности.
Албумот од Соло е правен во ДНС продукција. Како и другата трака со Скопје виа Софиа. Сигурно и тој бил многу надуван кога ги правел, и заборавил дека ист семпл искористил два пати.
Не брат, не реков дека не е слична, туку дека ист човек ја правел. А зошто е слична - може само да нагаѓаме. Веројатно заборавил човекот дека веќе направил слична песна, со исти семплови.A po odnos na trakata na solo da ne sakas da mi kazes deka ne e slicna ???? AMAN BE ???? Nema veza ago li ja pravel ili ne, FAKT e deka semplite svireni ili ne ednakvo zvucat so koga skopje udira .Duval ili ne Ageta rezultatot e premnogu slicen.
Од Tonyo San во Јуни ќе излегува албумот. Од Блажеј - незнам кога. Исто и Зад Аголот во Јуни ќе го вадат албумот. Како и да е, летово ќе има многу рап за слушање. Посебно од ко ќе завршат децава со школо.Daj kazi znaes li ti ili nekoj drug na BLAZEJ koga kje ispagja albumot posle toa na TONYO SAN SINTEZATA NA UM I MEC koga kje ispagja ???
Покрај албумот Sinteza na Um i Mech.. Во видеото на траката Prijateli има најава за LP - Vetrovi, lisja i kapka son (Juni 2012). А за на Blazhej албумот нема никакви информации засега..Од Tonyo San во Јуни ќе излегува албумот. Од Блажеј - незнам кога. Исто и Зад Аголот во Јуни ќе го вадат албумот. Како и да е, летово ќе има многу рап за слушање. Посебно од ко ќе завршат децава со школо.
Мене ме интересира што направи LD Pistolero? До каде е спотот? На кој инструментал ќе се прави официјалната трака?