Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Зашто создал потенцијален Бог, кој тоа го одбива.:(
Зарем според библијата Бог не ги избрка Адам и Ева од градината токму поради можноста да посегнат по дрвото на животот и да станат како богови?
--- надополнето: 27 мај 2012 во 19:22 ---
знае што е каење, може да чувствува каење. знае се-може се, сезнаен+семоќен=СОВРШЕН:D
да цртам или свана:noze:
Во тој случај небеше ли дефиницијата за казнување само поради задоволството од тоа казнување - Садизам?

С

Само Човек

Гостин
Зарем според библијата Бог не ги избрка Адам и Ева од градината токму поради можноста да посегнат по дрвото на животот и да станат како богови?

Во тој случај небеше ли дефиницијата за казнување само поради задоволството од тоа казнување - Садизам?
Бог само ги исполнува нашите желби. Ти бираш казна . Бог со жалење ќе ти ја исполни. Значи жалење, а не садизам.:D
да цртам?:love:
--- надополнето: 27 мај 2012 во 19:32 ---

казната е ради гревот
--- надополнето: 27 мај 2012 во 19:33 ---
Дефиниција за казна ради грев е ПРАВДА

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Бог само ги исполнува нашите желби. Ти бираш казна . Бог со жалење ќе ти ја исполни. Значи жалење, а не садизам.:D
да цртам?:love:
Еве практичен пример да видиме дали ова е вистина, ако Бог сега ми ја исполни следнава желба, тогаш значи дека си во право, во спротивно грешиш.
Посакувам сега овој момент да се појавиш пред мене, и да го продолжиме разговорот во четири очи. :)
--- надополнето: 27 мај 2012 во 19:36 ---
казната е ради гревот

Дефиниција за казна ради грев е ПРАВДА
А дефиниција за грев е.....?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Бог е Љубов и тоа се покажува со тоа што светот е деструктивен ,а Бог ТРПИ , трпел и во содома, се додека не останал само еден НОРМАЛЕН.
А што несмее да казнува,, да биде лут на тие што немаат Љубов-како тоа што го возљубил светот го прави несовршен
Светот не е деструктивен. Деструктивна ти е бајатата религија што ја живееш. Човекот денес живее неспоредливо подобро од било кој момент во минатото - особено подобро споредено со времето на канаанитите и израелитите, на чии приказни се фураш. Малку повеќе внимание на целината (светски религии) би ти дошло добро.

Ако бог трпи - ебати богот, посебно ебати семоќниот бог.

Ако бог не смее да казнува, како што амиот викаш, тоа и не е некој бог, нели?

За крај, ебати несовршениот совршен бог што ниту совршеност има, ниту женска има, пошто мачо-нафураните исфрустрирани милитантни поданици наменски му ја заборавиле... Ашера и беше името.

С

Само Човек

Гостин
Еве практичен пример да видиме дали ова е вистина, ако Бог сега ми ја исполни следнава желба, тогаш значи дека си во право, во спротивно грешиш.
Посакувам сега овој момент да се појавиш пред мене, и да го продолжиме разговорот во четири очи. :)
ме виде бев на 1 микрометар, упс па ти гледаш само од 0.4 до 0.7 спектар
--- надополнето: 27 мај 2012 во 19:49 ---
А дефиниција за грев е.....?
http://forum.kajgana.com/threads/Што-е-тоа-грев-дефиниција.22256/

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
ме виде бев на 1 микрометар, упс па ти гледаш само од 0.4 до 0.7 спектар
Ништо, толку од вистинитоста на твоето тврдење. :)
Ти побарав христијанска дефиниција а не тема. На таа тема има дефиниции од различни луѓе.

С

Само Човек

Гостин
Ништо, толку од вистинитоста на твоето тврдење. :)

Ти побарав христијанска дефиниција а не тема. На таа тема има дефиниции од различни луѓе.
ех докажа по втор патдека читаш само прв ред, што е проблеми со вид ?:P

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
ех докажа по втор патдека читаш само прв ред, што е проблеми со вид ?:P
Јас те прашав што е дефиниција за грев од христијански аспект, ти ми даваш линк од тема на која има 313 мислења.....:confused:

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
1,Воскреснатото тело е истото и подразбира духовно, нераспадливо соединето со Бог, во случајов преку Божјото,Исусово тело цел род човечки, и цела материја Бог ја соединува и осигура од распаѓање.
2,Света Троица е Апсолутна, од Вечноста нема почеток и крај, само што во Исламот е недокрај изразена како во Стариот Завет кај евреите итн.
Со влегувањето во светот Бог Исус ја објавува потполно на Крштението во реката Јордан:
Славејќи го Богојавлението, ние се сеќаваме и дека Бог им се покажа на луѓето како Троица и дека Исус му се јави на светот како Христос.
Тогаш небесата се отворија и се чу гласот на Бога Отца:“Ова е Мојот возљубен Син, који е по Мојата волја. Ова е Мојот Син, Кој Себеси се понизи за да ја изврши Мојата волја, вистинскиот Мој Син, Кој се понижува за да го возвиси човекот“. А Духот Свети слезе од небото на Исуса, потврдувајќи ги зборовите на Отецот.
sto misliss isus koga go raspnale i dali umrel so svoeto fizicko telo i potoa bil voskresnat so duhovnoto telo
isus so koe telo dosol so duhovnoto ili fizickoto telo.. vie ogovarate so duhovnoto.
ako umrel bi trebalo da dojde pred negovite apostoli so duhovno telo ,toa e razbirlivo, no vo biblijata ne pisuva taka naprotiv eve sto pisuva;
evego celiot tekst ;
Погледајте ги Моите раце и Моите нозе - Јас Сум Истиот! Допрете Ме и видете, зашто духот нема месо и коски, а како што гледате Јас имам.”

40 И кога го рече тоа, им ги покажа рацете и нозете.
41 А бидејќи тие од радост уште не веруваа, туку се чудеа, им рече: „Имате ли тука нешто за јадење?”
42 И Му дадоа парче печена риба и мед со саќе. 43 Тој го зеде и јадеше пред нив

kako bi go objasnal ova, isus jasno im kazuva deka ne e umren nitu pak bil voskresnat od mrtvite,, zs jasno im veli deka ako bil voskresnat ke se pojavel so duhovno telo zosto duhot nema koski i meso , a toj imaal i im pobaral da jade i mu dadoa parce pecena riba i med so sake i toa go jadel , zarem duh jade ?

2)jas ti postaviv prasanje od koga datira presveta trojca ti tvrdis deka datrira od vecnosta ,.
zasto mojsej ne objasnal nisto za ova veruvaanje.?
pred isus da receme dali nekoj od verovesnicite veruvale vo ova.,, dali oni veruvale vo toa trojstvo? dali tie objasnale nesto za i okolu ova veruvaanje ,?
zoasto na primer mojsejj ne objasnal bas nisto , zasto ne rekol deka bog e eden po priroda a trojca po likovi ,?
veruvanjeto vo presveta trojcaa e kluc i spasenie za site onie ,,koi veruvaat vo toa , a onie koi veruvaat nemat da bidat spaseni makar i bil bozji verovesnik,spored hristijanstvoto, zarem nee taka..
da recime mojsej i site drugi pred isus ne spomnale nisto za ova,. ova e kluc za spas, ova veruvaanje bi trebalo da bide mnogu vazecki propis,, znacii sega proizleguva site poranesni narodi i bozji verovesnici nema da bidat spaseni zs ne veruvale vo toa zs nieden bozji verovesnik ne im objasnal nisto za ovaa vera i za ova takanareceno izmisleno trojstvo. kako moze bog da ne im go sopstii toa na drugite verovesnici i da ne im kaze nisto za trojstvoto ,

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Дрвото на Животот е заедницата со Бог, која Адам ја отфрли, т.е. сакаше накратко како Ѓаволот да добие вечен живот. Наместо да созрее како Личност слободно да ја прифати таа Заедница.
Затоа беше Божјата интервенција, човекот од дете да порасне во личност, а тоа е вистинскиот Бог.

С

Само Човек

Гостин
Јас те прашав што е дефиниција за грев од христијански аспект, ти ми даваш линк од тема на која има 313 мислења.....:confused:
промашување, беззаконие, заблуда ете тоа е грев

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дрвото на Животот е заедницата со Бог, која Адам ја отфрли, т.е. сакаше накратко како Ѓаволот да добие вечен живот. Наместо да созрее како Личност слободно да ја прифати таа Заедница.
Затоа беше Божјата интервенција, човекот од дете да порасне во личност, а тоа е вистинскиот Бог.
Адам ништо не отфрлил, повели демантирај ме со цитат од библијата каде стои таква формулација.
--- надополнето: 27 мај 2012 во 20:39 ---
промашување, беззаконие, заблуда ете тоа е грев
Тогаш зошто Бог кој е совршен создал креација која е промашување, беззаконие, заблуда?
Ако бог е креаторот, тогаш како може креацијата да биде виновна? Ти кога ќе купиш производ кој е промашување, го обвинуваш производот или одиш кај производителот да се жалиш?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
sto misliss isus koga go raspnale i dali umrel so svoeto fizicko telo i potoa bil voskresnat so duhovnoto telo
isus so koe telo dosol so duhovnoto ili fizickoto telo.. vie ogovarate so duhovnoto.
ako umrel bi trebalo da dojde pred negovite apostoli so duhovno telo ,toa e razbirlivo, no vo biblijata ne pisuva taka naprotiv eve sto pisuva;
evego celiot tekst ;
Погледајте ги Моите раце и Моите нозе - Јас Сум Истиот! Допрете Ме и видете, зашто духот нема месо и коски, а како што гледате Јас имам.”

40 И кога го рече тоа, им ги покажа рацете и нозете.
41 А бидејќи тие од радост уште не веруваа, туку се чудеа, им рече: „Имате ли тука нешто за јадење?”
42 И Му дадоа парче печена риба и мед со саќе. 43 Тој го зеде и јадеше пред нив

kako bi go objasnal ova, isus jasno im kazuva deka ne e umren nitu pak bil voskresnat od mrtvite,, zs jasno im veli deka ako bil voskresnat ke se pojavel so duhovno telo zosto duhot nema koski i meso , a toj imaal i im pobaral da jade i mu dadoa parce pecena riba i med so sake i toa go jadel , zarem duh jade ?
Духовното тело не е дух, ти реков тоа е преобразеното, воскреснато тело.
2)jas ti postaviv prasanje od koga datira presveta trojca ti tvrdis deka datrira od vecnosta ,.
zasto mojsej ne objasnal nisto za ova veruvaanje.?
pred isus da receme dali nekoj od verovesnicite veruvale vo ova.,, dali oni veruvale vo toa trojstvo? dali tie objasnale nesto za i okolu ova veruvaanje ,?
zoasto na primer mojsejj ne objasnal bas nisto , zasto ne rekol deka bog e eden po priroda a trojca po likovi ,?
veruvanjeto vo presveta trojcaa e kluc i spasenie za site onie ,,koi veruvaat vo toa , a onie koi veruvaat nemat da bidat spaseni makar i bil bozji verovesnik,spored hristijanstvoto, zarem nee taka..
da recime mojsej i site drugi pred isus ne spomnale nisto za ova,. ova e kluc za spas, ova veruvaanje bi trebalo da bide mnogu vazecki propis,, znacii sega proizleguva site poranesni narodi i bozji verovesnici nema da bidat spaseni zs ne veruvale vo toa zs nieden bozji verovesnik ne im objasnal nisto za ovaa vera i za ova takanareceno izmisleno trojstvo. kako moze bog da ne im go sopstii toa na drugite verovesnici i da ne im kaze nisto za trojstvoto ,
Ова прашање го одговоривме дека Бог педагошки се открива на човекот ненаметливо, тоа го сведочи стариот завет, од постанокот т.е. книгата на Мојсеј, па преку Авраам, Цар Давид, Исаија и др. пророци, за да се открие потполно Лично, Самиот во Исуса Христа.
Значи пророците го најавуваат до последниот најголем пророк, кој е најголем зашто самиот го виде и крсти, тоа е Св. Јован Крстител.
И ова е одговорено, дека Бог на сите се открива во зависност кој колку тоа го бара.
Ти сакаш да го познаваш како Алах, недостапно и тоа е твоја одлука, но Тој се открива конкретно како Св. Троица и не ти се наметнува така да го познаваш, ако несакаш.
--- надополнето: 27 мај 2012 во 20:49 ---
Адам ништо не отфрлил, повели демантирај ме со цитат од библијата каде стои таква формулација.
--- надополнето: 27 мај 2012 во 20:39 ---
Па чинот со јадењето од дрвото на познанието.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Па чинот со јадењето од дрвото на познанието.
Познание на.....? Зошто го изоставаш фактот - Познание за доброто и злото, кое им било забрането. И ти сега велиш дека некој што нема сознание за добро и зло, може да биде товарен за одговорност?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom