Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
[quote="liberij, post: 5044925, member: 56272"

Ова што го демонстрираш, сведочи за слободата на Човекот на Бог слободно да му каже, НЕ!
И Јас имам свои страдања, често Му се лутам, имам недоумици итн...
Но искрено гледам и сум уверен дека со ВОСКРЕСЕНИЕТО Бог се ќе реши, проблемот со разделеноста во Времето и Просторот кои не одделуваат од блиските, војните гладот, сиромаштијата...
Та затоа Тој , УМРЕ за да ВОСКРЕСНЕМЕ со Материјата за ВЕЧЕН, БЕСМРТЕН ЖИВОТ ВО СЛОБОДА И ИЗОБИЛИЕ.
На ова слободно со желба велам и потврдувам со АМИН! ( НЕКА БИДЕ ГОСПОДИ)!:)[/quote]

otkako isus umre i voskresna so koe telo im dosol na apostolite , so negovoto ili so duhovnoto? kako bi go objasnal ovoj tekst od marko 12/32,,,,,,,
Исус одговори: „Првата е: ‘Слушај Израеле - Господ, нашиот Бог - е единствен Господ

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
otkako isus umre i voskresna so koe telo im dosol na apostolite , so negovoto ili so duhovnoto? kako bi go objasnal ovoj tekst od marko 12/32,,,,,,,
Исус одговори: „Првата е: ‘Слушај Израеле - Господ, нашиот Бог - е единствен Господ
Тоа е истото тело, само преобразено од распадливо во нераспадливо т.е.воскреснато, затоа ап. Тома го проверил и се уверил лично со допир.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Свака ти част друже, лукавиот те оставил без родители(сочуство од мене) и ти радо оди да му служиш, твое право ,имаш слободна воља
Секое добро
Префрлање на вината на било кој, во ситуација кога богот се претставува како семоќен и сезнаен е лицемерна и подла манипулација и лага! Лукавиот неможе ништо да направи, доколку има помоќно и сезнајно битие кое не би го дозволило тоа.

M

Muranyi

Гостин
не се раѓаш со религија:P
сто пати е кажано дека само, САМО преку Христос, не вредиш да ти наведувам цитат. Ако добро дело за тебе е омраза кон верниците океј(n)
Свака ти част друже, лукавиот те оставил без родители(сочуство од мене) и ти радо оди да му служиш, твое право ,имаш слободна воља
Секое добро
Од оваа твоја реченица можам само да заклучам дека Лукавиот е еднакво семоќен како и Бог.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Тоа е истото тело, само преобразено од распадливо во нераспадливо т.е.воскреснато, затоа ап. Тома го проверил и се уверил лично со допир.
e dali im se pojavil so fizikoto telo ili so duhovnoto,
drugo prasanje ;od koga datiraa trojstvoto posle isus ili pred isus ?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Тоа што има различни религии зборува, потврдува дека Бог не се наметнува на Човекот, туку секој народ си гради свој конкретен однос со Него.
Така ниеден човек не е заборавен, запоставен.
Бог,„ Срце смирено и скрушено (слободно што сака) нема да отфрли “(50пс.), без разлика кај се наоѓа, во која форма на религија припаѓа или состојба е, и итн.
Дали можеш да ми објасниш како овој твој став се пронаоѓа со овој на Само Човек :
сто пати е кажано дека само, САМО преку Христос, не вредиш да ти наведувам цитат.
Еве јас ќе го наведам цитатот:
Јован 14
6 Исус му рече: „Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене.

С

Само Човек

Гостин
Префрлање на вината на било кој, во ситуација кога богот се претставува како семоќен и сезнаен е лицемерна и подла манипулација и лага! Лукавиот неможе ништо да направи, доколку има помоќно и сезнајно битие кое не би го дозволило тоа.
не е префрлање на вина, туку слобода на Човекот на Бог слободно да му каже, НЕ на Бог. Само Бог може да Избави од лукавиот. Но притоа треба да го прифатиш него, ако речиш НЕ автоматски бираш служење на лукавиот.
Сто пати кажав дека Човекот е каменот што го створил бог, а што не може да го крене. Бог неможе да те натера да му викаш ДА!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
не е префрлање на вина, туку слобода на Човекот на Бог слободно да му каже, НЕ на Бог. Само Бог може да Избави од лукавиот. Но притоа треба да го прифатиш него, ако речиш НЕ автоматски бираш служење на лукавиот.
Сто пати кажав дека Човекот е каменот што го створил бог, а што не може да го крене. Бог неможе да те натера да му викаш ДА!
Ако е слобода, која треба да му даде поука на човекот преку неговите грешки и искуства, тогаш со која цел е најавен страшниот суд? Како може едно семоќно и сезнајно битие да ти даде слобода, да знае што ќе сториш и потоа да ти суди на страшен суд, за тоа што си го сторил и кое било во негово знаење, пред дури да биде и во твое знаење?!

С

Само Човек

Гостин
Ако е слобода, која треба да му даде поука на човекот преку неговите грешки и искуства, тогаш со која цел е најавен страшниот суд? Како може едно семоќно и сезнајно битие да ти даде слобода, да знае што ќе сториш и потоа да ти суди на страшен суд, за тоа што си го сторил и кое било во негово знаење, пред дури да биде и во твое знаење?!
вчера либериј ти даде одговор на ова прашање, на секој член ќе го поставуваш. Што е ? Забораваш? :P

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Дали можеш да ми објасниш како овој твој став се пронаоѓа со овој на Само Човек :

Еве јас ќе го наведам цитатот:
Јован 14
6 Исус му рече: „Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене.
Бог е апсолутно битие, творец на материјата и на нас.
Како таков не е ограничен со ништо, па ни географски, кај и да се родиме за Него сме Негови созданија.
Тоа што има различни религии зборува, потврдува дека Бог не се наметнува на Човекот, туку секој народ си гради свој конкретен однос со Него.
Така ниеден човек не е заборавен, запоставен.
Бог,„ Срце смирено и скрушено (слободно што сака) нема да отфрли “(50пс.), без разлика кај се наоѓа, во која форма на религија припаѓа или состојба е, и итн.
Значи немаат само Христијаните привилегија, иако по мене е најконкретен, најслободен, најличносен Однос со Бог.
Затоа останав во Христијанство, инаку вероватно би бил во Ислам или Будизам, Хиндуизам или сеедно каде би барал средба со Оној што ме создал, нормално да знам Зошто? И тоа без да ме праша.
Инаку цитатот е е во контекст дека христијанството има најконкретен личен однос со Св. Троица. А останатите во зависност од тоа колку својата Личност,Слобода ќе ја насочат кон Бог, толку Бог им се открива без да им ја повреди слободата.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
вчера либериј ти даде одговор на ова прашање, на секој член ќе го поставуваш. Што е ? Забораваш? :P
Одговорот немаше суштинска поврзаност со прашањето, според либериј непостои суд и пеколот не е казна, туку секој сам одлучувал дали сака или несака да биде во пеколот. Дури рече дека е можно и Хитлер да бил во рајот:
А што ако те изненадат во рајот?
Од кај знаеш кај сакале. :cautious:
Исто така кажа дека немало да отфрли никого, без разлика на која религија припаѓал, што дијаметрално се разликува од тоа што ти го кажа, и тоа што е напишано во евангелијата.

Затоа еве пак ќе го поставам прашањето, ако имаш одговор ок, ако не никому ништо:

-Ако е слобода, која треба да му даде поука на човекот преку неговите грешки и искуства, тогаш со која цел е најавен страшниот суд? Како може едно семоќно и сезнајно битие да ти даде слобода, да знае што ќе сториш и потоа да ти суди на страшен суд, за тоа што си го сторил и кое било во негово знаење?
--- надополнето: 27 мај 2012 во 15:25 ---
Инаку цитатот е е во контекст дека христијанството има најконкретен личен однос со Св. Троица. А останатите во зависност од тоа колку својата Личност,Слобода ќе ја насочат кон Бог, толку Бог им се открива без да им ја повреди слободата.
Ако според тебе нема судење, казни, заплашување и слично во библијата, зошто се користени термини како "Страшен Суд" или "Огнено Езеро" кој имаат токму таква намена - да заплашуваат?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
e dali im se pojavil so fizikoto telo ili so duhovnoto,
drugo prasanje ;od koga datiraa trojstvoto posle isus ili pred isus ?
1,Воскреснатото тело е истото и подразбира духовно, нераспадливо соединето со Бог, во случајов преку Божјото,Исусово тело цел род човечки, и цела материја Бог ја соединува и осигура од распаѓање.
2,Света Троица е Апсолутна, од Вечноста нема почеток и крај, само што во Исламот е недокрај изразена како во Стариот Завет кај евреите итн.
Со влегувањето во светот Бог Исус ја објавува потполно на Крштението во реката Јордан:
Славејќи го Богојавлението, ние се сеќаваме и дека Бог им се покажа на луѓето како Троица и дека Исус му се јави на светот како Христос.
Тогаш небесата се отворија и се чу гласот на Бога Отца:“Ова е Мојот возљубен Син, који е по Мојата волја. Ова е Мојот Син, Кој Себеси се понизи за да ја изврши Мојата волја, вистинскиот Мој Син, Кој се понижува за да го возвиси човекот“. А Духот Свети слезе од небото на Исуса, потврдувајќи ги зборовите на Отецот.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Секое добро
'Jas, Gospod, go pravam seto toa!'

Ne bidi seljak, ako veruvash - veruvaj! Ako jahve ti vika deka e On odgovoren za se' - pocituvaj go toa.

Samata biblija e neprikosnoven svedok za dzverstvata jahveovi... Luci moze samo voda da mu nosi...deca, zheni, cela kopnena priroda... Hitler I Stalin se amateri...

...A ti, ostaj shto cinizam ne razbirash, nego I prebirash, relativizirash... A biblijata e, neli, bukvalna vistina...

С

Само Човек

Гостин
'Jas, Gospod, go pravam seto toa!'

Ne bidi seljak, ako veruvash - veruvaj! Ako jahve ti vika deka e On odgovoren za se' - pocituvaj go toa.

Samata biblija e neprikosnoven svedok za dzverstvata jahveovi... Luci moze samo voda da mu nosi...deca, zheni, cela kopnena priroda... Hitler I Stalin se amateri...

...A ti, ostaj shto cinizam ne razbirash, nego I prebirash, relativizirash... A biblijata e, neli, bukvalna vistina...
да ти кажам и јас мислам дека хитлер е божји план. Како инаку ќе се создадеше Израел

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom