Филип II како одговор за новата „корпа“ од НАТО

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Уште еден 30 метарски Воин, од толк воини уште у војна да тргнеме.

Ај да го занемариме фактот колку чини, нека го тоа.

Ај да го оставиме тоа што во централното јадро одамна нема место за споменици особено не за 30 метарски, нека го и тоа.

Но нас ни се побркани историските приоритети. Со што Александар и Филип заслужија споменици во повеќе градови вклучително и тоа Филип да има дури два во радиус од неколку километри.

Ченто е оној кој треба да стои на местото на Алекснадар, некој од Илинденските револуционери на местото на Филип, треба да знаеме кои се темелите на Македонската држава.

Со што Александар и Филип заслужија толку многу внимание во последниве години?

Беше ли некој во живо да види , како изгледаше , како се вклопи со околината ?

Ај да го оставиме тоа што во централното јадро одамна нема место за споменици особено не за 30 метарски, нека го и тоа.

Но нас ни се побркани историските приоритети. Со што Александар и Филип заслужија споменици во повеќе градови вклучително и тоа Филип да има дури два во радиус од неколку километри.

Ченто е оној кој треба да стои на местото на Алекснадар, некој од Илинденските револуционери на местото на Филип, треба да знаеме кои се темелите на Македонската држава.

Еррр чекај да ми текне...можеби затоа што го втемелија името Македонија и Македонци?

Еррр чекај да ми текне...можеби затоа што го втемелија името Македонија и Македонци?

А со што придонесоа во постоењето на денешната современа држава?

Можеби со тоа што да не постоеше таа Македонија и тие Македонци немаше да постојат ни современата држава и нација. Подобро врати се на потрошените пари пошто во овој поглед според мене нема место за дебата :)
--- надополнето: 22 мај 2012 во 20:18 ---
Можеби со тоа што да не постоеше таа Македонија и тие Македонци немаше да постојат ни современата држава и нација. Подобро врати се на потрошените пари пошто во овој поглед според мене нема место за дебата :)

Има многу место на дебата, но ајде народот е влезен во таков филм, овие античкиве се поинтересни, имале поуспешен живот, обвиени се во митови и легенди за нив знае светската јавност, но пак зошто ситуацијата не е обратана, зошто Револуционерите и преродбениците од 19 и 20 век и Асномците немаат 10 пати поголеми споменици?

Има многу место на дебата, но ајде народот е влезен во таков филм, овие античкиве се поинтересни, имале поуспешен живот, обвиени се во митови и легенди за нив знае светската јавност, но пак зошто ситуацијата не е обратана, зошто Револуционерите и преродбениците од 19 и 20 век и Асномците немаат 10 пати поголеми споменици?
Зошто Карев не е во химната, зошто ова зошто она...ете така :-) мислам дека на сите им се дава подеднакво значење тоа што еден споменик е поголем од друг не значи ништо (освен може споменикот на Мисирков што го донираше Велија келија кој што беше понизок од природната големина на мисирков тој беше некако навредлив).

Што сте се позапалиле толку окулу споменициве.
Сите до еден требаше да се постават уште многу одамна.Кога сите други во нашата ни бивша држава ги поставуваа спомениците на нивните историски личности со пари од нашите татковци и дедовци,ние овде си ќутевне и ја притискавне петокраката што посилно на нашето чело.Е сега,кога некој напокон ја исправа таа грешка,вас повторно тоа не ви се допаѓа.Епа стварно незнам што сакате?!Да не мислите дека ако не изградат некој споменик или мост,парите вас ќе ви ги дадат,а???:pos:
И да,некој спомна...морало ли да се гради споменик за да го разбуди македонецот во нас?.Епа со ваква дебилска младина кој плука на се свое и треба,инаку тешко нас...отидовне во заборав уште со овие денешни генерации.

Зошто Карев не е во химната, зошто ова зошто она...ете така :) мислам дека на сите им се дава подеднакво значење тоа што еден споменик е поголем од друг не значи ништо (освен може споменикот на Мисирков што го донираше Велија келија кој што беше понизок од природната големина на мисирков тој беше некако навредлив).

Може да се правиме наудрени до утре, ама немој со тоа сите исто значење имале, мене лично навредливо ми е што Ченто е спикан во едно ќоше а некаков антички мегаломанијак е ставен на центарот на полоштадот, јас би сакал ситуацијата да е обратна.

Koga ke ima vojna( a ke ima) ke gi pratime spomenicite da ja branat drzavata

Може да се правиме наудрени до утре, ама немој со тоа сите исто значење имале, мене лично навредливо ми е што Ченто е спикан во едно ќоше а некаков антички мегаломанијак е ставен на центарот на полоштадот, јас би сакал ситуацијата да е обратна.
Е ако е за тебе ќоше местото каде што е сместен Ченто не знам што да кажам...а Александар не бил никаков мегаломанијак туку визионер и воен гениј за неговото време.

Е ако е за тебе ќоше местото каде што е сместен Ченто не знам што да кажам...а Александар не бил никаков мегаломанијак туку визионер и воен гениј за неговото време.

Немама намера да се натегам на темава повеќе, за Александар тоа си е мое мислење и нема ништо да ми го смени, исто мислењето за односот и поставеноста на спомениците на другите, многу позначајни историски ликови за деншенава Република Македонија.

Народот голта што му се сервира, моментално на менито се античките македонски кралеви. Утре може нешто друго ќе е на мода.

Koga ke ima vojna( a ke ima) ke gi pratime spomenicite da ja branat drzavata
mesto da se vlozi vo struktura vo podoba zivot za graganite
ne daj boze ako ima vojna narodot da iskoci da si go brani svoeto rabotno mesto svojot dom svoeto zivealiste i drugo ....
moze da zboram gluposti eden kup poentata mi e za koj kur spomenici stavaat
tie ke ni gi platat smetkite za struja spomenicite ke odat vo vojna dokolku se zarati
poentata mi e mesto da se vlozuva vo toa sto stvarno ni e potrebno nie gi frlame nasite pari vo razni gluposti
fakt e deka ke stojat dosta vreme spomenicive i ke ostane neso od ovaa vlada ama
tesko na nas dodeka go napravat celo skopje 2014 nie go jademe za toa momentalno....
i na kraj ke iskocat so obrazlozenie deka menadzmentot ne im bil kako so treba .....

Александар и Филип заслужуваат да бидат на тоа место.

Се знае кој се овие двајца , а кој е Ченто.

Затоа и спомениците убаво праќаат таква порака.

Александар највеќи македонец ... а Ченто ни до неговите петици.

Затоа јас велев Александар нека биде сам на целиот плоштад , пошто останатите споменици се губат , губат вредност.

Филип 5 пати повисок од тој на Кирил и Методиј.

Што сте се позапалиле толку окулу споменициве.
Сите до еден требаше да се постават уште многу одамна.Кога сите други во нашата ни бивша држава ги поставуваа спомениците на нивните историски личности со пари од нашите татковци и дедовци,ние овде си ќутевне и ја притискавне петокраката што посилно на нашето чело.Е сега,кога некој напокон ја исправа таа грешка,вас повторно тоа не ви се допаѓа.Епа стварно незнам што сакате?!Да не мислите дека ако не изградат некој споменик или мост,парите вас ќе ви ги дадат,а???:pos:
И да,некој спомна...морало ли да се гради споменик за да го разбуди македонецот во нас.Епа со ваква дебилска младина кој плука на се свое и треба,инаку тешко нас...отидовне во заборав ушто со овие денешни генерации.
Ахам они споменици градат за да го разбудат Македонецот во тебе или да лапнат што поголема провизија од градежниве фирми и скулпторите кои ги ангажираат? Немој да се чудиш после од каде им на ДПМНЕ милионски кампањи за избори. Еве мој предлог е нареден споменик да биде Аце и Хефастион у доги стајл на раскрсницата кај Рамстор, во склоп на некој нов кружен тек. Овој споменик може да биде крстен "Танцот на воините", а може да изобилува и со рељефи од сексулниот живот на Македонецот низ вековите и плус со тоа да и покажеме на Европа дека ние бевме Европа уште пред Европа да постои...:tapp:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom