Gurdjieff
Bastardo dentro
- Член од
- 12 јануари 2011
- Мислења
- 3.645
- Поени од реакции
- 1.264
Ke probam i jas da ti odgovoram za ovoj metod.Дали ке може малце подетално објаснување на методот Стоп у смисол која е целта или што треба да се постигне со оваа метода.
Причината што го прашувам ова е што методава ми изгледа многу слична со нешто што го применуваат Шаолинските монаси и други Кунг Фу школи.
Имено тие во текот на тренирањето на некоја од формите во еден момент запираат и таа позиција ја одржуваат +30 минути. После првите 10минути почнуваат болките во екстремитетите.
Првата цел на ова е да се ослободи енергијата од телото т.е. да се потоне во нозете потколеницата и петата.
Втората цел е да сестане свесенза секое движење на секој мускул во телото кој сеобидува потсвесно да компензира т.е. да превземе дел од товарот.
Prirodata na covekot e taka napravena,znaci so iliadnici godini nanazat,shto covekot ja "izgubil" sposobnosta za kontrola na mozokot.Najgolem del od denot go pominuvame vo aktivnosti,fizicki i psihicki, bez da bideme "svesni" za samite sebe, i sme dojdeni do stepen vo koj kontrolata na mozokot stanuva nevozmozno. Probaj i sam.....na pr. ..probaj da zadrzish edna misla poveke od 5 min... jas se vikam rajko....ke se uverish deka ne e mozno.
Ne slucajno G. veli deka nie sme "mashini", i deka celokupniot covecki zivot se pominuva samo kako rezultat na nadvoreshnite vlijanija.Da se razbereme, covekot takov kako shto e, moze da si go pomine zivotot komotno, megutoa nema da napravi nishto vo pogled na svoj vnatreshen napredok.
Za da postigne neshto vo toj pogled,prvo i prvo trebe da se zapoznae samiot sebe, da znae na koj nacin funkcionira negovata "mashina", kade i na koj nacin da reagira za da dade impulsi za da istata funkcionira podobro, i da ne ja shiram mnogu.......
Metodot na STOP e eden od najdobrite metodi za kontrola na mislata i za vrakanje na "svesta". Vo tekot na denot covekot so svoite aktivnosti ja gubi sposobnosta da bide "svesen" za samiot sebe. Toj tolku ke se vnese vo toa shto pravi,shto najgolem del od tie aktivnosti gi pravi mehanicki,dodeka so mislata e na nekoja druga strana. Najgolem del od tie misli se ili vo minatoto ili vo idninata,ili ke misli za nekoj problem vo minatoto i kako da go reshi,ili ke kroi nekoja podobra idnina.Na toj nacin ja gubi sposobnosta da bide " svesen" za samiot sebe,bidejki svesta e prisutna samo koga mislata e vo segashnosta i koga covekot e "svedok" na samiot sebe i na svoite misli.
Znaci, vo tekot na denot,vo bilo koj moment,trebe da se dade naredba za stop,najdobro ke bide toa da go stori nekoj drug, zastanuvash vo pozicija vo koja si, i ne se pomrdnuvash se do druga naredba. Vo toj moment koga ke ja dobiesh naredbata ke se uverish i sam deka voopshto ne si bil "svesen" za samiot sebe,deka si rabotel edna rabota a mozokot e bil skroz na drugo mesto, i deka voopshte ne si bil "svesen" za samiot sebe. Pokushaj da ja zadrzish taa pozicija shto poveke,ama ne samo so teloto,najbitno e da ja zadrzish mislata vo segashnosta i da bidesh "svedok" na samiot sebe.
Za pocetok,najdobro e da se pravi nekolku pati na den,so tek na vreme ke vidish i sam deka tie momenti na "svedok" na samiot sebe ke bidat se podolgi i podolgi.