Грабеж на студентите на Правниот факултет - Скопје (прва година)

• Креатор на темата Креатор на темата Грмуш
  • Време на започнување Време на започнување
Бидејќи глеам терате инат и така ви чини, во рамките на тоа; Koj ти е крив што не си учел за да влезеш во државна.
нормално дека сам сум си крив за тоа што сум во приватна, мада и фактот што завршив во корчагин имаше голем удел во тоа, да бев во борис или во некоја од оние гимназиите од другите градови дефинитивно ќе имав повисок просек и со тоа ќе бев во државна квота. другата ствар е што сите тие плус сесии што ги барате се направени за послабите студенти, тие се тие кои што секогаш бараат дополнителна шанса за да положат, а од друга страна насекаде се жалат правниците дека не можеле да најдат работа бидејќи премногу правници имало, па можда токму една ваква промена е правото решение да се реши тој проблем, но и да се подобри квалитетот на самите правници

нормално дека сам сум си крив за тоа што сум во приватна, мада и фактот што завршив во корчагин имаше голем удел во тоа, да бев во борис или во некоја од оние гимназиите од другите градови дефинитивно ќе имав повисок просек и со тоа ќе бев во државна квота. другата ствар е што сите тие плус сесии што ги барате се направени за послабите студенти, тие се тие кои што секогаш бараат дополнителна шанса за да положат, а од друга страна насекаде се жалат правниците дека не можеле да најдат работа бидејќи премногу правници имало, па можда токму една ваква промена е правото решение да се реши тој проблем, но и да се подобри квалитетот на самите правници

A ти па од кај знаеш како завршиле средношколците во Борис?
Јас завршив таму и се измлатретирав од учење, среќа сега тоа ми се исплати. Нема врска кај си завршил, те молам не се теши со удели и икс фактори на прост начин.
Абе ти навистина инат тераш еј. Па тие што се запишале 600 души од нив 300 дали останале уште по првиот семестар.
Сте се фатиле за тоа дека правниците не можеле работа да најдат како слеп за стап. Па дај, не пиеме нафта на сите ни е јасно како се стига до работно место.

Друже не сваќаш некои работи изгледа.
ДЕЦАТА СЕ БУНАТ ДЕКА ТОА НЕ ИМ БИЛО КАЖАНО ПРЕД ДА СЕ ЗАПИШАТ!
Кој будала ќе се запишеше да ги знаеа условите за годинава?
Тврдам дека со дупло помалку пари ќе си завршат на приватен БЕЗ НИКАКВА МАКА.

И најдебилната работа, неможеш на пример на крај на прв семестар да си ги земеш документите и да палиш патиките, туку МОРА да го запишеш вториот за да ти ги вратат.

Ти кога си се запишал СИ ЗНАЕЛ дека квотата ти е 800 евра.
Замисли да се запишеше пошто ПРВИЧНО било истакнато дека се плаќа 400 евра, и таман доаѓаш ти викаат 800 ЕВРА НЕКА БИДЕ ПАРТИЦИПАЦИЈА ЗА ТВОЈАТА ГЕНЕРАЦИЈА.
Дали да си го знаел тоа ќе си се запишел на правен? Не верувам...

Не им ја сваќате поентата :facepalm:

им ја сваќам поентата само што никаде во договорот што го потпишале не стои дека факултетот се откажува од правото да смени начинот на оценување и не е прв пат да го прават тоа, имаат сосема легитимно право да го направат тоа сега дали е фер или не тоа е друга ствар
A ти па од кај знаеш како завршиле средношколците во Борис?
знам како е во борис затоа што имам мн колеги што имаат завршено таму 95% од нив имаат послаб просек од мене а повеќето од нив се во државна квота

знам како е во борис затоа што имам мн колеги што имаат завршено таму 95% од нив имаат послаб просек од мене а повеќето од нив се во државна квота

Извини, но не можеш да генерализираш, има некои што завршиле со послаб просек од мене, но сега имаат поголем просек од мене на факултет.

И не можеш никогаш да знаеш како е таму каде што никогаш не си бил. Приказните рекла-казала се квази муабети.

Правен има традиција да прави вакви експерименти се со цел да се соберат пари нормално. Кога се намалија партипациите се удри по студентите кои беа пред дипломирање трета година со тој апсолвентски стаж ако се сеќавате(оние кои завршија пред две години). Им го ускратија правото да полагаат три сесии и ако не дипломираа незнам до кој рок точно, плаќаа 50, 60 евра од предмет во зависност од кредитите. Така другарка ми пред да биде донесена одлуката аплицираше за Америка и ги остави предметите од последниот семестар затоа што не и дозволија предвремено полагање. Кога се врати ја удри дамла дека треба да плаќа 200 евра а ги немаше полагано ниту еднаш. Девојката имаше просек 9.5. И да сум од онаа генерација кога полагаше со заокружување..........сите тука зборуваат дека било лесно на распознавање и сл. На мене лично ми беше 100 пати потешко отколку усно полагање(иако кај усното има субјективност од професорот) и да крајно неквалитетно беше. Професорите се арогантно-комунистички ѓубриња полни со фрустрации меѓутоа толку моќни што никој ништо не им може......колку порано си се помирите со тоа за вас поубаво и имате среќа што Мицајков отиде во пензија на усно незнам што ќе ви правеше.........

Другар и ја завршив у Борис и слободно можам да ти кажам дека е на исто рамниште со твојот Корчагин, пошто јас кај Петранка иам поправано оценки за 2-3ца другари, така да нема врска кој каде завршил! Крај на краева ти држи вода дека не е исто ти што си завршил во Корчагин и некој што завршил у пичке си материне, али јбг. тоа нема никад да се смени:):гик:

Се запишавме на правен факултет за да го студираме тоа што го сакаме, да станеме правници,политолози и новинари, сметајки дека ние сме иднината на оваа држава!

Ни го сменија системот за полагање и оценување( требаше да положиме 2 колоквиуми кои ни беа услов за да идеме на усен испит, колоквиумите се состоеа од 15 прашања каде минимум беа потребни 10 одговори(66.6%) за да го признаат колоквиумот за положен, ни ги укинаа бодовите за активност и редовност). Но го прифативме тоа мислејки дека се работи за подобрување на квалитетот на студентите.
Подоцна сватија од факултетот дека многу студенти нема да можат да фатат услов за наредниот семестар па границата ја намалија на 8 точни одговори од 15 прашања(51%-како на сите други факултети), и успеаа да го смират револтот на студентите!!!
Сега, ни укинаа шанса за преполагање на предмет, тие што ги паднаа колоквиумите со 9 точни одговори(пред да се донесе одлуката дека се полага со 8) не им се признаваат колоквиумите како положени и сите кои се најдоа во таква ситуација се приморани да го презапишат цел предмет( 8 евра од кредит) за да имаат шанса повторно да полагаат!
- Плус за добивање на минимална оценка(6-ка) потребни се 61 поен од 100 ( а на сите други факултети потребни се 51 поен), и што е најтрагично секој студент зависи од расположението на професорот на денот на усниот испит!

* Епа драги мои, и покрај сите пари кои ги дававме на казнени сесии, господата од Правниот Факултет се незадоволни, па ке мора и да презапишуваме предмети!!! Место студентите од правниот факултет да се борат за своите права, како идни правници, политолози и новинари, нив им се кратат и оние основните права и рамноправност со другите факултети.
* Крајно бев изреволтиран кога дознав за оваа одлука ( да не крадат на поштен начин, врз основа дека сме потпишале договор со факултетот, договор каде не беа напишани промените во системот) и затоа ја отворив оваа тема!
Вака сега неам ништо против тебе , што не ебат во здрав мозок нас студентите не ебат, ама ти напиша еден куп работи што не се по ЕКТС и што не ги ни разбирам, а не е можно да се такви правилата. Како е можно да ти се бара услов положени предмети од претходен семестар за да запишеш семестарот што следува?Да запишам летен семестар треба да имам положени од зимски ?
И не те сфатив како не им се признаваат колоквиуми како положени -> презапишување, па имаш тука сесии немате право да одите на сесија ако паднете на колоквиум ? И за тоа дека само на правен требаат 61% за шеска, а на другите 51% мало морген. Кај нас тешките предмети се полжуваат со над 60%, бош предметите 50%. Оди на градежен да видиш кој се правила за полагање одма ќе заплачеш/
И уште нешто, законски по ЕКТС не смее да има казнена сесија, презапишување предмети скоро секаде има .

Оф леле кај го направивте детето дека е мрзлив и неодговорен сега уште и дека си измислува работи кои "не биле по ЕКТС". :facepalm:

Казнена сесија е најголема глупост и стои за правење пари. За мене таква сесија е во ред, само во март-април пред дипломирање, и толку. Кој има 1-2 испити да си ги исчисти.

Исто, дали негде пишува дека мора да се применува ЕКТС? Правници сте мајку му стара, најдете дупка во законот, ако има. Ако нема, само може да се жалите дека не е фер, но ништо не можете да промените, не доколку парите се мотив.

Тоа е тоа, добивме условно кажано поевтино образование(бидејќи на економски, дека нас добро ни оди со математики, се направи мала промена во квотите и дури и заработивме од намалувањето на партиципациите), а образованието ни е леле мајко. Постдипломските да не зборам, срам ќе ми биде да кажам дека сум завршил, ако и воопшто ги запишам постдипломските.

хахахаха

вие и уште 1000 други што секоја година се запишуваат на правен.
Хахахахахаха, in the face bitchez :D
--- надополнето: 19 мај 2012 во 01:34 ---
Епа ако сакаш да бидиш правник треба стварно да го испотиш га*от а не на бафтана да помините сите . Сите адвокати станаа а појма немаат од тоа . Убаво ви прават
Така така, потполно се согласувам. Сите шо немаат цел, амбиција и насока у животот идат на правен. Зошто? Пошто таму идат сите. Идиотизам.
--- надополнето: 19 мај 2012 во 01:45 ---
Мора да се направат суштински реформи во нашево "образование". И сакат може денес да заврши факултет бе. Не е битно како, ќе го заврши. Е тоа треба да се искорени, да поминуваат тие што стварно заслужуваат, а не некој идиот да учи на памет прашања и комбинации...Каков кадар ќе биде тој? Си поставува ли некој воопшто во нашава држава такви прашања? Кралев си го дрви или? Па да му ебам мајката, редно е.

им ја сваќам поентата само што никаде во договорот што го потпишале не стои дека факултетот се откажува од правото да смени начинот на оценување и не е прв пат да го прават тоа, имаат сосема легитимно право да го направат тоа сега дали е фер или не тоа е друга ствар

Да знаеш ти како јас учев во Борис, ќе си ја мавнеш главата од земја. 3 пати повеќе од што учам на факултет. А учам многу на факултет.
--- надополнето: 19 мај 2012 во 02:07 ---
Хахахахахаха, in the face bitchez :D
--- надополнето: 19 мај 2012 во 01:34 ---

Така така, потполно се согласувам. Сите шо немаат цел, амбиција и насока у животот идат на правен. Зошто? Пошто таму идат сите. Идиотизам.
--- надополнето: 19 мај 2012 во 01:45 ---
Мора да се направат суштински реформи во нашево "образование". И сакат може денес да заврши факултет бе. Не е битно како, ќе го заврши. Е тоа треба да се искорени, да поминуваат тие што стварно заслужуваат, а не некој идиот да учи на памет прашања и комбинации...Каков кадар ќе биде тој? Си поставува ли некој воопшто во нашава држава такви прашања? Кралев си го дрви или? Па да му ебам мајката, редно е.

Редно е, се согласувам, да не може секој да заврши факултет. Ама редно е, ако се бара квалитет од студентите, прво да се провери квалитетот на нивните професори. Да се провери нивниот начин на предавање и оценување, нивните барања, да постојат книги по кои би учеле, за почеток.
Па пола од предметите, ги преведував книгите од српскохрватски. Ти ебам професорот што 20 години предава, уште една смрдена книга по неговиот предмет не издал.

Како е можно да ти се бара услов положени предмети од претходен семестар за да запишеш семестарот што следува?Да запишам летен семестар треба да имам положени од зимски ?
.мора да имаш положено најмалку пола од предметите од претходниот семестар за да го запишеш следниот, али за тие што немаат услов можат да го запишат семестарот условно. ќе можеш да идеш на предавања и да фаќаш активност, ама нема да можеш да полагаш есеи, колоквиуми, испити додека не го исполниш условот

Исто, дали негде пишува дека мора да се применува ЕКТС? Правници сте мајку му стара, најдете дупка во законот, ако има. Ако нема, само може да се жалите дека не е фер, но ништо не можете да промените, не доколку парите се мотив.
мора да се применува освен ако државата не се повлече од болоњската декларација, до тогаш е обврзана да ги исполнува одредбите од кои се состои, а тука е и лисабонската конвенција, која произлегува од претходнава декларација, што ја ратификуваа уште пред 7-8 години мислам со што самата конвенција стана закон, а законите "мора" да се почитуваат така да...
--- надополнето: 19 мај 2012 во 02:16 ---
Да знаеш ти како јас учев во Борис, ќе си ја мавнеш главата од земја. 3 пати повеќе од што учам на факултет. А учам многу на факултет.
не викам дека не се учи во борис али ипак мислам дека помалку бараат од корчагин барем од тоа што го знам за корчагин а го слушам за борис;)

не викам дека не се учи во борис али ипак мислам дека помалку бараат од корчагин барем од тоа што го знам за корчагин а го слушам за борис;)

Остај ти таа работа. Какви пропалици има секаде...
Мада, ако не ти предавала Рилкова, исто како да не си завршил економски смер во Борис.
Новиве генерации се “осакатени“ за едно “прекрасно“ искуство....

Оф леле кај го направивте детето дека е мрзлив и неодговорен сега уште и дека си измислува работи кои "не биле по ЕКТС". :facepalm:
Одговорниот за настава така ни објасни кога прашавме за казнена сесија, сега што секој различно го толкува ЕКТС тоа е друго, ама факт е дека се имаат казнувано факултети заради казнени сесии. Претходно пишав за плаќањето поскапо на кредитите. И јас не пишав дека измислува работи, затоа и прашав, зашто такви правила првпат слушам и некој ми беа нејасни и да ги подобјасни на некој што не е на правен, а пошто си ти на правен незначи дека тие правила се и на другите факултети, 9 страни исчитав никаде не беше објаснено подетално за тие идиотски правила.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom