Кој е Бог?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Имаш престава како е тоа?
Тоа ти е исто као у Тесна кожа филмот.

Имаш една голема фирма, кај што си вработен, штрафче во огромниот механизам, и цел живот си млаџи референт, без надеж за нешто повеќе што и да сториш.:P

На тој начин си се стопил со фирмата, то ест, фирмата те "изела" тебе, односно бесконечноста те припоила, а всушност бесконечноста е немерлива величина за обичниот човек, кој на крај ќе сфати дека не е бесконечно, туку конечно, арно ама додека не дојде до крајот не знае дека е конечно.:P

п.с Ама го склопив :pos:

Мал офтопик беше ова околу прашањето. Терајте си дискусијата, и мене ме интересираат мислења околу тоа прашање.:)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Имаш престава како е тоа?
Имам.
Ne e bitno...se slagam so tebe
Pak veruvanje....

Edvaj cekam odgovor...
--- надополнето: 18 мај 2012 во 10:21 ---

Ova trebe da go razberam....malku poshiroko ako moze...
Пошироко, ќе си поработиш малку сам. Мојот пат можеби не е добар за тебе, најди си свој.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Кој е Бог?
Бог станува Јас, а Јас станувам Он, така стануваме Ние=Едно.:love:

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Се што треба да правите треба да е чин на враќање, чин ослободен од туѓите очекувања, од стравот на неуспехот, од надежите за успех. Мора да се ослободите од култот кон „Јас“. Се’ што правите треба да биде делување на магијата, слободно препуштање на поттикот на бесконечноста.
Ако веќе посочуваш што тоа треба да се прави, редно би било и да сопделиш со нас како е тоа.

Во две -три реченици,ако сакаш.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
А шо имаш ти против Кроули. Ти смета човекот или тоа што го кажува. Гледај задржи се на темата
Немам ништо против него, јас само ги коментирам цитатите што некој ги постира. Инаку јас сум нон стоп на темата оти јас сум богот што го бараате.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Немам ништо против него, јас само ги коментирам цитатите што некој ги постира. Инаку јас сум нон стоп на темата оти јас сум богот што го бараате.
Значи да не бараме повеќе, тука си и најден си.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Значи да не бараме повеќе, тука си и најден си.
Бог е таков поим кај кој самата потрага те одалечува од тоа што го бараш. Не е нешто за кое зборови би помогнале, иако поезијата знае да даде некој одблесок некогаш. Ама пак не би го виделе "слепите".
Има една аналогија со нашиов "проблем", во која рибата што живеела во морето ја барала водата цел живот, додека пливала во истата.
Инаку да, јас сум Бог освен мене ништо друго нема.
Само не како што би рекол некој љубоморен Бог :), јас викам дека се е одсјај(илузија, māyā) на едниот Бог, кој се доживува на милијарди различни начини да речеме.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Едно на прв поглед оф топик клипче. :)
На пат до ултимативната вистина.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Исто така веруваат и сите религиозни групи, во таков чинител.
Ништо ново, на планетава земја.
А ти сметаш дека јас сум должен да ти дадам одговор што ќе биде "нов", необичен и по твој мерак?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.214
Поени од реакции
12.205
Подобро да не се дознае кој е бог на Земјата бидејќи има будали ќе запнат да го распнуваат по втор пат :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
А ти сметаш дека јас сум должен да ти дадам одговор што ќе биде "нов", необичен и по твој мерак?
Не.
--- надополнето: 18 мај 2012 во 22:17 ---
Подобро да не се дознае кој е бог на Земјата бидејќи има будали ќе запнат да го распнуваат по втор пат :)
Сакаш да кажеш дека Исус е Бог?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.214
Поени од реакции
12.205
Сакаш да кажеш дека Исус е Бог?
Како што гледам преку твоите прашања, ти слабо разбираш што зборуваат форумџиите на одредени теми...
Горе кажаното нема врска со тоа дали Исус е бог или не...
Има врска со тоа што многумина разбираат малку!

Kajgana Shop

На врв Bottom