Македонија: За една година нови 700 милиони евра долг

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Сите што коментираат станаа експерти по макроекономија а добар дел да ги прашаш основни поими по економија и финансии нема да знаат. Македонија и се е можно

Член од
7 октомври 2011
Мислења
3.831
Поени од реакции
3.616
Долгот на Македонија е нешто малце повеќе од 2 милијарди.. државни резерви имаме 1,5 и нешто ситно милијарди.. ова се податоци кој може да ги проверите во народна банка на РМ (на нивната страна ) и податоци кој ги има министерството за финансии на нивната страна (исто може да видите) ..такада состојбата не е алармантна, безвезе се крева паника иако сум против задолжување али сепак ваква паника е претерана и непотребна со други зборови ми глумат лудило..

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Долгот на Македонија е нешто малце повеќе од 2 милијарди.. државни резерви имаме 1,5 и нешто ситно милијарди.. ова се податоци кој може да ги проверите во народна банка на РМ (на нивната страна ) и податоци кој ги има министерството за финансии на нивната страна (исто може да видите) ..такада состојбата не е алармантна, безвезе се крева паника иако сум против задолжување али сепак ваква паника е претерана и непотребна со други зборови ми глумат лудило..
Конечно некој бар да зборува со факти:cuc:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Да ги вадам парите од банка и да купувам злато :icon_lol:?

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Не знам што сакаш да кажеш со тоа безвезе се крева паника. Не е проблемот колкав е долгот, проблемот е на што ке бидат потрошени тие пари, и кој на крај ке ги врати тие кредити (сигурно не Ставрески од свој џеб). Министерството нека стави какви сака податоци, ја знам колку мене ме кошта животот, какви примања имам јас, какви примања имаат моите а какви давачки имаме на крај (пред се према државата). Да не зборам за омилениот државен апарат за легална кражба ака инфлација (верувал или не, некои инфлацијата ја дефинираат како експанзија на монетарните единици).Официјални бројки и статистики ништо не ми значат.

Али ок, ај да не глумам лудило веќе, ке си ќутам.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Без разлика за што се трошат тие пари никогаш Република Македонија нема да може да ги врати, и по дизајн е тоа не е случајно поради нечие незнаење или некомпетенција.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
Абе Дарданијо, шо не излезете на протести против ова, или не се замарате со вакви ствари?

P

Princ

Гостин
Ајде да излеземе сите заедно, барем ова би требало да биде нешто што не обединува и од заеднички интерес.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Само што најголем дел од овој долг е направен во последната година, за една година 700 милиони. Задолжувањето продолжува нагло да расте од 2008, со тенденција на постојано забрзување. Ќе дојде време да се плаќаат ратите таму негде 2016 над 500 милиони годишно, ќе се најдат ли тогаш кредитори за да ни дадат пари за да ги платиме ратите?

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.416
Поени од реакции
4.323
Не сум многу стручен во оваа област ама логички е дека задолжувањето неможе да биде нешто убаво, нешто за пофалба. Штом се задолжуваш значи немаш свои пари па земаш од белосветските лихвари кои секако не ти даваат пари оти си им многу симпатичен туку од интерс. И ке ти даваат и ке ти биде убаво се додека не дојдеш на Грчкото дереџе односно кога веке нема да ти даваат а не ке можеш да ги враќаш земените пари па ке те врзат за кратко јаже и ајде на диета. Сигурно и на грците им било убаво додека си земале кредити и не мислеле дека еден ден ке дојде цехот. А цехот секогаш го плаќа народот. А најголем проблем и во грција и кај нас е тоа што тие пари се земени односно се земаат за тековни расходи а не се прават инвестиции од кои потоа ке се враќаат кредитите. Ако се прават капитални инвестиции кои потоа ке носат приход може би и не се така лоши кредитите. Државата е исто како едно големо семејство и ако семејкството зема кредити за тековни расходи или одмори и луксузи јасно е дека еден ден ке банкротира а додека ако земе кредит за некој бизнис може и да се збогати.....
Крај на ктрај едно не ми е јасно! (само да не бидам прогласен за ЈУ носталгичар) Од распадот на СФРЈ наследивме долг од 1,5 милијарди долари а наследивме и некое побарување од русија ми се чини некаде околу 100 м долари. Тој долг е направен за 50 години и со тие пари се направени сите патишта, мостови, енергетси системи, болници, огромни фабрики, школи, факултети, хотели.......... (само изградбата на ФЕНИ чинела 600 м долари) и што уште не. Сега скоро секој месец се задолжуваме со по 100-200 м, понегогаш и по 500 ми долари и со тие пари не правиме ништо, одат во ветер и магла. Па како тогаш имаме уста да тропаме дека Тито не задолжил многу, дека СФРЈ живеела на кредити. А што е сега овој хаос?!

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Како прво во македонија јавниот долг е 27% и е според сите параметри ниско задолжена земја и со тие 700 милиони евра што плус што ке се задолжи пак ке остане ниско задолжена земја, а скоро сите земји во Западна европа јавниот долг е над 70% . Инаку само уште 10 компании да дојдат од типот на џонсон мети и џонсон контролс македонија ќе има стапки на раст од над 6% а инаку за да сфатите колку е голема нашата економија еве еден податок најизевуван продукт лани се катализтторите на џонсон извозозот на оваа компаниија е 500 милиони евра а увозот е 350 милиони евра од оваа компанија а 150 милиони евра е додената вредност на нивните производи. Така да не се правете експерти смешни изгледате не знаете што значат бројките ни во релативен ни во апсолутен износ. На крај краишта Македонскиот буџетски дефицит секогаш е 2,5% така од каде видовте дека сме пред банкрот стварно не знам, а плус и секој месец девизните резерви во народна банка растат, ама тоа е кога луге појма немаат од економија и финансии со еден прочитан текст или разбрал нешто не разбрал стануваат експерти.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.416
Поени од реакции
4.323
Како прво во македонија јавниот долг е 27% и е според сите параметри ниско задолжена земја и со тие 700 милиони евра што плус што ке се задолжи пак ке остане ниско задолжена земја, а скоро сите земји во Западна европа јавниот долг е над 70% . Инаку само уште 10 компании да дојдат од типот на џонсон мети и џонсон контролс македонија ќе има стапки на раст од над 6% а инаку за да сфатите колку е голема нашата економија еве еден податок најизевуван продукт лани се катализтторите на џонсон извозозот на оваа компаниија е 500 милиони евра а увозот е 350 милиони евра од оваа компанија а 150 милиони евра е додената вредност на нивните производи. Така да не се правете експерти смешни изгледате не знаете што значат бројките ни во релативен ни во апсолутен износ. На крај краишта Македонскиот буџетски дефицит секогаш е 2,5% така од каде видовте дека сме пред банкрот стварно не знам, а плус и секој месец девизните резерви во народна банка растат, ама тоа е кога луге појма немаат од економија и финансии со еден прочитан текст или разбрал нешто не разбрал стануваат експерти.
И во Грција има силни компании чии профит не се брои во милјони туку во милијарди ама тие не ги враќаат долговите туку народот, така да профитот на тие компании не ме интересира. Кога земеш кредит за да исплатиш пензии и плати на администрацијата неможеш ни под разно да зборуваш за силна економија туку напротив за економија која неможе да ги покрие ниту тие основни трошоци. Ќарот од тие компании со бенефиции е само вработувањето и придонесите кои се плаќаат за тие вработени. Ако се отворат уште 10 такви компании ке имаме во најдобар случај само уште 10 000 вработени што земено во глобала е добро но не решава многу.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
700 милиона се задолживме , во ред , не сме презадолжени.

Ги виде ти негде овие пари ? онака како експерт.

Добро еве , 1,5 милион јас знам кај се , кај оградата на мостот.

Другите ? вработувања , индустрија , хидроцентрали, патишта , има нешто или не ?

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
И во Грција има силни компании чии профит не се брои во милјони туку во милијарди ама тие не ги враќаат долговите туку народот, така да профитот на тие компании не ме интересира. Кога земеш кредит за да исплатиш пензии и плати на администрацијата неможеш ни под разно да зборуваш за силна економија туку напротив за економија која неможе да ги покрие ниту тие основни трошоци. Ќарот од тие компании со бенефиции е само вработувањето и придонесите кои се плаќаат за тие вработени. Ако се отворат уште 10 такви компании ке имаме во најдобар случај само уште 10 000 вработени што земено во глобала е добро но не решава многу.
Како прво трескаш глупости Не можеш да ја споредуваш економијата на Грција и на Македонија најголемите компании во грција се државни(и работата со загуби и превработеност) и тек сега ке бидат приватизирани односно ке го доживеат нашиот филм на приватизацијата а Грција освен туризам друго скоро ништо и да нема. Друга работа јавниот долг на грција е над 140% е затоа народот плаќа таму, а кај нас е 27% друга работа грција нема реални плати не се толку продуктивни колку што зимаат плати а таква економија не може да биде конкурентна. 10-15 Компании да дојдат од типот на џонсон мети и џонсон контролс Македонија во надворешната трговија од дефицит ке влезе во суфицит( сега добар дел од вас се чудаат за овој податок ама тоа е), ако тебе не ти значи 6% раст на економијата тогаш имаш сериозни проблеми што образовни што други, и плус не го заборавај фактот дека такви 10-15 компании ке бараат коперанти и слични од Македонија за некој работи и процеси што го прави мултипликаторски ефектот врз економијата во однос на позитивните последици кај и да влезат такви големи компании раздвижуваат над 10 други гранки од економијата. Што ќе придонесе за поголеми инвестиции од странство и дома, а со тие ефекти 6% раст на економијата е реалност а тоа значи дека и со поголемо темпо ке се полни и зголемува буџетот а кога константно расте буџетот без да го оптаварува стопанството тогаш без никаков пробле ке ги врака кредитите. Ова само накратко ти напишав што како зошто ако ти анализирам сите внатрешни и надворешни фактори причини и сл 5 страни текст не ми гинат.

Kajgana Shop

На врв Bottom