Осаменоста боли :(

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Доаѓа петок/сабота и сакаш да излезеш и прошеташ низ град.Сам одиш?
Доаѓа лето и ти се оди некаде на одмор.Сам ли одиш на одмор или сепак наоѓаш некој со кој ке одиш?
Досега не сум сретнал некој кој што живее сам и е помирен со тоа, па љубопитен сум како изгледа сето тоа. :)
Верувај има многу такви луѓе,помирени со својата ситуација, одлука и што и да е! Значи уште еднаш ќе се повторам не станува воопшто збор за Асоцијалност или Мизантропија! Едноставно додека не ги сретнеш вистинските луѓе таквите како нас сметаат дека подобро е да се биде сам, него во лошо друштво ( под лошо Пиратик веќе даде супер објаснување)....
Да се биде сам, има и свои предности, се пронаоѓаш себеси, откриваш што сакаш што те прави среќен, работиш на себе и своите амбиции!

Член од
6 мај 2012
Мислења
116
Поени од реакции
62
Covekot sto ja otvori temava go snema, no sepak napravi nesto pozitivno.Da ne ja otvorese temava nemase nekoi raboti da isplivaat na povrsina.Temata pocna so soveti i prodolzi so ispoved na mnogumina i ete nekako imam stvoreno nekoja slika vo glava za sekoj poedinecno sto e dobro.Inaku Jagod4e mi se dopaga kako razmisluvas istiot film go ziveam i jas no sepak sum zadovolen.:)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Мене стално од дома ми велат да не се дружам со лошо друштво... а не сваќаат дека јас сум лошото друштво.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Covekot sto ja otvori temava go snema, no sepak napravi nesto pozitivno.Da ne ja otvorese temava nemase nekoi raboti da isplivaat na povrsina.Temata pocna so soveti i prodolzi so ispoved na mnogumina i ete nekako imam stvoreno nekoja slika vo glava za sekoj poedinecno sto e dobro.Inaku Jagod4e mi se dopaga kako razmisluvas istiot film go ziveam i jas no sepak sum zadovolen.:)
Алал да му е на ЗИПИ што му текнало да отвори ваква тема, навистина фалеше ваква тема !
Многумина на темава(меѓу кои и јас)почнавме да се исповедаме, што мислам дека е позитивно во секој случај, добро е кога човек си ги признава работите ........... инаку вакви случаи за порано незнам како било имало немало, но денеска во модерново време ите-како од ден на ден никнуваат како печурки ОК не се сите луѓе исти, секакви не има, но мислам дека се повеќе како иде времето од година во година младите стануваат се повеќе(осамени)и единствено нешто што го прават им е или факултетот или работата, кога ќе дојдат пак дома седнуваат или пред ТВ или пред ПЦ и сл. се помалку дружење во живо, а се повеќе виртуелно дружење или пак дружење со кучето на пр. во слободно време(шетање и сл.) ...... во чуден правец се(движи светот ............ а и како да има дружење кога повеќето луѓе денеска се индивидуалисти, себични и користољубиви, едноставно таков е новиот систем, нема тука лутење и плачење, тоа е тоа, а и понекогаш осаменоста многу помага во животот, сфаќаш кој си и што си, повеќе си креативен(образование/работа), повеќе се грижиш за домот, ги воочуваш и откриваш твоите способности/дарби и интесеси и.т.н. никој не ти стои над глава, никој не те замара со туѓи проблеми, никој не ти мрчи и сл. !

S

Shaman

Гостин
Абе лошо што го снема тој што ја отвори темава.

Член од
2 август 2011
Мислења
139
Поени од реакции
44
da tocno osamenosta boli no mora koj i da e masko ili zensko da se sprotivstavat na taa osamenos so toa sto ili ke izlezat cisto onaka da se prosetaat pa ako treba i sami. eve vi primer; pred izvesno vreme mene mi se slucuva ova; se me nervira, mi se place, nesakam so nikogo da razgovaram, od rabota doma i od doma na rabota, me fatil nekoj sklet nemozam da izdrzam. imam rodnina sto ima poznavanje okolu taa rabota i se jviv i kazav za ova i taa mi odgovori ovaka; bidejki jas sum navlezena vo 40 setite i toa bilo normalno za nas i deka treba da najdeme licnost sto ni odgovara da mu kazam sto me maci. togas se druzev mnogu so edna druga bratucetka i na nejze i kazav pa izlegov so nea nekolku pati do plostat, pokraj vardar, potoa bev kaj koleska na gosti razmenv mesto, muabet, ambient i go pominav toj krizen period. nee toa nisto cudno ni strasno prvo treba da si najde nekoj od doverba da go kaze problemot i da izleze nekolku pati vo prosetka na gosti kaj kolega ili koleska i mislam deka ke pomogne.(y)

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
da tocno osamenosta boli no mora koj i da e masko ili zensko da se sprotivstavat na taa osamenos so toa sto ili ke izlezat cisto onaka da se prosetaat pa ako treba i sami. eve vi primer; pred izvesno vreme mene mi se slucuva ova; se me nervira, mi se place, nesakam so nikogo da razgovaram, od rabota doma i od doma na rabota, me fatil nekoj sklet nemozam da izdrzam. imam rodnina sto ima poznavanje okolu taa rabota i se jviv i kazav za ova i taa mi odgovori ovaka; bidejki jas sum navlezena vo 40 setite i toa bilo normalno za nas i deka treba da najdeme licnost sto ni odgovara da mu kazam sto me maci. togas se druzev mnogu so edna druga bratucetka i na nejze i kazav pa izlegov so nea nekolku pati do plostat, pokraj vardar, potoa bev kaj koleska na gosti razmenv mesto, muabet, ambient i go pominav toj krizen period. nee toa nisto cudno ni strasno prvo treba da si najde nekoj od doverba da go kaze problemot i da izleze nekolku pati vo prosetka na gosti kaj kolega ili koleska i mislam deka ke pomogne.(y)
Делумно си во право, но и не е баш таква работата едноставна плукни-залепи ко што викаш ти, овие работи се лични/интимни и природни, многу фактори играат тука улога и се далеку покомплицирани од некои други работи како на пр. школо, работа, бизнис и.т.н.
Приватниот живот е секогаш позаебан од деловниот живот, на работа без разлика дали ти се оди или не ти се оди и без разлика дали ти се работи или не ти се работи едноставно мораш да одиш и да работиш(егзистенција), додека пак приватниот живот си е сосема друга приказна ........... многу фактори тука играат улога, како прво самиот човек(лични сфаќања, ставови, карактер, интелектуално ниво, начин на живот и.т.н.), како второ средината/околината околу тебе и нејзините карактеристики, дали се поклопуваат со твоите карактеристики или не, ако се поклопуваат тогаш ОК ако не се поклопуваат тогаш ништо, како рекле старите: со сила убајна не бива и навистина е така со сила другарство не бива, исто така и љубов со сила не бива, лажните и купени другарства, како и лажната и купена љубов траат кратко време, бидејќи се утопии и имагинации т.е. не се реални, не се вистински, туку лажни и краткотрајни !

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Осаменоста е најлошото нешто што може да го снајде човекот. Затоа не ми се логични муабетите дека е убава за да се посветиш на себе, да се пронајдеш, да се реализираш и бла бла бла.:facepalm: Глупости на кило. Не треба да се изолира човек од светов за да сфати кој е. Напротив, мислам дека тоа повеќе може да го разбере кога е помеѓу луѓе. Пример, јас исто доста често се осеќам осамена, но за разлика од креаторот на темата, јас сум си го направила тоа. Од многу луѓе, разно-разни комуникации, сум сфатила на крај дека не ми одговара секој и дека треба да прекинам да се форсирам да се дружам со повеќето. Што корист од тоа ако си опкружен од луѓе кои ни ги разбираш ни те разбираат. Лошото е кога сфаќаш дека или се ретки или ги нема твоите истомисленици, со кои можеш подобро да живееш. Значи не сме секогаш сами или осамени поради тоа што не запоставиле другите. Ете се случува и сами да се оддалечиме, а тоа е потешко. Потешко, затоа што немаш ни желба да имаш некого до себе, затоа што не познаваш некој кој ти одговара. Не е начин и да се потрудиш да бараш, затоа што тоа па не знам како изгледа. Треба да го запознаам цел град и да изберам кој ми одговара? Навистина тоа е претешко нешто. И сега?
Не дека е мој, но јас навистина сметам дека ова е потежок проблем.:confused:

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
После толку време поминати со мојот верен другар,полека пополека ме дистанцира после 9 години! :eek:
Не знам на што се должи тоа,но овие негови другари сеа му се во прв план, јас втор план, но секако сеуште ми прави лице ова/она.Имам мн. другари но не е тоа тоа.... понекогаш се чувствувам осамено...
Некое чајре? :confused:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
После толку време поминати со мојот верен другар,полека пополека ме дистанцира после 9 години! :eek:
Не знам на што се должи тоа,но овие негови другари сеа му се во прв план, јас втор план, но секако сеуште ми прави лице ова/она.Имам мн. другари но не е тоа тоа.... понекогаш се чувствувам осамено...
Некое чајре? :confused:
Пу м*м* му е*ам кај сите е исто ........... колку и да сме различни ние луѓето, сепак сме и многу слични .......... ама тоа е тоа ......... како што пишав во моите претходни постови на темава, откако децата ќе потпораснат и ќе осозреат секој ќе си тргне по својот пат, особено после средно: некој ќе се зафати сериозно со факултетот и буквално ќе се затвори по дома(да буба), некој ќе се зафати сериозно со работа(од јутра-до сутра/работа-дома_дома-работа), некој ќе се ожени малце раничко и нормално дека друштвото ќе се распадне тотално, тоа е тоа ............ како старее така повеќе човек станува позрел, си брка свој живот(и деловен и приватен) и се осамосталува и од друштвото/околината и од родителите и од брат/сестра и од роднините(братучеди) и.т.н. од една страна и се нема толку слободно време како порано, но од друга страна и како што кажа џабе е и да си опкружен со многу луѓе(’’пријатели‘‘)околу тебе, ако не ти значат ништо и не ти се интересни/занимливи, ниту пак ти на нив т.е. различни сте тотално !

S

Stef Bachatero

Гостин
Јас не му се замарам имам просто правило:Следи ме и ќе добиеш успех,не ме следи и гниј си во осаменоста.Трчање по луѓе освен ако имам корист од тоа нема шанси.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Јас не му се замарам имам просто правило:Следи ме и ќе добиеш успех,не ме следи и гниј си во осаменоста.Трчање по луѓе освен ако имам корист од тоа нема шанси.
Браво за телото Стеф, животиња си се напраил!
Congratz!

Kajgana Shop

На врв Bottom