- Член од
- 10 јануари 2011
- Мислења
- 1.658
- Поени од реакции
- 3.322
Ова го пишува во твојота објективна статија значи цитирам:конечно една искрена и објективна статија за состојбата во Македонија:
http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=A11F6B96407AA94B8041E7DC603E3704
"
И додека ми е мило за апсењата, мило ми е и за неуспехот: неуспехот на тие што учествуваа во овие убиства да предизвикаат жесток судир и етнички конфликт меѓу Македонците и македонските Албанци. Додека жалам за убиството на петтемина невини граѓани, среќен сум што гледам дека Македонците не се фатија во замката и не реагираа на начинот што го планираа убијците. Наместо тоа, со исклучок на неколку изолирани инциденти, Македонците останаа мирни. Тоа е вистинскиот начин да се реагира и иако с` уште постои огромна болка и тага поради случувањата, реагирањето на тие провокации само ќе ги влошеше работите. А Македонците го сфатија тоа."
Што сакал да каже писателот е следново сега парафразирам:Значи жал му е што биле убиени 5 МАКЕДОНЦИ но се радува што македонците не раегирале! ПАЗИ НЕ РЕАГИРАЛЕ! ОСТАНАЛЕ МИРНИ! ПОСТОИ ГОЛЕМА БОЛКА И ТАГА НО НЕ ТРЕБА ДА СЕ РАЕГИРА НА ПРОВОКАЦИИТЕ (провокација ти е ако некој нешто ти пререче или те навреди или недај боже те плукне нели како во случајов...)! Она што ние го научивме како македончиња е дека провокации трпиме...е сеа за посериозни работи можда и ќе реагираме ако недај боже се работи за УБИЕНИ МАКЕДОНЦИ!
НЕ НИЕ НЕ ОДИМЕ НА ПРОТЕСТИ НИЕ ТВИТАМЕ НИЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ!!!!
СЕКОЈА ЧЕСТ македончиња секоја чест....
--- надополнето: 11 мај 2012 во 01:49 ---
Ги правиме истите грешки друже тоа е проблемот! Не кажуваме доста беше, не се организираме, не се обединуваме, оставаме на другите да решаваат за нашата судбина! Прашањето е кога и како треба да реагираме кога ќе убијат 10, 20, 100, 200 ај кажи ми кога ќе рагираме? Кога ќе биде некој што го познаваме некој наш близок кога нас ќе не боли? Тогаш ли?Тоа дека ти ги знаеш неправдите е благодарение на тие кои ги документирале! Тоа дека си го знаеш минатото, треба да е поука за тоа како да постапиш во сегашноста. Тој гнев да го канализираш кон тоа да ги анимираш луѓето во едно заедништво, една кохезија и да придонесеш да не се повторуваш во грешките, за ние да мора да ги документираме тие грешки, веројатно едни од последните, и твоите правнуци да мораат да учат за нив, преку скриени канали, во некоја друга држава.
Најмногу од се ме нервира дека уште егоистички пристап имаш, па затоа што ти избришале пост убиваш нешто благородно, навредуваш луѓе кои и во твое име седат со вечери и пишуваат. ДА, пишуваат. The pen is mightier than the sword. Имај малку почит и разбирање. Натерани сме на рововска битка, а фронтот се медиумите. Додека можеме, треба да ги поддржуваме институциите, а паралелно и да агитираме. Протестот е пукање во сопственото колено.