Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.649
Поени од реакции
7.490
користам интернет од т-хоме, тој пакетот 250гб шо е, али јас и комшијата сме, т.е на негова линија сме, јас зиам од кај него...иам етхернет врска со кабел 30 метри негде до ПЦ...се е тоа океј, али ваерлесот до кај мене дома слабо фаќа пошто иаме глуп распоред на куќите, зидови ова тоа плочи итн...па решив од тој рутерот што го има комшијава.(томсон од тие белите), кабелов што иде до кај мене дома, наместо во
ПЦ( мрежна карта), да го убацам во друг рутер, па со мало кабелче од тој рутер, во ПЦ, а од овој вториов рутер што ми е во соба, да си зиам бежична врска низ дома, нормално појак сигнал...

тој дома што го имам рутер што сакам да го употребам е исто томсон од т-хоме, од тие црните... прашањето ми е какво сетирање треба да напраам за да го постигнам тоа, да му кажам на овој првиов рутер дека сакам наместо клиент мојата ип адреса од ПЦ, да биде мак адресата од вториов рутер...или можеби грешам, незнам...претпоставувам само... или ми треба root user на 192.168.1.254, за да можам да го сторам тоа?

фала однапред.
NEznam tocno kako se pravi toa sto ti treba ali povrzuvanje 2 ruteri ako ti e od nekakva pomos se bara na google kako "Daisy chain routers"

Член од
28 декември 2008
Мислења
1.356
Поени од реакции
184
NEznam tocno kako se pravi toa sto ti treba ali povrzuvanje 2 ruteri ako ti e od nekakva pomos se bara na google kako "Daisy chain routers"
поврзување на кои било два рутери се прави доста поедноставно...али двата томсони од т-хоме, мислам дека е доста специфична работа, баш поради тие предСетирани срања... сепак фала...чекам некој друг ако може да ми помогне... гледав назад се збореше за некои root useri..

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
На кој ачин може да се фати wi-fi сигнал поубаво???На пр да испаднам надвор , да мафтам со телефонот или сл.?

Г

Грејвдигер

Гостин
На кој ачин може да се фати wi-fi сигнал поубаво???На пр да испаднам надвор , да мафтам со телефонот или сл.?
Купи си едно вакво и вртај - http://www.google.com/products/catalog?q=wifi+antenne&hl=en&client=ubuntu&hs=HXr&channel=fs&prmd=imvns&biw=1366&bih=567&um=1&ie=UTF-8&tbm=shop&cid=2763777863028724658&sa=X&ei=aOyaT8TxOMW2hQemnZDHBw&ved=0CIcBEPMCMAk

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
Член од
11 август 2011
Мислења
83
Поени од реакции
34
Хелп
Користам кабелски интернет на Телекабел, денес купив рутер за на лаптопот да имам нет, го инсталирав со инсталационото цд што беше со него, го поврзав со модемот и едниот пц ама никако немам интернет преку рутерот. Сакам да прашам, ( имам 3ПЦ, 2 очигледно постари зошто не пронаоѓаат ни Ви Фи ни ништо) дали може со лан кабелчето да ги поврзам на рутерот па со помош на кабелот да добиваат нет, а само лаптопот со вајрлес. Врска си немам од технологијава па ако може некој подетално да ми објасни зошто се утепав од нервирање денес :( Никако да го поврзам асално.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Добро како е ова можно? Од рутерот имам нет на ком. со кабел од рутер, на телефонот си имам нет најнормално ама лаптопот нема нет. Пробав и со рестартирање рутери ама џабе. Чаре?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Eee da najdam u Mk vakvo moze i k e si kupam..ako ne e volku skapo!Ama fala anyways :)
Има во шутка на пазар поефтини са. :P
Хелп
Користам кабелски интернет на Телекабел, денес купив рутер за на лаптопот да имам нет, го инсталирав со инсталационото цд што беше со него, го поврзав со модемот и едниот пц ама никако немам интернет преку рутерот. Сакам да прашам, ( имам 3ПЦ, 2 очигледно постари зошто не пронаоѓаат ни Ви Фи ни ништо) дали може со лан кабелчето да ги поврзам на рутерот па со помош на кабелот да добиваат нет, а само лаптопот со вајрлес. Врска си немам од технологијава па ако може некој подетално да ми објасни зошто се утепав од нервирање денес :( Никако да го поврзам асално.
А како тоа бараше на тие два Ви Фи? Хокус покус некој им правеше? Имаат ли воопшто Ви Фи?
Ако толку не се разбираш ќе си викнеш некој што знае. Вака овде за апсолутни почетници тешко дека некој може да ти објасни.
Добро како е ова можно? Од рутерот имам нет на ком. со кабел од рутер, на телефонот си имам нет најнормално ама лаптопот нема нет. Пробав и со рестартирање рутери ама џабе. Чаре?
А колку рутери имаш? три? :P
вифито ти ја наоѓа ли мрежата? Имаш ли пасворд ставено? ако го имаш да не ја куцаш погрешно или да не си ја сменил во меѓувреме?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Има во шутка на пазар поефтини са. :P

А како тоа бараше на тие два Ви Фи? Хокус покус некој им правеше? Имаат ли воопшто Ви Фи?
Ако толку не се разбираш ќе си викнеш некој што знае. Вака овде за апсолутни почетници тешко дека некој може да ти објасни.

А колку рутери имаш? три? :P
вифито ти ја наоѓа ли мрежата? Имаш ли пасворд ставено? ако го имаш да не ја куцаш погрешно или да не си ја сменил во меѓувреме?
У нервоза го пишав ова :D Сменив енкрипција и се среди, фала ипак другар :) Заглавуваше кај acquiring network address.

Член од
10 февруари 2011
Мислења
894
Поени од реакции
398
Ај една помош ..
за компјутериве нашколо .. имам админ такви работи се .. сеа го мењавам пасвордот на root .. и коа сакам да се најавам со root ми вика дека не е дозволено да се најавите од овој прозорец .. ни на главните неможе ..

Член од
30 јануари 2009
Мислења
489
Поени од реакции
434
Хелп
u setinzite na ruterot ke ja kloniras mac adresata i ke imas i na pc-to i na laptopot :)

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
Ај една помош ..
за компјутериве нашколо .. имам админ такви работи се .. сеа го мењавам пасвордот на root .. и коа сакам да се најавам со root ми вика дека не е дозволено да се најавите од овој прозорец .. ни на главните неможе ..
роот е disabled.ако ти треба рут, sudo командатука.

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Инсталирав вчера драјвер за лапотопов да го поврзам со кабел нетот .. во ова полево што е ipv4 ставив тоа адресите од т-хоум што се 61.162.32.5 и 62.162.32.6 и ми вика no network acess . знае некој како да средам ? сега ке се префрлале на нова платформа и многу паѓа нетов во последно од ова спитерите што се . ми се јавија утре да дојдат да преповрзат.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.649
Поени од реакции
7.490
Инсталирав вчера драјвер за лапотопов да го поврзам со кабел нетот .. во ова полево што е ipv4 ставив тоа адресите од т-хоум што се 61.162.32.5 и 62.162.32.6 и ми вика no network acess . знае некој како да средам ? сега ке се префрлале на нова платформа и многу паѓа нетов во последно од ова спитерите што се . ми се јавија утре да дојдат да преповрзат.
Boldiranovo e somewhere in China ako vaka go imas napisano 61 mesto 62 :)
Za DNS adresi li zborime (IPv4 poleto) ? staj bolje 8.8.8.8 polesno se pamti pa vidi sto ke se desi :)
Uzput ko so objasni sto imas praveno ocigledno slabo razbiras a imas zelba da cepkas a za toa postojat virtuelni masini kako Virtualbox pa bi te upatil tamu da si cepkas, a i deckite od t-home poretko ke ti idat na gosti :)

Kajgana Shop

На врв Bottom