Вашиот улов на бувљак

• Креатор на темата Креатор на темата zoran2008
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
16 јули 2011
Мислења
190
Поени од реакции
120
Ми се случи на два пати да налетам на 2 одлични парчиња стакло на пазарот во вторник и петок под Кале.Буквално за без пари....
Едното стакло е Zenitar M 50/1.7 а денес Carl Zeiss Jena Tessar 50mm F2.8

Ме интересира вашето искуство 1032_Zenitar_main_1.jpg Carl_Zeiss_Jena_Tessar_f2,8_50_mm_lens.jpg

Браво :) Колку плати за нив?
До сега 2-3 пати имам отиено и немам ништо посебно начекано, имаше матични плочи по 100 денари, откорната радиостаница од такси (со се парче од шалт табла), мобилни во сумљива состојба, еден куп метални работи (чешми, славини и сл. веројатно крадени од викендици и станови)

Зенитарот е од лани и беше во комплет со полураспаднато тело од Зенит 12,за 350 ден., а денес Цајсот со Практиката ЛТЛ3 за 200 ден.
--- надополнето: 13 април 2012 во 18:37 ---
А од денешниот улов и ова светломерче за 50 ден.:sneaky:
Искрено се ушClassic 2 (6).JPG те го немам тестирано дали е прецизно но делува сосем ок на прв поглед.

Кј се наоѓа бувљакот?

Темава е во подфорум ФОТОГРАФИЈА, коментирајте само за фото опрема. m'kay?

Кога ме мрзи да идам во школо редовно го посетувам до сега имам земено
zenit-ttl.jpg за 150 денари со стандардниот објектив и Лонда блиц.и футролата што доаѓа со него.(блицот нема капаче кај што одат батериите)
Smena 8M.jpeg Апаратов го има на секоја "тезга" и го земав за некои 20-30 денари.И овој го земав со футрола.
470063671_8fca3d974a.jpgОвој ми беше прв апарат земен од бувљак и го земав за 100 денари.Со се оргинал футрола.
428033_111116132535_canomatic-fmd.jpgНего го земав за 50 денари.50ка објектив али не се вади објективот.Горе дисплејот работи и покажува некој бројки али неам појма за што се не стискаш ништо не го мрдаш апратот си иде од 1,2,3,4 и се така нагоре.
partner.jpg
Обично не преферирам да земам апарати без "подолг" објектив ама овој ми падна во око има интересно отварање за објективот.Го земав за 30 денари.
http://www.flickr.com/photos/creativemushroom/4053682270/
Овој го земав за 30-40 денари не ми текнува баш и ми стои дома да ми занимава деца да не ми ги чепкаат другите апарати.
636clup5.jpg
Е овие ми станаа опсесија,сакам да ги соберам сите модели(ако ги има на бувљак:)) ,неколку пати претходно ги имам видено,но не ми паднале во око откако го купив првиот ми станаа интересни.Мислам дека на форумов прочитав дека повеќе фолии/филмови не се произведувале така да ке седат на рафтови во соба.

Начекав на 2-3 пати објективи сочувани за 2000денари идеа 3 во комплет со голем зум но беа навој м52.Имаше знам продаваше и расипан аналоген Канон и мислам дека имаше 50ка објектив,али го даваше за 50 евра и нејкеше никако да спушти цена.Не ми одговараа за мојот никон.Земав адаптер м42 и само зенитовите објективи ми служат,а никако да начекам навој м42.Ако има некој што не му служат нека каже.:)

Зоран да не го џиткаш Carl Zeiss Jena Tessar 50mm F2.8 и колку му бараш ?

да ја освежиме малку темата
веќе неколку пати одам да го најдам човекот кој имаше еден куп објективи
а денес за 100тче си земав
yashica fx-d quartz + cullman 25cb
yashica ML 50mm 1:1.7 Mount: C/Y стаклото му е чисто

незнам само дали ми се исплати да купувам адаптер конкретно за овој објектив, го користел некој ??[DOUBLEPOST=1405871905][/DOUBLEPOST]
IMG_3992_resize.jpg

сликав со објектив во една рака без адаптер и се изненадив, од длабочина на слика
порачав адаптер од ebay
и ке гледам почесто на бувља дали ке има нешто слично,

Последно уредено:
Зоран да не го џиткаш Carl Zeiss Jena Tessar 50mm F2.8 и колку му бараш ?
Drugar otide Zeissot oddamna i deckoto e prezadovolen :)[DOUBLEPOST=1406053957][/DOUBLEPOST]Е па ај и ја да се пофалам со уловот од бувљак -Јупитер 9 85/2 за 2 и пол еврејчиња.jupiter-9-russian-kiev-bayonet-lens-2.jpg jupiter-9-russian-kiev-bayonet-lens-2.jpg jupiter-9-russian-kiev-bayonet-lens-2.jpg jupiter-9-russian-kiev-bayonet-lens-2.jpg Jupiter 1.jpg Jupiter 3.jpg[DOUBLEPOST=1406054121][/DOUBLEPOST]Инаку се извинувам за квалитетот на сликите оти искрено касно се прибирам дома и сликнати се приквечер од тераса ,со големо ИСО и стаклото не е баш саглам изгланцано ;)[DOUBLEPOST=1406054262][/DOUBLEPOST]А да и цената на E-bay од другарчето од Австрија хе хе хе
http://www.ebay.com/itm/Jupiter-9-1...398?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item56668f6a7e

Последно уредено:
земав
SOLIGOR 75-250mm Zoom+Macro 4.5f-22 (стои на ф4,5 не се движи)
и
Takamur 135mm f3.5 (топ состојба, стакленца чисти)

за солигор е c/fd да нема некој адаптер за canon EF да го пробам дали ке работи, пред да купам од интернет
г

си начекав денес хелиос 44м-4
фокусот малку е тежок за вртење, сигурно има масло и нечистотија
ке го отворам и исчистам
и како таков со AF confirm адаптер е доста попрецизен и подобар од yashica што ја имам
башка го има тој вртлив боке, добра занимација ке ми е
IMG_0532.jpg

IMG_0534.jpg

IMG_0542.jpg

IMG_0541.jpg

Здраво
Сакам да прашам дали продава некој објективи на м42 навој и ако има нека ми испрати цена и слики од објективите на меил: filip.bozhinovski@gmail.com
Подобро на меил оти одма добивам известување
Фала Поздрав :)

Не го бев посетувал бувљакот со месеци т.е. од лани лето и сега одма начекав
Canon 50mm f1.4, so canon av-1 i canon speedlite 155a за 200ден, највише за леќата ми беше а ставив батерии на блицот работи,
Стаклото чисто само fd-eos адаптер да земам

Sent from my IdeaTab S6000-F using Tapatalk

Не го бев посетувал бувљакот со месеци т.е. од лани лето и сега одма начекав
Canon 50mm f1.4, so canon av-1 i canon speedlite 155a за 200ден, највише за леќата ми беше а ставив батерии на блицот работи,
Стаклото чисто само fd-eos адаптер да земам

Sent from my IdeaTab S6000-F using Tapatalk
Овој 50мм ф1.4, добро би пасуел на канон 1100 или ќе треба и адаптер да зимам?
Да отварам очи и јас натака, ако начекам нешто добро. 200че за леќа бре.. кој ти ја дава!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom