Предизвик за 40 прочитани книги во 2012, Кажи ДА!

Доколку го прифаќаш штиклирај.

• Вкупно гласачи
    113
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
Сите од листата моја ги читав на англиски.
11/22/63 ја барав во Икона во Битола, а ја барав и на саемот. Ја немаше ни тука, ни таму.

А инаку ги имам првиот и вториот дел од Dark Tower, ама ги немам ни чепнато. Сега треба прво со Bourne да завршам

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
17. Game over - Адел Паркс
Чик лит. Кон крајот веќе ептен непажливо читав - еден пасус прочитај, два прескочи. Уште една книга за принцот на белиот коњ.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.979
Поени од реакции
12.601
Браво бре, сте кренале цифра. Мене некако не ми се чита годинава, барем првава половина како што гледам (n)

Ајде го скршив мразот со:
1. Човекот и неговите симболи - К.Г.Јунг.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Браво бре, сте кренале цифра. Мене некако не ми се чита годинава, барем првава половина како што гледам (n)

Ајде го скршив мразот со:
Ај да ги напишеш и другите автори на книгата.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.979
Поени од реакции
12.601
Ај да ги напишеш и другите автори на книгата.
Џозеф Л. Хендерсон, М.-Л. фон Франц, Аниела Јафе, Јоланда Јакоби. Ги препишав од книгата и тотално не ме занимаат...

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
18. Сидни Шелдон - Господар на играта
Според мене, едно од најдобрите дела на Шелдон. Мислам дека и му е најпознато.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
01. A Study in Scarlet - Sir Arthur Conan Doyle
02. The Sign of the Four - Sir Arthur Conan Doyle
03. The Adventures of Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle
04. The Memoirs of Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle
05. The Hound of the Baskervilles - Sir Arthur Conan Doyle
06. Rework - 37 signals
07. The Toilet Paper Entrepreneur - Mike Michalowicz

Направив пауза малку од читање романи и слично, во меѓувреме прочитав едно 100 volume манга ^ ^.

08.The Old Man and the Sea - Ernest Hemingway
Ја имав читано како лектира пред многу години, и ми остави добар впечаток тогаш и е една од ретките лектири на кои се секавав. Па одлучив да ја прочитам уште еднаш но овојпат на Англиски за да го осетам подобро стилот на Хемингвеј.
Одлична приказна за борба на старецот против рибата, морето, ајкулите и во исто време и против самиот себе си.
Прилично manly книга ^ ^ (затоа и ја одбрав)

Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.684
Книга бр. 11 - Така зборуваше Заратустра - Фридрих Ниче

Еден од најголемите филозофи на минатиот век, па и денес, во ова дело зборува за новиот човек - Натчовекот.
Читајќи ја книгата паралелно учам и за матура и ништо не разбрав. Ниска концентрација и нередовно читање секако дека ќе резултира со лоша проценка на книгата. Во погрешно време одбрав да ја читам.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.979
Поени од реакции
12.601
2. Препород на Магиката (и други есеи) - Алистер Кроули.
--- надополнето: 15 мај 2012 во 14:28 ---
Книга бр. 11 - Така зборуваше Заратустра - Фридрих Ниче

Еден од најголемите филозофи на минатиот век, па и денес, во ова дело зборува за новиот човек - Натчовекот.
Читајќи ја книгата паралелно учам и за матура и ништо не разбрав. Ниска концентрација и нередовно читање секако дека ќе резултира со лоша проценка на книгата. Во погрешно време одбрав да ја читам.
Читај ја раат оти не знаеш што пропушташ - најголемиот оргазам во животот!

Член од
13 август 2010
Мислења
956
Поени од реакции
1.100
Недоволното време за читање, слабта концентрација а богами и малата желба за читање периодов се резултат на ова..

1. Ќерката на мојота најдобра пријателка - Дороти Кумсон
Камрин и Адела се најдобри пријателки, но меѓутоа не комуницираат известен период поради грешката која ја прави Адела, а со тоа и многу ја повредува својата најдобра пријателка. Но, Камрин дознава дека Адела е тешко болна и дека нема кој да се грижи за нејзината ќеркичка, по мало негодување се согласува таа да се грижи и да ја посвои.
Интересна книга, лесна за читање, ќе успее да ви го привлече вниманието.

2. Дванаесетиот ангел - Ог Мандино
Џон е успешен човек, кој има се; успешна кариера, углед, сопруга, дете, но таа идилична слика за миг се руши со загубата на сопругата и детото. Тој повеќе не истиот човек, на работ да изврши самоубиство го спречува еден стар пријател кој го ангажира да биде тренер на малата боландска лига. Таму го запознава малото момче Тим кое е голем оптимист и чие мото е '' Никогаш, никогаш, никогаш, никогаш, никогаш не се откажувај''.
Типична приказна каде што се е совршено, но совршенството се руши за миг. Декларирана е како една од најжалните книги, барем така ми е препорачана, која нема во никој случај да ве остави рамнодушни. Не велам дека е лоша книгата и приказната, но јас не би ја ставила во омилените книги.

3. Историја на случаи - Кејт Аткинсон
Џексон Броди е приватен детектив кој е ангажиран во расветлувањето на три случаи, кои се речиси заборавени, но ќе бидат откриени.
Интересна, детективска приказна, која ве води од еден на друг случај. Не е лоша за потполнување на време, посебно при патување.

4. Дебитантка - Даниела Стил
Семејството Рубинштајн добиваат покана за бал каде што треба да дебитираат двете ќерки близнички. Поканта за балот ќе предизвика низа несогласувања и караници во семејството, бидејќи се поделени, дел од семејството смета дека треба да се појават на балот, додека останатиот дел го сметаат балот за расистичи и неетички, зошто се поканети само оние со сина крв, кои потекнуваат од благороднички семејства.
Книгава е крајно досадна и разочарувачка, морам да признаам дека сакав да ја оставам на пола, но поради досадата во автобус која беше поголема успеав да ја прочитам. Не ја препорачувам.

5. Бојата на златото - Роуз Тремејн
Џон ја напушта родната Англија и заминува во Нов Зеланд каде што со својата сопруга и мајка започнува нов живот. Еден ден ќе пронајде злато во реката, заведен од бојата на златото тој станува копач, чија единствена цел е да пронајде повеќе злато кое ќе го промени неговиот живот.
Оваа книга најмногу ми се допадна, со едноставен, ненаметлив начин на раскажување ми го привлече вниманието.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Еве ме и мене да се јавам:

10. „Природен роман“ - Г еорги Господинов. Го читав на хрватски заради споредба на преводите. Се мешаат перспективите, нараторите, аворот е лик, ликот е автор, имињата им се исти, ама и судбините, ама и не баш, Бугарија во деведесттите сиромашна, ама полнокрна, полн со живот,малку поинаков, малку ист,...и се тоа убаво спакувано. Го има во издание на „Темплум“ во одличен превод на Никола Маџиров, а на кој не му е проблем, еве го овде на бугарски.

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=28&WorkID=310&Level=1

11. „Зошто Французинките не се дебелат“ од Mirelle Gulliano
Авторка е Французинка која добива едногодиншна стипендија во Америка исе враќа здебелена. Интересно е да се спореди животот и наvиките на Американките и на Французинките. Нејзиниот рецепт за намалување на тежината не е ригорозна диета, (напротив, во храната треба да се ужива), туку качување по скали, редовно одење на пазар по здрави намирници (пешки), запишување на оброците, за да се види што се внесува премногу и каде може да се намали. Малку е проамерикански напишана (нормално, жената живее во Америка и книгата е пишувана за маериканскиот пазар), па се чита за еден ден.

12. „Чудните авантури на Кавалиер и Клеј“ од Мајкл Чабон.
Јунакот Ескапист е заштитник на слабите и угнетените и е дело на двајцата братучеди кои живеат во еврејскиот кварт во Њујорк. Авторот е вистниски виртуоз, ког ауспева од таква тривијална тема да направи толку добар роман. Добитник е на „Пулицеровата награда“ 2001.

13. "Računaj na mene" Jorge Bucay.
Од овој автор ми се допадна книгата „ Ќе ти раскажам приказна“, а оваа е така, не е лоша. Книгата е муабет меѓу психотерапевтот и неговиот пациент. Ама овој психијатар не му дава лекови и не го прашува за тоа дали бил сведок на сексуален однос на родителите, туку на секој проблем на Демијан (така се вика пациентот), му раксажува некоја зен прикаска.

14. „Неподнослива леснотија на постоењето„ од Кундера. Нема да кажам ништо- греота е да нес е прочита такв книга.

15. „Сеќавање на моите тажни курви“ од Г.Г: Маркес. Книгаата е мала, а ма ме измачи. Маркес и јас никако не можеме да се разбереме. Ако 2012 не биде крај на светот, тогаш, 2014 ќе земам некоја друга книга од него. Не ветувам дека ќе ја прочитам.

16.„Демони “ од Достоевски. Ова е , како што пишува во поговорот, „најдостоевскиот“ роман на Фјодор Михајлович. Совет до оние што ќе го читаат, да прогугалаат малку за првичната намера на овој роман (муабетот на Достоевски со Тургењев). Ликовите се маестрално доловени, особено Ставрогин! :cuc:

Имам уште, ама друг ден ќе пишувам.
--- надополнето: 18 мај 2012 во 01:42 ---
се смета зошто да не
Не може. Не сакам аудио книги, ама на јутјуб го слушам Роберт Адамс додека готвам. Тоа не е читање. Молим!

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
5. Бојата на златото - Роуз Тремејн
Џон ја напушта родната Англија и заминува во Нов Зеланд каде што со својата сопруга и мајка започнува нов живот. Еден ден ќе пронајде злато во реката, заведен од бојата на златото тој станува копач, чија единствена цел е да пронајде повеќе злато кое ќе го промени неговиот живот.
Оваа книга најмногу ми се допадна, со едноставен, ненаметлив начин на раскажување ми го привлече вниманието.
Оваа ако ти се допаднала, прочитај ја Музика и тишина од истата писателка. Каде каде е подобра.

19. Тили Бегшо - Сидни Шелдоновата Господарка на играта

Искрена да бидам, мислев дека книгава е од Сидни Шелдон, а бидејќи претходно ја прочитав Господар на играта, природно беше да продолжам со оваа. Дури на крај видов дека Тили Бегшо е огромен обожавател на Шелдон па се обидела да напише продолжение на Господарот.

Значи, океј е книгава. Бегшо на моменти навистина звучи како Шелдон. Пресврти колку сакаш. Ама некако се осеќа дека не е книга на Шелдон. Господар на играта е многу подобра книга.

Приказната продолжува од онаму од кај што застанува Господарот.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
01. A Study in Scarlet - Sir Arthur Conan Doyle
02. The Sign of the Four - Sir Arthur Conan Doyle
03. The Adventures of Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle
04. The Memoirs of Sherlock Holmes - Sir Arthur Conan Doyle
05. The Hound of the Baskervilles - Sir Arthur Conan Doyle
06. Rework - 37 signals
07. The Toilet Paper Entrepreneur - Mike Michalowicz
08. The Old Man and the Sea - Ernest Hemingway

09. Musashi - Eiji Yoshikawa
После старецот и морето бев расположен за епска приказна која го следи еден лик низ добар дел од неговиот живот. Се мачев барајќи неколку дена, се додека не си реков сакам некоја книга како Vagabond мангата, во тој момент сватив дека за џабе сум потрошил време барајќи книга за читање.

Vagabond е манга кој го следи животот на еден од најпознатите самураи, Мијамото Мусаши. Vagabond е базирана на романот Musashi напишан од Eiji Yoshikawa во 1935. Иако мангата е базирана на романот, не се целосно исти има големи разлики.

Романот почнува со Мусаши на 17 години како лежи на Секигахара опкружен со мртви тела од борбата која само што завршила таму. Низ текот на романот го следиме него како од селско дете кое сака да се докаже во борба, полека созрева во разбирање на светот, самиот себе и со вечниот пат на The Art of War и the Way of the sword. Романот кулминира со неговата најпозната битка со Сасаки Коџиро на островот Фунаџима.

Иако е скоро 1000 страни во paperback изданието, мене воопшто не ми здосади во ниеден момент, покрај Мусаши, Јошикава има посветено и поглавја каде се гледа животот на некој од неговите пријатели, непријатели, познаници, но секогаш поглавјето покажува на некој начин како "судбината" ги поврзува сите нив со Мусаши.

Доста интересен роман, го препорачувам на секој што сака да чита епска coming of age приказна каде секоја наредна битка е поголема и повозбудлива од претходната. Мене дефинитивно ми е на врв на листата на фаворити

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.979
Поени од реакции
12.601
2. Препород на Магиката (и други есеи) - Алистер Кроули.
3.Гозба или За Љубовта, Федар или За Убавината - Платон.

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
18. The Bourne Supremacy - Robert Ludlum
19. The Bourne Ultimatum - Robert Ludlum

Го дочитав Лудлум, сега почнав со Лустбадер. Моментално ја читам The Bourne Legacy. Приказната е супер, исто како книгите на Лудлум, но се разликуваат по стилот на пишување. Лудлум повеќе се фокусираше на описи на околината и ликовите, а кај Лустбадер има повеќе акција и напнатост.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom