- Член од
- 15 јануари 2012
- Мислења
- 652
- Поени од реакции
- 192
Zabegavme malku ke ne brisat za djabeНе е википедија, иако негледам зошто е битно од каде е а не какво е објаснувањето!?
Zabegavme malku ke ne brisat za djabeНе е википедија, иако негледам зошто е битно од каде е а не какво е објаснувањето!?
Во право си, мое извинување за офтопикот.Zabegavme malku ke ne brisat za djabe
И јас не верувам во Дарвин и немам намера да го читам, и сега што?А зашто си се мачел да ги читаш ако не веруваш ни ништо?? Еве јас неам намера да читам за Дарвин бидејќи не верувам во тие глупости..
Само немој да пишеш ради радозналост,информираност. Немаше боље книга до тебе па си рече дај Куранот и Библијата ќе ги читам??
Се работи за класична манипулација, без која религиите не би се конфронтирале.Во Куранот постојат реченици, цитирани овдека многупати каде се наведува потребата да го снема неверникот.
Без разлика, ако некој муслиман убие десетина Израелци или Американци, тој веднаш станува херој кај муслиманите и веднаш го слават.
Додека, доколку некој нацрта карикатури, запали некоја книга, веднаш цел исламски свет се крева на нозе и извикува заканувачки и навредливи пароли. Тоа самото по себе е доволен доказ колку исламот е насилен.
Тоа кога некој за да ги избегне критиките кон целата група ги зголемува критериумите за припадноста во истата се вика No True Scotsman fallacy. Прочитај повеќе за тоа.Значи од Муслиман до Муслиман постојат големи разлики, како ден и ноќ...
Види јас како прво сум претежно Атеиста, инаку Македонец секако и како што има разлики помеѓу Христијанин и Христијанин, исто така има разлики и помеѓу Муслиман и Муслиман ........... во животот сум запознал и сум се дружел со Муслимани, со неколкумина сум бил и близок пријател, сум бил кај нив дома, они кај мене, сме јаделе, пиеле, шетале, разговарале за милион работи и затоа никогаш никој не може да ме убеди дека секој што е Муслиман е ист !Тоа кога некој за да ги избегне критиките кон целата група ги зголемува критериумите за припадноста во истата се вика No True Scotsman fallacy. Прочитај повеќе за тоа.
Кои според тебе се минимум критериуми за некој да може да се декларира како Муслиман?Види јас како прво сум претежно Атеиста, инаку Македонец секако и како што има разлики помеѓу Христијанин и Христијанин, исто така има разлики и помеѓу Муслиман и Муслиман ........... во животот сум запознал и сум се дружел со Муслимани, со неколкумина сум бил и близок пријател, сум бил кај нив дома, они кај мене, сме јаделе, пиеле, шетале, разговарале за милион работи и затоа никогаш никој не може да ме убеди дека секој што е Муслиман е ист !
Како прво постојат и голем број како Муслимани што се декларираат како такви, но во пракса немаат везе со Исламот и со неговите учења ........... претежно сме слични иако сум јас Христијанин(деклар.), ама Атеист т.е. не се занимавам со религии такви работи, исто така и они се Муслимани(деклар.), но всушност не се занимаваат и тие со такви работи религии ................... значи има разлика во работите, од човек до човек .................... верник(без разлика дали е Христијанин или Муслиман)доколку не верува во Господ како прво и доколку не се придржува на оние верски учења(во зависност од верската припадност), обичаи и сл. таквата личност неможе да биде верник, може да се декларира, но во пракса не е верник ......... а познавам многу такви Муслимани(деклар.) !
А и никој како прво нема право да генерализира, ниту по нација, ниту по религија, ниту по пол, раса, изглед, возраст, политичко-идеолошка припадност, класа, професија и.т.н.
Уфффффффффффф друже касно е веќе, ќе заспијам на тастатурава во секој миг, за тоа подобро прочепкај и прочитај по нетов, има и на МК и на Српско-Хрватски и на Англиски пишува се што те интересира за било која религија, не мора да е баш за својата религија, јас доста имам читано на пр. за Исламот како втора религија по големина/бројност во светов, а исто така и втора по бројност во државава, онака чисто информативно ме интересирало и затоа тврдам дека постојат огромни разлики како ден и ноќ помеѓу еден и друг Муслиман, исто како што постојат разлики помеѓу еден и друг Христијанин, Евреин и.т.н.Кои според тебе се минимум критериуми за некој да може да се декларира како Муслиман?
....
Покрај доктрината на Куранот тука е и животот на историската личност Мухамед кој повеќе од се би требало да ги претставува принципите на исламот бидејќи нели тој е пророкот на Алах. Како ќе оцените човек кој што лаже, краде, силува и убива како стил на живот? Овој зол човек којшто е идеал во исламскиот свет е никој друг туку Мухамед. Што и да направил и да кажал автоматски се смета за морален стандард бидејќи тој го кажал и тој го направил. 13 години ја ширел неговата религија по мирен пат, од причина што немал моќ! Откако ја добива моќта преку кражби и лаги оформува една банда следбеници која по пат на сила го шири исламот. Така добил "откровение" дека исламот може и треба да биде ширен преку меч/сила и заедно со своите следбеници го почнува првиот џихад на арабискиот полуостров. Од тогаш натака насилството станало начин за ширење на исламот. Денес муслиманите ги користат зборовите од раниот период на Мухамед, оној во кој немал моќ, за да ги придобијат оние што не знаат. За какви мировни пораки зборуваме кога Мухамед станал освојувач?
Во денешно време, базирано на неговите постапки, Мухамед би бил опишан како Радикален Исламист.
...
hahahahh, tesko, nego Gjurgjovden e pa gi nemaИ дојде партибрејкерот (Спирос) и ги избрка сите...
islamot zabraanuva sekakvo nasilstvo ,Значи од Муслиман до Муслиман постојат големи разлики, како ден и ноќ ............... не секој еден човек кој се смета и се декларира себеси како Муслиман живее 100% онака како што му налага верата и не секој човек-Муслиман мора да биде терориста, да пука, тепа, коли(отсекува глави), силува... невини мажи, старци, деца, девојки, жени .......... не секој Муслиман врзува бомби околу појас и се разнесува во метро или во жел./автоб. станица !
Инаку познавам мал-милион на Муслимани т.е. лица кои така себеси си се нарекуваат/декларираат, без разлика на националната припадност(Албанци, Турци, Бошњаци, Торбеши и.т.н.) кои можам да кажам дека немаат благе везе со Исламот и неговите учења ........... еве ако сака нека ми реплицира некој член Муслиман и нека ми го објасни тоа како може некој кој се декларира како Муслиман да биде истовремено и чест конзуматор на Алкохол, или пак Наркоман, како може некој кој се декларира како Муслиман истовремено секојдневно да се коцка(кладилници, казина), како може некој кој се декларира како Муслиман истовремено да биде неморална личност, да врши прељуби и обљуби, или пак да биде хомосексуалец, да врши кражби/криминали/рекет/шверц, да води нередовен и неморален живот, да врши насилство(тепање/убивање) и тоа врз невини лица, да навредува и.т.н. и.т.н. Нели тоа Куранот го забранува, нели Куранот строго забранува како што знам насилство врз невини лица, криминали/кражби, пиење алкохол, коцкање, дроги, прељуби и обљуби и.т.н. ?!
Исто така како може некоја девојка/жена да се декларира како Муслиманка, а истовремено да живее по модерен Европски и Американски начин на живот и да се облекува исто така на модерен Европски и Американски начин ............... нели Муслиманката(според Куранот)треба да оди покриена со шамија, капут... нели несмее да менува партнери, нели несмее да има секс пред прва брачна ноќ, нели и таа исто како и мажот Муслиман не смее да пие Алкохол, да води неморален и несреден живот и.т.н. и.т.н. ?!