Нема правило кога да се почне со спротиставување, прво мисловно, се разбира. А фактите се толку очигледни, што нема простор да се каже било што. Зошто ги одбегнуваме? А, зошто и овој пост се разликува од твоите други?Нешто смени мислење или тактика „иронија„ ?
Мојот пост беше многу подолг од цитираниов твој дел.
Што ме прашуваш сега, бидејќи не сум сигурен дека се разбираме, јас не сменив мислење туку се обидувам да ги потенцирам очигледните работи на ироничен начин.
Употребете малу аналогија, ништо повеќе.
Овие осомничени, доколку прифатиме дека тие се сторители на убиствата, се добро познати на луѓе од партијата на власт - ДУИ и на сите поранешни соборци во УЧК/ОНА.
Сите они биле под командна одговорност на сегашните нивни парламентарци - соборци и доколку некој би требало да знае за какви „радикални исламисти“ се работи тогаш нема никој покомпетентен од оној кој заедно копал ровови со нив и пукал врз македонската полиција и војска.
Доколку ваквите исламски радикали биле специјално врбувани поради нивната нечовечност која им служела првенствено во воени цели, а тука можеме да ги споменеме сите масакри кои што се случија 2001 врз цивили и припадници на АРМ/МВР, тогаш за мене кристално јасна е одговорноста која ја сносат оние кои тогаш ги командувале и давале такви инструкции и слобода на делување.
Згора на тоа, врз основа на штурото обвинение за „радикален исламски“ тероризам може истотака да се обвинат десетина албански пратеници и партиски функционери под чие водство биле овие осомничени.
Затоа што, доколку било кој војник изврши воено злосторство врз војници или цивили, тогаш за него одговара и претпоставениот, до највисоко ниво. Кај нас тоа не се случи, ниту некој одговараше за масакрите ниту се изнесоа на суд тогашните команданти - сегашни парламентарци.
Се додека не се утврдат нарачателите на овие оркестрирани убиства, за мене први осомничени треба да бидат токму поранешните команданти во УЧК кои денеска не’ уценуваат со меѓуетнички тензии и кои што имаат силна мотивација да ја доведат земјава до федерализација.
Не знам што глумиме лудило и вечно се спремаме да реагираме, а таман да излеземе на улица ни ја пуштаат Јанкуловска да ни продава ефтини перверзии на кои почнуваме масовно да дркаме и папагалски да повторуваме тоа што таа ни сервира, односно тие над ние.
Ако има некаков си “радикален ислам“ во Македонија, тогаш тој е под целосна политичка контрола на албанските партии кои го користат во зависност од потребите.