Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Се исплатат гејнери? Или боље е протеин?
Ако е некој паметно спакуван гејнер со корисно искористени калории може да се исплати. Но ако е чист шеќер со протеин во него џабе фрлени пари.

Моментално си купувам само веј, а дома си правам "гејнер". 500мл млеко+100гр овес во прав+доза веј се заедно 800калории и 50 грама протеини заедно со доста витамини и минерали плус си имаш на лагер чист веј за веднаш после трениниг.

Член од
16 јули 2007
Мислења
12.498
Поени од реакции
4.072
Незнаев дали тука, или во правилна исхрана ама ајде туак ќе прашам.
Значи од понеделник до петок кога имам 5 тренинзи, сабота и недела некад имам 2 утакмици, некад само 1, пример во сабота.Од понеделник до петок идам 2ти у теретана, плус склекови, стомачни, јаже и такви ствари.

Е сега прашањето ми е, дали и во денот, пример кога недела ми е слободна, ја искористувам максимално за одмор, без некое пешачење, трчање, било какво вежбање, треба да се внесува истата исхрана, или да се намали ?

Член од
16 септември 2011
Мислења
49
Поени од реакции
7
Луѓе ај мислење. Да го скратам ова салото што ме нервира или да продужам да јадам за маса ? 004.JPG

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Член од
16 септември 2011
Мислења
49
Поени од реакции
7
Не гледам јас сало,само пукај повеќе стомачни,за стомакот..
Има има.. Сигурно сум негде околу 20 % боди фат . Нит сум слаб нит сум доволно набилдан да се чистам :D најлоша варијанта

DarkoG

Better then ever before.
Член од
19 август 2008
Мислења
701
Поени од реакции
81
а што е разликата, ако кардио`то го правам на утро или попладне... јас немам услови да го правам тоа наутро бидеќи 2 недели сум прва смена.... дали ако го правам крај 15часот, би менило нешто или навечер крај 21,22 поздрав..

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
а што е разликата, ако кардио`то го правам на утро или попладне... јас немам услови да го правам тоа наутро бидеќи 2 недели сум прва смена.... дали ако го правам крај 15часот, би менило нешто или навечер крај 21,22 поздрав..
Многумина,советуваат да се прави наутро на гладен стомак,исто како и стомачните,меѓутоа оние што се профи,не го подржуваат ова...

доколку немаш услови за сабајле,каков и да е одговорот-пак ќе мораш да го правиш друго време...така да,за тебе,не прави никаква разлика...

Член од
7 декември 2011
Мислења
283
Поени од реакции
83
Дали е штетно да се оди на теретана на 14 години..
Пред неколку време другар кој вежбаше му рекоа дека срцето му чукало бавно дали има нешто поврзано со тоа, после докторот му кажа да престане со вежбањето..

Брзии

Бело сунце, Бело небо, иди даље бог те јебо!
Член од
15 јануари 2012
Мислења
1.026
Поени од реакции
481
Имам 13 години и сакам да почнам со боди билдинг. Барем некоја мускулатура да развијам. Арно ама отидов кај еден другар што е билдер за да се распрашам ова она и он ми рече да не почнуам по што требало да се извишуам сеа и дека ке имам проблеми со растењето ако почнам да кревам тегови сеа. Точно ли е? Инаку иам дома еден од 5кг го кревам лева десна по 5 пати :)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Ајде некој поискусен ако може,
Протеинов или Овој +Креатинов , би биле ли добра комбинација?
Што знам мене ми личи ок?
Јас би одел на ISO SENSATION затоа што тоа е врвот на понудата од Ултимејт а Whey Protein Elite е дното од понудата на MuscleTech така да се разлика во класи.

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Нема ништо поубаво, доколку нешто не знаеш, да си прашаш.
Но, истотака нема ништо поглупаво, ако нешто незнаеш, а се обидеш да објасниш и советуваш некој кој прашал.
Кога ќе влезете во теретана, пробајте тоа да биде теретана која има лиценца за работа од причина што тамо имате избор што да видите, ќе видите дека има мал милон справи и не само олимписки шипки искривени од товар на нив. Е, ако во таа теретана се консултирате со инструктор, истотака лиценциран кој ќе знае да ви одговори на сите поставени прашања, ќе видите дека има многу вежби кои потикнувачки влијаат на раст и развој и на 13 годишна возраст.
Уште еднаш ќе ги замолам, во интерес на вистинско информирање на млади деца, оние кои за бодибилдинг учеле на интернет и од моабети во маало пред зграда и во парк, да не се обидуваат да делат стручни совети и погрешно да ги насочуваат младите кои би сакале да започнат да спортуваат.
Сите оние кои сакаат да започнат да вежбаат најдобро е тоа да го сторат во теретана. Домачни услови не се тоа што треба да бидат, освен ако немаат финансии и простор за опремување на мини теретана. Исто би ви било како да започнете да тренирате кошарка или фудбал, дома. Па почнете да шутирате низ стан и по соби. Во теретаните има опрема на која може многу лесно да се започне и да се направат првите чекори, на правилен начин. Тамо е место каде тежинското оптеретување се дозира прогресивно и е во поврзаност со годините и стажот. Исто и во фудбалот како пример. Не значи ако купите дрес и копачки, од утре влегувате на градски во прв тим на Вардар и играте финале на Куп.

S

Stef Bachatero

Гостин
Но, истотака нема ништо поглупаво, ако нешто незнаеш, а се обидеш да објасниш и советуваш некој кој прашал.
Кога ќе влезете во теретана, пробајте тоа да биде теретана која има лиценца за работа од причина што тамо имате избор што да видите, ќе видите дека има мал милон справи и не само олимписки шипки искривени од товар на нив. Е, ако во таа теретана се консултирате со инструктор, истотака лиценциран кој ќе знае да ви одговори на сите поставени прашања, ќе видите дека има многу вежби кои потикнувачки влијаат на раст и развој и на 13 годишна возраст.
Уште еднаш ќе ги замолам, во интерес на вистинско информирање на млади деца, оние кои за бодибилдинг учеле на интернет и од моабети во маало пред зграда и во парк, да не се обидуваат да делат стручни совети и погрешно да ги насочуваат младите кои би сакале да започнат да спортуваат.
Сите оние кои сакаат да започнат да вежбаат најдобро е тоа да го сторат во теретана. Домачни услови не се тоа што треба да бидат, освен ако немаат финансии и простор за опремување на мини теретана. Исто би ви било како да започнете да тренирате кошарка или фудбал, дома. Па почнете да шутирате низ стан и по соби. Во теретаните има опрема на која може многу лесно да се започне и да се направат првите чекори, на правилен начин. Тамо е место каде тежинското оптеретување се дозира прогресивно и е во поврзаност со годините и стажот. Исто и во фудбалот како пример. Не значи ако купите дрес и копачки, од утре влегувате на градски во прв тим на Вардар и играте финале на Куп.
Така е секоја работа бара жртвување,вложување и учење на истото.Кога беше анастасија теретаната вие ми образложувавте зашто треба да се прави така.Прав професионализам.Има многу работи зашто таа диплома е важна и таа лиценца,за да исполнуваш некои стандарди.А во Македонија стандардите скоро се нула.

Брзии

Бело сунце, Бело небо, иди даље бог те јебо!
Член од
15 јануари 2012
Мислења
1.026
Поени од реакции
481
Како што гледам еве ти си постручен. Вака правам јас.
понеделник среда и петок вежбам стомачни и вратило. Само во недела правам склекови , а вторник и четврток одмор. Добро ли е ? Нема инаку теретани во Велес со лиценца. Има некој билдерчиња шо си имаат такакажано нивна "лиценца" у памет...

Kajgana Shop

На врв Bottom