Champions league final 2012, Баерн Минхен - Челзи, 19.05.2012, Arena Munchen

• Креатор на темата Mario Gómez
  • Време на започнување

Победник?

• Баерн во регуларно време

Гласови: 99 46,9%
  • Челзи во регуларно време

Гласови: 65 30,8%
  • Баерн по продолженија

Гласови: 12 5,7%
  • Челзи по продолженија

Гласови: 10 4,7%
  • Баерн на пенали

Гласови: 6 2,8%
  • Челзи на пенали

Гласови: 19 9,0%

• Вкупно гласачи
    211
  • Гласањето е завршено на .
M

Mario Gómez

Гостин

Значи било каква дискусија околу финалево, и општо било каква фудбалска дискусија се губи во темата за ЛШ. Оваа тема можит е прерано отворена, но барем ќе се прајт асален муабет за овогодинешново финале.
Правило има само едно: Забрането препукување помеѓу приврзаниците на реализмот и барселизмот за тоа кој е најдобар клуб во светот, пошо никој не е. Забрането спомнување на Рамос, Овребо, Иниеста, уефалона, судии, пенали, и забрането ставање 9гаг слики. Clear??

Ова ќе биде 57мото финале, или поточно 20тото од кога оваа европска лига се преименува со Лигата на Шампионите. Ќе играат лондонски Челзи, и Минхенски Баерн. Финалето ќе се игра на 19мај(сабота), во 20.45 минути. Победникот ќе игра во УЕФА супер купот во Монако, и на светкото клубско првенство 2012 година.

Ова е деветто финале на Баерн, имаат 4 титули, второ финале на Челзи, за жал немаат титула.

Chelsea eliminated holders Barcelona in the semi-finals, 3–2 on aggregate, while Bayern Munich edged Real Madrid 3–1 on penalties after a 3–3 aggregate score.
Both clubs lost their most recent Champions League final, Bayern in 2010 to Internazionale 0–2, Chelsea in 2008 to Manchester United on penalties after a 1–1 draw. While that was Chelsea's only Champions League final, Bayern have played in eight Champions League/European Cup finals, winning four (1974, 1975, 1976, 2001) and losing four (1982, 1987, 1999 and 2010). They have only met each other once in Europe before, with Chelsea winning 6–5 on aggregate in the quarter-finals of the 2004–05 UEFA Champions League.

The final will be the first time that a team will play at home during the UEFA Champions League Final, and the fourth time in the history of the European Cup, after 1957, 1965 and 1984. The final will also mark the first time since 2007 where neither of the participants are domestic league champions.

Both clubs will have players missing due to suspensions. Bayern will be missing David Alaba, Holger Badstuber and Luiz Gustavo, while Chelsea will be without Branislav Ivanović, Raul Meireles, Ramires and John Terry. Ivanović stated how he "had no idea [he] was one booking away from missing the Champions League final."
The two finalist teams will get 17,500 tickets each for distributing to their supporters. A further 7,000 tickets are available for sale to fans worldwide via UEFA.com, with prices between €350 and €500. The remaining tickets are allocated to the local organising committee, UEFA’s 53 national football associations, and commercial and broadcast partners.
Извор: Вики

Алианз арена Минхен. (Арена Минхен за финалево)

Капацитет. 66.000 гледачи за УЕФА натпреварувањата.

Ако syn или џену мислат дека е прерано, нека ја заклучат темава. :)

Discuss!!!

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Уфффффф , тешко , тешко финале .. обично се ориентирам според коеф , а тоа шо кладилниците го прават Баерн фаворит , автоматски ми кажува дека Челзи би бил добра опција за играње ( у смисол на value bet ).

Али .. Баерн е дома на Алианц арената . Ќе има повеќе навивачи од Челзи , после победата над Реал моралот им е на високо ниво , иако Рибери му удри воспитна на Робен , сепак мислам дека делуват компактно. Гомез е голема опасност , да не ги набројувам другите. Германски футбал и филозофија , + 90 минути работат ко баварска машина.

Челзи од коа го исфрлија Бораш , се препородија. Моралот им е на високо ниво , формата им е одлична , исфрлија го најдобриот тим на планетата со играч помалку ( иако се бранеа со автобусот пред голот , сепак дадоа 2 гола ). Торес почна да дава голови ( хет трик против QPR ), мада мислам дека он нема да биде клучна фигура во финалето за Челзи , Дрогба е најопасниот футбалер шо го имат.

Се на се , мислам дека тука ќе видеме 1:1 или 2:2 регуларно време , и пенали .. Е сеа кој би победил на пенали , нема да типувам :)

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.399
Поени од реакции
85.350
Не можеше да дочекаш бе :).

Јас им давам предност на Баерн Минхен. Двете екипи ќе играат без одбрана ама на Челзи ќе им фали ептен Рамирес а без него транзицијата од одбрана во напад ќе биде ептен тешка.
Од друга страна пак Челзи го има Дрогба кој што ќе им зададе премногу проблеми на резервната одбрана на Баерн.
Штета што двете екипи се без одбрана ама ова можеби ќе го направи финалето поинтересно.
Очекувам инфаркт натпревар. Кој ќе преживее ќе раскажува.

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Очекувам убедлива победа на Баерн краен резултат 4-1 некаде :icon_lol:

K

kalimer0

Гостин
Баерн ја има поддршката на неутралците што е и очекувано после полуфиналните натпревари. Всушност и мене ми се една од омилените екипи последниве години така да и мило ми е а и не што Баерн - Челзи го играат ова финале.

Тежок натпревар Баерн ќе доминира а Челзи ќе издржи 120 минути. Сега нема да биде Тери да утне пенал.
П.С Знам дека звучам ко Ванѓа :cautious:

Член од
5 февруари 2009
Мислења
7.546
Поени од реакции
4.181
Јас би сакал пред се да гледаме одличен натпревар со многу голови ,а победник мислам дека ќе бидат Баерн Минхен поради тоа што играат на домашен терен и ќе бидат многу мотивирани. Само навистина штета е што и 2-та тима имаат многу суспеднирани едени од клучните играчи, кај Баерн Батштубер, Алаба и Густаво ,а кај Челзи Иванович,Тери,Рамирес. Клучни дуели ќе бидат Робен/Рибери против А.Кол/Босингва, Мата против Рафиња,Дрогба против Боатенг/Ван Бујтен и Гомез против Кејхил/Д.Луиз. Средината ќе ја контролира Баерн зошто Лампард и Есиен најверојатно ќе игра не можат да се носат со Крос и Швајштаигер.

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.929
Ебати анкетата:rolleyes:

Член од
30 јануари 2011
Мислења
1.264
Поени од реакции
1.079
Ебати анкетата:rolleyes:
Уба си е, уба... Среќа што не се гледа кој што гласал иначе пак ќе се фуравте меѓу себе, еј овој од Реал за Челси гласал, овој од Барса за Баерн и тако даље...

Гласав за Челси после продолженија, некако така ми иде. Се надевам дека ќе тепаат после продолженија или пенали... Ако го нема ни тоа ни тоа нема да биде убаво за очи - ко прошливе години што беа... Овие баварциве кај на домашен терен се па уште и они си отвараат тема, па па па =))

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.929
мрчаториште!:rolleyes:
Многу комплицираш, како Барселона.
Уба си е, уба... Среќа што не се гледа кој што гласал иначе пак ќе се фуравте меѓу себе, еј овој од Реал за Челси гласал, овој од Барса за Баерн и тако даље...

Гласав за Челси после продолженија, некако така ми иде. Се надевам дека ќе тепаат после продолженија или пенали... Ако го нема ни тоа ни тоа нема да биде убаво за очи - ко прошливе години што беа... Овие баварциве кај на домашен терен се па уште и они си отвараат тема, па па па =))
Да бе, Челзи ја испадна Барселона и сега по default ќе гласам за Баерн.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Анкетава не ти ја бива, инаку Баерн во регуларно време добива нема што да се филозофира многу :) На домашен терен играат, животна шанса мотиви до небо.

F

fantomX

Гостин
Спомна некој претходно, Рамирес е транзицијата од одбрана во напад на Челзи, не игра. Предност Баерн.
Доколку Есиен стартува, то е веќе уште пострашно и значи 1-0 Баерн уште пред сам старт.

Се друго, ќе видиме со време, то е засега.

А

Анноун

Гостин
Баерн ја има поддршката на неутралците што е и очекувано после полуфиналните натпревари. Всушност и мене ми се една од омилените екипи последниве години така да и мило ми е а и не што Баерн - Челзи го играат ова финале.

Тежок натпревар Баерн ќе доминира а Челзи ќе издржи 120 минути. Сега нема да биде Тери да утне пенал.
П.С Знам дека звучам ко Ванѓа :cautious:
Не знам од кај ви е логиката дека неутралците за Баерн ќе навивале , оти Челзи не играл со 5 напаѓачи со Барса ?
Јас сум за Челзи дека елиминираа потежок противник , иако многумина очекуваа Барса да се загрее за финалето со Челзи само .

Плус заслужуваат да го земат трофејот по трагедијата што се случи со подлизнувањето на Тери во финалето против Манчестер. И сто пати беа во полуфинале , 1/4 финале во последниве 5-6 години. Како што изгледа , ова им е последна шанса на пола тим на Челзи да го подигнат пехарот кој заслужија барем еден единствен пат да га освојат.

A

Alexander Nevsky

Гостин
Заслужена улога на Баерн како фаворит за освојување иако сум симпатизер на Челзи.
Играат на домашен терен,имаат одлични поединци Робен,Рибери,Швајни,Лам,Нојер само Гомез не ми е нешто нај нај.
И двете екипи ќе имаат преголема желба да го подигнат трофејот.
Челзи па со доста ослабен состав,без Бане,Тери,Рамирез нормално дека ќе се брани и ќе игра тактички според мене. Кај нас во тимот немаме поедицни освен Дрогба кој со еден потег би можел да го реши натпреварот. Би сакал да победи Челзи,генерацијава заслужи да донесе трофеј од ЛШ во витрините. Со тимска игра и желба ништо не е невозможно.

Kajgana Shop

На врв Bottom