Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
...
Аjде со здраве!
...
Разбираме дека здравниот систем е слаб, ама молам ти се... апчинja нешто...
Што бидна бе ТРОЛЧО, не издржа "срцуле јуначко" ни 4-5 саати да не ТРОЛА по форумов како што му е задачата а..?

Ова со апчињава, од искуство ли ми го кажуваш.
Така ли издржуваш по 24 саата да си присутен и да дрочиш на МАКЕДОНСКИ форум, се клукаш со апчиња ли?
За греота си бре...

• Ми се допаѓа
Reactions: fmi
Член од
14 април 2012
Мислења
10
Поени од реакции
5
"километрови"..?!?
Ахааааа заборави да ги кажеш Србите, Молдавците, Украинците и понекој Турчин што го бараат истиот пасош од иста ЕКОНОМСКА причина ли..?

Ниту ве сакаме, ниту ве мразиме бе абдал.
Ова е МАКЕДОНСКИ форум, а не бугарски. Ти си дошол тука кај нас да дрочиш и тролаш, а не обратно!
Јазикот и писмото ти се од тука, од Македонија бе тролче едно неписмено.
Или си мислиш дека прадедо ти Аспарух кога дојде од Азија на словенски дека лафеше..?

:tapp:

Се соглосувам целосно со тоа , тоj зборуваше на днешен македонски но от Тетово дека е наjстариот во земjта,мислам ке во VII век имаше само три jзика: кинески,англиски и македонски.Другите беа диалекти на овие. Боже простиме зошто сум бил толку слеп и абдал досега. Е видиш ли сега, jaс си губа времето да уча германски и англиски а то иднината е македонскиот,от наj зборуваните jзици на планетата. :cuc:
--- надополнето: 26 април 2012 во 12:07 ---
Edno prasanje eve sega si vo stranstvo zosto ne zemes Englesko drzavljanstvo i se otkazes od Bugarsko ??
Drugo prasanje koi se tie poluksuzni raboti sto gi kupuvas tamu a gi nema vo Mk da se kupat ???

Se slozuvam so tebe deka ovde rozite ne cvetaat i e sekoj den se poloso i poloso i mi e zal sto ludjeto se selat i ce se selat vo stranstvo za egzistencija bez razlika na vera .Znaes sto ne mi e jasno kako mozat albancite da otidat vo stranstvo da rabotat tamu bez da vadat bg pasosi a nie ne se snaodjame i ne sakame da si pomogneme eden na drug

Да оваа да си променаш државјанството е како да одиш да си смениш фитнеса де одиш.Jaс живувам на запад во друга членка на ЕУ веке 12 години.Преди Бугариjа да влегува vo ЕУ ако сакаше да си променаш државјанството требаше да имаш 10 години тука демонстрирани и легални а и треба jзика да го зборуваш добро.И след две години ти го дават.По тоа си губиш твојто државjнство дека Бугариjа примерно нема договори с ова земja за двоjно државjнство.

По тоа БГ влегува vo ЕУ веке не можеш да си ja променаш дека ЕУ се води како една земja,сите грагани имаат нивното држав. и европската коja ти важи за сите земи во ЕУ.

Во Англиjа са 5 години демнстрирани и един citizenship test и краjно да колнаш верност на Кралицата на Англиjа ;)

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Се соглосувам целосно со тоа , тоj зборуваше на днешен македонски но от Тетово дека е наjстариот во земjта,мислам ке во VII век имаше само три jзика: кинески,англиски и македонски.Другите беа диалекти на овие. Боже простиме зошто сум бил толку слеп и абдал досега. Е видиш ли сега, jaс си губа времето да уча германски и англиски а то иднината е македонскиот,от наj зборуваните jзици на планетата. :cuc:
Има многу глупави и прости луѓе по целиот свет, ама глупоста на еден просечен бугарски трол на македонски форум е легендарна и немерлива категорија што може да се објасни само со бесконечност...

Член од
31 март 2008
Мислења
2.576
Поени од реакции
1.876
Edno prasanje eve sega si vo stranstvo zosto ne zemes Englesko drzavljanstvo i se otkazes od Bugarsko ??
Drugo prasanje koi se tie poluksuzni raboti sto gi kupuvas tamu a gi nema vo Mk da se kupat ???

Se slozuvam so tebe deka ovde rozite ne cvetaat i e sekoj den se poloso i poloso i mi e zal sto ludjeto se selat i ce se selat vo stranstvo za egzistencija bez razlika na vera .Znaes sto ne mi e jasno kako mozat albancite da otidat vo stranstvo da rabotat tamu bez da vadat bg pasosi a nie ne se snaodjame i ne sakame da si pomogneme eden na drug[/quote]

da davaa anglisko drzavjanstvo nemase da baram bugarsko. vidi so ti treba za anglisko na gugl
tuka so mesecna plata mozes da zemes primer lap top, kaj mozes li da zemes nov lap top so mesecna plata? i da ti ostanat pari za zivot
albancite se ispovrzani ko creva familijarno, taka i zemat dokumenti. ne gi znam. jas odam legalno

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Да оваа да си променаш државјанството е како да одиш да си смениш фитнеса де одиш.Jaс живувам на запад во друга членка на ЕУ веке 12 години.

Kade zivees sega ????.

По тоа БГ влегува vo ЕУ веке не можеш да си ja променаш дека ЕУ се води како една земja,сите грагани имаат нивното држав. и европската коja ти важи за сите земи во ЕУ.

Ova sakav da im objasnam na site sto vadat Bg drzavljanstvo deka ce bidat Bugari zasekogas i nema da mozat da smenat drzavljanstvo koga sakaat ..Interesno e sto ce bide koga eden den Mk ce vleze vo EU

Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
Да оваа да си променаш државјанството е како да одиш да си смениш фитнеса де одиш.Jaс живувам на запад во друга членка на ЕУ веке 12 години.

Kade zivees sega ????.

Ova sakav da im objasnam na site sto vadat Bg drzavljanstvo deka ce bidat Bugari zasekogas i nema da mozat da smenat drzavljanstvo koga sakaat ..Interesno e sto ce bide koga eden den Mk ce vleze vo EU
Сите се надеваме, ама гледаjки ja етничко-политичката состоjба во МК,нема да влезето во ЕУ поне оште 7-8години.Ако и не се разцепите до тогава от етнички
конфликт(пази Боже).
Кога влезе Македониjа во ЕУ,мора грагjаните с БГ и МК државjанство да се откажат от едното,зашто не може да имат две ЕУ државjанства.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Сите се надеваме, ама гледаjки ja етничко-политичката состоjба во МК,нема да влезето во ЕУ поне оште 7-8години.Ако и не се разцепите до тогава от етнички
конфликт(пази Боже).
Кога влезе Македониjа во ЕУ,мора грагjаните с БГ и МК државjанство да се откажат от едното,зашто не може да имат две ЕУ државjанства.
Тоа не е точно. Не можат след като влезат да придобиjaт ново европско. Ако е заварено положение можат.
А после почнуване на преговори - минимум 5-6 години. Само 1 година има ратификуване на договорот от сите парламенти на скоро 28 држави.
Тоа што се води сега - диалог на високо ниво - вакво нешто нема како пракса и тоа е прецедант, коjто нема да замести предпристапните преговори.

Член од
28 февруари 2007
Мислења
11
Поени од реакции
0
Може некој да ми даде дефинитивен и јасен одговор:
Дали може ние Албанците од Македонија да добиеме бугарски пасош?

Некој кажуваат да се промени презимето, некој кажува дека треба фирма во БГ, некој дека треба како Турчин да се декларираш итн.
Гледајќи го бројот на страни за ова тема, се надевам дека ќе добијам компетентен одговор.

H

HoT IcE

Гостин
Бугарски пасош е за луѓе кои планираат да одат во странство да работат и живеат, поточно во Европа.
Сега разбирам одредени луѓе од патриотски причини нејќат, некои од други, но во глобала со бугарски пасош ти ништо не губиш, туку само добиваш, ја имаш цела Европа и одврзани раце и нозе да се шеташ и работиш.
Јас лично би извадил бугарски пасош се додека моите интереси се во тој колосек, кога веќе ќе немам интерес од него, тогаш чао, но дефинитивно не би извадил буг.пасош заради купување на кола.
--- надополнето: 12 мај 2012 во 00:43 ---

Некој кажуваат да се промени презимето, некој кажува дека треба фирма во БГ, некој дека треба како Турчин да се декларираш итн.
Гледајќи го бројот на страни за ова тема, се надевам дека ќе добијам компетентен одговор.
Неможете да добиете бугарски пасош, што има врска ако сте од Македонија, што сега се фаќаш за тоа.
Кај се видело на вас бе да ви дадат пасош, и таму ли да протестирате и скандирате за радикален исламизам, не се абдали они, туку ако толку сакате ќе фрлите едно 10 илјади евра ќе добиете некој пасош можеби, исто како што правите со девојките во Германија.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031

Од сите документи што треба да ги извадиш е и крштеница. Значи и крштевање во црква за да отпочне процедурата.

T

Tetro

Гостин
Од сите документи што треба да ги извадиш е и крштеница. Значи и крштевање во црква за да отпочне процедурата.
тебе крштеница ти барале?
јас колку што сум запознаен, крштеница никој досега не носел

Член од
22 април 2012
Мислења
146
Поени од реакции
20

Другар има много реквизити за да добиеш бугарски пасош.
1. По обшта натурализација (сите албанци-студенти па и македонци, турци, молдовски бугари го земат, зоштото имат главниот услов - 5 години во Бг.). Исто сите кои имаат поне 5 години во Бг могат да го добијат - разбира се има многу документи - от суда, следствие, полиција и т.н но е наи-лесниото начин. Ако не си во таа група, читај надолу.
2. Бежанци или друго - поне три години - тука секи можда се пријави.
3. С един родител бугарин - много използван начин от луге кои имат жени-бугарки, земаат и за тех и за децата одмах, тука нема проблем дали живееш во Бг или не. Например тука много македонци земаат бугарските документи на девдовци и баби (кои са умрели), зошто се признават и те.
4. Има декларација, заверена дека си ги имал родители, баба, дедо или прадедо например служил во бугарската воиска, и ако се намерат документи во Бг - се признава.
Тоа за крштелното е неки исклјучок, ако не е имал многу от документите.
А се пак декларацијата се пази ЗАВИНАГИ за бугарскиот произход, а пасошот може да се откаже со изрична пријава и одлука до Министерството на правосудието, и ако он одлучи. (то е за они, кои викаат дек ке ги скинат пасошот, които е само материалниот доказ за бугарско државлјанство, осталите ке си седат во Софиа заувек;))

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom