OSHO

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Зошто те испитувам? Бидејќи трескаш зелени момче. МЕДИТАЦИЈАТА Е ГРАНКА ОД РАЏА ЈОГА (една од осумте) на ПАТАНЏАЛИ од која УЧЕЛ Ошо... Толку ми ти сечи и на тебе, туку само дрдориш како ти најмногу си разбрал и не даваш некој да ти каже + нешто за да знаеш и разбереш поеќе.
Оди научи и вежбај јога и дојди кажи ми потоа дека медитацијата нема врска со јога. Пробај барем првите 4 гранки да ги поминеш (потоа следи медитацијата).
Ова сега си го кажал и никогаш поеќе. Ќе ти се смее некој и ќе те смета за несериозен истражувач на ова учење..
Aloooooo........decko,ja razbirash latinicata ili....ne citash toa shto pishuvam ,nego si donasash tvoi zakluchoci.
Jas rekov:Osnovna praksa kaj Osho e meditacijata.......
toa e malku povisoko livelo od yogata.......yogata ja ostavam na amateri kako tebe.....
Ti rekov i vo nekoi prethodni postovi,....poznavam dosta kako tebe shto praaktikuvat yoga a nemat poima zoshto go pravat toa.
Inaku...Osho ja izmisluva DINAMICNATA MEDITACIJA, edna od osnovnite praksi kaj nego,posebno za ljuge od zapadot.
I na kraj....koga ke razberesh kako ja razbira meditacijata Osho,ke razberesh zoshto toj nema vrska so yogata,i zoshto taka rekol za koncentracijata.(toa e neprirodna sostojba na covekot)
PS. Kucinjata si laat,a karavanot si odi (okolu inteligancijata)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.202
Aloooooo........decko,ja razbirash latinicata ili....ne citash toa shto pishuvam ,nego si donasash tvoi zakluchoci.
Jas rekov:Osnovna praksa kaj Osho e meditacijata.......
toa e malku povisoko livelo od yogata.......yogata ja ostavam na amateri kako tebe.....
Ti rekov i vo nekoi prethodni postovi,....poznavam dosta kako tebe shto praaktikuvat yoga a nemat poima zoshto go pravat toa.
Inaku...Osho ja izmisluva DINAMICNATA MEDITACIJA, edna od osnovnite praksi kaj nego,posebno za ljuge od zapadot.
I na kraj....koga ke razberesh kako ja razbira meditacijata Osho,ke razberesh zoshto toj nema vrska so yogata,i zoshto taka rekol za koncentracijata.(toa e neprirodna sostojba na covekot)
PS. Kucinjata si laat,a karavanot si odi (okolu inteligancijata)
:) Повисок левел ОД јогата. А зошто едноставно не научиш што те учи Ошо а?
The eight limbs of Ashtanga Yoga are:
  • Yama – code of conduct, self-restraint
  • Niyama – religious observances, commitments to practice, such as study and devotion
  • Āsana – integration of mind and body through physical activity
  • Pranayama – regulation of breath leading to integration of mind and body
  • Pratyahara – abstraction of the senses, withdrawal of the senses of perception from their objects
  • Dharana – concentration, one-pointedness of mind
  • Dhyana – meditation (quiet activity that leads to samadhi)
  • Samādhi – the quiet state of blissful awareness, superconscious(?) state. Attained when yogi constantly sees Paramatma in his (jivaatma) heart.
They are sometimes divided into the lower and the upper four limbs, the lower ones—from yama to pranayama—being parallel to the lower limbs of Hatha Yoga, while the upper ones—from pratyahara to samadhi—being specific for the Raja yoga. The upper three limbs practiced simultaneously constitute the Samyama.

Во ред е постојано на сите да зборуваш како ти најдобро знаеш, и најдобро умееш но покажи, не само зборови и да ги напаѓаш соговорниците и да не им кажуваш што знаеш.
Ако не знаеш што е Аштанга јога, тоа е Раџа јога што ја зборува Ошо, а ти мислиш дека тој измислил топла вода и ми забегуваш тука.

Ако сонце, забегувај ти само сакаш да си мериш пениси со мене... ако :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
:) Повисок левел ОД јогата. А зошто едноставно не научиш што те учи Ошо а?
Aloooooo....pak nekoj tvoj zaklucok...ke pocnam da sumljam vo tvojata inteligencija.
Pak ke povtoram:..povisok stepen od yogata....a ne del od yogata.
Ustvari,nema potreba da ti objasnuvam,gledam deka si daleku od toa da go razberesh Osho i negovoto svakanje za meditacija.
Koga ke razberesh kako toj ja razbira meditacijata,najverojatno i ke svatish shto ti zboruvam.
PS Pozdravi go tvojot sanjashin od mene.......slucajno da ne e advokat....gledam stalno te brani....
ti i da prdnesh toj ke trci da ti cunit g'z :pos:

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Леле до кај ја дотуркавте на темава да ве види ошо од негде ке ви се чуди колку сте тапа. Инаку не лупетајте многу туку пред да напишете нешто проверете дали е така или не е, значи ошо нема учено од патањали ниту од некој друг и самиот има кажано за тоа туку он кажува дека има учено од самиот живот (ви ја препорачувам книгата glimpses of a golden childhood), а за јогата има зборено уште на почетокот, а потоа ја има и критикувано многу јогата, и да вистинската јога е медитација, но како и да е јогата е и онака не толку сватен поим барем општо земено лугето мислат дека со некој си истегнувања и техники на дишење ке ја спознаат вистината :pos:
--- надополнето: 26 април 2012 во 23:08 ---
You ask me: What happened when you became enlightened?

I laughed, a real uproarious laugh, seeing the whole absurdity of trying to be enlightened. The whole thing is ridiculous because we are born enlightened, and to try for something that is already the case is the most absurd thing. If you already have it, you cannot achieve it; only those things can be achieved which you don't have, which are not intrinsic parts of your being. But enlightenment is your very nature.
I had struggled for it for many lives—it had been the only target for many many lives. And I had done everything that is possible to do to attain it, but I had always failed. It was bound to be so—because it cannot be an attainment. It is your nature, so how can it be your attainment? It cannot be made an ambition.
Mind is ambitious—ambitious for money, for power, for prestige. And then one day, when it gets fed up with all these extrovert activities, it becomes ambitious for enlightenment, for liberation, for nirvana, for God. But the same ambition has come back; only the object he changed. First the object was outside, now the object is inside. But your attitude, your approach has not changed; you are the same person in the same rut, in the same routine.
"The day I became enlightened" simply means the day I realized that there is nothing to achieve, there is nowhere to go, there is nothing to be done. We are already divine and we are already perfect—as we are. No improvement is needed, no improvement at all. That night the death was total. It was a date with death and god simultaneously.
Osho
Целиот текст на линков http://www.oshoworld.com/biography/innercontent.asp?FileName=biography4/04-07-enlightenment.txt

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.202
Aloooooo....pak nekoj tvoj zaklucok...ke pocnam da sumljam vo tvojata inteligencija.
Pak ke povtoram:..povisok stepen od yogata....a ne del od yogata.
Ustvari,nema potreba da ti objasnuvam,gledam deka si daleku od toa da go razberesh Osho i negovoto svakanje za meditacija.
Koga ke razberesh kako toj ja razbira meditacijata,najverojatno i ke svatish shto ti zboruvam.
PS Pozdravi go tvojot sanjashin od mene.......slucajno da ne e advokat....gledam stalno te brani....
ti i da prdnesh toj ke trci da ti cunit g'z :pos:
А кој ти забрани да се сомневаш во мојата интелегенција, во мојот став, да се сомневаш дали навистина го мислам она што го зборувам тука...
Сомневај се дури и кога се сомневаш.
Не ме брани, не се тепаме овде, само се зафркава на твоја сметка. Демек залудно разговарам со тебе. ;)

Јас знам како Ошо ја разбира, и разбирам и неговите ученици како разбираат во врска со медитацијата но... намдини, надмини! Секогаш кон големото плаво небо.
И не е се баш какошто зборува Ошо. Тој не измисли топла вода, само проба да примени „западњачки“ јазик за да објасни... И малку промаши.
--- надополнето: 26 април 2012 во 23:15 ---
Леле до кај ја дотуркавте на темава да ве види ошо од негде ке ви се чуди колку сте тапа. Инаку не лупетајте многу туку пред да напишете нешто проверете дали е така или не е, значи ошо нема учено од патањали ниту од некој друг и самиот има кажано за тоа туку он кажува дека има учено од самиот живот (ви ја препорачувам книгата glimpses of a golden childhood), а за јогата има зборено уште на почетокот, а потоа ја има и критикувано многу јогата, и да вистинската јога е медитација, но како и да е јогата е и онака не толку сватен поим барем општо земено лугето мислат дека со некој си истегнувања и техники на дишење ке ја спознаат вистината :pos:
Да го видам некаде Ошо ќе го обричам и ќе му дадам плуг за да ора нива, бидејќи Волот не знае да го користи како што треба под Сонцето!
Затоа постојат 8 гранки во јогата (некаде и поеќе, зависи што јога и со која цел). Неможе некој да медитира а да не знае и не може ниту 15 мин да го задржи умот на една идеја без да му излезе слика од вчерашното излегување или натпревар во фудбал!
Некој што не знае да седи мирен барем 30 мин без да изгуби нерви бидејќи некој дел од телото ужасно му смета!

Јогата значи Единство!

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
А кој ти забрани да се сомневаш во мојата интелегенција, во мојот став, да се сомневаш дали навистина го мислам она што го зборувам тука...
Сомневај се дури и кога се сомневаш.
Не ме брани, не се тепаме овде, само се зафркава на твоја сметка. Демек залудно разговарам со тебе. ;)

Јас знам како Ошо ја разбира, и разбирам и неговите ученици како разбираат во врска со медитацијата но... намдини, надмини! Секогаш кон големото плаво небо.
И не е се баш какошто зборува Ошо. Тој не измисли топла вода, само проба да примени „западњачки“ јазик за да објасни... И малку промаши.
--- надополнето: 26 април 2012 во 23:15 ---

Да го видам некаде Ошо ќе го обричам и ќе му дадам плуг за да ора нива, бидејќи Волот не знае да го користи како што треба под Сонцето!
Затоа постојат 8 гранки во јогата (некаде и поеќе, зависи што јога и со која цел). Неможе некој да медитира а да не знае и не може ниту 15 мин да го задржи умот на една идеја без да му излезе слика од вчерашното излегување или натпревар во фудбал!
Некој што не знае да седи мирен барем 30 мин без да изгуби нерви бидејќи некој дел од телото ужасно му смета!

Јогата значи Единство!
Ај објасни ми што ти е финтава со нививе и волоиве? Медитација не е да се задржува умот на една идеа минута, 5 минути 100 минути или 2 дена тоа е концентрација а ако не можеш да ја задржиш свеста на една точка тоа значи дека не можеш да се концентрираш доволно, премногу си расеан, туку медитација е свеста да биде само свест без никаков објект и не значи тоа дека се се отфрла па треба да се концентрираш на нешто туку во медитацијата се се вклучува ти треба само да набљудуваш без да ја изгубиш свеста во мислите, емоциите и тако даље. А ако си го надминал ошо кажи кај се наоѓаш да дојдам да ти честитам лично :cuc:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.202
Ај објасни ми што ти е финтава со нививе и волоиве? Медитација не е да се задржува умот на една идеа минута, 5 минути 100 минути или 2 дена тоа е концентрација а ако не можеш да ја задржиш свеста на една точка тоа значи дека не можеш да се концентрираш доволно, премногу си расеан, туку медитација е свеста да биде само свест без никаков објект и не значи тоа дека се се отфрла па треба да се концентрираш на нешто туку во медитацијата се се вклучува ти треба само да набљудуваш без да ја изгубиш свеста во мислите, емоциите и тако даље. А ако си го надминал ошо кажи кај се наоѓаш да дојдам да ти честитам лично :cuc:
Ајде од крајот...
Не мора да ми честиташ... и ти ќе го надминеш и ќе си продолжиш понатаму.

Е сега за концентрацијата и врската со медитација...
  • Niyama – religious observances, commitments to practice, such as study and devotion
  • Pratyahara – abstraction of the senses, withdrawal of the senses of perception from their objects
  • Samādhi – the quiet state of blissful awareness, superconscious(?) state. Attained when yogi constantly sees Paramatma in his (jivaatma) heart.
Не може да дојдеш до медитација (освен ако му веруваш премногу на умот кога ти прави трикови и те залажува) ако не се поминати и усовршени до најмала ситница претходните гранки од јогата.
Не може да медитираш ако не може да го контролираш умот, едноставно не можеш. Ако не може да го контролираш телото, пак не може да дојдеш до медитација. Умот секако не сака работа. Тој ќе измисли секакви бедни трикови за да мислиш дека ти работиш нешто полезно а тој те шета по негово.
Затоа без контрола над умот, ништо.
Појасно сега?

Е сега за волот...

Three are the Beasts wherewith thou must plough the Field; the Unicorn, the Horse, and the Ox. And these shalt thou yoke in a triple yoke that is governed by One Whip. Now these Beasts run wildly upon the earths and are not easily obedient to the Man…
The Unicorn is speech. Man, rule thy Speech! How else shalt thou master the Son, and answer the Magician at the right hand gateway of the Crown? …The Horse is Action. Man, rule thine Action. How else shalt thou master the Father, and answer the Fool at the Left Hand Gateway of the Crown? …The Ox is Thought. Man, rule thy Thought! How else shalt thou master the Holy Spirit, and answer the High Priestess in the Middle Gateway of the Crown?
…Thus bind thyself, and thou shalt be for ever free.” -Liber III vel Jugorum

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ајде од крајот...

Не може да дојдеш до медитација (освен ако му веруваш премногу на умот кога ти прави трикови и те залажува) ако не се поминати и усовршено до најмала ситница претходните гранки од јогата.
Не може да медитираш ако не може да го контролираш умот, едноставно не можеш. Ако не може да го контролираш телото, пак не може да дојдеш до медитација. Умот секако не сака работа. Тој ќе измисли секакви бедни трикови за да мислиш дека ти работиш нешто полезно а тој те шета по негово.
Појасно сега?
Не ти барав објаснување за медитација кое и онака ти е бедно туку за нивите плуговите и воловите ти барав објаснување

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.202
Не ти барав објаснување за медитација кое и онака ти е бедно туку за нивите плуговите и воловите ти барав објаснување
Напишано, види го цитатот... ама си брз, аман! :D

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ајде од крајот...

Не може да дојдеш до медитација (освен ако му веруваш премногу на умот кога ти прави трикови и те залажува) ако не се поминати и усовршени до најмала ситница претходните гранки од јогата.
Појасно сега?

Е сега за волот...

Three are the Beasts wherewith thou must plough the Field; the Unicorn, the Horse, and the Ox. And these shalt thou yoke in a triple yoke that is governed by One Whip. Now these Beasts run wildly upon the earths and are not easily obedient to the Man…
The Unicorn is speech. Man, rule thy Speech! How else shalt thou master the Son, and answer the Magician at the right hand gateway of the Crown? …The Horse is Action. Man, rule thine Action. How else shalt thou master the Father, and answer the Fool at the Left Hand Gateway of the Crown? …The Ox is Thought. Man, rule thy Thought! How else shalt thou master the Holy Spirit, and answer the High Priestess in the Middle Gateway of the Crown?
Osho – To be asleep means to live a life in which awareness has no place. You are doing something, but your mind is somewhere else. You are walking along the street, your body is there in the street, but your mind is having a conversation with your wife, or may already have reached the office ahead of your physical arrival there. Your mind is already making arrangements in the office while you are still walking along the street. Mind in one place, body in another, is the characteristic of lack of awareness. Mind accompanying body is the characteristic of awareness.
You are here, listening to me. In these moments of listening, if your hearing is all, if only your hearing remains and your mind wanders nowhere else but is here and now, if hearing is the only thing happening, as if the rest of the world has disappeared, as if nothing else remains. Here, I am the speaker, there, you are the listener and a bridge is created between us. Your mind does nothing else, it falls silent, utterly silent; it hears, only hears. When only hearing remains, you experience awareness. For the first time, you discover what meditation is.
Meditation means being in the moment, not leaving this moment. Someone asked Buddha, ”How shall we meditate?”
Buddha replied, ”Whatsoever you do, do it with awareness; this is meditation. Walking, walk attentively, as if walking is everything; eating, eat with awareness, as if eating is everything; rising, rise with awareness; sitting, sit with awareness; all your actions become conscious, your mind does not travel beyond this moment, it remains in the moment, settles in the moment – this is meditation.”
Meditation is not a separate process. Meditation is simply the name for life lived with awareness. Meditation is not an hour-a-day affair where you sit for one hour and then it is over till tomorrow. No, if twenty-three hours are empty of meditation and only one hour is meditative, then it is certain that the twenty-three hours will defeat the single hour. Non-meditation will win, meditation will lose. If you are living twenty-three hours a day without awareness, and only one hour with awareness, then you will never attain to the state of buddhahood. How can this single hour triumph over the other twenty-three hours?
Целиот текст овде http://oshomeditations.com/osho-on-meditation-meditation-is-a-lifestyle-not-an-activity/
--- надополнето: 26 април 2012 во 23:46 ---
Ајде од крајот...

Е сега за волот...

Ако те разбрав добро демек Ошо не знае Оксот т.е. воло да го барата како што треба т.е. мислата не знае да ја употребуваo_O ај ти се молам човеку не биди :sleep:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.202
Ако те разбрав добро демек Ошо не знае Оксот т.е. воло да го барата како што треба т.е. мислата не знае да ја употребуваo_O ај ти се молам човеку не биди :sleep:
Ахам... ти си заљубен во Ошо... не очекувам да ја критикуваш неговата мисла секако.
Бесцелно ќе разговараме... биди поздравен.
Јас секако останувам на идејата Ошо да биде избричен и измаван со стап од леска 111 пати! И да, да му се даде Волот да научи да го користи.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ахам... ти си заљубен во Ошо... не очекувам да ја критикуваш неговата мисла секако.
Бесцелно ќе разговараме... биди поздравен.
Јас секако останувам на идејата Ошо да биде избричен и измаван со стап од леска 111 пати! И да, да му се даде Волот да научи да го користи.
ок биди и ти поздравен
А ке ја критикувам ако ми дадеш пристојна критика а не приказни за пред спиење
Добра нок

Kajgana Shop

На врв Bottom