OSHO

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Во споредба со мене си млад.. Ах ти си вечен трагач а? На 50 години ќе бидеш само еден тврдокорен атеист кој што ќе сака да го заборави минатото. Многу мешање на системи ќе ти создаде или големо его или лудост.

Значи поединецот има свој вистински пат велиш...
Како ти ќе покажеш грешки за некој систем кога не го познаваш тој систем? Како јас да средам некој сервер ако не сум запознаен со системот и инсталацијата на тој сервер? (малку од мојата струка)
КАКО може то да ЗНАЕШ нешто за КРОУЛИ и телемата кога немаш поима за него бидејќи НЕ ТЕ ИНТЕРЕСИРА што зборува тој и други? Се што знаеш е од тука, од форум...
Како може да поправиш некој кога не знаеш што ти зборува тој некој ниту пак му го знаеш патот? Не може да залуташ по својот пат ниту пак може да го судиш туѓиот пат... тоа го вели и Ошо и Кроули и Исус и сите... Не ти требаат ситници во некоја школа, тоа се ѓаолски зафрканции.
Реков види таму што вели Ошо за „патот“ и ќе разбереш што ти зборувам. Или сакаш да бладаме до бесконечност и назад? :)

Законите што владеат во универзум-ите ги учиме преку физиката и математиката... Ако бараме закони за универзум-ите во говорите на Ошо, Гурџиев, Кроули, Исус итн итн сега сеуште ќе седевме на свеќи и ќе бладавме само во бесконечни говори.

P.S. Еве ти решен eneagram (деветкрака ѕвезда) :)
За девет во „Книга на Законот“ се вели, кхм:
„15. Оти јас сум совршен, бидејќи Не сум; и мојот број е девет според будалите; но со праведните сум осум, и еден во осум: Што е битно, оти јас сум навистина ниеден.“ - Книга на Законот, Поглавје II (Говорот на Хадит)!

Исто така би го решил и преку Триаголникот и Хексаграмот објаснети во ритуалите на „Златна Зора“ (XIX век) или пак О.Т.О. праксите.
Ако сакаш и математички ќе го решиме не е проблем... Само да не забегаме по патот на псевдо-науката и бладањето, не сум обожавател на тие патишта.
Задоволен си сега? Не? И што правиме сега? :)
Секој по својот пат. А се започна со дрогите :vozbud:
Hahahaha....abe ti si zabegal skros.....
Se gleda deka imash samo slushnato za Gurdjieff,deka nemash nishto razbereno od negovoto ucenje,duri mislam deka nemash procitano nitu edna kniga od nego,zatoa ke bidesh popameten ako ne treskash gluposti.
Zakonite shto gi objasnuva G. nemat blage veze so toa shto proucuva matematikata i fizijata...alooooo
Zakonot za 3 - Otec, sin i svetiot duh....
Zakonot za 7 - sedum dena vo nedelata,centri kaj covekot, itn itn
Kako na neboto ,taka i na zemjata - Isus
PS Ne si go pikaj gazot kaj ne mu e mestoto......posle ke te boli

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Hahahaha....abe ti si zabegal skros.....
Se gleda deka imash samo slushnato za Gurdjieff,deka nemash nishto razbereno od negovoto ucenje,duri mislam deka nemash procitano nitu edna kniga od nego,zatoa ke bidesh popameten ako ne treskash gluposti.
Zakonite shto gi objasnuva G. nemat blage veze so toa shto proucuva matematikata i fizijata...alooooo
Zakonot za 3 - Otec, sin i svetiot duh....
Zakonot za 7 - sedum dena vo nedelata,centri kaj covekot, itn itn
Kako na neboto ,taka i na zemjata - Isus
PS Ne si go pikaj gazot kaj ne mu e mestoto......posle ke te boli
Stop underestimating your reader and overestimating the value of your own words.
Gurdjieff .

P.S. Бидејќи за да имаш "разберено" треба малку повеќе од само да слушнеш, што бараше ти на теми како кабала и телема? Или можеби токму поради тоа - од лично искуство знаеш дека после ќе те боли?:)
Некако двојниве стандарди врескаат на цел глас од секој твој пишан збор.:)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.202
Добаааар.... мислам дека и на оваа тема ќе напишеш наскоро : „ќе си останам прост“ но си треба време. Јас убаво ти зборувам ти не ме разбираш, бидејќи знаеш само Ошо-Гурџиев систем на хиероглифи и ако истото нешто е кажано со други симболи ти веднаш напаѓаш. Со која цел? :)
Сакаш да се докажуваш со нешто што не го разбираш?
Јас сум забегал а ти ми велиш: Законот на 3, законот на 4... Мојот закон е Законот на 11, повеќе и од девет :)
Законот е Прави што ти е волја. Броевите се само за луѓе што се занимаваат со наука.
А ако те пали квази-наука... дриблај со топката округло па во ќош.

If you are ignorant, tantra says you are bound to commit sin. Even if you try to be virtuous, your virtue will be a sort of sin – because how can an ignorant man, fast asleep, be virtuous? How can virtue arise out of ignorance, unconsciousness? Impossible! Your virtue must be just a mask; behind it will be the real face, the real face of sin.
You may talk about love, but you cannot love – you will hate. You can talk about compassion, but compassion must be just a covering of your anger, greed, jealousy. Your love is poisonous. Deep inside in your love is the worm of hate, eating it continuously. Your love is like a wound, it hurts.
It is not like a flower, it cannot be. And those who expect love from you are fools, they are asking the impossible. Those who ask from you morality are fools, they are asking the impossible. Your morality is bound to be a sort of immorality.
Look at your moral persons, your so-called saints. Watch and observe them and you will find their faces are just the faces of hypocrisy, deception. They say something, they do something else. They do something, and they not only hide it from you – they have become so clever in hiding, they hide it from themselves.
И реков јас ги поминав сите тие Ошо, Мошо, Тошо, Гурџи, Чичко Ал и сличните одамна... Но ти не ме разбираш Гурџи... Оди си по патот.

P.S. Еве уште нешто од Ошо што Кроули го зборува насекаде, посебно за жената:
Sex is the most powerful instinct in man. The politician and the priest have understood from the very beginning that sex is the most driving energy in man. It has to be curtailed, it has to be cut. If man is allowed total Freedom in sex, then there will be no possibility to dominate him. To make a slave out of him will be impossible.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
P.S. Бидејќи за да имаш "разберено" треба малку повеќе од само да слушнеш, што бараше ти на теми како кабала и телема? Или можеби токму поради тоа - од лично искуство знаеш дека после ќе те боли?:)
Некако двојниве стандарди врескаат на цел глас од секој твој пишан збор.:)
Ipsi....
kakva e taa potreba kaj tebe vecno da go branish tvojot idol?
Mislish li deka ne e dovolno sposoben sam da se brani?
Gledash, jas ne go pikam gazot kaj ne mu e mestoto....telemata ne me interesira i ne odam na tie temi,a vie odite na site temi i samo za telemata propagirate....
--- надополнето: 25 април 2012 во 17:47 ---
Добаааар.... мислам дека и на оваа тема ќе напишеш наскоро : „ќе си останам прост“ но си треба време. Јас убаво ти зборувам ти не ме разбираш, бидејќи знаеш само Ошо-Гурџиев систем на хиероглифи и ако истото нешто е кажано со други симболи ти веднаш напаѓаш. Со која цел? :)
Сакаш да се докажуваш со нешто што не го разбираш?
Јас сум забегал а ти ми велиш: Законот на 3, законот на 4... Мојот закон е Законот на 11, повеќе и од девет :)
Законот е Прави што ти е волја. Броевите се само за луѓе што се занимаваат со наука.
А ако те пали квази-наука... дриблај со топката округло па во ќош.

И реков јас ги поминав сите тие Ошо, Мошо, Тошо, Гурџи, Чичко Ал и сличните одамна... Но ти не ме разбираш Гурџи... Оди си по патот.

P.S. Еве уште нешто од Ошо што Кроули го зборува насекаде, посебно за жената:
Ocigledno deka ne si ja svatil poentata na zborovite...ke si ostanam prost....
Mozebi vazi za tebe?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.202
Ocigledno deka ne si ja svatil poentata na zborovite...ke si ostanam prost....
Mozebi vazi za tebe?
Очиглегледно не разбираш дека Ошо ти зборува преку мене да не ја тупиш многу и да си го гледаш патот. Јас не сум битен и она што го зборувам. Можам што сакам да кажам, а што правам е сосема друго. Како си ми запнал да ми судиш што не ни разбираш дека не треба такој. :)

Во ред е да кажеш некому дека не ја разбрал поентата, па повели објасни ја ти поентата на зборовите! Кажи ми што кажал Ошо за тантрата и што мисли со овие зборови за да ми биде појасно. Што став има Ошо за тантрата и сексот?

П.С. ТИ си рече еднаш дека ќе си останеш прост. Твоја волја... не ти се мешам. Не мора да се нервираш заради мене. ;)
П.П.С. Секаде оди телемата момче, затоа :) „Извини“ што ти смета телемата!
--- надополнето: 25 април 2012 во 18:08 ---
On the path you will meet many people who would like to cripple you, to cut you, to dissect you. They will say, ”This hand is bad, cut it off! This eye is bad, throw it out! Anger is bad, hate is bad, sex is bad.” They will go on cutting you, and by the time they have left you, you are simply paralyzed, a crippled one. You have no life left. That’s how the whole civilization has become paralyzed and crippled. - Osho on tantra (y)

А еве и за тантра линк (во кратки црти)!

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Очиглегледно не разбираш дека Ошо ти зборува преку мене да не ја тупиш многу и да си го гледаш патот. Јас не сум битен и она што го зборувам.

Во ред е да кажеш некому дека не ја разбрал поентата, па повели објасни ја ти поентата на зборовите! Кажи ми што кажал Ошо за тантрата и што мисли со овие зборови за да ми биде појасно. Што став има Ошо за тантрата и сексот?
П.П.С. Секаде оди телемата момче, затоа :) „Извини“ што ти смета телемата
Knigata se vika "Tajnite na tantrata". Zemi i ulozi malku trud,da ne pishuvam ovde referati.
PS Talemata ne odi nikade,vie ja propagirate na sekade,i kade ne i e mestoto.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ipsi....
kakva e taa potreba kaj tebe vecno da go branish tvojot idol?
Mislish li deka ne e dovolno sposoben sam da se brani?
Gledash, jas ne go pikam gazot kaj ne mu e mestoto....telemata ne me interesira i ne odam na tie temi,a vie odite na site temi i samo za telemata propagirate....
Кога менталниот склоп ти е поставен да напаѓа и да се брани, тогаш и твојата перцепција во останатите ќе гледа напад и одбрана.
Инаку телемата не те интересира, затоа што те банираа од таа тема, од премногу интересирање и пикање....одредени делови од телото, кој сега најверојатно те болат. :)

И зошто тебе ти е проблем дали некој ќе оди на сите теми и ќе зборува за телема? Со кое право ти судиш и префрлаш за тоа? Дали не ги виде зборовите кој ти ги посочив, на човекот чие име го имаш за свое алтер его?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
И зошто тебе ти е проблем дали некој ќе оди на сите теми и ќе зборува за телема? Со кое право ти судиш и префрлаш за тоа? Дали не ги виде зборовите кој ти ги посочив, на човекот чие име го имаш за свое алтер его?
A so koe pravo vie provocirate na site temi?
Vashata slobodna volja vi go dava toa.
Ako nekoj saka da cita i go interesira telemata ke odi na tie temi,i ne e otvorena samo edna tema za telemata,ima poveke od edna.
Cudno kako vas ne ve baniraat nikade,na site temi za religija samo ne masirate so telemata a nikoj ne prevzema nishto?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
A so koe pravo vie provocirate na site temi?
Vashata slobodna volja vi go dava toa.
Ako nekoj saka da cita i go interesira telemata ke odi na tie temi,i ne e otvorena samo edna tema za telemata,ima poveke od edna.
Cudno kako vas ne ve baniraat nikade,na site temi za religija samo ne masirate so telemata a nikoj ne prevzema nishto?
Дали овој пост на било кој начин се однесуваше на тебе или gurdjieff?
„Anybody who wants a drug experience under medical care, he should given it, because it is worth heaving it.“ - Osho​
Слично на зборовите на Кроули... харесва ми се :)
Се однесуваше на конкретнава тема, објасними на кој начин виде ти во овој пост провокација?!
И тогаш, без никој да те спомене, се јави ти:
:cuc:
Ako zemes vo obzir deka osnovata na Kroulizmot e HELENA BAVATSKY koja za osnova go zema budizmot-da deka e slicno.
Megutoa zemeno vo obzir deka Krouli zabeguva vo satanizmot-nikako ne e slicno.
A i samiot nacin na kazuvanje na stvarite e mnogu razlicen.
Jasnosta i ednostavnosta na nacinot na koj gi kazuva stvarite Osho e nesporedliva so Krouli, i ne samo so nego no i so mnogu drugi maestri.
И сега уште обвинуваш дека ти си бил провоциран?!
Да биде иронијата поголема, тоа го правиш на скоро сите теми, и потоа не обвинуваш нас дека провоцираме. Уште еден пример е овој пост, каде никаде предходно не си споменат, а обвинуваш дека сме имале комплекс на следење:
Po mene imaat komplek na sledenje....i hepta i ipsi....
Prvo tie provociraat kade stignat so nivnata slobodna volja , a potoa koga ke naletaat na nekoj koj se ismejuva na nivnite gluposti i bogovi, si ja potvitkuvat opashkata ......
Очигледно дека самиот немаш осет и капацитет да сватиш дека си лево сметало, затоа биди добар како што си напорен и игнорирај не. А за промена, постовите насочи ги во насока да кажеш нешто во врска со конкретната тема, а тоа да нема врска со Ипси и Хепта.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Дали овој пост на било кој начин се однесуваше на тебе или gurdjieff?

Се однесуваше на конкретнава тема, објасними на кој начин виде ти во овој пост провокација?!
И тогаш, без никој да те спомене, се јави ти:

И сега уште обвинуваш дека ти си бил провоциран?!
Да биде иронијата поголема, тоа го правиш на скоро сите теми, и потоа не обвинуваш нас дека провоцираме. Уште еден пример е овој пост, каде никаде предходно не си споменат, а обвинуваш дека сме имале комплекс на следење:

Очигледно дека самиот немаш осет и капацитет да сватиш дека си лево сметало, затоа биди добар како што си напорен и игнорирај не. А за промена, постовите насочи ги во насока да кажеш нешто во врска со конкретната тема, а тоа да нема врска со Ипси и Хепта.
Svigja mi se tvojot zaklucok.....nekoj nema oset i kapacitet da vidi deka e smetalo.....
Prashaj se sega samiot sebe.....dali imam oset?
Potoa razgledaj malku po temite za religija i misterii i ke vidish koj nema oset,koi se tie dvajca shto se vo konflikt non stop so ostanatite.
Pa taj Krouli nishto ne ve naucil......ne gledate podalekiu od nosot.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Svigja mi se tvojot zaklucok.....nekoj nema oset i kapacitet da vidi deka e smetalo.....
Popitaj se sega samiot sebe.....dali imam oset?
Potoa razgledaj malku po temite za religija i misterii i ke vidish koj nema oset,koi se tie dvajca shto se vo konflikt non stop so ostanatite.
Pa taj Krouli nishto ne ve naucil......ne gledate podalekiu od nosot.
Така е...ај сеа шетај и не ме замарај повеќе ок?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.202
Knigata se vika "Tajnite na tantrata". Zemi i ulozi malku trud,da ne pishuvam ovde referati.
PS Talemata ne odi nikade,vie ja propagirate na sekade,i kade ne i e mestoto.
Секаде значи и тамо каде што не и е местото, види види, паметен дечко.
Многу се нервираш од неистомисленици... Ја знам книгата што си ми запнал да го читам пак Ошо, колку пати да ти кажам - надминато?
Не ме читаш или така и одговара на твојата душица мила? Или ум?

The man of concentration can be distracted easily; anything can become a distraction because he is trying to do something unnatural.
Со ова не се сложувам а не би се сложил ниту Патанџали од кој Ошо учел. Раџа јога има доволно пракси за да „со умот поместиш планина“. Така да ова не држи вода.
Ајде сега Гурџиев дојди просветли ме и кажи ми каде грешам, сенко моја.

П.С. Почни да пишуваш реферати...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Секаде значи и тамо каде што не и е местото, види види, паметен дечко.
Многу се нервираш од неистомисленици... Ја знам книгата што си ми запнал да го читам пак Ошо, колку пати да ти кажам - надминато?
Не ме читаш или така и одговара на твојата душица мила? Или ум?

Со ова не се сложувам а не би се сложил ниту Патанџали од кој Ошо учел. Раџа јога има доволно пракси за да „со умот поместиш планина“. Така да ова не држи вода.
Ајде сега Гурџиев дојди просветли ме и кажи ми каде грешам, сенко моја.

П.С. Почни да пишуваш реферати...
Pravish osnovni greshki...se gleda deka ni Osho ne si go razbral dobro.....ili ne si go cital dovolno....
Djabe vadish citati od Osho od koi mozat samo da se donesat pokreshni zakluchoci.Osho znae da bide i dosta kontradiktoren.
Denes zboruval edno, a posle edna nedela skroz drugo.
Duri mozam da ti kazam eden primer :so eden negov kolega (prof na fakultet) vodele javna debata za edna tema vo koja bile protivnici.Posle 2-3 debati,na koi Osho pobeduval, na slednata se razbolel kolegata, pa Osho ja interpretiral i negovata.Pogodi koj pobedil?
Osho ne ucel od nikogo,samo so negovo iskustvo go postignal toa shto postignal.Patanjali e eden od malkute maestri koj Osho ne go kritikuva,naprotiv, kazuva deka e eden od najgolemite maestri.Inace ne postojat maestri koj Osho ne gi kritikuval.
I sega glavnoto:
Osnovna praksa kaj Osho e MEDITACIJATA......toj nema vrska so jogata.:facepalm:
A ako znaesh shto prestavuva za Osho meditacijata,togash sigurno i ke razberesh zoshto go rekol toa za koncentracijata.(citatot shto go vadish od Osho):(
PS Ako si ja cital knigata,zoshto me ispituvash?......hahahahaha
Sakash da vidish kolku znam?....ke se skinam od smeshki.
So toa ja navredsuvash mojata inteligencija......;)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.202
Pravish osnovni greshki...se gleda deka ni Osho ne si go razbral dobro.....ili ne si go cital dovolno....
Djabe vadish citati od Osho od koi mozat samo da se donesat pokreshni zakluchoci.Osho znae da bide i dosta kontradiktoren.
Denes zboruval edno, a posle edna nedela skroz drugo.
Duri mozam da ti kazam eden primer :so eden negov kolega (prof na fakultet) vodele javna debata za edna tema vo koja bile protivnici.Posle 2-3 debati,na koi Osho pobeduval, na slednata se razbolel kolegata, pa Osho ja interpretiral i negovata.Pogodi koj pobedil?
Osho ne ucel od nikogo,samo so negovo iskustvo go postignal toa shto postignal.Patanjali e eden od malkute maestri koj Osho ne go kritikuva,naprotiv, kazuva deka e eden od najgolemite maestri.Inace ne postojat maestri koj Osho ne gi kritikuval.
I sega glavnoto:
Osnovna praksa kaj Osho e MEDITACIJATA......toj nema vrska so jogata.:facepalm:
A ako znaesh shto prestavuva za Osho meditacijata,togash sigurno i ke razberesh zoshto go rekol toa za koncentracijata.(citatot shto go vadish od Osho):(
PS Ako si ja cital knigata,zoshto me ispituvash?......hahahahaha
Sakash da vidish kolku znam?....ke se skinam od smeshki.
So toa ja navredsuvash mojata inteligencija......;)
Зошто те испитувам? Бидејќи трескаш зелени момче. МЕДИТАЦИЈАТА Е ГРАНКА ОД РАЏА ЈОГА (една од осумте) на ПАТАНЏАЛИ од која УЧЕЛ Ошо... Толку ми ти сечи и на тебе, туку само дрдориш како ти најмногу си разбрал и не даваш некој да ти каже + нешто за да знаеш и разбереш поеќе.
Оди научи и вежбај јога и дојди кажи ми потоа дека медитацијата нема врска со јога. Пробај барем првите 4 гранки да ги поминеш (потоа следи медитацијата).
Ова сега си го кажал и никогаш поеќе. Ќе ти се смее некој и ќе те смета за несериозен истражувач на ова учење.

Секој мајстор е контрадикторен. Секоја вистина содржи и своја противречност. Само така се учи кога се спојуваат две бескрајности.
И некој друг го има тоа учење. Знаеш веќе кој... ;)
Ошо ги критикувал сите учители... и што тоа го прави подобар од нив? Ма не ме зезај... две жешки да се помоча во гаќи и да не може да се сети на името нема да му текне да критикува кафе не пак Мајстори. Ах кога луѓето ќе почнат од луѓе светци да прават е лоша работа.
Ти се навредува интелегенцијата? Ах ах... извини и се на твојата интелегенција од мене :vozbud:
Душа, тој како го разбира ова... не сакам никако да те навредам, уживај.

Kajgana Shop

На врв Bottom