Редовна војска повторно?

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
како мислиш платено?
Така фино лепо .... порано беше редовна војска и ни даваа околу 700-800 денари месечно , колку за цигари ќе се најдеја сега војската е само платена и мора доброволно да се пријавиш па да поминуваш тестирања,обука па те плаќаат за да си војник ( околу 15 000 + )

Член од
11 декември 2008
Мислења
396
Поени од реакции
212
сеа мене да ме повикат војска да служам сум ја наебал и тоа јако физички не можам да трчам ме заболува левиот граден кош а да им носам вода слобдно може ич нема да ми е проблем

јас како мал памтам баткоми го регрутираа и кога си дојде слушав муабети што правел таму трчале склекови ползеле по вода кал трња и раз работи уште тогаш ја замразев војската и посакав да се укине војската и после 4 8 год ми се исполни желбата се укина задолжителна војска

shady3

Никогаш не вели никогаш..
Член од
22 февруари 2009
Мислења
110
Поени од реакции
61
сеа мене да ме повикат војска да служам сум ја наебал и тоа јако физички не можам да трчам ме заболува левиот граден кош а да им носам вода слобдно може ич нема да ми е проблем

јас како мал памтам баткоми го регрутираа и кога си дојде слушав муабети што правел таму трчале склекови ползеле по вода кал трња и раз работи уште тогаш ја замразев војската и посакав да се укине војската и после 4 8 год ми се исполни желбата се укина задолжителна војска
Ти си буквално причината што ни треба редовна војска.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Ти си буквално причината што ни треба редовна војска.

Да он зошто е патетика 10 000 ќе треба да служат војска.

Ти пак иди слободно уби се.80 страни дискутираат дали задолжително служење на војска не ги нарушува човечките права и дали е морално новите генерации да мораат да дадат година од својот живот на државата поради договор потпишан од преходните генерации од една страна а од другата страна пак тврдат дека на младите им треба дисциплина.

И ти во таа дискусија допринесе со тоа што батко ти правел склекови и трачње а ти си премногу ретардиран за да можеш да ги координираш рацете и нозете и заради тоа неќеш војска.

shady3

Член од
22 февруари 2009
Мислења
110
Поени од реакции
61
Да он зошто е патетика 10 000 ќе треба да служат војска
10 000? Малку бе. Јас сум за целата младина да служи војска. Тие неколку месеци служба се премин од момче во маж, и секој со пенис меѓу нозете треба да ги помине.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
10 000? Малку бе. Јас сум за целата младина да служи војска. Тие неколку месеци служба се премин од момче во маж, и секој со пенис меѓу нозете треба да ги помине.
Кој си ти да ми кажеш дали да идам во војска? Каде сум потпишал дека ќе дадам 1 година на државава?

Искрено за монеталнава држава не би го извадил ни да се измочам не па една година во војска.

shady3

Член од
22 февруари 2009
Мислења
110
Поени од реакции
61
Кој си ти да ми кажеш дали да идам во војска? Каде сум потпишал дека ќе дадам 1 година на државава?

Искрено за монеталнава држава не би го извадил ни да се измочам не па една година во војска.
Роден си овде, си живеел 18 години (под услов да си на таа возраст), ќе и вратиш на државата за тоа што те ОСТАВИЛА да живееш.Не велам дека државава ни е добра, напротив, не станува полошо од ова, но од принцип сите треба да служат ако добијат покана.

И да, твоето раѓање и државјанство е твојот потпис.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Другари тоа е помината "мода" неможе да се врати тоа ...не е у стандардите на НАТО :D :D

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Роден си овде, си живеел 18 години (под услов да си на таа возраст), ќе и вратиш на државата за тоа што те ОСТАВИЛА да живееш.Не велам дека државава ни е добра, напротив, не станува полошо од ова, но од принцип сите треба да служат ако добијат покана.

И да, твоето раѓање и државјанство е твојот потпис.
Не сум роб па да служам кога господарите ќе речат ниту пак некогаш ќе бидам.Патем државјанството не го имам потпишано ниту пак негде во него стои дека треба да се борам за државата.

И баш сакам да видам како ќе ме натераат "господарите" да се борам за нив.

Редовна војска ти е буквално ЈАНИЧАРСТВО само што Османлиите имале барем осет по едно дете да зимаат денешните јаничари ги сакаат СИТЕ

shady3

Член од
22 февруари 2009
Мислења
110
Поени од реакции
61
Не, не си роб, но имаш обврска кон својата држава. А ако не го сакаш државјанството со сите права и обврски што идат со него, искини го и барај азил негде.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Не, не си роб, но имаш обврска кон својата држава. А ако не го сакаш државјанството со сите права и обврски што идат со него, искини го и барај азил негде.
За 2-3 години го планирам тоа ако не се смени ништо.За права немам никакви а обврските во форма на даноци си ги исполнувам.

Оваа држава претставува се против што се бореле Македонските револуционери.1 век ропство за на крај робовладетели наши да се.

shady3

Член од
22 февруари 2009
Мислења
110
Поени од реакции
61
За 2-3 години го планирам тоа ако не се смени ништо.За права немам никакви а обврските во форма на даноци си ги исполнувам.

Оваа држава претставува се против што се бореле Македонските револуционери.1 век ропство за на крај робовладетели наши да се.
А какви посебни права би сакал? Основните ги имаш.

Сепак, штом планираш да емигрираш, немаме што да дискутираме повеќе.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
А какви посебни права би сакал? Основните ги имаш.

Сепак, штом планираш да емигрираш, немаме што да дискутираме повеќе.
Кој права ги имам арач од по 18-20 % да ми зимаат на се?
Полиција и судови да ме малтретираат за се и сешто?
Сите закони ( и тие што не постојат ) да важат за мене а ни еден за криминалците ?
Да ме малтетираат политичари ДЕНО НОЌНО?
Да не можам да излезам од државава без милион документи како резерват да сме?

И уште сакате и данок во крв пак да ни вратат.

Епа не може.

Ме праша кој правa ги сакам

1.Сакам се што заработувам ( сега повремена работа ) или ќе заработувам во иднина да си го задржувам за себе и сам да си одлучам на што ќе го трошам.

2.Сакам да имам право на самоодбрана ( или поточно право во мојот дом да чувам оружје за да можам да се одбранам )

3.Сакам да прекине државата да ми кажува што можам а што не можам да правам во приватноста на мојот дом ако притоа со моите дејствија не ја нарушувам слободата на никој друг.

4.Сакам во иднина ако поседувам дом навистина да го поседувам ( тоа значи се на земјиштето и под него е мое и само мое ) а да не го изнајмувам од државата.

5.Сакам сите закони да важат за сите а не само за мене.Неќам утре некој да ме убие и АКО го фатат да го осудат на 12 години затвор а да излезе за 5 за добро однесување.

И ова се само основните

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Војска ги имав најубавите искуства во животов .... научив што е калашников,пукав со золја, видов како е да помогнеш и да побараш помош, возев тенк,илтиз,хермелин, гледав волците и ренџерите како тренираат во илинден и ред други работи ..............тешко е , претешко на моменти ама коа ќе ја поминиш таа обуката ( во мое време беше околу 45 дена ) после е полесно ......За прекоманда добив супер местенце во команда C2 во Охриди си поминав супер

Убо е војска за ова кока кола генерација посебно , ќе се научат на ред и принцип ама ја укинаја :P

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Редовна војска повторно? - наслов на тема
Како ќе постапам ако има војна - дебата која ја затеравте.

Ајт назад сеа на првиот ред.

Kajgana Shop

На врв Bottom