Цени на горивата во Македонија (поскапување и поевтинување)

• Креатор на темата Креатор на темата deXterche
  • Време на започнување Време на започнување
http://oilprice.com/commodity-price-charts?1&page=chart&sym=CBM12

Од овде може да се види дека во последните 2 недели брентот паднал од 125 на 119 долари, тоа се 4-5% намалување. Знаејќи дека половина од цената зависи од берзите а половина идат за буџетот значи би требало да имаме 2-2.5% намалување кај нас (тоа би биле 2 денари од 90).

http://www.x-rates.com/d/USD/EUR/graph30.html

Од друга страна вредноста на еврото е падната во однос на доларот што повлекува поскапување од околу 1%. Тоа би значело околу 1 денар на 90.

Сумарно би требало да се намалат во просек за 1 денар ( -2 заради цената на нафтата + 1 заради односот евро/долар)

Ови пресметки земи ги со резерва, бидејќи регулаторна бројките ги вади онака како што и' одговара на државата, а не на потрошувачите.
Добар си. :)
http://www.plusinfo.mk/vest/40932/Benzinite-poevtini-za-2-dizelot-za-1-denar

Знам дека Петрол се реновира комплетно, мењаат пумпи и останато. Мислам дека ќе се ребрендира само менаџментот ќе им остане истиот.

Прашав денеска кај нив на пумпа, сеуште преговараат...

http://oilprice.com/commodity-price-charts?1&page=chart&sym=CBM12

Од овде може да се види дека во последните 2 недели брентот паднал од 125 на 119 долари, тоа се 4-5% намалување. Знаејќи дека половина од цената зависи од берзите а половина идат за буџетот значи би требало да имаме 2-2.5% намалување кај нас (тоа би биле 2 денари од 90).

http://www.x-rates.com/d/USD/EUR/graph30.html

Од друга страна вредноста на еврото е падната во однос на доларот што повлекува поскапување од околу 1%. Тоа би значело околу 1 денар на 90.

Сумарно би требало да се намалат во просек за 1 денар ( -2 заради цената на нафтата + 1 заради односот евро/долар)

Ови пресметки земи ги со резерва, бидејќи регулаторна бројките ги вади онака како што и' одговара на државата, а не на потрошувачите.

Браос, ги погоди! Да не си дел од РКЕ!? :)

Инаку со оглед на поефтинувањето на сировата нафта и падот на доларот во однос на денарот/еврото, поефтинувањето би требало да биде 4-5 денари.
Само нас никој неможе да не ебе колку што можеме да издржиме!:tapp:

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со изминатиот четиринаесетодневен период бележат намалување кај бензинот во просек за околу 3,96 % или за 47,55 $/тон, кај дизелот намалување во просек за околу 2,09% или 21,15 $/тон

и според ова се формира цената...........не само по горенаведените параметри

Браос, ги погоди! Да не си дел од РКЕ!? :)

Камо среќа да бев, 1000+ еура плата, 500+ од дневници, паушали и сл., службен мобилен, кола....
Ама не удира гром во коприва. :)

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со изминатиот четиринаесетодневен период бележат намалување кај бензинот во просек за околу 3,96 % или за 47,55 $/тон, кај дизелот намалување во просек за околу 2,09% или 21,15 $/тон
и според ова се формира цената...........не само по горенаведените параметри

Е добро де, дај извор од каде се овие бројки, јас ги наведов моите извори.

Прашав денеска кај нив на пумпа, сеуште преговараат...

Знаев дека за тоа ме цитираш :)
Уште ништо не е сигурно, реконструкцијата им е стопирана.

Бензинот се намали, браво Регулаторна! Два денари се намали!
Нозете ви ги бакнувам, браво за намалувањево еј, сега имаме најефтин бензин и нафта на Балкан. Пресреќна сум, браво Влада.

Нозете ви ги бакнувам, браво за намалувањево еј, сега имаме најефтин бензин и нафта на Балкан. Пресреќна сум, браво Влада.
Собраа пари за плати и пензии,за две недели покачување 4 денари

:facepalm: Мислев дека ќе ни дадеш информација од каде регулаторна ги зема нивните податоци за да може и ние да пресметаме однапред, а не да ми ги цитираш нив.

извини немам прогуглано инаку еве мала помош

http://www.oil-price.net/?gclid=CKCL5Ybf0aoCFRkn3wod6VtIag

ова знам дека го имаш//////а тие цени за бензин и нафта......нензма од дека ги пратат

тоа му доаѓа баш ко ова:LOL:

15q7k9y.jpg

Си требала постов да го почнеш со: Благодарение на оваа Влада :pipi:

Си требала постов да го почнеш со: Благодарение на оваа Влада :pipi:
Нешто во овој стил :
Благодарение на преродбеничката влада БЕНЗИНИТЕ ПОЕФТИНИЈА за цели 2 денари не запамтено во историјата на регионот па и пошироко. Исто така благодарение на горе спомнатата преродбеничка влада јас немам пари за да го купам истиот тој бензин иако намалувањето е историски не запаметено дури за цели два денари во регионот па и пошироко.

Нешто во овој стил :
Благодарение на преродбеничката влада БЕНЗИНИТЕ ПОЕФТИНИЈА за цели 2 денари не запамтено во историјата на регионот па и пошироко. Исто така благодарение на горе спомнатата преродбеничка влада јас немам пари за да го купам истиот тој бензин иако намалувањето е историски не запаметено дури за цели два денари во регионот па и пошироко.
Па да не не' е така? Благодарение на оваа влада се преродивме бре.

Кхм госпоѓице Донке, би сакал да ве замолам да ги повикате одговорните лица тоест пот-паролите на владата на рм преставници за кајгана , да ви објаснат дали тоа е така или не.
Јас не сум доволно компетентен да ви одговорам на истото прашање, пошто и СДСМ нели не беа поарни и тие исто правеа.
И да нај лошо е кога некој ке те набута во толку мал отвор од кај што си излегол,ама тоа е животот. За да се преродиш треба да влезеш на истото место од каде и што си излегол,пустото после толку години си пораснал и не те збира ама ќути трај шо ке правиш преродба не е мала работа :) текстот кој што ке следи не ви е наменет вам и ве молам да не го читате.

ЈАВИ СЕ БЕ ЦИТРО ПИЧКО ЕДНА РАЗЛИГАВЕНА

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom