Цени на горивата во Македонија (поскапување и поевтинување)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.325
Поени од реакции
26.269
http://oilprice.com/commodity-price-charts?1&page=chart&sym=CBM12

Од овде може да се види дека во последните 2 недели брентот паднал од 125 на 119 долари, тоа се 4-5% намалување. Знаејќи дека половина од цената зависи од берзите а половина идат за буџетот значи би требало да имаме 2-2.5% намалување кај нас (тоа би биле 2 денари од 90).

http://www.x-rates.com/d/USD/EUR/graph30.html

Од друга страна вредноста на еврото е падната во однос на доларот што повлекува поскапување од околу 1%. Тоа би значело околу 1 денар на 90.

Сумарно би требало да се намалат во просек за 1 денар ( -2 заради цената на нафтата + 1 заради односот евро/долар)

Ови пресметки земи ги со резерва, бидејќи регулаторна бројките ги вади онака како што и' одговара на државата, а не на потрошувачите.
Добар си. :)
http://www.plusinfo.mk/vest/40932/Benzinite-poevtini-za-2-dizelot-za-1-denar

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Знам дека Петрол се реновира комплетно, мењаат пумпи и останато. Мислам дека ќе се ребрендира само менаџментот ќе им остане истиот.
Прашав денеска кај нив на пумпа, сеуште преговараат...

http://oilprice.com/commodity-price-charts?1&page=chart&sym=CBM12

Од овде може да се види дека во последните 2 недели брентот паднал од 125 на 119 долари, тоа се 4-5% намалување. Знаејќи дека половина од цената зависи од берзите а половина идат за буџетот значи би требало да имаме 2-2.5% намалување кај нас (тоа би биле 2 денари од 90).

http://www.x-rates.com/d/USD/EUR/graph30.html

Од друга страна вредноста на еврото е падната во однос на доларот што повлекува поскапување од околу 1%. Тоа би значело околу 1 денар на 90.

Сумарно би требало да се намалат во просек за 1 денар ( -2 заради цената на нафтата + 1 заради односот евро/долар)

Ови пресметки земи ги со резерва, бидејќи регулаторна бројките ги вади онака како што и' одговара на државата, а не на потрошувачите.
Браос, ги погоди! Да не си дел од РКЕ!? :)

Инаку со оглед на поефтинувањето на сировата нафта и падот на доларот во однос на денарот/еврото, поефтинувањето би требало да биде 4-5 денари.
Само нас никој неможе да не ебе колку што можеме да издржиме!:tapp:

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со изминатиот четиринаесетодневен период бележат намалување кај бензинот во просек за околу 3,96 % или за 47,55 $/тон, кај дизелот намалување во просек за околу 2,09% или 21,15 $/тон

и според ова се формира цената...........не само по горенаведените параметри

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
Браос, ги погоди! Да не си дел од РКЕ!? :)
Камо среќа да бев, 1000+ еура плата, 500+ од дневници, паушали и сл., службен мобилен, кола....
Ама не удира гром во коприва. :)

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со изминатиот четиринаесетодневен период бележат намалување кај бензинот во просек за околу 3,96 % или за 47,55 $/тон, кај дизелот намалување во просек за околу 2,09% или 21,15 $/тон
и според ова се формира цената...........не само по горенаведените параметри
Е добро де, дај извор од каде се овие бројки, јас ги наведов моите извори.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
Прашав денеска кај нив на пумпа, сеуште преговараат...
Знаев дека за тоа ме цитираш :)
Уште ништо не е сигурно, реконструкцијата им е стопирана.

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Бензинот се намали, браво Регулаторна! Два денари се намали!
Нозете ви ги бакнувам, браво за намалувањево еј, сега имаме најефтин бензин и нафта на Балкан. Пресреќна сум, браво Влада.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Нозете ви ги бакнувам, браво за намалувањево еј, сега имаме најефтин бензин и нафта на Балкан. Пресреќна сум, браво Влада.
Собраа пари за плати и пензии,за две недели покачување 4 денари

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
:facepalm: Мислев дека ќе ни дадеш информација од каде регулаторна ги зема нивните податоци за да може и ние да пресметаме однапред, а не да ми ги цитираш нив.

извини немам прогуглано инаку еве мала помош

http://www.oil-price.net/?gclid=CKCL5Ybf0aoCFRkn3wod6VtIag

ова знам дека го имаш//////а тие цени за бензин и нафта......нензма од дека ги пратат

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
тоа му доаѓа баш ко ова:LOL:

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Си требала постов да го почнеш со: Благодарение на оваа Влада :pipi:

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Си требала постов да го почнеш со: Благодарение на оваа Влада :pipi:
Нешто во овој стил :
Благодарение на преродбеничката влада БЕНЗИНИТЕ ПОЕФТИНИЈА за цели 2 денари не запамтено во историјата на регионот па и пошироко. Исто така благодарение на горе спомнатата преродбеничка влада јас немам пари за да го купам истиот тој бензин иако намалувањето е историски не запаметено дури за цели два денари во регионот па и пошироко.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Нешто во овој стил :
Благодарение на преродбеничката влада БЕНЗИНИТЕ ПОЕФТИНИЈА за цели 2 денари не запамтено во историјата на регионот па и пошироко. Исто така благодарение на горе спомнатата преродбеничка влада јас немам пари за да го купам истиот тој бензин иако намалувањето е историски не запаметено дури за цели два денари во регионот па и пошироко.
Па да не не' е така? Благодарение на оваа влада се преродивме бре.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Кхм госпоѓице Донке, би сакал да ве замолам да ги повикате одговорните лица тоест пот-паролите на владата на рм преставници за кајгана , да ви објаснат дали тоа е така или не.
Јас не сум доволно компетентен да ви одговорам на истото прашање, пошто и СДСМ нели не беа поарни и тие исто правеа.
И да нај лошо е кога некој ке те набута во толку мал отвор од кај што си излегол,ама тоа е животот. За да се преродиш треба да влезеш на истото место од каде и што си излегол,пустото после толку години си пораснал и не те збира ама ќути трај шо ке правиш преродба не е мала работа :) текстот кој што ке следи не ви е наменет вам и ве молам да не го читате.

ЈАВИ СЕ БЕ ЦИТРО ПИЧКО ЕДНА РАЗЛИГАВЕНА

Kajgana Shop

На врв Bottom