OSHO

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
--- надополнето: 8 април 2012 во 01:09 ---

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.690
Поени од реакции
31.705
zhivotot bez ljubov e bezznachaen., lugjeto shto ne ja iskusile stanuvaat nesigurni., ljubovta ja ptavi lichnosta kreativna., dokolku nema ljubov destruktivnosta go zavzima nejzinoto mesto<>OSHO<>

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Happiness is a shadow of harmony; it follows harmony. There is no other way to be happy.
Osho
--- надополнето: 11 април 2012 во 23:47 ---
Zen is a totally different kind of religion. It brings humanness to religion. It is not bothered about anything superhuman; its whole concern is how to make ordinary life a blessing.
Osho
--- надополнето: 11 април 2012 во 23:48 ---
When I say that you are gods and goddesses I mean that your possibility is infinite, your potentiality is infinite.
Osho

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
The day you think you know, your death has happened - because now there will be no wonder and no joy and no surprise. Now you will live a dead life.
Osho
--- надополнето: 12 април 2012 во 23:59 ---
The modern mind has lost all capacity to wonder. It has lost all capacity to look into the mysterious, into the miraculous - because of knowledge, because it thinks it knows.
Osho
--- надополнето: 13 април 2012 во 00:00 ---
Don't seek, don't search, don't ask, don't knock, don't demand - relax. If you relax, it comes. If you relax, it is there. If you relax, you start vibrating with it.
Osho
--- надополнето: 13 април 2012 во 00:02 ---
A Zen master used to say, "It is clear and so it is hard to see. A dunce once searched for a fire with a lighted lantern. Had he known what fire was, he could have cooked his rice much sooner."
Osho

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
In a cinema hall, you look at the screen, you never look at the back - the projector is at the back. The film is not there really on the screen; it is just a projection of shadow and light. The film exists just at the back, but you never look at that. And the projector is there. Your mind is at the back of the whole thing, and the mind is the projector. But you always look at the other, because the other is the screen. When you are in love the person seems beautiful, no comparison. When you hate, the same person seems the ugliest, and you never become aware of how the same person can be the ugliest and the same person can be the most beautiful.... So the only way to reach to truth is to learn how to be immediate in your vision, how to drop the help of the mind. This agency of the mind is the problem, because mind can create only dreams.... Through your excitement the dream starts looking like reality. If you are too excited then you are intoxicated, then you are not in your senses. Then whatsoever you see is just your projection. And there are as many worlds as there are minds, because every mind lives in his own world.
Osho
--- надополнето: 19 април 2012 во 00:01 ---
Zen says everything is divine so how can anything be special? All is special. Nothing is non-special so nothing can be special.
Osho
For Zen, man is the goal; man is the end unto himself. God is not something above humanity, God is something hidden within humanity. Man is carrying God in himself as a potentiality.
Osho
The future of humanity will move closer and closer toward the approach of Zen, because the meeting of the East and West is possible only through something like Zen, which is earthly and yet unearthly.
Osho
--- надополнето: 19 април 2012 во 00:02 ---
Up to now, nobody has said, that there is anything beyond enlightenment. That's why I say, I am a milestone.
Osho
--- надополнето: 19 април 2012 во 00:03 ---
All that you need is just to be silent and listen to existence. There is no need of any religion, there is no need of any God, there is no need of any priesthood, there is no need of any organization.
Osho

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.273
Поени од реакции
12.272
„Anybody who wants a drug experience under medical care, he should given it, because it is worth heaving it.“ - Osho
Слично на зборовите на Кроули... харесва ми се :)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
„Anybody who wants a drug experience under medical care, he should given it, because it is worth heaving it.“ - Osho​
Слично но сепак далеку поразлично(y)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
:cuc:
Ako zemes vo obzir deka osnovata na Kroulizmot e HELENA BAVATSKY koja za osnova go zema budizmot-da deka e slicno.
Megutoa zemeno vo obzir deka Krouli zabeguva vo satanizmot-nikako ne e slicno.
A i samiot nacin na kazuvanje na stvarite e mnogu razlicen.
Jasnosta i ednostavnosta na nacinot na koj gi kazuva stvarite Osho e nesporedliva so Krouli, i ne samo so nego no i so mnogu drugi maestri.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.273
Поени од реакции
12.272
Слично но сепак далеку поразлично(y)
Кога се зборува, секако е различно, кога се работи и те како е блиску.
Гурџиев, научи нешто поеќе за телемата, па потоа ќе разговараме, не можам постојано да ти ги поправам идеите кои ги имаш лошо разбрано читајќи „жута штампа“ по нет и да се тегавиме со твоието непознавање на Кроулиевите размисли.
Колку што знам немаш врска што и како зборувал Кроули ниту пак што правел(бидејќи немаш интерес за тоа), затоа гледај си патот и терај овците.
И научи ја врската Кроули-Блаватска еднаш за секогаш, да немаме теории на заговор ;)

П.С. Што ти се тоа „маестри“? Мајстори? Од латински Magister? Или нешто друго ќе да е?
Чекам твој одговор...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Гурџиев, научи нешто поеќе за телемата, па потоа ќе разговараме,......
Колку што знам немаш врска што и како зборувал Кроули ниту пак што правел(бидејќи немаш интерес за тоа), затоа гледај си патот и терај овците.

П.С. Што ти се тоа „маестри“? Мајстори? Од латински Magister? Или нешто друго ќе да е?
Чекам твој одговор...
Hepta,dobro si gi svatil rabotite....niti me interesira za Krouli nitu pak sakam da znam za telemata,..... i nema potreba da razgovarash za Krouli na temata za Osho.
Zemi procitaj neshto od Osho ako sakas da razgovarash na taa tema, a imash i shto da naucish,pa ke razgovarame.
Aj sega ,podvitkaj si ja opashkata i vlozi malku trud,procitaj nekoja knishka od Osho,pa posle dojdi na temava i ke razgovarame.
A moj sovet ti e i da go proucish Gurdjieff,bidi siguren deka ke go zaboravish Krouli, i ke ja najdesh vistinata.
PS MAESTRO- UCITEL

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.273
Поени од реакции
12.272
Hepta,dobro si gi svatil rabotite....niti me interesira za Krouli nitu pak sakam da znam za telemata,..... i nema potreba da razgovarash za Krouli na temata za Osho.
Но јас не сакам да разговарам со тебе за било што... и ќе читаш за Кроули и телема се додека ми реплицираш на постови кои не се врзани со твоето познавање.
Јас ги поминав и ми е доста од Гурџиевци и Ошовци и Кроулијанци... сега вам младите ви е редот да барате вистини...
Сите овие „свети луѓе“ си ја најдоа вистината и си заминаа... дадоа само по некој патоказ со своите зборови за да ако сакаме да пробаме да ги надминиме и станеме подобри.
Побарај ти кај Гурџиев (твојата света вистина) што вели тој за нечиј вистински пат(нормално поткрепи го тоа со дела од суфисти) и ќе откриеш дали некој смее и треба да го суди тој пат, исто и Ошо го погледни за оваа работа... така нема да судиш толку плитко за туѓата вистина која ја живее поединецот. Може да ја поправиш или да дадеш патоказ, но да велиш некому: „ќе ја најдеш вистината“, а не си запознаен со вистината на тој поединец според мене е лудост. Ќе помислам дека ништо не си научил од твоите „свети луѓе“ и нивните пракси...

Благодарам за одговорот за она маестри... повеќе се користи зборот мајстор, во смисла мајстор на животот, но сеедно.

П.С. Како што не се забораваат пирамидите, така не се заборава ни вистината. :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Но јас не сакам да разговарам со тебе за било што... и ќе читаш за Кроули и телема се додека ми реплицираш на постови кои не се врзани со твоето познавање.
Јас ги поминав и ми е доста од Гурџиевци и Ошовци и Кроулијанци... сега вам младите ви е редот да барате вистини...
Сите овие „свети луѓе“ си ја најдоа вистината и си заминаа... дадоа само по некој патоказ со своите зборови за да ако сакаме да пробаме да ги надминиме и станеме подобри.
Побарај ти кај Гурџиев (твојата света вистина) што вели тој за нечиј вистински пат(нормално поткрепи го тоа со дела од суфисти) и ќе откриеш дали некој смее и треба да го суди тој пат, исто и Ошо го погледни за оваа работа... така нема да судиш толку плитко за туѓата вистина која ја живее поединецот. Може да ја поправиш или да дадеш патоказ, но да велиш некому: „ќе ја најдеш вистината“, а не си запознаен со вистината на тој поединец според мене е лудост. Ќе помислам дека ништо не си научил од твоите „свети луѓе“ и нивните пракси...

Благодарам за одговорот за она маестри... повеќе се користи зборот мајстор, во смисла мајстор на животот, но сеедно.

П.С. Како што не се забораваат пирамидите, така не се заборава ни вистината. :)
Zarem ne uspea da vidish deka poveke ne vi repliciram na temite za Krouli.....znak deka ne me interesira.Pokusav da vi dadam nekoi patokazi i greski shto gi pravite toa Kroulistite(za shkolite,za egoto,itn)megutoa gledam deka ste "tvrdi" vo vashite poznavanja i teshko deka ke prifatite nekoj drug tip na znaenje.
A okolu Gurdjieff,nemam shto da baram poveke,go poznavam do najmalata sitnica.Tvoe pravo e da mislish shto sakash ,pa duri i toa deka nishto ne sam naucil.Koga ke ja naucish ennagramata na Gurdjief,zakonite koi vladeat vo univezumot i kako funkcuionira covekovata "mashina",dojdi na temava,ako sakas i ke otvorime nova samo za nego,mada ja imam otvoreno vo psihologija(vnatresna evolucija na covekot) pa ke razmenime mislenja.
Patishta ima kolku sakash ,no vistinata e samo edna,ostanuva na poedinecot da go najde praviot pat,inaku ke zaluta.
I nemoj da mislish deka Osho i Gurdjieff sum gi izbral slucajno za maestri,pred niv gi imam izucuvano i mnogu drugi (Sai Baba,Krishnamurti, Dalaj Lama,Isus.....) za da na kraj se zadrzam na niv.Ne sum jas tolku mlad kako ti shto mislish.....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.273
Поени од реакции
12.272
Во споредба со мене си млад.. Ах ти си вечен трагач а? На 50 години ќе бидеш само еден тврдокорен атеист кој што ќе сака да го заборави минатото. Многу мешање на системи ќе ти создаде или големо его или лудост.

Значи поединецот има свој вистински пат велиш...
Како ти ќе покажеш грешки за некој систем кога не го познаваш тој систем? Како јас да средам некој сервер ако не сум запознаен со системот и инсталацијата на тој сервер? (малку од мојата струка)
КАКО може то да ЗНАЕШ нешто за КРОУЛИ и телемата кога немаш поима за него бидејќи НЕ ТЕ ИНТЕРЕСИРА што зборува тој и други? Се што знаеш е од тука, од форум...
Како може да поправиш некој кога не знаеш што ти зборува тој некој ниту пак му го знаеш патот? Не може да залуташ по својот пат ниту пак може да го судиш туѓиот пат... тоа го вели и Ошо и Кроули и Исус и сите... Не ти требаат ситници во некоја школа, тоа се ѓаолски зафрканции.
Реков види таму што вели Ошо за „патот“ и ќе разбереш што ти зборувам. Или сакаш да бладаме до бесконечност и назад? :)

Законите што владеат во универзум-ите ги учиме преку физиката и математиката... Ако бараме закони за универзум-ите во говорите на Ошо, Гурџиев, Кроули, Исус итн итн сега сеуште ќе седевме на свеќи и ќе бладавме само во бесконечни говори.

P.S. Еве ти решен eneagram (деветкрака ѕвезда) :)
За девет во „Книга на Законот“ се вели, кхм:
„15. Оти јас сум совршен, бидејќи Не сум; и мојот број е девет според будалите; но со праведните сум осум, и еден во осум: Што е битно, оти јас сум навистина ниеден.“ - Книга на Законот, Поглавје II (Говорот на Хадит)!

Исто така би го решил и преку Триаголникот и Хексаграмот објаснети во ритуалите на „Златна Зора“ (XIX век) или пак О.Т.О. праксите.
Ако сакаш и математички ќе го решиме не е проблем... Само да не забегаме по патот на псевдо-науката и бладањето, не сум обожавател на тие патишта.
Задоволен си сега? Не? И што правиме сега? :)
Секој по својот пат. А се започна со дрогите :vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom