Анархија

A

AnFem

Гостин
Сепак не би требало тоа да го дискутираме тука, но тоа што Фројд го направил, никој пред него не успеал. И без оглед на неговите погледи кон женското битие, има направено најдобра анализа на личноста.
И да бидеме реални, повеќето жени се вклопуваат во описот на Фројд - во најмала рака, во негово време тоа и било така. И денес такви единки се чести, дури и повеќе од чести. Сепак, премногу сме офтопик :)

А бидејќи мојата безбедност е загрозена just because of being a bitch, како мислиш дека некој ќе го прифати тој систем - мислам на масовно прифаќање, а не на неколку стотици (ни толку) во Македонија (за почеток)?

И потсети ме - како тоа вие се разликувавте и бевте фини, со оние различните од вас... како тоа вие не узуриправте туѓо нешто (во овој случај ЈАС си ги набрав кокосите и тие се МОИ).... со последниов дел, го изгази и последното цветче :(
Не Пума, ти кажа дека ќе го убиеш оној кој ќе ти ги „украде“ кокосите. Пума, еден анархист рекол: „Сопственоста е кражба“! Што го прави твое она што и’ припаѓа на природата? Ако ти си ги насадила во „твојот двор“, т.е. си ги одгледувала и си се мачела за нив и некој имбецил туку така ти ги украде, тогаш да, постапката е за осуда. Тогаш ќе се „гони“ оној што ти го „посрал“ твојот труд.

Да бидеш фин, не значи и да бидеш мазохист, Пума.

Државата им обезбедила висок стандард на граѓаните, гајле му е на работникот колку плаќа за лекови или бензин, се додека тие не преставуваат луксуз за него.
Знам, а треба да му биде. Затоа Швеѓаните, затоа што не ги осетиле проблемите од оваков тип, претежно се активисти за правата на животните, па ќе сретнеш и квази феминистки кои се за укинување на машкиот пол, повеќето се исфрустрирани лезбејки, на кои им е побитна сексуалноста, одколку сечењето на клиториси во некоја далечна земја (ако ништо друго, барем се финансиски спремни да помогнат), ама не, побитно е да се укине шовинизмот на музичката сцена. Не знам, може и јас претерувам со критики, ама сметам дека покрај тоа, други треба да бидат приоритетите. Тоа што не го чувствуваш проблемот на своја кожа, не значи дека не постои. Исто како и проблемот со државата.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ако на островот јас ја изградам најубавата куќичка (значи сум најспособна) другите ако сакаат да живеат во неа ќе мораат да придонесуваат, односно да ми плаќаат. Е, бидејќи сме на пуст остров, можат да ми носат вода, да ми перат, да ми чистат... и ќе имаат каде да спијат кога ќе врне.
Ама од чиста мира - полуинвалид или не, сеедно. Што е мое - мое е. Само кога сакам делам. Никако секогаш.
Ах Пума одамна беше овој муабет, но ти одговараш од денешен аспект со денешни толкувања на работите.

Затоа е утопија. Кај пчелите не е утопија.

Ќе сакаш и ќе делиш заради заемен интерес во најмала рака.
--- надополнето: 24 април 2012 во 08:26 ---
А што му фали на селанецот, кога ако кивне, не треба денар да плати и ќе го излечат? Што му фали ако со заработката може да си обезбеди повеќе од пристоен живот?

АнФем, ако сакаш да дискутираме, ќе треба како бранител на анархизмот, и да одговараш на прашањата :) А не да кажуваш налево надесно има одговор. Кратко и јасно :)
Пума, токму првиот твој пасус ја отсликува ограниченоста на денешниот човек, каде спаѓаме секако јас и ти.

Зборуваме за засега утопистичка можност која би требало да е наредниот степен во човековиот развој.

Засега интелектот и нашата ментална матрица ќе постапи токму како тебе во примерот со напуштениот остроов, и како и останатите 99% од планетава.

Треба да помине време, да еволуира човековата свест за да се сфати потребата од такво општество каде најважна е човековата единка, а не материјалната награда.

Впрочем оваа идеја се провлекувала отсекогаш низ историјата, затоа и се менувале општествените уредувања.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Море убо пишал Фројд за жените а у еден анархистички фанзин прочитав како жените не се доволно или ни малку не се револуционерни мислејќи на овие кај нас, пошто ептен соработуваат со класниот непријател кој ги ебава.

A

AnFem

Гостин
Море убо пишал Фројд за жените а у еден анархистички фанзин прочитав како жените не се доволно или ни малку не се револуционерни мислејќи на овие кај нас, пошто ептен соработуваат со класниот непријател кој ги ебава.
Не си го прочитал ова во анархистички фанзин! Може да бил некој, направен од хаос панкераана, кои успат шкртнале (A) на него.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Не си го прочитал ова во анархистички фанзин! Може да бил некој, направен од хаос панкераана, кои успат шкртнале (A) на него.
не него од анархо магазин кога на коцка се разменуваа фанзини тука не се критикува жената воопшто него капиталистичкиот тип на жена кој преовладува и кој соработува со владеачките структури и класните непријатели тоа беше пооентата.

I

Iblis

Гостин
не него од анархо магазин кога на коцка се разџменуваа фанзини тука не се критикува жената воопшто него капиталистичкиот тип на жена кој преовладува и кој соработува со владеачките структури и класните непријатели тоа беѓе пооентата.
If you cant beat them, fuck them, може е нешто во овој фазон.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Тоа нема да го сопре "робувањето" на работникот во фирмите. Она што државата (треба да) го овозможи е социјална, здравствена и безбедносна заштита, функционирање на правото и институциите и други функции. Не знам во кој смисол всушност вие и робувате на државата. Оние слики од дечиња му робуваат на компаниите.
Без држава прашање е како сето ова ќе се организира, кој ќе ја преземе улогата на социоекономски и безбедносен регулатор...ќе настане хаос кој најголем % од луѓето нема да го преживее (Fallout New Vegas). Баш хаос.
Ако веќе сакате да не робувате или да не постои хиерархија почнете со приватниот капитал (мада и тоа не е ропство пошто имате право на избор)...Сопругата работи у приватно, не и робува на државата. Му робува на газдата (ако прифатиме работниците да ги нарекуваме робови како што споменавте наназад некоја страна). Тоа значи фирмите, недвижнините, земјиштето...да се укине приватна сопственост на средствата за работа. Како што постоele разни видови заедници низ историјата, во крајна линија југословенските задруги кои баш и немаа некоја продуктивност...Нешто слично како теориите за комунизмот. Убави теории ама тоа со оваа свест, додека човекот постои нема да се случи, барем во пошироки размери. Чист доказ се преполните затвори и криминалот кој непречено се развива.
Како нема? Мислам дека беа дадени и повеќе од доволно примери.
Дека нема да настане хаос, повторно беше покажано низ многу случаи. Не беше добиен обратен пример.
За хиерархијата беше кажано, постојат два вида.

Како се робува?
Едноставно.
Кумулативно, половина од се она кое граѓанинот ќе го заработи во својот живот (можеби и повеќе, но да земеме пола како референтна точка) ќе му биде под закана од присила и лишување од слобода одземено без никаква согласност од негова страна.
Што значи од 40 годишен работен век тоа се 20 години. Од 10 часа работа дневно тоа се 5 часа.
Власта/државата нема никаква правна обврска да врати во вид на услуга, заштита или било што. Тоа останува дискреционо право кое ако се земе колку еден граѓанин “добил“ нешто назад, не верувам дека некогаш ќе надмине 1/10 од она кое го платил. Повратната врска варира од земја до земја секако.
Пак ќе споменам, се е до перцепција. Ако носиш на пример во себе 1000 денари и некој ти украде 500, ако го фатиш ќе му удриш ќотек. Ако некој пак ти одземе половина живот, ќе го сакаш. Од времето се состои животот, а во отсуство на докази за afterlife:icon_lol: ...таа е сметката. Некому му смета тоа, некому не, некој не се замара...таков е светот.
Пробај да не платиш рекет за својот дом или своето возило, you will see.

Ако присилното работење за некаков ентитет не е ропство, тогаш не знам што е. Не е ропство само црнци на плантажи за памук.
Само за да стигне до тоа тој е обврзан законски да помине низ системот на образование во траење од 13 години. А за да се надева на подобро раб.место....уште неколку години. Што значи дека се потребни околу 20 години “образование“ само за да влезе на “пазарот“ на труд. Колку време од својот живот родителите треба да потрошат, ако се знае дека далеку најголем дел од образованието е само начин да се “ухлебат“ армии луѓе со беспотребни предмети и наставни програми без никаква цел надвор од наведената. Баш ме интересира колку чини тоа “бесплатно“ дводецениско образование. 50.000 евра?

Државите каде тоа што го наведе во голема мера е остварено се голем исклучок а не правило. Историски се занемарлив процент, а и денес се голем исклучок. Само под многу специфични историски и социјални услови е донекаде можно тоа. А за Балканот....џабе да правиме муабет, тоа ти е. РМ, Албанија, Бугарија, Србија.....никогаш нема да бидат Шведска. Барем онаа денес, не онаа од пред 100-150 години кога од Шведска бегала раја во Америка,Канада...
Но оптимизмот треба да се задржи. Можеби еден убав ден, 2896 година зборовите “треба“ и “ќе“ нема да се употребат во таа смисла а зборот “ете конечно“ ќе стапи на сцена. Трпение, спасение....

И фројд на некој начин бил спиритуален гуру само што не носел ритуална одора и немал долга коса...

Морав сега да си напишам...ама по мое како сум доловил не мешам други државни уредувања...
Јас мислам дека анархизмот е бегство од промената, страв од непознатото - стагнација (можда се лажам, можда погрешно сум го разбрал). Значи тотална спротивност на она што животот треба да го претставува - движење, промена..значи не е во човечката природа да се однесува на таков начин. Така функционира целиот универзум а пошто ние сме дел од него истото важи и за нас. Како што рекол господинот Блејк - "човекот(умот) кој не се движи и не се менува е како засоена вода, мочуриште кое е извор на рептили и зарази."
Човекот треба да се натпреварува, да се бори, да се спротиставува и секогаш да стреми кон повеќе, па и ако сме сите исти и со еднакво издигната свест треба да има натпревар, да има различност затоа што тоа создава динамика, конкуренција...напредок а што е најважно СМИСЛА!
Еве РМ е типична средина каде секој гледа само за себе, секој го заебува секого, секој се такмичи со секого, не постои никаков заднички социјален интерес на поголема група луѓе за кој би се организирале...голема динамика има како хрчак во тркало.
Види си слободно кој е најголем фактор во еволуцијата и развојот на екосферата...остај документарци со лавови и хиени...и социјал-дарвинизни и еугеники...

http://en.wikipedia.org/wiki/Mutualism_(biology)
http://www.lifesci.ucsb.edu/eemb/faculty/rice/publications/pdf/27.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Mutual_Aid:_A_Factor_of_Evolution

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
ништо не сфаќате па жената не е револуционерна ако е ин ако се ебава за пари ако ги почитува владеачките стандарди. У Бадер мајнхоф колку жени имало ехеее ама они биле со класна свест а не кучки.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.782
Ах Пума одамна беше овој муабет, но ти одговараш од денешен аспект со денешни толкувања на работите.

Затоа е утопија. Кај пчелите не е утопија.

Ќе сакаш и ќе делиш заради заемен интерес во најмала рака.
--- надополнето: 24 април 2012 во 08:26 ---

Пума, токму првиот твој пасус ја отсликува ограниченоста на денешниот човек, каде спаѓаме секако јас и ти.

Зборуваме за засега утопистичка можност која би требало да е наредниот степен во човековиот развој.

Засега интелектот и нашата ментална матрица ќе постапи токму како тебе во примерот со напуштениот остроов, и како и останатите 99% од планетава.

Треба да помине време, да еволуира човековата свест за да се сфати потребата од такво општество каде најважна е човековата единка, а не материјалната награда.

Впрочем оваа идеја се провлекувала отсекогаш низ историјата, затоа и се менувале општествените уредувања.
Оваа идеја ќе биде возможна само ако се промени драстично, пред се, биолошката основа на човекот. Ако се маргинализираат неговите инстикти (кои денес се оние кои го движат напред). Повисока свест? Имаме ние денес доста висока свест, на пример, бебињата со пореметувања ги чуваме и вложуваме во нивното лекување или олеснување на животот, за разлика од пред сто години, во најмала рака, кога биле убивани после раѓањето.
Повисоко од тоа, би требало да станеме роботи. Човекот не смее да се води исклучиво спрема ,моралните правила, кои ги налага овој систем - затоа што ќе стане робот.
Преферирам себични и егоцентрични луѓе, а не луѓе-роботи, не луѓе штанцани ,,сите исти,, и дефинитивно, преферирам некој да има повеќе, а некој помалку од мене.
--- надополнето: 24 април 2012 во 14:27 ---
Не Пума, ти кажа дека ќе го убиеш оној кој ќе ти ги „украде“ кокосите. Пума, еден анархист рекол: „Сопственоста е кражба“! Што го прави твое она што и’ припаѓа на природата? Ако ти си ги насадила во „твојот двор“, т.е. си ги одгледувала и си се мачела за нив и некој имбецил туку така ти ги украде, тогаш да, постапката е за осуда. Тогаш ќе се „гони“ оној што ти го „посрал“ твојот труд.

Да бидеш фин, не значи и да бидеш мазохист, Пума.

.
Хммм... а нели ти рече оти тие ќе ми ги украдат? Ако се осмели некој да ми краде, зошто јас да не се осмелам да убијам? Што ако јас сум си го посадила тој кокос, јас сум го раснела, и ете, мојот кокос баш дава плод толку голем? Ете, на територија која јас сум ја обележала, за која јас се потам, јас се пентарам по дрва? Што е важно што на нив им треба, ете јас сум си го ,,заработила,, на некој начин тој кокос?

Секој систем кој подразбира ,,заедничко,, и тоа ,,заедничко,, го добива по пат на репресија и одземање на приватното, личното, за мене е погрешен систем. Како сака нека се нарекува.
И самата рече - тие одма ќе го средат моето ,,кучкасто,, однесување.

Денес можам да бидам кучкаста, себична, солидарна... каков ми е меракот - таква.
За мене е најважна индивидуалната среќа, и секој човек во мои очи е посебен, и било какво генерализирање или ставење во група на ,,исти,, , ми е одбивно.
--- надополнето: 24 април 2012 во 14:29 ---
Е тука си во право. Квази анархистите ви се поголем проблем и од антианархистите :)
Кога ќе ги видам такви никакви по улициве, ми се одмилува и да се споредам со нив, дури самата помисла да бидам иста со нив ми е одбивна :)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
е па затоа вечен е законот на овој свет дека се настанува преку судир и војна и дека истата е природна состојба, затоа што отпорот никогаш нема да престане!
--- надополнето: 24 април 2012 во 14:31 ---
Дека нема да настане хаос, повторно беше покажано низ многу случаи. Не беше добиен обратен пример.

Како се робува?
Едноставно.
Кумулативно, половина од се она кое граѓанинот ќе го заработи во својот живот (можеби и повеќе, но да земеме пола како референтна точка) ќе му биде под закана од присила и лишување од слобода одземено без никаква согласност од негова страна.
Што значи од 40 годишен работен век тоа се 20 години. Од 10 часа работа дневно тоа се 5 часа.
Власта/државата нема никаква правна обврска да врати во вид на услуга, заштита или било што. Тоа останува дискреционо право кое ако се земе колку еден граѓанин “добил“ нешто назад, не верувам дека некогаш ќе надмине 1/10 од она кое го платил. Повратната врска варира од земја до земја секако.
Пак ќе споменам, се е до перцепција. Ако носиш на пример во себе 1000 денари и некој ти украде 500, ако го фатиш ќе му удриш ќотек. Ако некој пак ти одземе половина живот, ќе го сакаш. Од времето се состои животот, а во отсуство на докази за afterlife:icon_lol: ...таа е сметката. Некому му смета тоа, некому не, некој не се замара...таков е светот.

Ако присилното работење за некаков ентитет не е ропство, тогаш не знам што е. Не е ропство само црнци на плантажи за памук.
Само за да стигне до тоа тој е обврзан законски да помине низ системот на образование во траење од 13 години. А за да се надева на подобро раб.место....уште неколку години. Што значи дека се потребни околу 20 години “образование“ само за да влезе на “пазарот“ на труд. Колку време од својот живот родителите треба да потрошат, ако се знае дека далеку најголем дел од образованието е само начин да се “ухлебат“ армии луѓе со беспотребни предмети и наставни програми без никаква цел надвор од наведената. Баш ме интересира колку чини тоа “бесплатно“ дводецениско образование. 50.000 евра?

Државите каде тоа што го наведе во голема мера е остварено се голем исклучок а не правило. Историски се занемарлив процент, а и денес се голем исклучок. Само под многу специфични историски и социјални услови е донекаде можно тоа. А за Балканот....џабе да правиме муабет, тоа ти е. РМ, Албанија, Бугарија, Србија.....никогаш нема да бидат Шведска. Барем онаа денес, не онаа од пред 100-150 години кога од Шведска бегала раја во Америка,Канада...
Но оптимизмот треба да се задржи. Можеби еден убав ден, 2896 година зборовите “треба“ и “ќе“ нема да се употребат во таа смисла а зборот “ете конечно“ ќе стапи на сцена. Трпение, спасение....

Еве РМ е типична средина каде секој гледа само за себе, секој го заебува секого, секој се такмичи со секого, не постои никаков заднички социјален интерес на поголема група луѓе за кој би се организирале...голема динамика има како хрчак во тркало.
Види си слободно кој е најголем фактор во еволуцијата и развојот на екосферата...остај документарци со лавови и хиени...и социјал-дарвинизни и еугеники...

http://en.wikipedia.org/wiki/Mutualism_(biology)
http://www.lifesci.ucsb.edu/eemb/faculty/rice/publications/pdf/27.pdf
http://en.wikipedia.org/wiki/Mutual_Aid:_A_Factor_of_Evolution
Секоја чест, Браво!

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Оваа идеја ќе биде возможна само ако се промени драстично, пред се, биолошката основа на човекот. Ако се маргинализираат неговите инстикти (кои денес се оние кои го движат напред). Повисока свест? Имаме ние денес доста висока свест, на пример, бебињата со пореметувања ги чуваме и вложуваме во нивното лекување или олеснување на животот, за разлика од пред сто години, во најмала рака, кога биле убивани после раѓањето.
Повисоко од тоа, би требало да станеме роботи. Човекот не смее да се води исклучиво спрема ,моралните правила, кои ги налага овој систем - затоа што ќе стане робот.
Преферирам себични и егоцентрични луѓе, а не луѓе-роботи, не луѓе штанцани ,,сите исти,, и дефинитивно, преферирам некој да има повеќе, а некој помалку од мене.
--- надополнето: 24 април 2012 во 14:27 ---

Хммм... а нели ти рече оти тие ќе ми ги украдат? Ако се осмели некој да ми краде, зошто јас да не се осмелам да убијам? Што ако јас сум си го посадила тој кокос, јас сум го раснела, и ете, мојот кокос баш дава плод толку голем? Ете, на територија која јас сум ја обележала, за која јас се потам, јас се пентарам по дрва? Што е важно што на нив им треба, ете јас сум си го ,,заработила,, на некој начин тој кокос?

Секој систем кој подразбира ,,заедничко,, и тоа ,,заедничко,, го добива по пат на репресија и одземање на приватното, личното, за мене е погрешен систем. Како сака нека се нарекува.
И самата рече - тие одма ќе го средат моето ,,кучкасто,, однесување.

Денес можам да бидам кучкаста, себична, солидарна... каков ми е меракот - таква.
За мене е најважна индивидуалната среќа, и секој човек во мои очи е посебен, и било какво генерализирање или ставење во група на ,,исти,, , ми е одбивно.
--- надополнето: 24 април 2012 во 14:29 ---

Е тука си во право. Квази анархистите ви се поголем проблем и од антианархистите :)
Кога ќе ги видам такви никакви по улициве, ми се одмилува и да се споредам со нив, дури самата помисла да бидам иста со нив ми е одбивна :)

Ако имаш 5 кокоси, а доволен ти е еден кокос, а во твоја близина се уште четворица, што ќе сториш?

Ќе им ги поделиш кокосите или ќе ги задржиш за себе за да се издигнеш над нив (неприродно оти кокосот пре ти да бидеш бил тука, не се создал со твоето присуство) и на некој начин ги принудиш да ти робуваат за да добијат и они кокос?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.782
Ако имаш 5 кокоси, а доволен ти е еден кокос, а во твоја близина се уште четворица, што ќе сториш?

Ќе им ги поделиш кокосите или ќе ги задржиш за себе за да се издигнеш над нив (неприродно оти кокосот пре ти да бидеш бил тука, не се создал со твоето присуство) и на некој начин ги принудиш да ти робуваат за да добијат и они кокос?
Зависи Мики. Ако ги најдеме сите во исто време, односно, дрвото не било мое предходно/не сум го нашла прва/не сум вложила капка пот во него, ќе ги поделиме. Но ако сум вложила капка пот во него, ако сум го полевала со вода итн. (нели, пример е ова ;) ) , тогаш ќе поставам цена на кокосот, или ако не сакам да го делам (значи не сакам, не се важни причините) - нема.
--- надополнето: 24 април 2012 во 14:43 ---
И на пример, до нас на соседниот остров има племе. Тоа племе ми нуди многу повеќе него моето за кокосот. На нив ќе им го дадам, не на моите, кои не можат многу да ми понудат.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.397
Поени од реакции
5.021

Како се робува?
Едноставно.
Постојатно го повторуваш истото и истото, колку му одземале на човек.
Не се прашуваш како сето тоа го добива пример еден работник?
Колку може сам да произведи? Може сам истовремено да си направи кола, куќа, да обезбеди прехрана, да патува, да изгради улици и патишта со кои би се движел си колата, и сл и сл.?
За други работи да не зборуваме, како развој на технологија (за автомобили пример), електрична енергија, водовод и сл.
Државата зема данок, но од тој данок гради подобро општество, од кое огромна корист имаат сите луѓе во тоа општество.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Постојатно го повторуваш истото и истото, колку му одземале на човек.
Не се прашуваш како сето тоа го добива пример еден работник?
Колку може сам да произведи? Може сам истовремено да си направи кола, куќа, да обезбеди прехрана, да патува, да изгради улици и патишта со кои би се движел си колата, и сл и сл.?
За други работи да не зборуваме, како развој на технологија (за автомобили пример), електрична енергија, водовод и сл.
Државата зема данок, но од тој данок гради подобро општество, од кое огромна корист имаат сите луѓе во тоа општество.
Според тебе, мора ли да има држава за да сите овие добра ги добие народот?

Мислиш ли дека не може да се организира една заедница и сето тоа да го стори без апаратот наречен држава?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Обратен пример?...глупана емисија Сурвајвор, ќе си извадат очи у таква заедница. Примери за невладеење на државата во нашите краишта колку сакаш (повеќе на темата Македонија, внатрешни случувања). Има примери каде не владее никаква државна институција и низ светот, притоа настанува прав хаос...Африка беше чинам спомената и делови од Ј. Америка...А и кога ќе ја снема државата, пак фирмата ќе те дупи, исто ти се фаќа...нема да добиеш повеќе пари од газда.
Се надеваш дека нема да се создаде сличен на него во анархистички систем?Само со импланти или измиени мозоци. Човекот е само чоевк.
Ако не сакаш да плаќаш барем во Македонија имаш избор-работи на црно, ништо нема да и плаќаш на државата.

Бтв, го спомена Фагор како успешна приказна. Испуштаат работници ради кризата, вработуваат сезонци, работниците немаат право на милионски профити туку примаат плата во просек слична како и во регионот каде живеат, дека ги поместиле линиите кон Полска за други да им робуваат (што се коси со вашите сфаќања:) ) и така натаму.

Kajgana Shop

На врв Bottom