Митови за силувањето (Rape myths)

• Креатор на темата Sheldon Cooper
  • Време на започнување

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.516
Пак ќе повторам - жените НАЈМАЛКУ се средуваат ради мажите, најмногу ради другите жени.
Исто како што мажите купуваат појаки коли не ради жените, туку ради курчење пред другите мажи.
Значи се натпреварувате меѓу себе која ќе изгледа по секси/заводливо/убаво птема социјално конструираната идеја за убаво/заводливо/секси така? А зошто знаеш ли? Еве јас ќе ти кажам. За да нај идеалниот алфа мажјак според социјално..блабла идеја..блабла..ве одбере вас, да општи со вас а не со другите, конкурентните. Како сакаш врти - сучи се се сведува на секс затоа што сме сексуални суштества и затоа што сексуалната енергија е камен темелник на нашето социјално дружење...

Член од
27 септември 2011
Мислења
240
Поени од реакции
337
Во право си, најдобра превентива е да не излегуваш од дома. Е сеа и тука има некои цаки, на пример ти може да излезеш на тераса на цигара, а некој тоа може да го сфати како покана за секс, па да ти провали и да те присили на секс. Али пази, ова не е силување, пошо во неговиот извртен ум, ти си го испровоцирала. Затоа најпаметно е да седиш по дома со појас за невиност. А ако евентуално излегуваш од дома , треба да бидеш покриена од глава до пети, само очите смеат да ти се гледаат. Секоја друга облека, може да значи покана за секс. Сепак, дури и во бурка, мора да внимаваш на твоето однесување. Со мажи не смееш да комуницираш, некои од нив може да го сфатат тоа како провокација.
Ама пази, пак има реални шанси да бидеш силувана. Во муслиманските земји каде што жените одат покриени од глава до пети нема случаи на силување?

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.516
Дали и тогаш моето НЕ е касно не?
НЕ...тогаш твоето НЕ не е касно НЕ...но големи се шансите на себе да навлечеш сексуално неурамнотежен манијак кој се раководи по своите нагони, кои постојат кај сите нас но не секој знае и може да ги контролира.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.782
Значи се натпреварувате меѓу себе која ќе изгледа по секси/заводливо/убаво птема социјално конструираната идеја за убаво/заводливо/секси така? А зошто знаеш ли? Еве јас ќе ти кажам. За да нај идеалниот алфа мажјак според социјално..блабла идеја..блабла..ве одбере вас, да општи со вас а не со другите, конкурентните. Како сакаш врти - сучи се се сведува на секс затоа што сме сексуални суштества и затоа што сексуалната енергија е камен темелник на нашето социјално дружење...
Точно дека се се сведува на секс.
Само мажите и жените на различни начини се борат против истополовите конкуренти.
Жените со својот изглед, мажите со своите финансии.

Член од
27 септември 2011
Мислења
240
Поени од реакции
337
тоа теоретски многу добро звучи, ама како то би го докажала на пример. кој суд би го осудил некој само на твојот исказ сакав па нејкев. затоа и практично не ни постојат осудени по таа основа. никаде.
за силување си има знаци кои очигледно водат кон тоа дека сексот не бил доброволен.
тие од типот сакав нејќев , можи само сакав да ме трија ама нејкев да ми го закачи тешко поминуваат на било кој суд.
мислам дека премногу во крајности одите.
Дали судот ке пресуди ова или она, зависи од самиот случај, дали има знаци на насилсто, сведоци итн.
Во секој случај жената што била силувана, без разлика дали силувачот е нејзин маж, дечко, другар или тотален странец, без разлика дали флертувале, дали предходно имале односи или ја начекал во некое ќоше, таа има право да го тужи и да се бори да ја докаже вистината.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.782
Ама пази, пак има реални шанси да бидеш силувана. Во муслиманските земји каде што жените одат покриени од глава до пети нема случаи на силување?
Има.
Ама таму со смрт го казнуваат силувачот.
--- надополнето: 20 април 2012 во 15:37 ---
НЕ...тогаш твоето НЕ не е касно НЕ...но големи се шансите на себе да навлечеш сексуално неурамнотежен манијак кој се раководи по своите нагони, кои постојат кај сите нас но не секој знае и може да ги контролира.
Сум навлекла повеќе од еднаш.
Само што тие налетале на погрешна девојка ;)

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.516
Дали судот ке пресуди ова или она, зависи од самиот случај, дали има знаци на насилсто, сведоци итн.
Во секој случај жената што била силувана, без разлика дали силувачот е нејзин маж, дечко, другар или тотален странец, без разлика дали флертувале, дали предходно имале односи или ја начекал во некое ќоше, таа има право да го тужи и да се бори да ја докаже вистината.
Да, во право си само што многу жени знаат да го злоупотребат тоа свето право. Познавам случај на човек од мојата генерација што врткаше женски, сите сакаа со него да бидат, човек на место што заврши во затвор поради таа злоупотреба на вашето право.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.516
Сум навлекла повеќе од еднаш.
Само што тие налетале на погрешна девојка ;)
Ризик носи капитал, ама треба да бидете свесни за ризикот :) Треба да има повеќе "погрешни" девојки како што тврдиш дека си...ама за жал не е така.

Абе луѓе ние мажите се водиме нагонски, такви сме, активни и напалени животни кои умираат за секс и баш затоа не сакате...а вие сте пасивни напалени животни кои сакаат сексуално-активно да бидат освоени, совладани и притиснати и баш затоа ве сакаме. Е сега не сакате со секого (нормално) ама бидете барем свесни со што си имате работа ;)

Е тоа за силување во брак/врска не ми е јасно на што се мисли!?

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Токму така, дури и да си пристојно облечена, т.е забулена од глава до пети, повторно има реални шанси да бидеш силувана. Затоа, како што напоменав во мојот претходен пост, треба да се внимава на однесувањето. Забранета е и вербална и било каква комуникација со спротивниот пол.
Замисли да му речеш добар ден на некој маж, или да му побараш упаљач, или да го прашаш колку е саат или недај Боже да му се насмевнеш...Па нормално дека ќе го сфати тоа како повик за парење...А како и поинаку да го сфати?
Ја лично мислам дека најпаметно е жените воопшто да не излегуваат надвор. Најдобро би било да седат затворени дома, врзани за радијаторот, и тоа на краток ланец, да не можат да излегуваат на тераса и да даваат ишарети на рандом минувачи. Друга варијанта би било да се затворат во некој подрум без прозорци...уште ако им се стави и шпорет , ќе нема потреба да мрдаат од таму. Само така би биле релативно безбедни од силување. А мажите нека му ја мислат, ако ги натегне некој хомосексуалец, сигурно го испровоцирале, сами си се криви, да не ми кукаат после!

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.782
Ризик носи капитал, ама треба да бидете свесни за ризикот :) Треба да има повеќе "погрешни" девојки како што тврдиш дека си...ама за жал не е така.

Абе луѓе ние мажите се водиме нагонски, такви сме, активни и напалени животни кои умираат за секс и баш затоа не сакате...а вие сте пасивни напалени животни кои сакаат сексуално-активно да бидат освоени, совладани и притиснати и баш затоа ве сакаме. Е сега не сакате со секого (нормално) ама бидете барем свесни со што си имате работа ;)

Е тоа за силување во брак/врска не ми е јасно на што се мисли!?
За поголемиот дел од постот не се согласувам, но е офтопик и нема да зборувам тука.

Само за болдот:

Може. Јас НЕ САКАМ да имам денес секс. Без оглед дали ми е маж, дечко, или некој на улица што сум го запознала. Кога постои НЕ САКАМ, сосема е неважен статусот на партнерот.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.635
Поени од реакции
34.031
Па немора секс, он може да биде готов за 7 минути, ти снајди се.
Ако сакаш утре кога ЌЕ ТИ СЕ САКА, да имаш маж, дечко, партнер..

Ве читам вака.. шо бе, несакате кога ве тегнеме за коса? :O

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.516
Може. Јас НЕ САКАМ да имам денес секс. Без оглед дали ми е маж, дечко, или некој на улица што сум го запознала. Кога постои НЕ САКАМ, сосема е неважен статусот на партнерот.
Не е оф топик ама не ми е битно ставот баш...

Море мајкатаааа! Демек вие сте центар на внимание и само вашите желби и потреби треба да се исполнуваат и почитуваат. Ако бараш од мажот да ја разбере идејата дека НЕ САКАШ, тогаш обиди се да ја разбереш и идејата дека понекогаш тој МОРА И МНОГУ САКА. Во спротивно ич не барај си дечко или најдиси некој Џастин Бибероски тип на карактер(имаш среќа пошто многу се денес такви).
--- надополнето: 20 април 2012 во 16:10 ---
Ве читам вака.. шо бе, несакате кога ве тегнеме за коса? :O
Не сакаат се до моментот кога ќе ги истегнеш...

Kajgana Shop

На врв Bottom