Расколот во православието - дали има решение?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Вранишковски не е решение, можеби имаше потенцијал, но влезе избрзано, некомплетно како сите актуелни помесни Цркви т.е.како МПЦ. Затоа народот не го препозна како решение, иако тој лично со неговата Црква е во Единство со Христа.
Но јас зборувам за целиот православен Македонски Народ.
Единствената, ама баш единствената вредност која јас ја наоѓам кај рисјанството во Македонија е улогата која ја одиграло во зачувањето на националниот идентитет. Од тој аспект, Вранишковски е стока.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Вранишковски не е решение, можеби имаше потенцијал, но влезе избрзано, некомплетно како сите актуелни помесни Цркви т.е.како МПЦ. Затоа народот не го препозна како решение, иако тој лично со неговата Црква е во Единство со Христа.
Но јас зборувам за целиот православен Македонски Народ.
Па знаеш, ако неговата црква, наводно, е во единство со Христа, и ако вранишковски имал потенцијал, можеби некој некаде ја утнал целата работа, не разбрал добро. Многу ниски удари во религииве денес (добро, не само денес), многу дилетантизам, политиканство и евтина демагогија се продава како светост. Многу бирократски марифети.
Јас лично не верувам дека вранишковски е во било како единство со Христа. мислам дека одработува нешто овде, што нема ни најмала врска со она што обичниот (нормален) човек смета дека е поврзано со верата и духовноста.
Всушност, ако зоки врана е во единство со некого во моментов, тоа ќе да е неговиот цимер во келијата.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.198
Поени од реакции
23.729
и сега вака како припадник на една црква која не е признаена од другите цркви кои спред мене се кур фактор дали не признале или не, ти како голем христијанин , ептен побожен , безгрешен и што ти јас знам каков дали би отишол во рајот или би горел во пеколот како ете припадник на таква црква.
само ке напоменам дека реков дека си ептен ама ептен побожен.
сега господ ке ти преречи нешто или сепак прво ке гледа дека си бил добар христијанин, или ке се запни во тоа дека некоја си таму црква не те признала па автоматски сигурно не си добар христијани.
сега се збунив и јас.
ако одиме сите во пеколот поради тоа што нашата црква ете не е признаена тогаш мора серизоно да се зафатиме со ова прашање.
замисли само колку луѓе денот умираат. ако сите тие завршија во пеколот тогаш колку души имаме загубено. под итно откажување од нашата црква и наново кршатавње во признаените. нема заебанција со вакви работи. не морам да ви објаснувам како е во пеколот. па уште и цела вечност. па па па. нејкам ни да помислам.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Колку што сум подобро запознаен од тебе, и православните верници на МПЦ од 2005та не можат да се причестуваат во било која друга помесна црква. Причина? Томосот издаден на Јован Вранишковски.
........

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако бе, Цанде, биди најбоље запознаен. Луѓево што патуваат и живеат надвор од МК ич не можат да се причестат, пошто Томосот на Вранишковски стои на врата со метал детектори и скенери за Македонци и блокира све живо од МК.
......

nevski, Петар,
мир Вам!

Со Вашиве несогласици, оставате можност за критики кон Црквата од страна на неверните од форумов, а и шире...Не дека нема причини за критика, но тоа нека биде во самата Црква.
.
И јас не морам да се согласам со никого, но она кое ми е познато, а би рекол, она на кое сум очевидец, верните од Македонија се причестуваат барем во српската и грчката Црква. За можност за причестување во другите Цркви, не знам.

Лично, не гледам причина за невалидност на Светите Тајни во МПЦ, оти тоа Тајните не се „ствар„ на политичко договарање и есапење или барање на нечија „дозвола„ за валидност на Тајните во рамките од МПЦ.
--- надополнето: 20 април 2012 во 09:14 ---
Јак коментар, нема што :P
Намерата ми беше да ги спојам цитатите од nevski и Петар и да ги коментирам истовремено...

Види погоре...:P
--- надополнето: 20 април 2012 во 09:26 ---
Нашите храмови за време на Литургија се празни, за разлика од СПЦ, ГПЦ... каде за време на Литургија нема каде игла да се фрли.
liberij,

не можам а да не коментирам....

Тоа што некои и нечии црковни храмови биле ептен полни, само по себе е чиста површност. Да беа грците толку побожни, како што ние имаме претстава за нив и како грчки народ и Црква, немаше да го „папаат„ со нивната тековна криза! А бруката со грчката криза не падна од небо, туку беше медиумски објавена дубара меѓу грчката држава и Црква! Да беа грчката Црква и верните во неа јако побожни, немаше да бидат народ кој ја лаже и ја краде ЕУ!

Толку од грците!

А русите пак, кои се колнат во православието, имаат тековен статистички податок дека „дури„ 2% правоверни руси постат!

Толку и од русите!

Да не праам муабет, што гледано историски, Македонија, како народ и држава, нема никаква корист од Русија, за разлика од нашите соседи (Србија, Грција...), кои се колнат во Русија!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Морам да признаам дека темава е многу интересна и навистина директно сме засегнати од оваа проблематика. Не би се согласил со Мики1 дека тоа прашање не претставува сериозен проблем се додека светите тајни во МПЦ се валиндни, од проста причина што (колку што сум запознаен) никаде не се признаени во православниот свет и дека нашите православни неможат дури ни да се причестат со Тајните Христови во било која Православна Црква надвор од државава.

Црквата е исполитизирана велиш, но зарем кај нас владиците не се исполитизирани? Па ако говориме за поимот политика во Црква, под дифолт во секој речник ќе го најдеш синонимот МПЦ. Па зарем си чул изјава на владиците наши во која нема политика? Духовното ретко ќе го чуеш, ама политика има да се изнаслушаш.
Мене искрено, срце ме боли за ситуацијата во која се наоѓаме и со сигурност тврдам дека самите сме криви за тоа во кое спопаднавме. Наместо Светиот Синод да се ангажира повеќе за да го избави народот од оваа срамна и незавидна духвна ситуација, они се занимаваат со триста небитни работи кои пред се се недуховни а над се се политички (погледај секоја изјава на било кој Црковен Достојник) за да се увериш.
Решението кое го предлагаш не е нималку веродостојно а са не речам дека е и погрешно. Според секојдневните информации во врска со Православните Цркви насекаде во светот, Црквите не се нималку во хаос, туку напротив, доста се посветени на денешната современа проблематика, како црковна-така и општествена. Еве Руската да ја земеме за пример, таму се разглабаат теми и кршат копја околу теми како in vitro оплодувања, дарување на органи, улогата на Православието во денешното современо општество, за придонесот на Црквата во современото општество и Црквата како Пионер во современото општество, одговор кон Уставната одлука на Британскиот Парамент во врска со забраната на носење крст на секоја личност како израз на слободната вероисповест и мноооооогу други. Незнам кај ти виде хаос во Црквата и жал ми е што имаме спротивставени погледи. Кај нас единствен кој се издвојува од општото сивило во кое сме паднати е о. Стефан Санџаковски кој од време на време ќе каже нешто значајно, но кој да го слуша. Влаиките кај нас со која проблематика се бават? Кој е нивниот предлог во врска со соопување на денешната современа проблематика на општеството во кое живееме? Зарем не е и дел од наша вина што се појавија толку млади луѓе кои наместо да го слават Бога го напаѓаат? Ние сме им Пример? Светиот Синод? Или ќе им кажеме ние сме грешни а Христос е безгрешен па следи го него а не нас? Тоа е одговор со нула обид да се сменат нештата? Извини Мики за изливот на емоции, ништо лично, но оваа апатија кај нашиве владици ме има оста разочарано. Што е најтрагично сето ова се случува пред очите на верниците кои секогаш понизно молчат и немаат образ да им укажат на грешките, тукус екогаш велат АМИН на нивната политичка пропаганда.
Новиот Всеенски Собор нема да ни ја решава судбината, самите треба да си ја решиме. Да се разбудиме од летаргичноста. Тоа треба. Башка за еден Вселенски Собор се потребни Настојателите или нивни претставници од сите стари православни Цркви (4те Стари Патријаршии без Рим, кој откако отпадна не е услов за Вселенски Собор) и јас би рекол да се вметне и Руската, а да има претставници од сите помесни Цркви. Како и да е, таму нема да решаваат за нас. А за тоа дека е сериозна ситуацијата не треба да ти посочам на проблематиката со која се соочуваше св. Кипријан Картагински со шизмата на Докитизмот. Или подоцна Св. Јован Златоуст со Високите Монаси... Кога еден член од телото страда, тогаш целото тело страда и е во болка. Толку е важно нашето прашање во врска со шизмата и треба мноооогу сериозно да се сфати и како такво да се реши пшто е можно поскоро. Да не се чека да се решава по политички пат од едноставна причина што никогаш нема да се реши. Како што ми стои, на нашиве владици им одговара таквата ситуација, па ни наметнаа и нам да ни одговара истата. Треба да е така? Клај си прст начело...
Браво на Liberij за темава и се надевам дека ќе се развие во една одлична дебата со што помалку коментари кои немаат врска со темата.
Сметам дека со ова дадов придонес и го изразив личниот поглед на ситуацијата кај нас.
nevski,

за погоре напишаното, начелно, сум согласен.

Што се однесува до хаосот (мој израз...) во Црквата и Црквите, сепак, не го преувеличувај, но и не го мимимизирај, оти постои. Кога велам „хаос„ во Црквите, не мислам дека Црвите почнале да се распаѓаат, туку мислам на нивната/нашата внатрешно-црковна состојба (будење на верата после деценискиот комунизам, одвоеност на свештенството од верните, запаѓање на свештенството под световно-политички влијанија, меѓусебни непризнавања...).

Тоа што руската Црква се занимава и со световни теми кои ја засегаат и Црквата, тоа е сосема О.К. (тековно следам со што се занимава РПЦ), но сметам дека е неспоредливо побитно доколку Црквата (било која...) се позанимава со она што е нејзина примарна улога, а не со она кое го носат „новите„ технологии, кои, очигледно, не‘ водат кон антихристот.

Состојбата во МПЦ-ОА, очигледно е дека не е розова, и очигледно е дека „некој„ нејќе ја се помести Црквата од постојнава состојба.
--- надополнето: 20 април 2012 во 09:59 ---
Miki терминатор...

:D
Е не, ка некои таму!.....:D

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
ЈАс колку што знам, Вранишковски долго време беше дел од МПЦ и секаде каде што беше распореден, имаше проблеми со населението. Одеше со телохранители на служба итн...

И не ми беше јасно зошто и како МПЦ го толерира тоа. На крај излезе дека се пари и бизнис во прашање.

Многу ги сакам старите православни цркви во Македонија кои имаат посебна енергија, иако Исус вели:
Каде што се двајца или тројца собрани во моето име, и Јас сум таму.

Што се однесува до расколот, тој е вообичаена работа. Исус не основа црква додека е жив, и службите се одвивале во синагогите, неговите ученици се поделени дали да ја шират благата вест само меѓу Евреите или и меѓу незнабошцитеи така натаму...

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
......

nevski, Петар,
мир Вам!

Со Вашиве несогласици, оставате можност за критики кон Црквата од страна на неверните од форумов, а и шире...Не дека нема причини за критика, но тоа нека биде во самата Црква.

Расколот во Македонија за жал е маргинална тема, важно е максимално да го промовираме, предочиме на Народот.
Се работи за Единство на Црквата, проблемот не е од Етичка природа, туку од Онтолошка,секоја критика е добредојдена макар и од неверните.
.
И јас не морам да се согласам со никого, но она кое ми е познато, а би рекол, она на кое сум очевидец, верните од Македонија се причестуваат барем во српската и грчката Црква. За можност за причестување во другите Цркви, не знам.
Можно е да се причестиме, но тоа е инцидентно, инкогнито, индивидуално... не е тоа решение, сепак МПЦ е надвор од Црквата, тоа е суштинскиот проблем.
Лично, не гледам причина за невалидност на Светите Тајни во МПЦ, оти тоа Тајните не се „ствар„ на политичко договарање и есапење или барање на нечија „дозвола„ за валидност на Тајните во рамките од МПЦ.
--- надополнето: 20 април 2012 во 09:14 ---
МПЦ како жив организам, дел од Телото Христово, зависи да биде во Единство, Литургиски, Евхаристиски со Истото, така да без разлика што Св. Тајни се валидни, надвор од Христа умираме. Сети се на параболата со Чокотот и Лозата.

Намерата ми беше да ги спојам цитатите од nevski и Петар и да ги коментирам истовремено...

Види погоре...:P
--- надополнето: 20 април 2012 во 09:26 ---

liberij,

не можам а да не коментирам....

Тоа што некои и нечии црковни храмови биле ептен полни, само по себе е чиста површност. Да беа грците толку побожни, како што ние имаме претстава за нив и како грчки народ и Црква, немаше да го „папаат„ со нивната тековна криза! А бруката со грчката криза не падна од небо, туку беше медиумски објавена дубара меѓу грчката држава и Црква! Да беа грчката Црква и верните во неа јако побожни, немаше да бидат народ кој ја лаже и ја краде ЕУ!

Толку од грците!

А русите пак, кои се колнат во православието, имаат тековен статистички податок дека „дури„ 2% правоверни руси постат!

Толку и од русите!

Да не праам муабет, што гледано историски, Македонија, како народ и држава, нема никаква корист од Русија, за разлика од нашите соседи (Србија, Грција...), кои се колнат во Русија!
Површно значи низ етичка перспектива, што не е православен поглед на Црквата(сети се во Ев. вели дека блудниците и разбојниците ќе испреварат во Царството Божјо), напротив присутноста, собранието, соборот во храмот ја креира структурата на Црквата и во тоа е Онтологијата, празни храмови=мртва Црква.
Примерот со кризата не е соодветен, затоа што Побожноста е токму онтолошка, егзистенцијална категорија. Тешко нас ако Бог не држи етички, ниеден Народ нема да се спаси, за Нас Македонците ич да не праиме муабет.
Очекувам за Расколот во МПЦ конкретни решенија, не мислев дека има потреба Истиот да го разглабаме колку е штетен, болен...
Ве молам, сите да се обидеме да дадеме некаков допринос, важно е Македонскиот Народ што помасовно тоа да го сака.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Тешко нас ако Бог не држи етички, ниеден Народ нема да се спаси, за Нас Македонците ич да не праиме муабет.
Ве молам, сите да се обидеме да дадеме некаков допринос, важно е Македонскиот Народ што помасовно тоа да го сака.
Дечко, малку си ги утнал лончињата кај болдот. МПЦ и православието немаат никаква врска ни со Македонците ни со македонскиот народ ни со македонската држава. Оваа држава (барем на хартија) е секуларна. Дали ти звучи ова познато:
Граѓаните на Република Македонија се еднакви во слободите и правата независно од полот, расата, бојата на кожата, националното и социјалното потекло, политичкото и верското уверување; имотната и општествената положба.
Граѓаните пред Уставот и законите се еднакви.
Извадок од уставот на Р. Македонија

Правиш еднаквост која ја нема и не постои. Македонец по дифолт не е православен, јас ни те убедувам дали во нешто да веруваш или не тоа си е по устав загарантирано право, но престанете со анатемисување на се што не е од „вашите“.
Ако МПЦ има проблем со некого, нека си го решава а и вие ако се сметате за членови на истата. Никој не е должен да ви ги даде вашите права на сребрен послужавник, исто како секоја организирана група граѓани, дали се тоа земјоделци, хомосексуалци, стечајци, здружение на вегетаријанци и кое да е друго

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Дечко, малку си ги утнал лончињата кај болдот. МПЦ и православието немаат никаква врска ни со Македонците ни со македонскиот народ ни со македонската држава. Оваа држава (барем на хартија) е секуларна. Дали ти звучи ова познато:
Граѓаните на Република Македонија се еднакви во слободите и правата независно од полот, расата, бојата на кожата, националното и социјалното потекло, политичкото и верското уверување; имотната и општествената положба.
Граѓаните пред Уставот и законите се еднакви.
Извадок од уставот на Р. Македонија

Правиш еднаквост која ја нема и не постои. Македонец по дифолт не е православен, јас ни те убедувам дали во нешто да веруваш или не тоа си е по устав загарантирано право, но престанете со анатемисување на се што не е од „вашите“.
Ако МПЦ има проблем со некого, нека си го решава а и вие ако се сметате за членови на истата. Никој не е должен да ви ги даде вашите права на сребрен послужавник, исто како секоја организирана група граѓани, дали се тоа земјоделци, хомосексуалци, стечајци, здружение на вегетаријанци и кое да е друго
Суштински е така, и нема бегање од ова што си го напишал.

Арно ама реалноста вели дека тесна е поврзаноста меѓу етничката припадност и верската определба.
Ако другите околу тебе, така гледаат на работите, односно шипците на пример сите до еден се декларираат како муслимани, тогаш е неминовно да се спротивставиш со истото оружје и ти , односно да се обединиш на верска основа.

Ова е насекаде низ светот пример со муслиманите и исламот.

Значи во државава сите шипци се муслимани, и за сите тие останатите немуслимани, сакаш биди рисјанин, будист, атеист итн... си каурин и неверник кој не треба да егзистира во негова близина.

Опасен е исламот или си со него, или си против него. Тоа е неговата идеологија.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Суштински е така, и нема бегање од ова што си го напишал.

Арно ама реалноста вели дека тесна е поврзаноста меѓу етничката припадност и верската определба.
Ако другите околу тебе, така гледаат на работите, односно шипците на пример сите до еден се декларираат како муслимани, тогаш е неминовно да се спротивставиш со истото оружје и ти , односно да се обединиш на верска основа.

Ова е насекаде низ светот пример со муслиманите и исламот.

Значи во државава сите шипци се муслимани, и за сите тие останатите немуслимани, сакаш биди рисјанин, будист, атеист итн... си каурин и неверник кој не треба да егзистира во негова близина.

Опасен е исламот или си со него, или си против него. Тоа е неговата идеологија.
Реалноста е таква каква што ние луѓето ќе ја створиме, не ни ја створил некој друг и таква реалност не ми се бендисува и јас тоа секогаш јасно и гласно ќе го кажувам.
А кој како се декларира е негов проблем, јас секогаш ќе бидам она што сум, хипокрити не поднесувам.
А за болдот ќе те парафразирам Опасно е православието или си со него, или си против него. Тоа е неговата идеологија. Ништо поразлично од секоја верска идеологија (ма која и да е), самиов форум и секојдневниот живот тоа го покажуваат.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Реалноста е таква каква што ние луѓето ќе ја створиме, не ни ја створил некој друг и таква реалност не ми се бендисува и јас тоа секогаш јасно и гласно ќе го кажувам.
А кој како се декларира е негов проблем, јас секогаш ќе бидам она што сум, хипокрити не поднесувам.
А за болдот ќе те парафразирам Опасно е православието или си со него, или си против него. Тоа е неговата идеологија. Ништо поразлично од секоја верска идеологија (ма која и да е), самиоф форум и секојдневниот живот тоа го кажуваат.
Реалноста ја ствараме самите - точно е.

Не се работи за хипокризија во таков случај.

Болдот не е точен.
Уствари е точен суштински, меѓутоа казната за тоа што си против православието не е смрт и желба да бидеш уништен на овој земски свет, како што тоа е кај исламот, особено оној фундаменталниот.

Огромна е разликата меѓу исламот и сите, ама баш сите други религии во светот, по тоа прашање.

Секогаш напоменувам дека мора ИСЛАМОТ ПРВ ДА ИСЧЕЗНЕ, се друго ќе падне како кула од карти многу брзо.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Се оддалечивме од прашањето тоа е веќе друг муабет Мики, во суштина и двете се исти ако ги погледнеш светите писма. Тоа што во пракса во некои земји со шеријат или друго верско право се случува, не ме интересира. Јас за овде ја гледам ситуацијата. Овде сме декларирани како секуларна држава и бујрум ако МПЦ има проблем со СПЦ, ГПЦ, РПЦ; ШКЉПЦ нека си го решава на црковно ниво, нема што Македонците и македонската држава тоа да го решаваат.

Kajgana Shop

На врв Bottom