Митови за силувањето (Rape myths)

• Креатор на темата Sheldon Cooper
  • Време на започнување

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.901
Поени од реакции
23.310
Ако се одлучам вечер да се облечам провокативно, ке се облечам пред се заради себе, затоа што сакам и уживам кога се чувствувам убаво и секси, затоа што сум среќна и горда што сум жена и никој нема право да ме етикетира или малтретира ако сакам да го негувам својот изглед, да ја истакнувам својата убавина и тн.
Ако некој неможе да си ги исконтролира животинските нагони, тоа е негов проблем,тој треба да си ги сноси последиците, нека не ме обвинува мене.
Неможам да сватам, просто неможам да сватам како може некој да каже дека една жена сама си го барала, затоа што била секси:facepalm: OMG!!!
Ако вие мажите толку многу сте револтирани од убавината и сексапилот на жените околу вас тогаш ајде сите да се здебелиме, да шетаме со неиздепилирани нозе и пазуви, да не ги миеме забите... ви одговара така?
не ми беше тоа муабетот, облекувајте се како сакате.
никој не рече дека е забрането и дека тоа е оправдување за силување. таман работа, тогаш за на плажа што да речиме сите топлес. а дека е повод да, многу влејае кон тоа. но сепак силување е силување.
само тоа дека се облекувате за вас и само за вас треба да се преиспитате. прво треба да си расчистите со тоа. никој не се облекува ради себе, посебно не женските кои сакаат да импресионираат некој. колку сакајте негирајте го тоа, но тоа е факт.
друга работа за силувањето некој тука многу го врти муабетот.
едно е силување како што кажав погоре дека некоја ни крива ни должна нити секси облечена нити провоцирала па некој ја опчекал во темно и ја силувал, а друго е цела вечер флертува, па ајде со него дома или во кола или хотел, сето тоа на доброволна основа и на крај и прднало на газот не значело не.
за тоа нема суд кој ке осуди некој. после ебање нема каење.
е тука е борбата што е силување а што не.
самата облека сама посебе не мора да значи ништо ,ама секси провокативна облека и раката ставена на јајца тоа кажува само едно. чим стигнала доттаму значи крајот ке заврши со едно добро ебање, а не со силување. не да сте рекле не незнам што да сте рекле. како тој би требало да се контролира ако вие не сте се контролирале дури да стигните до тој стадиум да тој не може да се контролира.
тука треба да разграничиме што е а што не е силување. дали машкото треба да одговара за тоа како за класично силување или сепак женското ја донело работата доттаму.
--- надополнето: 20 април 2012 во 13:32 ---
Не се тоа класични ситуации на силување.

И лесно се докажуваат тие работи.

Јас мислам дека е сосем ајасно што значи силување, за сите тука.

Ова што ти го наведуваш се некои други случаи поттикнати од други мотиви.
јас мислам дека повеќето тука појма немаат што значи силување.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
А бе се случило Crazy, и тоа често нормални девојчина да бидат нападнати, ама тука не можиме ништо да промениме. Ама и многу често се случувало и јас како што викам. Е тука девојките сами можат да си помогнат, превентивно. Ме разбираш која ми е поентава?
.
А бе ако гледам да си помогнам превентивно, значи дека и од дома не треба да излезам, затоа што таму ми е најсигурно. Јас лично речиси никогаш не си одам сама дома или некој ме испраќа или со такси одам точно до влез итн.итн. Не е дека не гледам да се заштитам лично јас, ама физичката сила што ја има некој вол, јас ја немам. Освен со пепер спреј и мојот пискав глас, јас немам шанси да се одбранам, пу, пу, не дај Боже.

С

Само Човек

Гостин
никој не рече дека е забрането и дека тоа е оправдување за силување. таман работа, тогаш за на плажа што да речиме сите топлес. а дека е повод да, многу влејае кон тоа. но сепак силување е силување.
само тоа дека се облекувате за вас и само за вас треба да се преиспитате. прво треба да си расчистите со тоа. никој не се облекува ради себе, посебно не женските кои сакаат да импресионираат некој. колку сакајте негирајте го тоа, но тоа е факт.
едно е силување како што кажав погоре дека некоја ни крива ни должна нити секси облечена нити провоцирала па некој ја опчекал во темно и ја силувал, а друго е цела вечер флертува, па ајде со него дома или во кола или хотел, сето тоа на доброволна основа и на крај и прднало на газот не значело не.
самата облека сама посебе не мора да значи ништо ,ама секси провокативна облека и раката ставена на јајца тоа кажува само едно. чим стигнала доттаму значи крајот ке заврши со едно добро ебање, а не со силување. не да сте рекле не незнам што да сте рекле. како тој би требало да се контролира ако вие не сте се контролирале дури да стигните до тој стадиум да тој не може да се контролира.
тука треба да разграничиме што е а што не е силување. дали машкото треба да одговара за тоа како за класично силување или сепак женското ја донело работата доттаму.

a jas mislam deka ti mesas seks od zabava i siluvanje

Член од
5 август 2007
Мислења
3.586
Поени од реакции
2.608
А бе ако гледам да си помогнам превентивно, значи дека и од дома не треба да излезам, затоа што таму ми е најсигурно. Јас лично речиси никогаш не си одам сама дома или некој ме испраќа или со такси одам точно до влез итн.итн. Не е дека не гледам да се заштитам лично јас, ама физичката сила што ја има некој вол, јас ја немам. Освен со пепер спреј и мојот пискав глас, јас немам шанси да се одбранам, пу, пу, не дај Боже.
А бе, се е ризик во животот, наше е да пробаме да го сведиме на минимум, во рамките на нормалното функционирање.

Член од
27 септември 2011
Мислења
240
Поени од реакции
337

Штом се премислила и рекла НЕ, значи дека не сака да го продолжат тоа што го почнале и крај на муабетот.
Што ако почнат со чинот, а девојката почувствува болка и сака да прекинат?
Што ако веке имале секс, па девојката си се шета гола или полугола после чинот, мажот сака уште, а девојката не.
Што ако се во врска? Што ако се во брак?
Кога еден маж, нема да го почитува тоа НЕ, јасно е дека се работи за силување, без разлика дали таа му дала надеж или го провоцирала, или му била девојка или жена. БЕЗ РАЗЛИКА.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.901
Поени од реакции
23.310
Штом се премислила и рекла НЕ, значи дека не сака да го продолжат тоа што го почнале и крај на муабетот.
Што ако веке имале секс, па девојката си се шета гола или полугола после чинот, мажот сака уште, а девојката не.
Кога еден маж, нема да го почитува тоа НЕ, јасно е дека се работи за силување, без разлика дали таа му дала надеж или го провоцирала, или му била девојка или жена. БЕЗ РАЗЛИКА.
тоа теоретски многу добро звучи, ама како то би го докажала на пример. кој суд би го осудил некој само на твојот исказ сакав па нејкев. затоа и практично не ни постојат осудени по таа основа. никаде.
за силување си има знаци кои очигледно водат кон тоа дека сексот не бил доброволен.
тие од типот сакав нејќев , можи само сакав да ме трија ама нејкев да ми го закачи тешко поминуваат на било кој суд.
мислам дека премногу во крајности одите.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
тоа теоретски многу добро звучи, ама како то би го докажала на пример. кој суд би го осудил некој само на твојот исказ сакав па нејкев. затоа и практично не ни постојат осудени по таа основа. никаде.
за силување си има знаци кои очигледно водат кон тоа дека сексот не бил доброволен.
тие од типот сакав нејќев , можи само сакав да ме трија ама нејкев да ми го закачи тешко поминуваат на било кој суд.
Владе, ама у суштина ти одиш у крајности. За таква екстремна ситуација си у право околу последиците, ама тешко се случува тоа во реалноста.

Дали ти познаваш некој кој имал таков пример како наведениот. Тешко таа работа у реалноста.

Ако и се сака, и отиде со него дома, тешко дека наеднаш ќе и се отсака. Па дури и да и се отсака, тешко дека овој па ќе земе и на сила ќе заврши работа.

Ако пак станува збор за ситуација каде ќе си завршат работа, па отпосле ќе и текне на типката дека е "силувана" уствари, као у случајот со Коби Брјанат и оној Банкарот ли беше (французот) тогаш е тоа од други побуди.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
кога една жена нема да го почитува тоа НЕ јасно е дека ја нејќе дотичниот а не дека не може!

С

Само Човек

Гостин
ова твоево е највеча крајност, нереално е . Осим ако жената не е некој мутант па возбудата да и спадне за секунда

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.901
Поени од реакции
23.310
Владе, ама у суштина ти одиш у крајности. За таква екстремна ситуација си у право околу последиците, ама тешко се случува тоа во реалноста.

Дали ти познаваш некој кој имал таков пример како наведениот. Тешко таа работа у реалноста.

Ако и се сака, и отиде со него дома, тешко дека наеднаш ќе и се отсака. Па дури и да и се отсака, тешко дека овој па ќе земе и на сила ќе заврши работа.

Ако пак станува збор за ситуација каде ќе си завршат работа, па отпосле ќе и текне на типката дека е "силувана" уствари, као у случајот со Коби Брјанат и оној Банкарот ли беше (французот) тогаш е тоа од други побуди.
во реалноста знам неколку такви примери баш како што ти ги спомнав. и сите до еден завршија со едно големо ништо.
па непијат во полиција мастило, па да не можат да распознаат едно класично силување и предомислување. а знам затоа што имам другар полицаец па малце во тек сум со тие работи.
инаку банкарот ако мислиш на тој од ммф, тоа беше класичен школски пример на местенка.
тој има пари да си ги порача најскапите и најелтните курви во цел париз, па ке се фати за собарката. ајде молим те.
таму друга беше приказната и знаеме како заврши. на некој му пречеше. ајде од трипати погоди на кој ако пратиш политика малце
--- надополнето: 20 април 2012 во 14:10 ---
ова твоево е највеча крајност, нереално е . Осим ако жената не е некој мутант па возбудата да и спадне за секунда
ајде неколку постови нагоре lucia мислам образложи неколку примери за како е тоа можно.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
во реалноста знам неколку такви примери баш како што ти ги спомнав. и сите до еден завршија со едно големо ништо.
па непијат во полиција мастило, па да не можат да распознаат едно класично силување и предомислување. а знам затоа што имам другар полицаец па малце во тек сум со тие работи.
инаку банкарот ако мислиш на тој од ммф, тоа беше класичен школски пример на местенка.
тој има пари да си ги порача најскапите и најелтните курви во цел париз, па ке се фати за собарката. ајде молим те.
таму друга беше приказната и знаеме како заврши. на некој му пречеше. ајде од трипати погоди на кој ако пратиш политика малце
Така де, рековме за тоа си у право, и дека можеш да кажеш дека не е силување. (за банкарот).
Местенките се познаваат.

А оние предомислувањата се толку ретки, што не можат да бидат релевантни во дискусија за силување.

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Во право си, најдобра превентива е да не излегуваш од дома. Е сеа и тука има некои цаки, на пример ти може да излезеш на тераса на цигара, а некој тоа може да го сфати како покана за секс, па да ти провали и да те присили на секс. Али пази, ова не е силување, пошо во неговиот извртен ум, ти си го испровоцирала. Затоа најпаметно е да седиш по дома со појас за невиност. А ако евентуално излегуваш од дома , треба да бидеш покриена од глава до пети, само очите смеат да ти се гледаат. Секоја друга облека може да значи покана за секс. Сепак, дури и во бурка, мора да внимаваш на твоето однесување. Со мажи не смееш да комуницираш, некои од нив може да го сфатат тоа како провокација.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.901
Поени од реакции
23.310
Така де, рековме за тоа си у право, и дека можеш да кажеш дека не е силување. (за банкарот).
Местенките се познаваат.

А оние предомислувањата се толку ретки, што не можат да бидат релевантни во дискусија за силување.
напротив воопшто не се ретки, а како што оди работата ке бидат се почести. на жените им е дадено едно многу опасно орудие кои како што врви времето многу често го користат за сосем други цели кои во најмала рака немаат никаква врска со силување. примерот го имаш со банкарот.
јас ке ти дадам еден друг пример од домашно производство па процени сам.
таксист ја вози муштеривката на одредено место. оваа со господ знае какви намери му кажува дека нема пари за да плати( се работи за подалечна релација) но ете не е проблем ке се префатиме. се знае на што мисли.
од кога зафршиле работа како по договореното ја носи на оригиналната дестинација и пријатно создрваје.
се враќа дома или во базате сеедно таму веќе полицијата на врата. оваа го пријавила за силување.
отишле на местото на злосторот инспектроте да проверат што како и тоа со се таксист и со се силуваната. оваа објансува што како со други зборови лажи корни. и најтрагично им ги покажува влажните марамчиња со кои таа се бришела после сексот.
како тоа му велат ти ем силувана ем никакви траги од насислтво па уште и имаше време да се избришиш средиш па овај да те почека па уште и дома да те врати.
мислам претпоставувате како заврши приказната.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
На еден камп за млади се случи следново: доаѓаат девојчињата и велат дека едни од машките ги фаќале за цицка за газ .
Знаев дека тоа не е целата вистина, оти будно ја следев ситуацијата : девојчињата беа цело време полуголи, пантолоните буквално им го откриваа половина газ, а машките доаѓаа од многу поконзервативни средини.
И моите колешки влегоа во некои воркшоп филмови, а само јас бев полицајката којашто сакаше да се истражи работата до крај.
Излезе дека девојчињата се сликале со нив гушнати, во скут, без трага на негодување (ништо посебно, ама на една и зе гледаат гаќите, на друга, градникот), ама дечките рекле дека сликите ќе ги стават на фејсбук.

И ај сега кој е крив кој е прав ов оваа ситуација?!

Силувањето ми е навистина одвратна тема. Ама не се само жените загрозени.
Еден приајтел работи у средно школо и вели: Бевме на екскурзија. Доаѓа ученик на врата кај мене и плаче: Професоре, ме силуваа девојките.
Нема да ги кажам деталите, да не дадам идеја на некои храбри девојки.
И пријателот оди кај девојките у соба да ги праша што се случило, а тие сите која од која пособлечена, му велат: Оооо, професоре, влези, влези... А тој вели: Арно што стоев на вратата. Знаеш ли дека беше можно и мене да ми се случи истото како на ученикот?

Најмногу проблеми и недоразбирања што се случило има во периодот до 18 година кога на машките им удира спермата у глава, а девојчињата се уште не знаат од каде мочаат.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.785
Па добро де, си докажа дека тоа не го прават затоа што на нив им се допаѓа, туку заради тие околу нив.

Добар пример дека женските често се облекуваат провокативно заради тие околу нив (машки претежно) е и кога ќе се приметат такви при температури околу нулата(доцна есен, рана пролет, па дури и зима) како шетаат со миничи и деколтеа. Ако било заради нив ќе си се облекле поудобно и соодветено за тие ладни услови, вака си го ризикуваат здравјето.
Пак ќе повторам - жените НАЈМАЛКУ се средуваат ради мажите, најмногу ради другите жени.
Исто како што мажите купуваат појаки коли не ради жените, туку ради курчење пред другите мажи.
--- надополнето: 20 април 2012 во 15:20 ---
Еми ко си свесна дека живееш во земја полна со неедуцирани и неизживеани, треба да бидиш свесна дека ако се напупиш некој че те опчекори.
Нема, не се секирај :)
--- надополнето: 20 април 2012 во 15:28 ---

Е Владе, не мешај сега работи.

Прво, ако јас се облечам речиси-па-гола не значи и дека ќе драпам нечии муда.
Што ако сум така облечена, а не го ни гледам типот, не ни помислувам да ја прифатам пијачката што ја пратил, и мн. нормално - не идам кај него у кола, уште помалку кај него дома?!
Дали и тогаш моето НЕ е касно не?

Kajgana Shop

На врв Bottom