Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

UncleSam

Будока
Член од
23 јануари 2011
Мислења
269
Поени од реакции
509
Дечки сакам да поврзам преку рутер (на T-home сум) компјутер со кабел и лаптоп со вајрлес мрежно. Остварливо е тоа ?

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Дечки сакам да поврзам преку рутер (на T-home сум) компјутер со кабел и лаптоп со вајрлес мрежно. Остварливо е тоа ?
Ако убаво те сфатив, можно е. Ќе купиш рутер, интернетот од T-home модемот ќе го носиш во рутерот, еден кабел од рутерот ќе извлечеш до компјутерот, а со лаптопот ќе се врзуваш со wireless. Е сега, ако добро знам, некои модеми на t-home се всушност и рутери, па провери си. Можеби нема потреба да купуваш рутер.

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.659
Поени од реакции
8.660
Кој прелистувач го користиш? Пробај од друг.. Да видиме дали и од таму ќе ти прави исто.
Со мозилата ми правеше проблем, сеа пробав со хромов али добро работи, проблемот сепак е во мозилата, фала.

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Со мозилата ми правеше проблем, сеа пробав со хромов али добро работи, проблемот сепак е во мозилата, фала.
Пробај преинсталирај ја Мозилата, или инсталирај најнова верзија, ако веќе ја немаш. :)

UncleSam

Будока
Член од
23 јануари 2011
Мислења
269
Поени од реакции
509
Ако убаво те сфатив, можно е. Ќе купиш рутер, интернетот од T-home модемот ќе го носиш во рутерот, еден кабел од рутерот ќе извлечеш до компјутерот, а со лаптопот ќе се врзуваш со wireless. Е сега, ако добро знам, некои модеми на t-home се всушност и рутери, па провери си. Можеби нема потреба да купуваш рутер.
Да, имам рутер туку мене поголем проблем ми претставува софтверскиот дел односно како да го конфигурирам тоа ? :D

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.649
Поени од реакции
7.490
Да, имам рутер туку мене поголем проблем ми претставува софтверскиот дел односно како да го конфигурирам тоа ? :D
Во Chrome или Mozila (шо и да користиш) пишуеш http://speedport.ip, admin/admin за логин, и влегуваш ко на сликава означеното Wlan.Тука запишуваш(памтиш) SSID(под Radio Settings) i password t.e WPA key (под Security). SSID е твојот WirelessLan или она што го зрачи Твојот рутер(не комшиските).
На лаптопот срч на мрежите, ја наогјаш твојата од SSID што го запиша(обично е со најак сигнал) ставаш пасвордот и чекаш да се конектира и добие ИП адреса.
Овака е за speedport ruter, ако имаш cisco (а ти не напиша каков имаш) ке почекаш друг да ти одговори ;)
Појше слики имаш овде

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А да кажеше кој рутер е и кој провајдер за интернет имаш па да ти помогнеме.

UncleSam

Будока
Член од
23 јануари 2011
Мислења
269
Поени од реакции
509
Во Chrome или Mozila (шо и да користиш) пишуеш http://speedport.ip, admin/admin за логин, и влегуваш ко на сликава означеното Wlan.Тука запишуваш(памтиш) SSID(под Radio Settings) i password t.e WPA key (под Security). SSID е твојот WirelessLan или она што го зрачи Твојот рутер(не комшиските).
На лаптопот срч на мрежите, ја наогјаш твојата од SSID што го запиша(обично е со најак сигнал) ставаш пасвордот и чекаш да се конектира и добие ИП адреса.
Овака е за speedport ruter, ако имаш cisco (а ти не напиша каков имаш) ке почекаш друг да ти одговори ;)
Појше слики имаш овде
Тоа ми е средено туку сакам да ги поврзам мрежно за да можам игри преку LAN да играм на компјутерот и на лаптопот :)

Пробувам да играм CS и креирам игра од компјутерот ја барам на лаптопот во LAN и не ми ја дава :(

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.649
Поени од реакции
7.490
Тоа ми е средено туку сакам да ги поврзам мрежно за да можам игри преку LAN да играм на компјутерот и на лаптопот :)

Пробувам да играм CS и креирам игра од компјутерот ја барам на лаптопот во LAN и не ми ја дава :(
А да напишеше дека за CS ти треба мрежата уште на почетокот да не нагаѓаме што всушност бараш немаше ко турска серија у наставци да се тегнеме. Сеа не знаеме што windows имаш на едниот а што на другиот PC ке глеаме на гравчиња а видиш битно е да се знае тоа за да ти се објасни конкретно за твојата ситуација пошто комбинации има многу.
Затоа ке си читаш тука за да сватиш дека не е исто дали умрежуваш две седмици или XP+7ца. Изгледај го видеото или од десно избери си кој е твојот случај и иди по ред.
Укратко битни се 4 работи
1. Двата комппјутера да имаат исто име за Workgroup.
2. File and Printing sharing да е укључен на 2те страни.
3. Homegroup треба да се тргне на 7цата ако умрежуваш 7ца со ХP.
4. Во Firewalot на компјутерот кој ке биде CS сервер да се додаде Exeption за CS.exe пример пошо неиграм CS и незнам со кој фајл се покренува серверот.За четвртово можеш и да искључиш одма фиревал па ако ти работи серверот без фиревал значи под 1 2 и 3 ти е Ок.

M

MiniTurtle

Гостин
Здраво, имам проблеми со интернетот.. одвреме навреме ми покажува:
This webpage is not available
The webpage at [linkot od stranata]
might be temporarily down or it may have moved permanently to a new web address.
Error 330 (net::ERR_CONTENT_DECODING_FAILED): Unknown error.
И кога почне тоа да ми го прави морам да го рестартирам PC затоа што не се отвара ниедна страна.. :( помош ве молам! Благодарам однапред..:)

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Здраво, имам проблеми со интернетот.. одвреме навреме ми покажува:
This webpage is not available
The webpage at [linkot od stranata]
might be temporarily down or it may have moved permanently to a new web address.
Error 330 (net::ERR_CONTENT_DECODING_FAILED): Unknown error.
И кога почне тоа да ми го прави морам да го рестартирам PC затоа што не се отвара ниедна страна.. :( помош ве молам! Благодарам однапред..:)
Малку информации се ова за да се одреди што е проблемот. Каков ОС имаш, каков интернет (од кој провајдер) користиш, преку кој пребарувач ти се јавува оваа грешка ? Пробај со програмчиња како CClenaer да подзачистиш низ компјутерот, исто пробај со бришење на кешот и останатите подесувања во пребарувачот. Тоа можеш да го направиш со истовремено притискање на ctrl+shift+delete, селектирај ги сите работи освен зачуваните лозинки и избриши. Пробај и со бришење и инсталирање на најнови верзии од пребарувачите што ги користиш.

UncleSam

Будока
Член од
23 јануари 2011
Мислења
269
Поени од реакции
509
А да напишеше дека за CS ти треба мрежата уште на почетокот да не нагаѓаме што всушност бараш немаше ко турска серија у наставци да се тегнеме. Сеа не знаеме што windows имаш на едниот а што на другиот PC ке глеаме на гравчиња а видиш битно е да се знае тоа за да ти се објасни конкретно за твојата ситуација пошто комбинации има многу.
Затоа ке си читаш тука за да сватиш дека не е исто дали умрежуваш две седмици или XP+7ца. Изгледај го видеото или од десно избери си кој е твојот случај и иди по ред.
Укратко битни се 4 работи
1. Двата комппјутера да имаат исто име за Workgroup.
2. File and Printing sharing да е укључен на 2те страни.
3. Homegroup треба да се тргне на 7цата ако умрежуваш 7ца со ХP.
4. Во Firewalot на компјутерот кој ке биде CS сервер да се додаде Exeption за CS.exe пример пошо неиграм CS и незнам со кој фајл се покренува серверот.За четвртово можеш и да искључиш одма фиревал па ако ти работи серверот без фиревал значи под 1 2 и 3 ти е Ок.
Еј фала ќе пробам иначе незнаев што инфо ви треба за да ми кажете ајде за друг пат ќе знам и Windows 7 имам :)

Член од
28 декември 2008
Мислења
1.356
Поени од реакции
184
користам интернет од т-хоме, тој пакетот 250гб шо е, али јас и комшијата сме, т.е на негова линија сме, јас зиам од кај него...иам етхернет врска со кабел 30 метри негде до ПЦ...се е тоа океј, али ваерлесот до кај мене дома слабо фаќа пошто иаме глуп распоред на куќите, зидови ова тоа плочи итн...па решив од тој рутерот што го има комшијава.(томсон од тие белите), кабелов што иде до кај мене дома, наместо во
ПЦ( мрежна карта), да го убацам во друг рутер, па со мало кабелче од тој рутер, во ПЦ, а од овој вториов рутер што ми е во соба, да си зиам бежична врска низ дома, нормално појак сигнал...

тој дома што го имам рутер што сакам да го употребам е исто томсон од т-хоме, од тие црните... прашањето ми е какво сетирање треба да напраам за да го постигнам тоа, да му кажам на овој првиов рутер дека сакам наместо клиент мојата ип адреса од ПЦ, да биде мак адресата од вториов рутер...или можеби грешам, незнам...претпоставувам само... или ми треба root user на 192.168.1.254, за да можам да го сторам тоа?

фала однапред.

Kajgana Shop

На врв Bottom