Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не ја гледам логиката. Ако бог сака да луѓето се однесуваат во склоп на неговата Воља зошто и дал тогаш слободна воља сами да си бираат. Нели е порационално и логично се да Бог прави сам. Не дека би се заморил нели семоќен е. Искрено дури и се сомневам дека постои слободна воља...Секој човек е резултат на генетиката и околината 2 работи кој го прават каков што е а врз нив нема влијание.
Родот човечки е т.н. „одблесок Божји„. Како што Бог Е разумен и слободно волен, така Он не‘ створил и нас, како разумни и слободно волни. Доколку би било поинаку, т.е. доколку ние би биле живи автомати, се‘ би било однапред познато па дури и досадно.

На пример, во механички уредените системи, настаните се одвиваат по однапред познат редослед, каде сите настани само механички се (само)преповторуваат до бесконечност или барем додека системот има своја внатрешна енергија.

Кај живите битија, таа механичка повторливост, раѓа досада и монотонија.
--- надополнето: 18 април 2012 во 10:24 ---
Ти ствараат (раѓаат) тебе сомнежи. Ти реков исклучи го малку „писмото“ кога ги гледаш одговорите. Да не зборуваме за алхемијата (нека биде.... нели) на Јахве колку и какви сомнежи раѓа
Да, секој рационален одговор, кој се сведува на просто механичко толкување на некој настан или феномен, а притоа дадениот одговор не дава „нешто повеќе„; како на пример, смислата или целта од настанот или феноменот, за мене е промашен и незадоволителен одговор.
--- надополнето: 18 април 2012 во 10:29 ---
Каузалноста не е само прост збир од исклучиво материјално-енергетски-механички настан. Апсолутно е вклучен изборот на таквиот след на настани од страна на самата единка, или што би се рекло изборот е тој што го креира сиот тој прост збир.

Повторно во зависност од речникот изборот = слободната воља дадена од Бога, кој како милува.

Би рекол дека тука нема дилема околу ова прашање, се е јасно и кристално чисто, само напишано на различен "јазик".:)

Би те пршал околу среќната околност уште нешто.
Велиш Бог знае понекогаш да умеша прсти за да ја привлече единката кон него.
Дали вмешува прсти и во несреќната околност?
Да, Бог допушта и несреќни околности, за кои (околности) најчесто самите сме си виновни, не барајќи исполнување на волјата Божја, туку барајќи го она кое го сметам(е) за ептен паметно или корисно, следејќи го свој ум. Со упаѓањето во несреќна околност, Бог го допушта злото, а воедно, ни‘ дава до знаење дека сме ограничени и беспомошни и конечно-смртни, наспроти врежаната претстава за наводната човекова сила и способност да ги планира и предвидува настаните и околностите.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Да, секој рационален одговор, кој се сведува на просто механичко толкување на некој настан или феномен, а притоа дадениот одговор не дава „нешто повеќе„; како на пример, смислата или целта од настанот или феноменот, за мене е промашен и незадоволителен одговор.
Same here... Не ми задоволуваат твоите одговори со ѓоамити “духовна логика“
П.С. Ти ја знаеш целта на Јахве? Да не се дрзнуваш премногу?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Same here... Не ми задоволуваат твоите одговори со ѓоамити “духовна логика“

Тоа ти е „ствар„ на вера и „ствар укуса„,
--- надополнето: 18 април 2012 во 11:03 ---
П.С. Ти ја знаеш целта на Јахве? Да не се дрзнуваш премногу?
Зависи што подразбираш под „...целта на Јахве...„.

Целта на Јахве, е, како еден можен одговор, сите да не‘ повика на спасение и на наше битисување заедно со Него во Царството Небесно.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Родот човечки е т.н. „одблесок Божји„. Како што Бог Е разумен и слободно волен, така Он не‘ створил и нас, како разумни и слободно волни. Доколку би било поинаку, т.е. доколку ние би биле живи автомати, се‘ би било однапред познато па дури и досадно.

На пример, во механички уредените системи, настаните се одвиваат по однапред познат редослед, каде сите настани само механички се (само)преповторуваат до бесконечност или барем додека системот има своја внатрешна енергија.

Кај живите битија, таа механичка повторливост, раѓа досада и монотонија.
Неможе да нема план...бог е сезнаен и знае се што ќе се случи зошто светот е негово дело. Или Бог не е сезнаен? Aко е бог семоќен и сезнаен одговара за се што се случува на земјата. Се резултат на негово делување или неделување.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Божјото се‘знаење не значи и автоматско уредување на сите настани во минатото, сегашноста и иднината, како неизбежни случувања. Ако се‘ што се случува е однапред предодредено, тоа значи и неизбежност на тие настани-чист фатализам.

Ако јас знам дека денес, на преминување преку „пешачки„ ќе ме удри кола и ќе ме убие, значи дека јас треба да се помирам со таа судбина и свесно да одам кон смртта, или тоа значи и можност да внимавам повеќе при преминувањето преку „пешачки„, за да ја избегнам смртта?

И конечно: да, Бог промислува, а наш избор е дали ќе Му се приклониме Нему или ќе се приклониме кон самите себе или уште полошо, ќе се приклониме кон злото.
--- надополнето: 18 април 2012 во 11:29 ---
За информација, математиката не е дел од природните науки. Затоа и се вика Математика и природни науки. .
Ако математиката е „...наука за системите...„, т.е. релациите кои во нив постојат, тогаш, каква наука е математиката, ако не е природна? Вештачка, можеби?

Според хиерархиската поставеност на науките, како: природни, општествени и хуманитарни, на прво место стои логиката, па веднаш после неа, доаѓа математиката, а отпосле, науките кои ја изучуваат физикалноста од Светов.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Божјото се‘знаење не значи и автоматско уредување на сите настани во минатото, сегашноста и иднината, како неизбежни случувања. Ако се‘ што се случува е однапред предодредено, тоа значи и неизбежност на тие настани-чист фатализам.

Ако јас знам дека денес, на преминување преку „пешачки„ ќе ме удри кола и ќе ме убие, значи дека јас треба да се помирам со таа судбина и свесно да одам кон смртта, или тоа значи и можност да внимавам повеќе при преминувањето преку „пешачки„, за да ја избегнам смртта?
Постоење на Семоќен и Сезнаен Бог значи апсолутен детерминизам. Ние не знаме се бидејќи не сме Бог и нема никаков фатализам тука туку ако те згази кола значи дека е тоа дело на бог дали со негово дејание или не дејание исто е.
Ти незнаеш бидејќи не си Бог но бог знае се што се случува се случило и ќе се случува. Сите настани од денес до крајот на светот се познати за бог и може како сака да ги менува. Едноставно тоа е логичен заклучок од постоење на сезнајно и хиперинтелигенто битие. За се да неможе да биде предвидено од страна на Бог или Бог не е Сезнаен или не има ограничени ментални способности за логичка дедукција т.е. предвидување.
Интересно прашање колку е интелигентен Бог Бесконечно или Конечно интелигентен.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Целта на Јахве, е, како еден можен одговор, сите да не‘ повика на спасение и на наше битисување заедно со Него во Царството Небесно.
Од кај знаеш? Ти си еднаков со него? Заедно пиевте пиво па ти кажа?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Демоните живееле со Бога како Ангели пред да паднат. Прашањето за ВЕРА кај нив не важи бидејќи тие знаат многу убаво кој е Бог и немаат проблем да веруваат во Неговото постоење бидејќи го гледале секојдневно. Тоа што некој зол дух исповедал дека верува, не станува по никаков автоматизам добар. Еве ти пример:
Матеј 8:28-32 "
I koga pristigna na drugata strana
vo zemjata Gergesinska, Go sretnaa dvajca
obzemeni od demoni, koi izlegoa otkaj
grobi{tata....
Не беа двајца беше еден

И кога излезе Он од коработ, веднаш Го сретна еден човек од гробиштата со нечист дух.
Тој живееше во гробовите, дури со вериги никој не можеше да го врзе;
оти многупати беше во окови и во вериги врзан, ама ги кршеше веригите и ги раскинуваше оковите, и никој не можеше да го скроти;
и секогаш, ноќе и дење, по гробиштата и по ридиштата викаше и се удираше со камења.
Штом Го виде Исуса оддалеку, притрча и Му се поклони.
Па, како извика со висок глас, рече: “Што имаш, Ти со мене, Исусе, Сине на Севишниот Бог? Те заколнуам во Бога, не мачи ме!”
Зашто му беше рекол: “Дух нечисти, излези од човекот!”
И го праша: “Како те викаат?” А тој одговори и рече: “Легион ми е името, оти сме многу.”
И Го молеа многу да не ги пади од тој крај.
А таму, по ридот, пасеше голем број свињи.
И сите бесови Го молеа и велеа: “Прати не во свињине, да влеземе во нив.”
И Исус веднаш им позволи. Па, како излегоа, нечистите духови - влегоа во свињите; и се гргнаа свињите по стрмнината во морето, а беа околу две илјади; и се издавија во морето.
Марко 5: 2-13

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
--- надополнето: 18 април 2012 во 11:40 ---
Постоење на Семоќен и Сезнаен Бог значи апсолутен детерминизам. Ние не знаме се бидејќи не сме Бог и нема никаков фатализам тука туку ако те згази кола значи дека е тоа дело на бог дали со негово дејание или не дејание исто е.
Ти незнаеш бидејќи не си Бог но бог знае се што се случува се случило и ќе се случува. Сите настани од денес до крајот на светот се познати за бог и може како сака да ги менува. Едноставно тоа е логичен заклучок од постоење на сезнајно и хиперинтелигенто битие. За се да неможе да биде предвидено од страна на Бог или Бог не е Сезнаен или не има ограничени ментални способности за логичка дедукција т.е. предвидување.
Интересно прашање колку е интелигентен Бог Бесконечно или Конечно интелигентен.
Ако Бог знае се‘, а јас не знам се‘, или знам делумно или воопшто не знам за Божјото се‘знаење, тоа не дава никаква смисла а уште помалку, дава цел на моето (или човековото) битисување на Земјава: се‘ ќе се сведе на проста механика, со однапред познат исход за сите настани, што, хмммм, воопшто не би било интересно. Тоа му доаѓа како, на пример, да седнам и да гледам филм, а притоа однапред да знам која е содржината од филмот. Како тој филм би ми бил интересен?

За среќа, Црквата ја има Божјата објава кон родот човечки, било преку Писмото, било преку достојните поединци од Црквата. Наш е изборот кон што ќе се приклониме.
--- надополнето: 18 април 2012 во 11:42 ---
Од кај знаеш? Ти си еднаков со него? Заедно пиевте пиво па ти кажа?
Не знам, само верувам.

Не сум еднаков со Него.

Не, на пиво идам само со „кајганџиите“„ :D

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Ако некој дојде при Мене и не го намрази татка си и мајка си, жена си и децата свои, браќата и сестрите, па дури и душата своја, тој не може да биде Мој ученик.
Лука 14: 26

Секој што го мрази својот брат, е убиец, а знаете дека во ниеден убиец нема вечен живот.
прво Јованово 3: 15

Ако некој рече: "Го љубам Бога", а го мрази својот брат, лажливец е, зашто кој не го љуби својот брат кого го видел, не може да Го љуби Бог, Кого не Го видел.
прво Јованово 4: 20

Како ги спојувате овие контрадикторности, дека оној кој го мрази брат си може да биде ученик Христов а истовремено оној кој го мрази брат си да е лажливец, убиец во кој нема вечен живот?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
--- надополнето: 18 април 2012 во 11:40 ---

Ако Бог знае се‘, а јас не знам се‘, или знам делумно или воопшто не знам за Божјото се‘знаење, тоа не дава никаква смисла а уште помалку, дава цел на моето (или човековото) битисување на Земјава: се‘ ќе се сведе на проста механика, со однапред познат исход за сите настани, што, хмммм, воопшто не би било интересно. Тоа му доаѓа како, на пример, да седнам и да гледам филм, а притоа однапред да знам која е содржината од филмот. Како тој филм би ми бил интересен?

За среќа, Црквата ја има Божјата објава кон родот човечки, било преку Писмото, било преку достојните поединци од Црквата. Наш е изборот кон што ќе се приклониме.
Не е твој избор да се приклониш Божји е тој те создал и од напред знае се што ќе направиш. Постењето на Семоќен и Сезнаен бог ја прави Слободна Воља само човечка илузија. За нас постои но за бог не постои. Јас само кажувам што значи да постои Семоќен и Сезнаен Бог. Дали слободна воља е илузија или не не е битно тоа ништо не менува за човекот зошто никогаш нема да дознае едниствен начин да дознаеш е да станеш сезнаен како Бог нешто што никогаш нема да се случи. Сезнаен и Семоќен бог никогаш не би земал човеколика форма и дошол на земјата нема никаква логика во таков потег доволно е само неговото Слово и крај...Христијанскиот Бог Јехове не е семоќен и сезнае и е полн со човекови мани, Љубомора,Егоцентричност, Суета, Желба за правда, Желба за љубов итн.
Како може бог да се љути?
Како може бог да биде милослив?
Совршено суштество неможе да ги има тие карактеристики. Јехове е само човекова желба а не вистински Бог.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не е твој избор да се приклониш Божји е тој те создал и од напред знае се што ќе направиш. Постењето на Семоќен и Сезнаен бог ја прави Слободна Воља само човечка илузија. За нас постои но за бог не постои. Јас само кажувам што значи да постои Семоќен и Сезнаен Бог. Дали слободна воља е илузија или не не е битно тоа ништо не менува за човекот зошто никогаш нема да дознае едниствен начин да дознаеш е да станеш сезнаен како Бог нешто што никогаш нема да се случи. Сезнаен и Семоќен бог никогаш не би земал човеколика форма и дошол на земјата нема никаква логика во таков потег доволно е само неговото Слово и крај...Христијанскиот Бог Јехове не е семоќен и сезнае и е полн со човекови мани, Љубомора,Егоцентричност, Суета, Желба за правда, Желба за љубов итн.
Како може бог да се љути?
Како може бог да биде милослив?
Совршено суштество неможе да ги има тие карактеристики. Јехове е само човекова желба а не вистински Бог.
A koj e вистинскиот?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Мики1 рече:

Нема(м) потреба да го испитувам и предокажувам она кое некој, кој е квалификуван, го докажал. Родот човечки може да се потпре и на акумулирани знаења, мислам на знаења од и за овој Свет.
Не знам, само верувам.

Не сум еднаков со Него.

Контрадикторен си друже, во едниот пост велиш едно во другиот друго. Евидентен двоен аршин. Не знаејќи ја ни смислата ни целта на Јахве, овде веруваш, а за други прашања не, затоа што ти е во контрадикторност со „книгата“?
--- надополнето: 18 април 2012 во 12:09 ---
A koj e вистинскиот?
Тор.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Мики1 рече:

Контрадикторен си друже, во едниот пост велиш едно во другиот друго. Евидентен двоен аршин. Не знаејќи ја ни смислата ни целта на Јахве, овде веруваш, а за други прашања не, затоа што ти е во контрадикторност со „книгата“?
--- надополнето: 18 април 2012 во 12:09 ---

Тор.
Oстај го нека си каже сам, не му наметнувај вакви работи.

С

Само Човек

Гостин
постоењето, целта заради која Бог го создал човекот

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom