Мислев да не се мешам во муабетов, ама ај да ја сумираме работата за тоа што го знаеме до сега.
5 убиства на Велики Петок, мексикански стил. Секако се знае дека извршители се Албанци или барем Муслимани, така да другари шиптарчиња што сте на форумов, помирете се со тоа и да продолжиме.
Факт - Децата се таму пречекани во заседа. Значи не фаќале риба па некој да ги заробил. Трските и сендвичите им останале во кола, вратите од колите отворени. Значи излетување со оружје од заседа, искачајте од кола.. Тогаш помислив прво дека убијците се од Арачиново на пример, или во близина, пошто за таква акција мора да го познаваш теренот и ситуацијата, да знаеш дека овде луѓе идат по риба навечер после 8, а за тоа да го знаеш некој од локалните што таму оди по риба мора да ти ги посочил. Си викам гарант некои од тие со брадите задоени од нивната прекрасна мирољубива вера во која се вели дека на неверниците треба да им се сечат главите. Во тој момент и јас бев прилично збеснат и бев спремен да тргнам по албански куќи.... на боза.
Е сега, искача дека убијците се профсионалци, имале план за бегство, спремна кола со лажни таблици, јако наоружување, ладни глави, прецизна рака. Значи нарачано и планирано за да се постигне некоја цел. Што може да е целта ако не одговор од македонска страна врз Албанци. Албанците секако би возвратиле, бидејќи за ова никој не презема одговорност, и они уште се лажат сами себе дека може не се Албанци извршители, што значи дека тие ќе бидат невино обвинети и автоматски пак се жртви. Сеуште сум убеден дека се некои косовари со локална подршка, ама теоријата дека можеби се странски тајни служби, првично српската и грчката некако ми се гледаат интересни, иако на почеток им се смеев на тие што ги изнесоа ко да се луди. Уште повеќе ради тоа што кога јас лично би сакал да дестабилизирам некоја земја со затегнати меѓуетнички односи, би го направил баш ова. Би удрил по најмилото и најболното во најдобар можен тајминг, верски празник.
Мотиви- За грчкиот не треба ни да се расправа. Иде самит на НАТО, тие живи усрани дека може да не пробуткаат со референтно име. Дестабилизирај тука да биде ко во Босна ' 95, да видиме кој ке прими земја во таква ситуација. Српска причина, да се одврати внимание од северно Косово, како би можеле да се наметнат полесно таму, и да се демонизираат Албанците. Ама ова ми се некои крими роман теории, малце веројатни. Ама ми прават огромна разлика во тоа што би ми биле наредните постапки. Бидејќи, ако некој до толку се намачил по секоја цена да ја дестабилизира Македонија, најлошото нешто што можеме да го направиме е да му ја оствариме желбата. Колку и да сакам да ги ставам вред малце шиптариве, да видат кај се наоѓаат и со кого си играат, толку и нејќам некој да ме прави турска серија во умот и да ме манипулира да играм по негово. Е сега тука интересен момент, секако виден безброј пати од страна на македонските Албанци, да не речам Албанци затоа што тоа ги вреѓа, ама факт е дека секој Албанец може да бира дали ќе биде албанец или не, јас не можам да го направам тоа и да сакам ако не се направи тој самиот. Значи фала, ама не фала на таквите изрази на сочуство завиткани со презир и тивка подршка на убијците поради тоа што се знае дека се муслимани. И не зборам за овие што се тука на форумот, пошто сите знаеме дека на секој форум, весник, телевизија и медиум, има по еден или двајца нивни адвокати кои научиле малце подобро македонски за да изгледаат цивилизирано,што ќе кажат дека не се сите такви, па зошто генерализирате итн итн. Па после како исламот е мирољубива религија и дека исламот учел ако убиеш невин човек како да си го убил човештвото, ако спасиш човек ко да си го спасил човештвото и тие срања, и намерно заборава да каже дека исламот исто така учи и дека треба да им се сечат главите на неверниците, а ако не си муслиман и не се рачунаш баш за човек, така да ако скинеш 5 неверници, шо има врска, супер си направил. Е сега и да не се Албанци криви за убиствата, со тоа што си го амнестирате газот по дефаулт, ги омаловажуваат македонските изливи на гнев(протестите), кои што , верувајте, се многу многу воздржани, од друга страна по дефаулт напаѓајки го полицаецот во гостиварскиот настан, како тие другите невино го тепале пред ќерка му. Еден Албанец да не рече, Па што, и мене да ме нападнеле така или да ми чепнат дете , ќе ги испукам без око да ми трепне. а знаеме дека сите Албанци би направиле така и за помалце, автоматски си го влечете гневот врз вас самите и мора да разберете дека НИКОЈ НЕ ВИ Е КРИВ кога после ќе ве третираат како Албанци а вие сакате да бидете Албанци. Да ви беше искрено жал самите ќе искочевте на протести со барање да се најдат одговорните за убиствата бидејќи ви го оцрнуваат и срамат и вашиот народ, и вашата религија. Дури и Хашим Тачи во својата телеграма со сочуство, повеќе изгледаше како порака да не го чепкаат овдека неговото племе, одошто искрена телеграма со сочуство. Да сакав јас да изразам искрено сочуство ќе пишев и дека се надевам дека сторителите ќе бидат откриени што побрзо, и ако се има некакви индикации дека тие се на територија на мојата република на која сум премиер, ние ви стоиме на располагање со нашата човечка сила, техника и институции, да помогнеме во истрагата. А не вака, Многу ми е жал што умреле тие твоите. ама не ги тепај овие моиве, еј.. ако?
Исто ко пред десетина години кога едни шиптарчиња ми го украдоа кучето. Им го најдов дома, идам да си го земам, стариот шпон ми вика, Абе децата го земале рекле си им го дал, ама ти види, сеа, немој да земеш утре да го тепаш него, ако?. Па што да му правам бе ко ти одма го браниш место да го испердашиш што крадел уште пред мене, ко што би ми направил мене татко ми во иста ситуација, лопов смрден, да му купам сладолед?
Е со такви постапки се поткопувате сами себе и веќе сте ми преку да не речам што. Порано викав дека не се сите исти, ама сега за сега (и додека не се убедам во спротивно) сите сте исти. Додека не видам искрен Албанец кој ќе рече "Неко овде није наш" или "Нешто смрди во нашите редови, и не е од чорапите" , наместо тоа читам славење по фб пред србите "Видовте што им направивме на Македонците?" , до тогаш за мене сте обични подмукли Албанци.