Македонски феномен: Експерти за се

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Локација
Некаде далеку...
Значи, кога има ракомет имаме 2 милиони експерти по ракомет. Кога има фудбал, имаме 2 милиони селектори по фудбал. Кога има кошарка имаме 2 милиони кошаркари. Кога има политичка ситуација, имаме 2 милиони аналитичари. Кога има криминал, имаме 2 милиони Хорацио и CSI форензичари, итн. итн.,

Поентата не е во тоа што имаат луѓето мислење, него ОДРЕДЕНА група тврдат со сигурност дека се знаат, дека се експерти, дека било вака или онака.

Најлесно е човек да е експерт со далечинското во рака или да се биде генерал после битка.

Кај нас има МНОГУ лекари, музичари, режисери, експерти, политичари, фудбалери, па и астронаути.

Разбирам да изнесе човек свое мислење, треба секој да има свое мислење, макар и спротивно од останатите, ама не го разбирам моментот: Слушај ме ти мене, јас кога ти кажувам, ти врска си немаш со животот. Толку многу експерти, а сепак тапкаме во место за многу работи.

Дали имаме преголемо его или преголем интерес да се замараме со се што е актуелно во моментот?

Значи зборувам ИСКЛУЧИВО за оваа група на луѓе кои арогантно постојано сите ги убедуваат дека грешат, а дека тие се во право.

Југословенски синдром. Кај мене дома татко ми се' знае и он е најдобар на секое поле. Сум го приметил тоа кај повеќе луѓе кои живееле во времето на Југославија.

Глупости во боја...Баш се Македонците релативно слабо информирани и немаат навика да попуваат и делат совети. Не си се дружела со Индиции да видиш какви се...дрвени адвокати и експерти по сештологија. Македонците во основа се ќутливи и страмежли да не треснат нешто па комшиите да се смеаат. Од страв за што ќе помислат комшиите се најспротивно од тоа горното.
Не си се дружела со странци затоа мислиш така.

тоа ни е во менталитетот...Секогаш знаеме што треба да прават другите, и ги осудуваме нивните одлуки, а никогаш не гледаме што правиме, а уште помалку самите да признаеме вина :)

Глупости во боја...Баш се Македонците релативно слабо информирани и немаат навика да попуваат и делат совети. Не си се дружела со Индиции да видиш какви се...дрвени адвокати и експерти по сештологија. Македонците во основа се ќутливи и страмежли да не треснат нешто па комшиите да се смеаат. Од страв за што ќе помислат комшиите се најспротивно од тоа горното.

Можеби си во право, ама еве, отвори интернет: форуми, па дури и фејсбук. Плукање за се и сешто. Ако изгубиме натпревар, одма се разбацуваат со теории. Погледни низ интернетов ќе видиш дека има одреден процент. Моментот со 2 милиони е релативен, го спомнав како метафора, не мислев буквално 2 милиони луѓе.

Можеби си во право, ама еве, отвори интернет: форуми, па дури и фејсбук. Плукање за се и сешто. Ако изгубиме натпревар, одма се разбацуваат со теории. Погледни низ интернетов ќе видиш дека има одреден процент. Моментот со 2 милиони е релативен, го спомнав како метафора, не мислев буквално 2 милиони луѓе.
Такви се само меѓусебе јас зборувам за во странство...И кога треба молчат. Мака мачам нашиве да излезат со став. Дури ми изгледа како некој комплекс на инфериорност. На свое цареви и први оговарачи на туѓо муви без глава. Зборувам малку од за во интернационална средина во каква работам и во споредба со странци.

Повеќето не тврдат дека знаат најдобро, можеби ти така им ги гледаш мислењата на другите бидејќи се спротивни на твоето, според тебе точно, мислење.

Ti na primer si ekspert za makedonskiot fenomen za eksperti za se. Eto vidis :pos:- ova porano se dvizese emot iconata, sea ne.. damn i'm an expert.

Не сум експерт воопшто, само отворив тема за дискусија, каде треба да се разменуваат мислења. Ако не се согласуваш со мене можеш убаво да кажеш, не и да одиш оф-топик.

Такви се само меѓусебе јас зборувам за во странство...И кога треба молчат. Мака мачам нашиве да излезат со став. Дури ми изгледа како некој комплекс на инфериорност. На свое цареви и први оговарачи на туѓо муви без глава. Зборувам малку од за во интернационална средина во каква работам и во споредба со странци.

Е убаво го кажа ова, признавам. Се согласувам и јас имам приметено дека со странци прилично има сервилност, за разлика меѓу себе. Со странци сме многу фини, а меѓу себе очи ќе си извадиме.
И додека меѓу себе разглабаме секакви теории, надвор за истото ќутиме. До некаде и тоа е феномен.

Too much free time експерти. Најјаки се тие кај мене во маало ќе прегори сијалица некоја на бандера они теории на заговор прават :pos:

Што мислиш,зашто не нејќат во Европа ? не е за ветото,за паметот е...сите работни места ќе им ги земеме на Европејциве,тоа е главниот проблем...

проблемот е што се искомплексирани,полни со проблеми,незнаат да направат друг муабет,па муабетот е увек за некоја таква тема,и ок да се прави муабет,меѓутоа,ако 10 души прават муабет за иста работа,11 да слуша само,ќе слушне 10 различни мислења и тврдења,и на крајот од секое ќе стои "100 посто сум сигурен/на,слушај што ти кажувам,нема шанси да е така..."

Zamislite vo Francija imalo 20 eksperti a kaj nas imalo 30 eksperi a tolku mala drzava .......
p.s Izleda kaj nas vo stado ovci ako poznae koza se smeta za ekspert .

Значи, кога има ракомет имаме 2 милиона експерти по ракомет. Кога има фудбал, имаме 2 милиона селектори по фудбал. Кога има кошарка имаме 2 милиона кошаркарти. Кога има политичка ситуација, имаме 2 милиони аналитичари. Кога има криминал, имаме 2 милиона Хорацио и CSI форензичари, итн. итн.,

Поентата не е во тоа што имаат луѓето мислење, него сите 2 милиона тврдат со сигурност дека знаат, дека се експерти, дека било вака или онака.

Најлесно е човек да е експерт со далечинското во рака или да се биде генерал после битка.

Кај нас потреба сите се лекари, музичари, режисери, експерти, политичари, фудбалери, па и астронаути.

Разбирам да изнесе човек свое мислење, треба секој да има свое мислење, макар и спротивно од останатите, ама не го разбирам моментот: Слушај ме ти мене, јас кога ти кажувам, ти врска си немаш со животот. Толку многу експерти, а сепак тапкаме во место за многу работи.

Дали имаме преголемо его или преголем интерес да се замараме со се што е актуелно во моментот?

Не туку на форумот просеков е 16 години или барем јас таков дојам имам, па членовите немаат премногу што да прават во оваа доба во која двигател на се е интернет врската. Без неа замисли што би било.

Нема потреба да ти го цитирам првиот пост цел
Абе видете, денес живееме во демократија, секој човек си има мислење за кое смета дека е (нај)правилно , сака да ги искаже истото, па дури и да се бори да се истурка тоа мислење. Демократијата е доста популистичка идеологија и за среќа има институции и вистински експерти во полињата од изразито значење,луѓе кои познаваат како работите се одвиваат и завршуваат до крај. А чаршијски експерти, еми знаеме како изгледа тој профил на луѓе, лека полека сите ние стануваме како нив, малку пијани, со замаглен поглед и чекаме келнер да ни сервира на маса јадење.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom