Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
9 февруари 2012
Мислења
35
Поени од реакции
12
Ne oti na
8-12 репови се најпогодни за раст на мускул, не знам што нема врска тука :D
(со исклучок на стомачните кои идат од 10-15)
Ne oti naglasi deka tolku repeticii se najpogodni za definicija ,definicija i muskulen rast za razlicni poimi ...

Член од
30 мај 2011
Мислења
554
Поени од реакции
130
Здраво.
2 месеци идам во теретана 6 пати во неделата, и секој втор ден праам кардио.Програмата во теретана во овие 2 месеци ми беше:
1 ден гради 4 вежби со по 3 серии по 15 повторувања исто така и за бицепс.
2 ден грб и трицепс со исти број на вежби серии и повторувања како во 1 ден.
3 ден рамо нозе исто како 1 и 2 ден да не забораам исто така праам од 300-400 стомачни.
Висок сум 175 цм и моментално имам 86 кг кој за два месеци и во време на Велигднскиот пост ги симнав од 96 на 86.Немав никаков режим на исхрана,јадев се (посно) и во неограничени количини.
Од утре завршува постот и се плашам дека може да ја вратам килажата.
Добра е програмата по која тренирам,дали треба нешто да променам?
И со што треба да се хранам сакам д симнам уште 7-8 кг?

Член од
18 октомври 2010
Мислења
523
Поени од реакции
164
Здраво.
2 месеци идам во теретана 6 пати во неделата, и секој втор ден праам кардио.Програмата во теретана во овие 2 месеци ми беше:
1 ден гради 4 вежби со по 3 серии по 15 повторувања исто така и за бицепс.
2 ден грб и трицепс со исти број на вежби серии и повторувања како во 1 ден.
3 ден рамо нозе исто како 1 и 2 ден да не забораам исто така праам од 300-400 стомачни.
Висок сум 175 цм и моментално имам 86 кг кој за два месеци и во време на Велигднскиот пост ги симнав од 96 на 86.Немав никаков режим на исхрана,јадев се (посно) и во неограничени количини.
Од утре завршува постот и се плашам дека може да ја вратам килажата.
Добра е програмата по која тренирам,дали треба нешто да променам?
И со што треба да се хранам сакам д симнам уште 7-8 кг?
Погледни во оваа тема

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Значи вака. 3 и пол месеци јадев и вежбав за маса. Ставив доста мускули пошто ми беше прв пат но има сало. Денес видов дека не ми стои облеката како што треба и решив од понеделник слабеам, или како што го викате вие чистење. Ме интересира што треба све да сменам освен да намалам калории , за да ги зачувам мускулите коплку толку .
Исто протеини а намали од мастите и ЈХ. Од суплементи веј, бцаа и може топач но и немора. Тежински тренинг обавезно никако само кардио.

Член од
15 април 2012
Мислења
2
Поени од реакции
1
Здраво ме интересира исхраната пред тренинг и после тренинг која храна треба да се конзумира за подобар ефект како почетник.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Здраво ме интересира исхраната пред тренинг и после тренинг која храна треба да се конзумира за подобар ефект како почетник.
Јас конзумирам 30 мин пред тренинг овес со банана (разгмечен додека не се направи каша) и после тренинг веј+2јаболки(или банана), а 30 минути потоа стек/туна/јаца со ориз/компир. Кај мене добро функционира ова.

DarkoG

Better then ever before.
Член од
19 август 2008
Мислења
701
Поени од реакции
81
Може некој да ми објасни зошто се поврзани кардио и тежинскиот тренинг поздрав.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
па... за губење на телесни масти, зачувување на мускул и сл
Кардиото согорува калории повеќе од тежински тренинг особено ХИТ тренинг кој го таксира метаболизмот така да дури и откако ќе завршиш со тренингот поради кислороден долг организмот продолжува да троши калории (топи сало) со цел да се дојде до побрзо топење на мастите. Во врска со градење мускул се препорачува повремено кратко кардио за загревање за да се подобри циркулацијата и за да се развие кардиоваскуларниот систем и белите дробови за да се носат со заморот при тренирање со тегови.

DarkoG

Better then ever before.
Член од
19 август 2008
Мислења
701
Поени од реакции
81
Кардиото согорува калории повеќе од тежински тренинг особено ХИТ тренинг кој го таксира метаболизмот така да дури и откако ќе завршиш со тренингот поради кислороден долг организмот продолжува да троши калории (топи сало) со цел да се дојде до побрзо топење на мастите. Во врска со градење мускул се препорачува повремено кратко кардио за загревање за да се подобри циркулацијата и за да се развие кардиоваскуларниот систем и белите дробови за да се носат со заморот при тренирање со тегови.
покрај 3 пати неделно тежински тренинг за време на дефиниција, колку пати неделно да применувам и h.i.i.t кардио (10 спринта по 30 секунди и 30 секунди џогирање меѓу спринтојте)?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
покрај 3 пати неделно тежински тренинг за време на дефиниција, колку пати неделно да применувам и h.i.i.t кардио (10 спринта по 30 секунди и 30 секунди џогирање меѓу спринтојте)?
Обично се препорачува исто 3 пати неделно ХИТ

Член од
15 април 2012
Мислења
2
Поени од реакции
1
Јас конзумирам 30 мин пред тренинг овес со банана (разгмечен додека не се направи каша) и после тренинг веј+2јаболки(или банана), а 30 минути потоа стек/туна/јаца со ориз/компир. Кај мене добро функционира ова.
Ви благодарам на советот.

DarkoG

Better then ever before.
Член од
19 август 2008
Мислења
701
Поени од реакции
81
Обично се препорачува исто 3 пати неделно ХИТ
ме интересира дали салото колку стомакот побрзо се топи од другите делови, пошто најмногу сало се збира во тој предел и не е еднакво секаде. поздрав

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
ме интересира дали салото колку стомакот побрзо се топи од другите делови, пошто најмногу сало се збира во тој предел и не е еднакво секаде. поздрав
Да, особено кај машките. Мажите се дебелат прво во стомак и таму најбрзо ослабнувааат, за разлика од жените кои се дебелат прво во колковите и долниот дел на стомакот и исто таму најбрзо ослабнуваат. Оваа е хормонски условено.

Kajgana Shop

На врв Bottom