Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
21 февруари 2011
Мислења
385
Поени од реакции
487
Здраво на сите, сакам да прашам ако некој знае да ми каже како да подесам рутер TP-Link 740n да работи како репитер? работава е што на тераса фаќам сигнал од Telekom HotSpot па мислам да го стаам на тераса рутеров и да го користам како репитер. Пробав да го сетирам рутерот со SSID - Telekom HotSpot; security:eek:pen, channel- истиот сo HotSpot-от , enable WDS (check) и таму го ставив BSSID i SSID на мрежата што ја фаќам, но кога се конектирам на мојот рутер не ми дава пристап до интернет, dns lookup failed... помош?

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Здраво. Ми треба помош околу креирање на мрежа. Имам два рутери TP-Link 740n и сакам двата да ги поврзам и преку двата да имам интернет. Како може да го направам тоа ?
За колку компјутери ти е потребен интернет, па сакаш да ги поврзеш двата рутера ? Друга важна работа е каков интернет имаш т.е. од кој провајдер користиш услуга ?
--- надополнето: 13 април 2012 во 11:57 ---
Здраво на сите, сакам да прашам ако некој знае да ми каже како да подесам рутер TP-Link 740n да работи како репитер? работава е што на тераса фаќам сигнал од Telekom HotSpot па мислам да го стаам на тераса рутеров и да го користам како репитер. Пробав да го сетирам рутерот со SSID - Telekom HotSpot; security:eek:pen, channel- истиот сo HotSpot-от , enable WDS (check) и таму го ставив BSSID i SSID на мрежата што ја фаќам, но кога се конектирам на мојот рутер не ми дава пристап до интернет, dns lookup failed... помош?
Имаш подесено DNS ?

POS-51

Infinity Driver
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.411
Поени од реакции
445
За колку компјутери ти е потребен интернет, па сакаш да ги поврзеш двата рутера ? Друга важна работа е каков интернет имаш т.е. од кој провајдер користиш услуга ?
Готово поврзав :)

Член од
21 февруари 2011
Мислења
385
Поени од реакции
487
--- надополнето: 13 април 2012 во 11:57 ---

Имаш подесено DNS ?
немам подесено DNS , ако може малку помош добро би ми дошла :)

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
немам подесено DNS , ако може малку помош добро би ми дошла :)
Control Panel > Network and Internet > Network and Sharing Center > Change adapter settings > десен клик на мрежната картичка > properties > кликни врз Internet Protocol Version 4 па на Properties и во полето „Use the following DNS server addresses сетирај ги: 62.162.32.5 (примарна) и 62.162.32.6 (секундарна) адреса. После ова, не е лошо да направиш disable/enable на картичката за да се прифанат новите сетинзи.

Член од
21 февруари 2011
Мислења
385
Поени од реакции
487
Control Panel > Network and Internet > Network and Sharing Center > Change adapter settings > десен клик на мрежната картичка > properties > кликни врз Internet Protocol Version 4 па на Properties и во полето „Use the following DNS server addresses сетирај ги: 62.162.32.5 (примарна) и 62.162.32.6 (секундарна) адреса. После ова, не е лошо да направиш disable/enable на картичката за да се прифанат новите сетинзи.
Ги сетирав како што ми кажа арно ама истиот проблем ми го јавува... после тоа го сетирав и рутерот да го има тој DNS но не помага ни тоа :mad:

Член од
11 ноември 2011
Мислења
555
Поени од реакции
48
Вака...
На имејлот што го имам онаа адреса што ми ја бара (alternative e-mail) сега ја проверив и забележав дека не е точна. Се чудам како ја прифати кога не е точна. И ја избришав што ја избришав, ама кога ќе додадам нова имелј адреса ми вели ке ми испрати потврден имејл на оваа адреса што не е точна. Знае некој како да го средам тоа?

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Вака...
На имејлот што го имам онаа адреса што ми ја бара (alternative e-mail) сега ја проверив и забележав дека не е точна. Се чудам како ја прифати кога не е точна. И ја избришав што ја избришав, ама кога ќе додадам нова имелј адреса ми вели ке ми испрати потврден имејл на оваа адреса што не е точна. Знае некој како да го средам тоа?
Епа сигурно постои некоја адреса, како таа што си ја згрешил... :)

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623
Ај некој да ми објасни зошто не можам да го поврзам лаптопот со кабел за да фаќам интернет .. нејкам да користам wi-fi кога сум во мојата соба каде што имам кабел за поврзување.. го поврзувам и ништо .. исто се деси и кај еден другар кога бев тој нема рутер и со кабел го поврзувам нејке да се поврзи ..дај кажете кај да одам кај да копнам ..
После 1 месец одговор, можеби си средил но ај да ти кажам што мислам јас.

Кога ќе го ставиш кабелот во мрежната сеуште имаш интернет преку Wi-Fi. Ако имаш Windows 7 тогаш оди долу кај wireless подесувањата и оди на DISABLE и ќе ти се активира автоматски Local Area Connection за wired connection. Потоа кога ќе сакаш да се вклучиш преку wi-fi ќе одиш во Network and Sharing Center па во Change adapter settings што ти е лево на палетата (менито).

Vejzz14

-Genin of Konohagakure-
Член од
15 мај 2010
Мислења
21
Поени од реакции
0
Дали може некој да помогне околу Рутерот .. Имам обичен PC и лаптоп и сакам да можам да го исклучувам wireless-от на и само да имам интернет на ПЦ-то без да теглам каблови бидејки кога ги вадам кабловите немам интернет на ПЦ-то . Имам рутер од Кабелнет и истражував за тоа на интернет и најдов на еден начин преку 192.168.1.1 , но кога го пишувам мојот Јузер и Пас не се логира .. Зошто?
Ако има и друг начин за искл на wireless .. help?

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Дали може некој да помогне околу Рутерот .. Имам обичен PC и лаптоп и сакам да можам да го исклучувам wireless-от на и само да имам интернет на ПЦ-то без да теглам каблови бидејки кога ги вадам кабловите немам интернет на ПЦ-то . Имам рутер од Кабелнет и истражував за тоа на интернет и најдов на еден начин преку 192.168.1.1 , но кога го пишувам мојот Јузер и Пас не се логира .. Зошто?
Види на рутерот дали има копче за вклучување/исклучување на вајрлесот, и ако знаеш, пиши го моделот на рутер којшто го имаш па да побараме кои се корисничкото име и лозинката.

Vejzz14

-Genin of Konohagakure-
Член од
15 мај 2010
Мислења
21
Поени од реакции
0
Види на рутерот дали има копче за вклучување/исклучување на вајрлесот, и ако знаеш, пиши го моделот на рутер којшто го имаш па да побараме кои се корисничкото име и лозинката.
Нема копче .. а моделот пишува .. Netgear - WGR614v7

http://support.netgear.com/app/products/model/a_id/2589
--- надополнето: 16 април 2012 во 02:12 ---
Aхх нема потреба веке .. го најдов .. не знаев дека по Рутерот се гледа пас и јузер .. Инаку Фала..

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Како успеа вака да го исплеткаш објаснувањево, ако некој те разбере што сакаш да направиш ке го частам. Сакаш да угасиш вирелес на шо? и тоа без да тегнеш кабли ?
Мислам дека треба да се насочиш како да влезеш во рутерот како прво, а после таму да клонираш MAC адреса и да имаш и Lan i WiFi и со и без вадење кабли.
Дефаулт логин на тој рутер е admin/password за да влезеш во рутерот, за овде ли имаш ти твој узер и пасс што не ти го прифаќа, да не имаш ти усер/пасс за проверка колку довнлоад имаш потрошен ? :)
Ако не влага никако со усер/пасс имаш под антената едно дупче мало за ресет, пикаш таму спајалица 10 секунди и тоа ке го изресетира рутерот на default и ке можеш да влезеш со admin/password. Ова ке го правиш споен преку кабел со ПЦто, а ке добиеш интернет коа во Basic Settings
ке ја погодиш точната MAC адреса a која пак е или иста со таа од USe computer MAC adress или од рутерот, зависи која ти ја запишале дечките од Кабленет.
--- надополнето: 16 април 2012 во 02:40 ---
Aхх нема потреба веке .. го најдов .. не знаев дека по Рутерот се гледа пас и јузер .. Инаку Фала..
Мислам ако не ти е тешко, погледни го рутерот, има една налепница со опис на портовите и едни ко бар-кодови, бар-кодовите се серискиот број на рутерот и MAC адресата. НАд серискиот стои текст. Default Access:link.....user name:admin, password:password
САмо кој да гледа нели

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.666
Поени од реакции
8.714
Имам еден проблем со јутјубот, пишувам на срчот текст и ми пишува No video results for... Да не е зезнат јутјубов или само кај мене се појавува проблемов ?

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Имам еден проблем со јутјубот, пишувам на срчот текст и ми пишува No video results for... Да не е зезнат јутјубов или само кај мене се појавува проблемов ?
Па тоа значи дека нема видеа со тие клучни зборови со кои бараш.

Kajgana Shop

На врв Bottom