Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

I

IBIZA SOUND

Гостин
abe da si prasam jas nesto ako znae nekoj neka kaze :)

nasabajle kolata ne saka da mi pale od prva,povike pati verglam i posle ke zapale na 4 5 pat.
a koga ke ja parkiram na nadolnina odma pale od prva,pa se somnevam da ne ja drze naftata vo bos pumpata i da se vrakja naftata nazad vo rezervoarot
nesto care znaete li so da pravam :)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
abe da si prasam jas nesto ako znae nekoj neka kaze :)

nasabajle kolata ne saka da mi pale od prva,povike pati verglam i posle ke zapale na 4 5 pat.
a koga ke ja parkiram na nadolnina odma pale od prva,pa se somnevam da ne ja drze naftata vo bos pumpata i da se vrakja naftata nazad vo rezervoarot
nesto care znaete li so da pravam :)
можно е, а можно е и греачи да ти се отидени... а тоа што на надолнина запалило лесно, можно е баш тој ден да било потопло... се е можно... затоа има мајстори што ке проверат и ке ти кажат... ако не ја држи нафтата има лесно решење.. се додава еден неповратен ветил како гумена пумпа е (онаква каква што бабите користат кога мерат притисок). уствари на него има 2 неповратни вентили... плус добро ке ти дојде кога ке останеш без нафта, за да повлечеш, т.е. напумпаш. мајстор ти ја мести за 15 минути, пумпата кошта околу 350-400 денари +р.р. за мајсторот

а ако се греачи... и тоа е лесно, мајстор ке ги смени за пола саат...

I

IBIZA SOUND

Гостин
можно е, а можно е и греачи да ти се отидени... а тоа што на надолнина запалило лесно, можно е баш тој ден да било потопло... се е можно... затоа има мајстори што ке проверат и ке ти кажат... ако не ја држи нафтата има лесно решење.. се додава еден неповратен ветил како гумена пумпа е (онаква каква што бабите користат кога мерат притисок). уствари на него има 2 неповратни вентили... плус добро ке ти дојде кога ке останеш без нафта, за да повлечеш, т.е. напумпаш. мајстор ти ја мести за 15 минути, пумпата кошта околу 350-400 денари +р.р. за мајсторот

а ако се греачи... и тоа е лесно, мајстор ке ги смени за пола саат...
ne veruvam da se greaci zs ne e zimo vremeto e toplo,a i da se greaci nema da pali i na ramno i na nadolnina
jas mislam deka ne ja drzi naftata,bidejci koga kolata stoe na ramno naftata moze lesno da se vrate vo rezervoarot,a koga e na nadolnina nemoze da se vrate nazad vo rezervoator

e sega i drugo prasanje
kolata e opel vectra 2000god. i bos pumpata e elektronska pa dali ke steti ovoj nepovraten ventil ili ne
i kade obicno se stava ovoj nepovraten ventil:)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
ne veruvam da se greaci zs ne e zimo vremeto e toplo,a i da se greaci nema da pali i na ramno i na nadolnina
jas mislam deka ne ja drzi naftata,bidejci koga kolata stoe na ramno naftata moze lesno da se vrate vo rezervoarot,a koga e na nadolnina nemoze da se vrate nazad vo rezervoator

e sega i drugo prasanje
kolata e opel vectra 2000god. i bos pumpata e elektronska pa dali ke steti ovoj nepovraten ventil ili ne
i kade obicno se stava ovoj nepovraten ventil:)
значи пумпа, со два неповратни вентили, се става на доводното црево и нема да му штети на бош пумпата...

П

Пепси_

Гостин
хелп....да не имал некој сличен/ист проблем нека помага.....

значи на фиат пунто десното светло нон стоп се губи/прегорува дали и 1 месец држи а нова ламбичка купено еве по 3 пат цркнува мамата негова..... (кратко светло)

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725

значи на фиат пунто десното светло нон стоп се губи/прегорува дали и 1 месец држи а нова ламбичка купено еве по 3 пат цркнува мамата негова..... (кратко светло)
Да не купуваш некој чкарт сијалички?

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718

ке си купиш посаглам сијалици... не од они епо 50-60 денара... иди во карс корнер или некоја друга продавница која што продава посаглам опрема и плати си го сијаличето како што треба.. осрам, филипс или нешто такво земи а не кинески гомца...

П

Пепси_

Гостин
Да не купуваш некој чкарт сијалички?
ке си купиш посаглам сијалици... не од они епо 50-60 денара... иди во карс корнер или некоја друга продавница која што продава посаглам опрема и плати си го сијаличето како што треба.. осрам, филипс или нешто такво земи а не кинески гомца...
какви 60 денара,140 ми се чини беше не е до сијаличката....3 пат е. таман работа да штедам на 1 грда сијаличка.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Опелите се лајно од технологија... носија на сервис, можно е плочата на пумпата да те драпа... па ќе почни и загреана да не ти пали. А можно е и да има мака со држењето на горивото...

Ne sum nekoj ekspert za avtomobili se interesiram licno za mene ne za serviserot

Denes glavata od motorot ide po kargo od Sk. vo Oh. utre ke pocnat da go sklopuvaat motorot,
daj boze se da e vo red.
Vi blagodaram za sovetite i pomosta
Ок, ко така те чекаме да се пофалиш со средена машина :)

I

IBIZA SOUND

Гостин
Опелите се лајно од технологија... носија на сервис, можно е плочата на пумпата да те драпа... па ќе почни и загреана да не ти пали. А можно е и да има мака со држењето на горивото...
za astrite sum slusnal deka se lajno :)
ama vectrite gi falat povike,kako mnogu podobri gi kazuvaat :)

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Користам 10w 40 GM масло на корса 1.0 бензин ... Дали да го менувам на 8.500 км или да го возам до кај 10.000?

Колкав е препорачаниот интервал за вакво полусинтетичко масло?

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Користам 10w 40 GM масло на корса 1.0 бензин ... Дали да го менувам на 8.500 км или да го возам до кај 10.000?

Колкав е препорачаниот интервал за вакво полусинтетичко масло?
фабрика вели 10.000... колку има пројдено колата? на секои 80-90.000 под услов да почиња или да припотрошува малку ке го скратуваш интервалот... така на 150.000 плус ако е увезена оние 100-150.000 што е вратена (колку сакате не верувајте) би било таман на 8.500-9.000, ама нагласувам под услов да не долеваш друго масло зашто троши повеке... ако е во границите на нормалното тогаш е ок...

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
фабрика вели 10.000... колку има пројдено колата? на секои 80-90.000 под услов да почиња или да припотрошува малку ке го скратуваш интервалот... така на 150.000 плус ако е увезена оние 100-150.000 што е вратена (колку сакате не верувајте) би било таман на 8.500-9.000, ама нагласувам под услов да не долеваш друго масло зашто троши повеке... ако е во границите на нормалното тогаш е ок...
Околу 65.000 и нешто, претходно сменето на 57.000 ... го пратам нивото на маслото, не го троши, ај на 9000 здравје ќе го сменам уште 6-700км ништо не ме кошта
тенкс!

Член од
15 април 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
Поздрав и едно прашање: дали знае некој цена за ново крило на форд фиеста 2004? или пак: колку би чинело пеглање и кој сервис би ми го препорачале?

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Поздрав и едно прашање: дали знае некој цена за ново крило на форд фиеста 2004? или пак: колку би чинело пеглање и кој сервис би ми го препорачале?
зависи колку е мавната колата. ако е бајаги опнато крилото не ти се исплати да го пеглаш едноставно. кит ке му опнеш еден тон ( така е муабетот ) плус пеглање плус фарбање ова она.... подобро земи си НОВО или пак половно и само офарбај го и намести го.. за половно барем не е проблем да најдеш.

Kajgana Shop

На врв Bottom