Правна помош и совети

Член од
17 април 2009
Мислења
17
Поени од реакции
0
Може,друфар беше летово во франција
Сакам да прашам нешто.Пред една недела татко ми со еден негов пријател удрија човк со кола.не возеше татко ми,туку тој беше со него.На човекот не му беше ништо го молеа дали да го носат у болница,не сакаше стана и си отиде.Дали татко ми ќе одговара нешто или не?
Ako ne vozel tatko ti nema da ima nikakva prekrsocna ili krivicna postapka protiv nego - pozdrav SUDSKI VESTAK

any

Член од
23 мај 2009
Мислења
22
Поени од реакции
10
Vaka, da si prasam...pa koj znae neka pise...
Do kjuka ni se doseli komsivka od drug grad i vo rok od 3 dena od kupuvanje na placot BEZ nikakvi konsultacii i muabet gradi "megusosetska" ograda vo visina od 1,8 metri(celosno betonska-netransparentna) . E sega rabotata e sto taa ne se pojavuva da razgovara so nas praka samo inzinjer koj ne saka da komunicira i a gradeznite raboti tecat paralelno. Nas taa visina na ograda seriozno ni preci poradi celosna izolacija na kukata i osekaj na zatvor!
Kako sto nie gledavme vo
ПРАВИЛНИК​
ЗА СТАНДАРДИ И НОРМАТИВИ ЗА ПЛАНИРАЊЕ НА ПРОСТОРОТ​
vika deka spored clen 19​
"Урбанистичките парцели можат да се оградуваат. Дозволена максимална висина на оградата изнесува 2,5м. при што долниот дел од оградата е полн со висина од максимум 0,6м. а горниот дел задолжително е транспарентен. При исклучително фрекфентни улици (магистрални и собирни) во колку нема заштитен појас, односно во колку објектите се на поблиско растојание до сообраќајницата од пропишаното (затечени состојби) се дозволува и горниот дел од оградата да биде полн, како звучна и безбедносна бариера. Према соседите полниот дел од оградата може да биде до височина од 1,8м."

Dalje, se mi e jasno osven poslednata recenica koja vika Према соседите полниот дел од оградата може да биде до височина од 1,8м. Ne znam dali taa se odnesuva i na ogradi vo urbani nefrekfentni parceli kade sto ona ima potpolno pravo da ja gradi ili se odnesuva strogo za frekfentni podrajca kade sto tuka megu nas moze da se izgradi "Дозволена максимална висина на оградата изнесува 2,5м. при што долниот дел од оградата е полн со висина од максимум 0,6м. а горниот дел задолжително е транспарентен"!!!???

I sega dokolku ona nema pravo da ja gradi taa ograda (betonska) sto treba da napravime?
Da se odi so tuzba do advokat ili vo opstina da se prijavi i ako se prijavi za kolku vreme ke izlezat insprktorite na teren po sto po celi denovi gradat. ( visinata raste)?
I kolku uspesno bi bilo ova?
Btw inzinjerot samo vika deka oni imaat pravo da gradat 1,8m, drugo ne razgovara.
Vo slucajot sme zateknati samo licno nie, no ima protivenje i od komsiite od drugata strana i od prednata strana ( fakticki od site kuki odoulu)

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
Zasto nema nikoj da mi odgovori kako mozam da si gi zemam parite kako sovetnik vo opstinata?

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.361
Поени од реакции
4.170
Ми дојде решение за наплата на долг од Водовод за стари сметки на име на татко ми, татко ми е починат и живееше сам во куќата. Бев во водовод да им кажам дека човекот е починат и дека нема кој да товарат за тие сметки, ми кажаа долгот се префрлал наследно и дека морало да се плати тој долг кон водовод без разлика дали е жив или не човекот, решението гласи на негово име и него го товарат за сметките и исто така ми кажаа доколку не се плати долгот, решението се префрлало на извршители па тие понатаму го наплаќале долгот (што би се случило доколку дојдат извршители,а човекот кој што го товарат е починат). Е сега ми интересира дали да барам адвокат за стопирање на тој процес за наплата на сметки за да не се платат сметките бидејки човекот е починат, ме интересира дали правдата колку толку е на моја страна или како иде понатаму постапката?

Би бил многу благодарен за било каков совет од правниците на форумов...
Долгот е на татко ти а не твој. Ти можеш да бидеш тужен или да се извршува против тебе за наплата на тој долг но само ако си наследник и одговараш само во висина на наследството кое си го добил со решение. Ако не добиеш никаков имот во наследство не одговараш за никакви долгови на татко ти...
На пример таткоти должи некаде 100.000 евра а ти од него си наследин стан кој вреди 50 000 евра. Ти одговараш во висина на 50 000 евра, односно во вредност на наследството.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Извини сапо дополнително да прашам....каде во кој закон можам да го најдам членот за застарување од 1 година..??
Член 367 од Закон за облигациони односи

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.361
Поени од реакции
4.170
Zasto nema nikoj da mi odgovori kako mozam da si gi zemam parite kako sovetnik vo opstinata?
Со тужба. Лесно и едноставно. Ако можеш да добиеш некоја потврда или пресметка на писмено од општината за тоа колку ти должат работата ке се заврши за минутка, уште на првото рочиште. Ако немаш таква пресметка тогаш ке треба вештачење што малку ке ја забави работата и ке те изложи на некој трошок плус....
Одкако ке добиеш пресуда извршителот многу лесно ке ти ги наплати парите од општината...

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
Vaka,imam odnosno mojot tatko ima eden problem so nivata.Tatko mi nasledil niva od dedo mi vo povrsina od 3500 m2 pred mnogu godini.Sopstvenikot voedno i sosed na kupenata niva od koj ja kupil dedo mi nivata vo dalecnata 69 godina bespravno si gi prisvoil i site okolni nivi okolu taa na dedo mi vklucuvajki go i patot so portata koja e vlez za vo nasata niva.E sega po noviot premer vo katastarot stoi deka nasata niva iznesuva 3200 m2 i za ostanatite 300 m2 vo koi spaga patot i portata za vo nivata i koi sosedot neznam kako si gi zapisal na negovo ime,bara od tatko mi da mu plaka KIRIJA za tie 300 m2 vo iznos od 50 evra mesecno,Ve molam za pomos dokolku me razbravte sovetuvajte me sto da napravime.Pozdrav vo iscekuvanje.......

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.361
Поени од реакции
4.170
Vaka,imam odnosno mojot tatko ima eden problem so nivata.Tatko mi nasledil niva od dedo mi vo povrsina od 3500 m2 pred mnogu godini.Sopstvenikot voedno i sosed na kupenata niva od koj ja kupil dedo mi nivata vo dalecnata 69 godina bespravno si gi prisvoil i site okolni nivi okolu taa na dedo mi vklucuvajki go i patot so portata koja e vlez za vo nasata niva.E sega po noviot premer vo katastarot stoi deka nasata niva iznesuva 3200 m2 i za ostanatite 300 m2 vo koi spaga patot i portata za vo nivata i koi sosedot neznam kako si gi zapisal na negovo ime,bara od tatko mi da mu plaka KIRIJA za tie 300 m2 vo iznos od 50 evra mesecno,Ve molam za pomos dokolku me razbravte sovetuvajte me sto da napravime.Pozdrav vo iscekuvanje.......
Побарај во катстарот историјат за предметните парцели (вашата и на соседот) и ке видиш кога и по кој основ се вршени уписите и како се менувале квадратурите, и ке го воочиш проблемот. Потоа со тужба ке си ги бараш тие 300м2. Прво од историјатот мораш да видеш како тие 300м2 ги снемало од вашиот имотен лист и како се упишани кај соседот.

Член од
24 септември 2011
Мислења
15
Поени од реакции
0
Pravnici mi treba profi odgovor od vas:
-Imam deloven prostor samo sto go izdadov na 4 godini zavereno na notar. Vo dogovorot e napisano deka plaka pomalku kirija radi danokot koj istiot treba da go plaka. Imam potpisano i drug dogovor na vistinskiot iznos koj e nekolku pati pogolem, ne zaveren na notar, samo potpisan megju nas so pecat ne firmata na kiradjijata. Vo dogovorot pisuva deka sekoj mesec treba da si plaka kirija od pocetokot na mesecot,ako ne, mozam da go prekinam dogovorot.Sega tuka me buni, kako da go plaka danokot ( sto znaci treba preku smetka da mi ja prefrli kirijata-iznosot po prviot dogovor), a da ne me izvisi. Primer moze da mi pusti pari unapred za slednive 12 meseci (ili 3 godini) po poniskiot iznos- sto e daleko od vistinskiot iznos, a posle toa da ne mozam da go izbrkam zosto toj e cist, si ja platil kirijata.Sto e najdobro: Da mi plaka na raka razlikata megju dvata dogovori prvo, a potoa iznosot od prviot dogovor na smetka( so platen danok za istata svota), ili da go plati danokot na krajot na godinata, se zaedno. Neznam, Pomos?

Член од
30 ноември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
66
Pravnici mi treba profi odgovor od vas:
-Imam deloven prostor samo sto go izdadov na 4 godini zavereno na notar. Vo dogovorot e napisano deka plaka pomalku kirija radi danokot koj istiot treba da go plaka. Imam potpisano i drug dogovor na vistinskiot iznos koj e nekolku pati pogolem, ne zaveren na notar, samo potpisan megju nas so pecat ne firmata na kiradjijata. Vo dogovorot pisuva deka sekoj mesec treba da si plaka kirija od pocetokot na mesecot,ako ne, mozam da go prekinam dogovorot.Sega tuka me buni, kako da go plaka danokot ( sto znaci treba preku smetka da mi ja prefrli kirijata-iznosot po prviot dogovor), a da ne me izvisi. Primer moze da mi pusti pari unapred za slednive 12 meseci (ili 3 godini) po poniskiot iznos- sto e daleko od vistinskiot iznos, a posle toa da ne mozam da go izbrkam zosto toj e cist, si ja platil kirijata.Sto e najdobro: Da mi plaka na raka razlikata megju dvata dogovori prvo, a potoa iznosot od prviot dogovor na smetka( so platen danok za istata svota), ili da go plati danokot na krajot na godinata, se zaedno. Neznam, Pomos?
Kako prvo ti si zgresil uste na pocetokot so dvojniot dogovor, danokot sto ti kazal deka treba da go plaka on moze da si go odbie na krajot na godinata vo godsinata smetka kako trosoci vo rabotenjeto, a drugo e dali sakas za tvojot dnok sto treba da go plakas (personalniot) zatoa sto izdavas deloven prostor i po taa osnova zarabotuvas. E sega moze da to gi napravi site scenarija sto gi pisuvas vo postoto. Moj sovet e da si gi ponistite tie dva dogovori i da si napravite eden asalen notarski dogovor so vistinskata suma na kirijata. Taka ti ke si bides siguren i za tvoite pari,a i ke si bides cist pred drzavata. (samo kako edno potsetuvanje Al Kapone ne go okrkal za ubistva i razni drugi zulumi, tuku go okrkal za neplaten danok ) :))

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
Zdravo,ovoj problem mozebi go imaat i drugi sto se zafrknele na stranicata pravniobrasci.com,imeno pisuva za pretplata kako fizicko lice za period od 12 meseci iznos od 2.900,00 denari koi gi uplativ za da mozam da gledam preku 500 pravni obrasci.Toa go uplativ pred deset dena i cekav da me izvestat za logiranjeto.A ete denes gledam deka profilot im e vo prekin.Subjektot na koi se uplateni parite e Balkan stil DOO Skopje.Baram sovet kako mozam da si gi povratam parite.ako moze so tuzba vrz osnova na sto da se drzam.Pomos

Член од
30 ноември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
66
Zdravo,ovoj problem mozebi go imaat i drugi sto se zafrknele na stranicata pravniobrasci.com,imeno pisuva za pretplata kako fizicko lice za period od 12 meseci iznos od 2.900,00 denari koi gi uplativ za da mozam da gledam preku 500 pravni obrasci.Toa go uplativ pred deset dena i cekav da me izvestat za logiranjeto.A ete denes gledam deka profilot im e vo prekin.Subjektot na koi se uplateni parite e Balkan stil DOO Skopje.Baram sovet kako mozam da si gi povratam parite.ako moze so tuzba vrz osnova na sto da se drzam.Pomos
BI te sovetuval najprvin da im se obratis telefonski na 078 685 109 i kulturno da gi zamolis da ti gi vratat parite, ako ne sakaat taka (sto cisto ne veruvam deka ke ti gi vratat , zatoa sto po moe mislenje se zivi prevaranti) togas te spasuva samo tuzba.

xochipilli

Војвода
Член од
29 јули 2006
Мислења
426
Поени од реакции
116
Знае некој колку е казната за непријавен странец во полиција кој е дојден тука во Македонија?

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
Prasanje vo vrska so Clen 235 od ZKP Krazba> st.2 Ako vrednosta na ukredeniot predmet e pomala.........,e prasanjeto e kako ke znaeme dali vrednosta e pomala ili ne e,odnosno kako ke znaeme dali nekoja krazba e za privatna tuzba ili po gonenje.????

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.282
Поени од реакции
563
Како е процедура ако некој сака да препише имот на друго лице како поклон ... дали се плаќа итн. ?

Kajgana Shop

На врв Bottom