Колумната на Венко Андоновски

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.799
Поени од реакции
8.821
Очигледно не се разбираме :)
И онака имам за учење, просто едвај чекам да дипломирам и да се пикнам во касапница :love:

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.379
Поени од реакции
4.200
Венко ми беше добар како писател,се додека не даде непромислени изјави кај Васко Ефтов...отогаш сфатив дека човекот премногу време проаѓа пред книга,а малку со социо-љубовни работи...
Какви изјави има дадено кај Васко Ефтов? Не сум ја гладал таа емисија а пробав нешто да најдам и на интернетов ама не успеав.....

V

Vollstandig

Гостин
Очигледно не се разбираме :)
И онака имам за учење, просто едвај чекам да дипломирам и да се пикнам во касапница :love:
A сигурен сум ако дипломираш дека може нема да работиш во касапница али ако немаш избор ќе работиш и нешто за кое не треба да имаш дипломирано. И тогаш, ќе дојде моментот кога ќе рече некој “Што се замислува оваа, фризерка/келнерка/собарка“ бара кој знае каква плата, а сигурно нема ни дипломирано кога работи како собарка...

Животот е непредвидлив.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.799
Поени од реакции
8.821
A сигурен сум ако дипломираш дека може нема да работиш во касапница али ако немаш избор ќе работиш и нешто за кое не треба да имаш дипломирано. И тогаш, ќе дојде моментот кога ќе рече некој “Што се замислува оваа, фризерка/келнерка/собарка“ бара кој знае каква плата, а сигурно нема ни дипломирано кога работи како собарка...

Животот е непредвидлив.
Секако дека ќе работам. И нема да се чудам зошто земам 15, а не 30 000. Логично е.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.799
Поени од реакции
8.821
Е па тогаш, пропаѓаат во вода сите стереотипи, нели?:)
Јас не генерализирав. Зборував за оние луѓе кои јас ги познавам. Не познавам хирург кој работи како саламосецкач :) Секој според интелектуалниот труд кој го вложува во работата треба да биде платен.
Но за некои работни места потребно е специфично образование (мастер, докторат....).
Од тој аспект се подразбира дека хирургот во најмала рака е специјалист, и дека не може некој со средно медицинско, пример, да ја работи неговата работа :)

Флојдерка

Together we stand, Divided we fall..
Член од
7 април 2012
Мислења
336
Поени од реакции
340
Во својата колумна, Венко (а и секој друг колумнст) може да каже што сака, затоа што зборува од свој агол со чисто сопствено мислење, без притоа да се грижи да додава нечие друго мислење тука или пак да мисли “што ако на читателите не им се допадне?“

Тоа што во неколку наврати ја споменува тетоважата е исто така негов суд, не е прв ни единствен кому не му се допаѓаат луѓе со тетоважи! А, пак, тоа што зборува за некултурата и непрофесионалноста на месарот... Само ќе речам БРАВО што некој се сети вака убаво јавно и без влакна на јазик да се пожали на таквите. Ги има насекаде, во такси, во продавница, во месарница...
Зарем заслужува поинаков третман младич што зад грб озборува муштеривка, која верувам била дупло постара од него, само заради тоа што се пожалила за начинот на неговата работа??
За образованието на месарот, нема што да коментирам, не може некој добро и квалитетно образован да се однесува така и да бара 40 000 денари плата за сецкање месо..

Не можам да речам дека колумната е напишана “гледајќи“ од горе, туку е баш на место во односот Венко - Месар. Сигурно дека Венко не би го напишал ова ако младичот молчејќи и уредно си ја работел својата работа.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.577
Не можам да речам дека колумната е напишана “гледајќи“ од горе, туку е баш на место во односот Венко - Месар. Сигурно дека Венко не би го напишал ова ако младичот молчејќи и уредно си ја работел својата работа.
А дали доколку месарот уредно си ја работел работата и ја исполнил желбата на муштеријката која патем не е должен да ја исполни, Венко ќе напишеше колумна со наслов: Месарите покрај својата првична зададена работа, на своите муштерии им даваат и дополнителни услуги? (скрати го насловот како одговара)

Мое мислење е дека немаше да напише, бидејќи човекот е себичен и ненаситен по својата природа(препорака за филм), и никогаш нема да биде задоволен од услугата/производот(генерелизирање), а од друга страна ќе треба и да потврди дека месарот треба да добие поголема плата поради тоа што им пружа дополнителни услуги.

Сега, кога јас би бил таму, и кога би чекал во ред, а веќе каснам на состанок, и гледам како месарот и прави дополнителни услуги на некоја што нема друго што да прави во животот па сакала подредени месни производи, јас би се изреволтирал и би го пријавил кај газдата и тој би ја изгубил неговата работа поради тоа што не е должен тоа да го прави, или би напишал колумна за месарот кој давал дополнителни услуги како правење ордевер, или пак би ме изгубиле мене како стален потрошувач поради желбата на една потрошувачка што дошла прв пат и последен бидејќи биле на поминување или и затворила нејзината омилена месара...

Ова погоре се само можни варијанти и интереси на различни групи потрошувачи кои што мора да се почитуваат..

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.989
Поени од реакции
34.379
Значи, секој што оди на концерт на цеца, мора да е полуписмен?
...или сосема неписмен. Сељак во секој случај! :)
(извинување за селаните, сељак е друг поим... самоволен патник во руралните области од (не)културата)

Не одолеав да се воздржам од коментар иако знам дека сега следува вискоинтелектуална дискусија за културниот потенцијал за возвишениот екс-ју турбо фолк „музички правец„ (и македонските деривати, плус примеси од бугарските варијанти).

Со самото појавување на таа учителка со мрежасти чорапи, во минич и друго... Е сеа, што ако дојди?
Ако истата таа жена знае да се понаша пристојно, нема ништо да биди освен што скриени погледи ќе има додека е пред учениците...така да нема на некој начин да ме иритира мене или растревожи ако син ми учи 5-то одделение и му предава таква учителка.Сигурно не е дојдена да предава сексуално образование...
Учителката има обврска освен на образование да ги учи децата и на морални вредности (забележи дека има М на почетокот од зборот „морални„).
На син ти можеби нема премногу да му смета во развојот, освен што тешко дека ќе го поттикне да се концентрира на учењето наместо на... но од друга страна, на какви вредности ќе ја научи ќерка ти?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
А дали доколку месарот уредно си ја работел работата и ја исполнил желбата на муштеријката која патем не е должен да ја исполни, Венко ќе напишеше колумна со наслов: Месарите покрај својата првична зададена работа, на своите муштерии им даваат и дополнителни услуги? .
Инаку ми даде убава идеја ќе отворам месара во која прават одревери во форма на цветчиња, пајчиња, зајчиња итн Добра Бизнис идеја...(y)
Може Венко ќе ми ја промовира во некоја колумна...:giggle:

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.577
Инаку ми даде убава идеја ќе отворам месара во која прават одревери во форма на цветчиња, пајчиња, зајчиња итн Добра Бизнис идеја...(y)
И после месарите твои да земаат поголема плата од Венко :pos:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
На темава се напишаа 30 страници, тоа е доволно за да нашиве двајца стрип јунаци (Месарот и Венко) влезат во Гинис ! :ROFLMAO:
-месарот со тетоважа и пирс, кој мрчел дека земал мала плата, а требало да зема 40.000 плата :confused:
-како и колумнистот Венко кој се изненадил од однесувањето на месарот, бидејќи Венко мислел дека е султан Сулејман па овој месаров со пирс и тетоважа заборавил да му се поклони и да му баци рака ! :pos:

Со еден збор кажано: СВАШТА ! :гомце:

V

Vollstandig

Гостин
...или сосема неписмен. Сељак во секој случај! :)
(извинување за селаните, сељак е друг поим... самоволен патник во руралните области од (не)културата)

Не одолеав да се воздржам од коментар иако знам дека сега следува вискоинтелектуална дискусија за културниот потенцијал за возвишениот екс-ју турбо фолк „музички правец„ (и македонските деривати, плус примеси од бугарските варијанти).

Учителката има обврска освен на образование да ги учи децата и на морални вредности (забележи дека има М на почетокот од зборот „морални„).
На син ти можеби нема премногу да му смета во развојот, освен што тешко дека ќе го поттикне да се концентрира на учењето наместо на... но од друга страна, на какви вредности ќе ја научи ќерка ти?

Абе не можиш да судиш според изборот на звучна вибрација што го расположува дали е тотален селјак или не. Факт е дека најкич музика е бугарско-српско-турбо фолкот, али пази, за мене уште полоша музика е на пример даб-степ. За нив треба да имам сеа некое мислење како селјаци-најселјаци?

Со учителката, како шо кажав, и во право си , и не си...

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Отвори другарче, но само еден пријателски совет да ти дадам, немој да вработуваш месари кои ќе носат обетки, пирсови, тетоважи... и кои многу ќе мрчат, бидејќи Венко пак ќе пишува колумни, а ние овде пак ќе треба да исправуваме криви дрини со тенкови ! :pos:

П.С. од утре и јас ќе бидам како Венко, ќе одам по месарници, бурекџилници, слаткарници, берберници, пекарници, сендвичари и.т.н. и само ако видам некој вработен кој не е задоволен од платата и кој недај-боже носи пирс, обетка, тетоважа... тешко него, одма ќе му јавам на Венко да спрема нова колумна ! :vozbud::X3:

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.006
Поени од реакции
5.653
Отвори другарче, но само еден пријателски совет да ти дадам, немој да вработуваш месари кои ќе носат обетки, пирсови, тетоважи... и кои многу ќе мрчат, бидејќи Венко пак ќе пишува колумни, а ние овде пак ќе треба да исправуваме криви дрини со тенкови ! :pos::X3:
И лошиот публицитет е добар публицитет, ќе му направат бесплатна промоција на месарата. А за тоа со учителките и моралот, од кај знаеме на кој начин госпоЖата му „наредила“ на месарчето да и ги подреди парчињата салама, можеби и таа била дрска.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom