Колумната на Венко Андоновски

Статус
Затворена за нови мислења.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.006
Поени од реакции
5.653
Правило број еден: муштеријата е секогаш во право.

Правило број два: ако муштеријата некогаш не е во право, прочитај го повторно правилото број еден.
„Да ги прашав луѓето што сакаат, тие ќе ми речеа: побрзи коњи“ - Хенри Форд :)

V

Vollstandig

Гостин
Незнам дали толку му дошло преку глава на венко, или толку образованието му држело, али маубетот “ Тетоважа на подлактица“.... алал да му е на размислувањето.

Па полошо е што истото мислење го видов и од членови на форум: “Ако има некој цела рака тетовирано,ќе размислам малце што човек е....“

-ДОБРО, БЕ ЛУЃЕ, РАЗМИСЛУВАТЕ МАЛЦЕ СО МОЗОКОТ ИЛИ НЕ...ДАЛИ НЕКОЈ АКО НЕ ЗАВРШИЛ СРЕДНО,САМИОТ ЌЕ СИ СТАВИ ЕТИКЕТА -ТЕТОВАЖА?
-ДАЛИ НЕКОЈ АКО Е РАЗБОЈНИК,НАРКОМАН,ЛУДАК,ИТН...ЌЕ СТАВИ РЕГИСТРАЦИЈА - ТЕТОВАЖА ЗА ДА ГО ЗНААТ ШТО Е?
-ДАЛИ НЕКОЈ АКО Е НИСКОИНТЕЛЕГЕНТЕН ЌЕ СТАВИ ЕТИКЕТА - ТЕТОВАЖА?

одговорите се со сигурност НЕ, заради што еден тон луѓе што ги познавам вљубеници во уметноста имаат цела сликовница на нив па не убиле мравка ниту имале проблем со законот туку се големи интелектуалци и научници. Целата фама околу тетоважата е дигната поради моментот на популација на истата, а тоа е кога некој одејќи во затвор добива - гратис тетовирање со игла и туш. Истото тоа се преселува и во војска ЈНА тетоважите кои биле мода, а највеќе стереотипот за тетоважи се добива СО ФИЛМОВИТЕ, каде некој претставен како злобен разбојник има строго по некоја тетоважа, па и пирс... али пирсевите денес претежно се стереотип за наркоман, за кои јас веќе се навикнав за муабети “Наркоман е овој се боцка во вена се боцнал и на веѓа..на јазик има пирсеви“ и ред глупи муабети....

Така да венко, ја усра работава...до даске.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Незнам дали толку му дошло преку глава на венко, или толку образованието му држело, али маубетот “ Тетоважа на подлактица“.... алал да му е на размислувањето.

Па полошо е што истото мислење го видов и од членови на форум: “Ако има некој цела рака тетовирано,ќе размислам малце што човек е....“

-ДОБРО, БЕ ЛУЃЕ, РАЗМИСЛУВАТЕ МАЛЦЕ СО МОЗОКОТ ИЛИ НЕ...ДАЛИ НЕКОЈ АКО НЕ ЗАВРШИЛ СРЕДНО,САМИОТ ЌЕ СИ СТАВИ ЕТИКЕТА -ТЕТОВАЖА?
-ДАЛИ НЕКОЈ АКО Е РАЗБОЈНИК,НАРКОМАН,ЛУДАК,ИТН...ЌЕ СТАВИ РЕГИСТРАЦИЈА - ТЕТОВАЖА ЗА ДА ГО ЗНААТ ШТО Е?
-ДАЛИ НЕКОЈ АКО Е НИСКОИНТЕЛЕГЕНТЕН ЌЕ СТАВИ ЕТИКЕТА - ТЕТОВАЖА?

одговорите се со сигурност НЕ, заради што еден тон луѓе што ги познавам вљубеници во уметноста имаат цела сликовница на нив па не убиле мравка ниту имале проблем со законот туку се големи интелектуалци и научници. Целата фама околу тетоважата е дигната поради моментот на популација на истата, а тоа е кога некој одејќи во затвор добива - гратис тетовирање со игла и туш. Истото тоа се преселува и во војска ЈНА тетоважите кои биле мода, а највеќе стереотипот за тетоважи се добива СО ФИЛМОВИТЕ, каде некој претставен како злобен разбојник има строго по некоја тетоважа, па и пирс... али пирсевите денес претежно се стереотип за наркоман, за кои јас веќе се навикнав за муабети “Наркоман е овој се боцка во вена се боцнал и на веѓа..на јазик има пирсеви“ и ред глупи муабети....

Така да венко, ја усра работава...до даске.
Само еден член отворено изрази сомничавост према тетовирани луѓе.

Не е поентата колку е некој тетовиран. Јас лично обожавам тетоважи и тетовирање, сега имам една, наскоро ќе правам нова. Но не сакам кога некој треба да ме услужи (лекува, донесе храна...) да се гледа било што на него што зборува за неговиот личен живот. Еднаш лежев во болница, после операција, и ми доаѓа докторката со нокти-канџи. И што сакаш да помислам? Баш и се убави? Јас со рана, таа со нокти, а секакви чуда има по болниците.
Професионалниот однос подразбира кодекс на однесување и кодекс на облекување.

Тоа ти е како, учителка во основно да им се појави во минич до пич, деколте, и мрежасти хулахопки. Како сака нека изгледа надвор од работа, пред децата треба да е пристојно облечена.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Мене ми зборува за предрасуди, човек кој е полн со нив.
Навистина, навистина морам да се замислам.....
Кога ке научиш да дискутираш со докази и факти, а не со мрсење муда, дојди тогаш ке правиме муабет. Али ништо не е чудно ова, типично за тебе е кога ќе останеш без факти да почнеш да тресеш зелени, ништо страшно.

Правило број еден: муштеријата е секогаш во право.

Правило број два: ако муштеријата некогаш не е во право, прочитај го повторно правилото број еден.
Некој гледал многу филмови. :tapp:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Кога ке научиш да дискутираш со докази и факти, а не со мрсење муда, дојди тогаш ке правиме муабет. Али ништо не е чудно ова, типично за тебе е кога ќе останеш без факти да почнеш да тресеш зелени, ништо страшно.

Некој гледал многу филмови. :tapp:
Ај ти дај ми мене докази и факти дека во една земја, чистачката и директорот треба да земаат еднаква плата?! :pos:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Ај ти дај ми мене докази и факти дека во една земја, чистачката и директорот треба да земаат еднаква плата?! :pos:
Ниту во Социјализмот не земале иста плата на пр. чистачка или најобичен физички работник, со директор на пр. а камо ли па сега во овој систем !
Доколку сите би земале потполно иста плата, тогаш никој не би се мачел да се школува образова напредува во животот.
Пак ќе повторам ниедно работно место не треба да се потценува, омаловажува и исмејува секој нека си ја работи својата дадена задача т.е. работа, но дека сите земале или сите требало да земаат иста плата :LOL: е кога ги читам таквите мислења се крстам со лева рака !

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Пак наметнуваш зборови. That's not cool woman! :rolleyes:

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.006
Поени од реакции
5.653
Има чистачки кои заработуваат повеќе од „директори“... не е се во книгите кои (не) ги читате.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.577
Абе и дечкото не побарал само тукутака плата од 40.000(или колку и да беше), туку во муабетот дека ако сака и ордевер да и направи, нека му дадат плата од 40.000, бидејќи тогаш покрај месар, е и друго...

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Jок, јок, не се разбираме некако.
Утре јас ќе имам диплома дека сум психолог, некој ќе биде хирург, а некој ќе биде професор по математика. Најмногу треба да заработува хирургот, јас зависи каде сум и со кого работам, колку е значајна и потребна мојата работа, и колку лесно сум заменлива, а на трето место ќе биде професорот по математика во средно школо. Професорот по математика на факултет ќе заработува повеќе од него, затоа што неговиот материјал ќе биде пообемен, постручен итн.
А не затоа што имам диплома, да земам поголема плата. Туку зошто мојата диплома значи и специфично работно место, нешто што не може секој да го работи.
Да бидеме искрени, секој може да биде месар.
И луѓе шо им се тресат рацете?И луѓе со фобија од крв?:D

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
И луѓе шо им се тресат рацете?И луѓе со фобија од крв?:D
Тие не можат да бидат ни многу други работи.
Хирургот може да биде месар, чистач, ама овие првиве двајца, не можат да бидат хирурзи.
--- надополнето: 8 април 2012 во 14:28 ---
Пак наметнуваш зборови. That's not cool woman! :rolleyes:
Јок, прашувам. Ти мене ми спомна факти и докази. Јас тебе ти објаснив дека заменливоста на работникот е таа што му ја одредува платата. Чистачката е многу позаменлива, од хирургот или пилотот.
Ај ти објасни ми, жити се, со факти и докази, оти еднакво треба да се платени!

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Ќе кренеш бунт ! :pos:
Остај тоа бунт небунт, темава е интересна и потребна е опширна дискусија, но сега немам време да дискутирам и да објаснувам по десет страни, веќе напишав доволно постови на оваа тема !
Ако така се договориле и ако сака газдата да му даде 20 илјадарки ќе му даде, зашто да не, но може да не му ги даде ни тие 10/12/15 илјадарки што и реално ги заслужува максимум, но тоа е веќе приватен бизнис и газдата на таа месарница(во случајов) е тој кој одлучува и кој дава плати на вработените !
Зошто да не ги заслужува?Поради работата која освен физички дел, е и угодување на истенчениот висок вкус на муштериите?
Или погоре спомна за чистач(ка).Оди пробај чисти секакво ѓубре и гомна и биди задоволен со 10.000.По кој основ заслужиле тие помалку?Инаку, во мојата зграда чистачката е со факултет.Според тебе, ако гледаме на нејзината работа заслужила околу 10.000, ама ако и гледаме според образованието едно 30.000 нагоре.Заебано,а?

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Јок, прашувам. Ти мене ми спомна факти и докази. Јас тебе ти објаснив дека заменливоста на работникот е таа што му ја одредува платата. Чистачката е многу позаменлива, од хирургот или пилотот.
Ај ти објасни ми, жити се, со факти и докази, оти еднакво треба да се платени!
Не наметнувај зборови, патетична си. Не знам на кој јазик да ти објаснам. Каде јас кажав дека треба еднакво да бидат платени хирург и чистачка?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Не наметнувај зборови, патетична си. Не знам на кој јазик да ти објаснам. Каде јас кажав дека треба еднакво да бидат платени хирург и чистачка?
Рече дека имам предрасуди према луѓето кои биле чистачи, месари... без да понудиш факти и докази.
Башка сега сум и патетична.
Изгледа ти не ги разбираш зборовите кои ги користиш, тоа ќе да е :)
--- надополнето: 8 април 2012 во 14:35 ---
Зошто да не ги заслужува?Поради работата која освен физички дел, е и угодување на истенчениот висок вкус на муштериите?
Или погоре спомна за чистач(ка).Оди пробај чисти секакво ѓубре и гомна и биди задоволен со 10.000.По кој основ заслужиле тие помалку?Инаку, во мојата зграда чистачката е со факултет.Според тебе, ако гледаме на нејзината работа заслужила околу 10.000, ама ако и гледаме според образованието едно 30.000 нагоре.Заебано,а?
Па, претседателот ни зема 90 000 плата. Ако тој зема пример, 120 000 плата, чистачката ќе зема 40 000 плата.
Што има везе дипломата кај чистачите? Со или без диплома, чистачи се.
Работното место ја одредува платата, а не факултетот. Факултетот ти е основа да најдеш подобро и поплатено работно место.

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.006
Поени од реакции
5.653
Рече дека имам предрасуди према луѓето кои биле чистачи, месари... без да понудиш факти и докази.
Башка сега сум и патетична.
Изгледа ти не ги разбираш зборовите кои ги користиш, тоа ќе да е :)
Факти не може никој да ти понуди... има фирми каде чистачите се платени повеќе од 20.000 денари, т.е. повеќе од просекот, плата што нормалниот психолог би ја сонувал во поголемиот дел од својот живот. Друго, во Скопје има околу 700.000 жители, можеби повеќе, можеби помалце. Да станува збор за 5-члени семејства има 140.000 куќи и станови во главниот град. Значи големи шанси за чистачка да најде барем 20 домови кои би ги чистела месечно. 20 домови по 20 евра, ете ти 400 евра, пак над просекот и пак над платата што ти мислиш дека чистачка треба да ја зема. Тука се исклучени и илјадниците фирми кои ги има во главниот град, од каде чистачка може да зема и повеќе од 20 евра на чистење. Се разбира дека сево ова не е баш вака едноставно, ама ете ти некакви си „факти“... За тоа со платата во фирмите, не може да ти се потврди со факти затоа што платите обично се тајни во Македонија. Ама ни ти не можеш да докажеш дека хирурзите земаат огромни плати, затоа што нели... немаш факти :) Уствари можеш да докажеш, ако стигнеш до некој извод од банка. Како што претходно ти кажав, не е се така црно и бело како што пишува во книгите, правилата од книгите не секогаш важат во реалниот свет, а тоа ќе го дознаеш оној ден кога ќе почнеш да бараш работа по струка.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom