Па фала богу дека е така, секој може да вози кола т.е. да биде таксист/шофер, секој/а има раце да држи метла и крпа и да тресе канти со ѓубре во контејнер, секој може да биде продавач, секој може да научи да биде месар, да биде кафе-кувар, келнер и сл. не дека и овие професии треба да се плукаат и исмеваат, таман работа, имам другари и роднини кои работам по некоја од овие професии и никогаш не би им се потсмевал, но поентата е во тоа што ваквите професии може да ги работи секој(просечен човек) и за тоа не му треба некаков голем интелект и високо образование !Jок, јок, не се разбираме некако.
Утре јас ќе имам диплома дека сум психолог, некој ќе биде хирург, а некој ќе биде професор по математика. Најмногу треба да заработува хирургот, јас зависи каде сум и со кого работам, колку е значајна и потребна мојата работа, и колку лесно сум заменлива, а на трето место ќе биде професорот по математика во средно школо. Професорот по математика на факултет ќе заработува повеќе од него, затоа што неговиот материјал ќе биде пообемен, постручен итн.
А не затоа што имам диплома, да земам поголема плата. Туку зошто мојата диплома значи и специфично работно место, нешто што не може секој да го работи.
Да бидеме искрени, секој може да биде месар.
Зошто ова мора да биде вака... Јас мислам дека најмногу ќе заработува професорот по математика, затоа што ќе држи и приватни часови... Иако хирургот ќе зема и мито. Од кога тоа видот на дипломата кажува кој и колку ќе заработува? Не ти вреди крајот на постот, на почетокот правиш класификација по дипломи. Во овој свет ама на никој не му е гајле што си завршил ако не ја вршиш работата како што треба.Jок, јок, не се разбираме некако.
Утре јас ќе имам диплома дека сум психолог, некој ќе биде хирург, а некој ќе биде професор по математика. Најмногу треба да заработува хирургот, јас зависи каде сум и со кого работам, колку е значајна и потребна мојата работа, и колку лесно сум заменлива, а на трето место ќе биде професорот по математика во средно школо. Професорот по математика на факултет ќе заработува повеќе од него, затоа што неговиот материјал ќе биде пообемен, постручен итн.
А не затоа што имам диплома, да земам поголема плата. Туку зошто мојата диплома значи и специфично работно место, нешто што не може секој да го работи.
Психолог?Jок, јок, не се разбираме некако.
Утре јас ќе имам диплома дека сум психолог, .............
Токму така, ако сакаш имај и десет дипломи, ако не си ја вршиш работата на работното место, ќе леташ надвор !Зошто ова мора да биде вака... Јас мислам дека најмногу ќе заработува професорот по математика, затоа што ќе држи и приватни часови... Иако хирургот ќе зема и мито. Од кога тоа видот на дипломата кажува кој и колку ќе заработува? Не ти вреди крајот на постот, на почетокот правиш класификација по дипломи. Во овој свет ама на никој не му е гајле што си завршил ако не ја вршиш работата како што треба.
Утре јас ќе имам диплома дека сум психолог
Да јас многу добро те разбирам, но овде има некои кои на исто местат ставаат космонаут(така да се изразам) и комуналец !Дипломата ти е неопходна во 90% од случаите за да добиеш работно место после се зависи колку си способен. Имам некој професии повеќе заработуваат од друг но обично пропорционално е со годините на едукација. Барем кога станува збор за основна плата. Не зборувам за % или мито и корупција. Во МК се знае
Средно 8-12000
Факс 12-20000
Пост Факс (специјлизација, докторат итн) 20000+
90% спаѓаат во овие категории
Се разбира инвестирот (газда) не е професија и не зема плата туку профит ако го има.
Ако е така никој не би учел. Зошто да утепаш 10 години на факсови кога можеш веднаш да работиш за тие пари. Мора Образование да се награди. Секаде е така. Дури и во комунизмот така беше. И сега е. Се разбира има исклучоци но во 90%(ако не и повеќе)од случаите образование=повисока почетна плата.Да јас многу добро те разбирам, но овде има некои кои на исто местат ставаат космонаут(така да се изразам) и комуналец !
Кога некој ќе беше професор заради тоа што сака да биде професор, а не заради платата професорска, ке беше арноАко е така никој не би учел. Зошто да утепаш 10 години на факсови кога можеш веднаш да работиш за тие пари. Мора Образование да се награди. Секаде е така. Дури и во комунизмот така беше. И сега е. Се разбира има исклучоци но во 90%(ако не и повеќе)од случаите образование=повисока почетна плата.
Дури и во Социјализмот кој нели се базираше на социо-економска ’’еднаквост‘‘ дури и тогаш лицата со високо образование(кои беа во доста мал процент) земаа далеку повисоки плати, отколку некој со основно или средно образование, зборам за во Социјализмот, а камо ли па денеска во овој систем !Ако е така никој не би учел. Зошто да утепаш 10 години на факсови кога можеш веднаш да работиш за тие пари. Мора Образование да се награди. Секаде е така. Дури и во комунизмот така беше. И сега е. Се разбира има исклучоци но во 90%(ако не и повеќе)од случаите образование=повисока почетна плата.
--- надополнето: 7 април 2012 во 11:50 ---
Во капитализмот во основа има 2 класи, Продавачи на труд и Манипулатори на Капитал.Deneska vo divjackiot kapitalizam nema pravila od edna strana site zborat za visoko obrazovanie no od druga toa e samo paravan da im se ovozmozi na bogatite brzo da pravat pari.
Srednata klasa otsekogas bila moneta za dokusuruvanje i cel na eksploatiranje od strana na bogatata klasa.
Znaci sto e najgolemata opasnost da im se dozvoli na bogatite sto sakaat da pravat.
E tuka moj Venko treba vie da zastanete na Vasite borbeni linii i da se sprotistavite na kapitalistite koi ne biraat sredstva da stignat do svojata cel.Kukanje nema air
Na kraj kraeva site sme isti i imame ednakvi prava spored zakonot na RM
Продавачите на труд работат за плата, Манипулаторите на Капитал за профит. Тоа е... Но нема оштра граница секој кој има депозит во Банка или Недвижен имот е исто така манипулатор на капитал по дефиниција.
Може да го заврши секој, само во оваа скапана земја.Ти ќе бидеш психолог оти имаш дарба за да бидеш психолог, или заради тоа што ќе завршиш скапан факултет кој може секој да го заврши?
Кој ти рече дека не може?Психолог?
Да бидеме искрени, бидејќи секој си има свои погледи кон реалноста, ма колку и да е искривена.
Не може секој да продава и да биде добар трговец. Така, не може секој да биде месар, не може, не може, не може.
Веројатно нема.Може да го заврши секој, само во оваа скапана земја.
А не знам каква е таа дарба за да бидеш месар или чистачка.
Те молам, просветли ме.