Колумната на Венко Андоновски

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
Те поштувам професоре,ама таква лоша предрасуда и пополнување редови за тотално небитна работа....хмммм

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Jок, јок, не се разбираме некако.
Утре јас ќе имам диплома дека сум психолог, некој ќе биде хирург, а некој ќе биде професор по математика. Најмногу треба да заработува хирургот, јас зависи каде сум и со кого работам, колку е значајна и потребна мојата работа, и колку лесно сум заменлива, а на трето место ќе биде професорот по математика во средно школо. Професорот по математика на факултет ќе заработува повеќе од него, затоа што неговиот материјал ќе биде пообемен, постручен итн.
А не затоа што имам диплома, да земам поголема плата. Туку зошто мојата диплома значи и специфично работно место, нешто што не може секој да го работи.
Да бидеме искрени, секој може да биде месар.
Па фала богу дека е така, секој може да вози кола т.е. да биде таксист/шофер, секој/а има раце да држи метла и крпа и да тресе канти со ѓубре во контејнер, секој може да биде продавач, секој може да научи да биде месар, да биде кафе-кувар, келнер и сл. не дека и овие професии треба да се плукаат и исмеваат, таман работа, имам другари и роднини кои работам по некоја од овие професии и никогаш не би им се потсмевал, но поентата е во тоа што ваквите професии може да ги работи секој(просечен човек) и за тоа не му треба некаков голем интелект и високо образование !
Овде на форумов навистина се крстам со лева рака кога читам дека исто требало да бидат платени и на пр. хирург што учел цел живот за да стане тоа што е и што отвара и оперира глава, стомак, граден кош и.т.н. и некој кој на пр. продава семки и леблебии, не дека треба да се исмејуваме со тој што продава семки, но сепак невозможно е и двајцата да земаат исти плати од ХХХХ причини !
Никој не би се мачел да напредува и да се образова пола живот и да стане на пр. доктор, хирург, професор, инженер, архитект и сл. доколку утре биде исто платен како и некој што едвај завршил основно или средно !
Инаку никој нема право да понижува и да се исмејува со нечија професија, било да е чистач, продавач, месар, таксист, келнер, земјоделец, сточар, ѕидар и.т.н. бидејќи срамно е да се тепа, убива и ограбува, тоа е срамно, а не е срамно некој да си ја работи својата работа(било која) !
А тоа дали некој има тетоважи, косата му е фарбана или пак долга во репче или пак носи обетки и пирсови и.т.н. тоа си е веќе приватен живот, битно е на работното место секој да си ја работи работата !

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.006
Поени од реакции
5.653
Утре јас ќе имам диплома дека сум психолог, некој ќе биде хирург, а некој ќе биде професор по математика. Најмногу треба да заработува хирургот, јас зависи каде сум и со кого работам, колку е значајна и потребна мојата работа, и колку лесно сум заменлива, а на трето место ќе биде професорот по математика во средно школо. Професорот по математика на факултет ќе заработува повеќе од него, затоа што неговиот материјал ќе биде пообемен, постручен итн.
А не затоа што имам диплома, да земам поголема плата. Туку зошто мојата диплома значи и специфично работно место, нешто што не може секој да го работи.
Зошто ова мора да биде вака... Јас мислам дека најмногу ќе заработува професорот по математика, затоа што ќе држи и приватни часови... Иако хирургот ќе зема и мито. Од кога тоа видот на дипломата кажува кој и колку ќе заработува? Не ти вреди крајот на постот, на почетокот правиш класификација по дипломи. Во овој свет ама на никој не му е гајле што си завршил ако не ја вршиш работата како што треба.

T

Tetro

Гостин
Утре јас ќе имам диплома дека сум психолог, .............

Психолог?

Да бидеме искрени, бидејќи секој си има свои погледи кон реалноста, ма колку и да е искривена.
Не може секој да продава и да биде добар трговец. Така, не може секој да биде месар, не може, не може, не може.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Зошто ова мора да биде вака... Јас мислам дека најмногу ќе заработува професорот по математика, затоа што ќе држи и приватни часови... Иако хирургот ќе зема и мито. Од кога тоа видот на дипломата кажува кој и колку ќе заработува? Не ти вреди крајот на постот, на почетокот правиш класификација по дипломи. Во овој свет ама на никој не му е гајле што си завршил ако не ја вршиш работата како што треба.
Токму така, ако сакаш имај и десет дипломи, ако не си ја вршиш работата на работното место, ќе леташ надвор !
Дипломата служи како виза за одредени работни места, на пр. на некои работни места можеш да аплицираш и да се вработиш само со средно школо(и тоа било какво), но за одредени работни места, мора да имаш завршено високо образование и тоа исклучиво по струката, на пр. со средно школо нема шанса да бидеш доктор, хирург, професор ....... не можеш дури ни да аплицираш, а камо ли па да ти дадат да го работиш тоа, исто така за да работиш на пр. во банка, мора да имаш завршено економски факултет, со средно школо на шалтер во банка не влегуваш ни под разно, исто така да бидеш менаџер во некоја фирма, исклучиво завршено со високо образование од тој смер, да бидеш адвокат, нотар, судија и сл. исклучиво со завршено високо образование од тој смер, исто така невозможно е да бидеш и да работиш во некоја фирма како инженер(било електро-инженер, било машински-инженер) без завршено високо образование од тие смерови, за да бидеш архитект исто така исклучиво со завршено високо образование од тој смер и.т.н. и.т.н.
Како прво само за да аплицираш за некое повисоко работно место, мораш на прво место обавезно ти бараат диплома за завршено високо образование од таа струка за која аплицираш, а што се однесува до чистење, продавање, возење, копање, измеќарство и.т.н. за тоа никој нема да ти побара универзитетска диплома, бидејќи едноставно тоа се пониски работни места, ама пак ќе кажам дека ниедно работно место не треба да се исмејува и понижува, нема ништо лошо и срамно во тоа што некој мете улица на пр. или продава ѓевреци и.т.н. едноставно борба за живот/егзистенција, секоја професија(било повисока, било средна, било пониска) е позитивна, секако освен оние угоени црнокостумаши(расни коњи) кои спијат на фотељите во влада, по министерства и во собрание !

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Утре јас ќе имам диплома дека сум психолог

Ти ќе бидеш психолог оти имаш дарба за да бидеш психолог, или заради тоа што ќе завршиш скапан факултет кој може секој да го заврши?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Дипломата ти е неопходна во 90% од случаите за да добиеш работно место после се зависи колку си способен. Имам некој професии повеќе заработуваат од друг но обично пропорционално е со годините на едукација. Барем кога станува збор за основна плата. Не зборувам за % или мито и корупција. Во МК се знае
Средно 8-12000
Факс 12-20000
Пост Факс (специјлизација, докторат итн) 20000+
90% спаѓаат во овие категории
Се разбира инвестирот (газда) не е професија и не зема плата туку профит ако го има.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Дипломата ти е неопходна во 90% од случаите за да добиеш работно место после се зависи колку си способен. Имам некој професии повеќе заработуваат од друг но обично пропорционално е со годините на едукација. Барем кога станува збор за основна плата. Не зборувам за % или мито и корупција. Во МК се знае
Средно 8-12000
Факс 12-20000
Пост Факс (специјлизација, докторат итн) 20000+
90% спаѓаат во овие категории
Се разбира инвестирот (газда) не е професија и не зема плата туку профит ако го има.
Да јас многу добро те разбирам, но овде има некои кои на исто местат ставаат космонаут(така да се изразам) и комуналец !

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Да јас многу добро те разбирам, но овде има некои кои на исто местат ставаат космонаут(така да се изразам) и комуналец !
Ако е така никој не би учел. Зошто да утепаш 10 години на факсови кога можеш веднаш да работиш за тие пари. Мора Образование да се награди. Секаде е така. Дури и во комунизмот така беше. И сега е. Се разбира има исклучоци но во 90%(ако не и повеќе)од случаите образование=повисока почетна плата.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Ако е така никој не би учел. Зошто да утепаш 10 години на факсови кога можеш веднаш да работиш за тие пари. Мора Образование да се награди. Секаде е така. Дури и во комунизмот така беше. И сега е. Се разбира има исклучоци но во 90%(ако не и повеќе)од случаите образование=повисока почетна плата.
Кога некој ќе беше професор заради тоа што сака да биде професор, а не заради платата професорска, ке беше арно

Не е доволно човек награден за тоа што се “утепал учејќи“ со тоа што ке стане професор?

А не е доволна казна за комуналецот за тоа што “не се утепал учејќи“ со тоа што ја работи работата што и тој самиот ја мрази?

Е да, вие капиталистите наоѓате задоволство само во пари. Животот кога е пари, друго нема. Јасно...

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Дури и во Социјализмот кој нели се базираше на социо-економска ’’еднаквост‘‘ дури и тогаш лицата со високо образование(кои беа во доста мал процент) земаа далеку повисоки плати, отколку некој со основно или средно образование, зборам за во Социјализмот, а камо ли па денеска во овој систем !

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Deneska vo divjackiot kapitalizam nema pravila od edna strana site zborat za visoko obrazovanie no od druga toa e samo paravan da im se ovozmozi na bogatite brzo da pravat pari.
Srednata klasa otsekogas bila moneta za dokusuruvanje i cel na eksploatiranje od strana na bogatata klasa.

Znaci sto e najgolemata opasnost da im se dozvoli na bogatite sto sakaat da pravat.

E tuka moj Venko treba vie da zastanete na Vasite borbeni linii i da se sprotistavite na kapitalistite koi ne biraat sredstva da stignat do svojata cel.Kukanje nema air

Na kraj kraeva site sme isti i imame ednakvi prava spored zakonot na RM

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
--- надополнето: 7 април 2012 во 11:50 ---
Deneska vo divjackiot kapitalizam nema pravila od edna strana site zborat za visoko obrazovanie no od druga toa e samo paravan da im se ovozmozi na bogatite brzo da pravat pari.
Srednata klasa otsekogas bila moneta za dokusuruvanje i cel na eksploatiranje od strana na bogatata klasa.

Znaci sto e najgolemata opasnost da im se dozvoli na bogatite sto sakaat da pravat.

E tuka moj Venko treba vie da zastanete na Vasite borbeni linii i da se sprotistavite na kapitalistite koi ne biraat sredstva da stignat do svojata cel.Kukanje nema air

Na kraj kraeva site sme isti i imame ednakvi prava spored zakonot na RM
Во капитализмот во основа има 2 класи, Продавачи на труд и Манипулатори на Капитал.
Продавачите на труд работат за плата, Манипулаторите на Капитал за профит. Тоа е... Но нема оштра граница секој кој има депозит во Банка или Недвижен имот е исто така манипулатор на капитал по дефиниција.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Ти ќе бидеш психолог оти имаш дарба за да бидеш психолог, или заради тоа што ќе завршиш скапан факултет кој може секој да го заврши?
Може да го заврши секој, само во оваа скапана земја.
А не знам каква е таа дарба за да бидеш месар или чистачка.
Те молам, просветли ме.
--- надополнето: 7 април 2012 во 12:02 ---
Психолог?

Да бидеме искрени, бидејќи секој си има свои погледи кон реалноста, ма колку и да е искривена.
Не може секој да продава и да биде добар трговец. Така, не може секој да биде месар, не може, не може, не може.
Кој ти рече дека не може?
Јас сега ќе работам во тој дел од маркетот, во Америка, ќе сецкам саламчиња.... Викаш, не можам?! :)

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Може да го заврши секој, само во оваа скапана земја.
А не знам каква е таа дарба за да бидеш месар или чистачка.
Те молам, просветли ме.
Веројатно нема.
Како што секој може да биде психолог. Кој требало да го цениме.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom