Колумната на Венко Андоновски

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.380
Поени од реакции
4.201
почело је, почело:) политичари, доктори, писатели и разни интелектуалци ја почнаа својата кампања за забрана и за желби.ах пусти желби, ќе дојде ден и на желби данок.
ова во контекст на саламарот и неговата желба за поголема плата:)
Венко дефинитивно ја посра работата во колумната:)
а колку за инфо, јас во моето зенаетчиско дуќанче, веќе повеќе од 21 година, тврдам и потпишувам, гореспоменатите се најлошите муштерии и неплаќачи, да можат црното од под ноктот ќе ти го земат, луѓе полни со непочит према другите и луѓе кои мислат дека само тие вредат во опшеството! луѓе кои никогаш не ценеле туѓ труд освен својот, луѓе кои за ЗАСЛУЖНА добра оценка даваат лоша само таткото плочкар да им го дотера капатилото за гага, или да добие прасенце гага или механичарот да им ја ремонтира колата гага!
ЧЕСТ НА ИСКЛУЧОЦИ кои ги има многу, многу малку!
А, ДА, заборавив да пофалам мислења од типот не ми е гајле за месарот, не ми е гајле за мајсторот, не ми е гајле за овој-оној, само за себе ми е гајле.ете до каде стасавме, чаша вода не би му дале на друг затоа нема ни да мрдеме од местово каде што сме!грижењето за други е во стварност грижа за себе, само многу вода треба да помине додека ни влезе тоа во главата!
Желбите си се желби и ги има реални и нереални и треба да внимаваме да не бараме нешто што е нереално, оти навистина некогаш иритира кога некој се преценува и бара без да се заврти околу себе, да погледне зад себе и пред себе и да си побара она што реално го заслужува. Тоа ти е пример кога некој посакува некоја екстра девојка а не е кадарен да ја ќари ниту најнеатрактивната стара мома од неговото маало, и не ја посакува само онака во фантазија туку тој навистина мисли дека е од нејзин ранг и се занесува и само ја гледа како таа поминува на улица и во моментот судирајќи се со реалноста дека тој за неа е трета лига, неможе ниту доброутро да и рече, почнува да те убедува дека ја заслужува и дека каде и да е ке ја ќари а ти неможејќи ниту на сон да ги споиш се иритираш од неговата слепост и нереалност, те нервира.... Исто и во колумната, иритира желбата на саламарот да зема плата од 40.000 за да си ја брка работата која прифатил да ја работи за онолку за колку што е платен и не гледа дека ниту еден друг саламар не зема 40.000. Сите саламари таа работа ја работат за 10-12 000 и тоа повекето си ја работат работата коректно и сега ако нашиов саламар земал 10 000 реално би било да посака да зема 12-13 а не од ракав 40.000. Нека погледне колку земаат луѓето позади него и оние пред него и нека ја најди реалноста колку треба да биде платен за таа работа. Нормално е секој да посакува повеке, пари никогаш доста, но посакувањата треба да се усогласат со реалноста. Со оглед на висината на платите во државата желбата на саламарот е нереална, во спротивно саламар би била најпосакуваната професија во државата, секој би сакал да зема 40 000 за таа работа. Како што реков, некогаш иритира дури и вреѓа нереалноста на луѓето. Венко повикува да бидеме реални во животот, фантазиите да си ги оставиме за себе си и да си играме со нив во слободното време. Оти враќањето од светот на фантазијата во светот на реалноста е сурово....
--- надополнето: 6 април 2012 во 18:53 ---
Е не е исто кога си свој газда, и кога работиш за друг. Не е само физичката работа, туку што газдата може да си дозволи да ти каже што сака, да те викне да редите роба у недела, и не смееш да кажеш „не“, нема веза што си планирал да се посветиш на семејството. или на себе, сеедно.

Имам пријател којшто е машински инженер и кариерата ја започна како продавач во продавница за бои и лакови и 3 месеца му требаше да ги запомни артиклите. Ниту спиеше мирно, ниту збор прозборуваше, туку мораше да ја слуша газдарицата дека нејзе не и е важно што тој има диплома. Кариерата ја продолжи, се разбира во Нов Зеланд.

Венко живее у држава каде што вискообразовани луѓе работат свашта само да извадат крај со крај и многу е повозможно некој истетовиран месар да е со факултет, отколку со средно.
И кога веќе почнав: тој заработувал уште од 17 години. Како? Продавал старо железо? Не.
Дипломата не е важна (посебно денес кога знаеме на кое ниво е образованието), ниту на Венко ниту на саламарот доколку нели ја има, важно е знаењето и умешноста и нормално е дека на газдите повеке не му се важни дипломите туку што тоа знаеш да работиш. Ако имаш знаење и умешност кои му требаат газдата ке те чува како китка и ке те плаќа солидно оти нема кој да те замене.... дипломата сама по себе не кажува ништо за квалитетот на работникот. Тој што има знаење и умешност и не чека некој да го вработи, самиот нешто ке работи и ке го биде што секогаш е поубаво и поисплатливо оти никој не спечалил од работа за друг... И платите се горе долу определени баш од тоа, од потребата и заменливоста на одреден работник. Само да ја имаме во предвид разликата во поимите плата и добивка. Добивката е ќарот на оној кој го има бизнисот или на оној кој си работи за себе си. И тука најмногу се гледа потребата од знаење и умешност а не само диплома. Ако си на пример добар механичар и работиш за себе ке имаш многу повеке добивка од некој кој има диплома и чека некој да го викне од заводот за вработување, без разлика што од образование механичарот можеби има само основно и занает кај некој мајстор. Но тоа е бизнис. Венко не зборува за бизнис туку за плата.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.799
Поени од реакции
8.822
Pa za koj kur si se tetovirala koga velis секогаш наоѓам начин да ја сокријам ili onaka deka taka site pravat i toa e in???
Повторувањето е мајка на знаењето.
Кога сум на пракса со пациенти ја покривам.
Кога сум на предавања/во дискотека/во кафич/било каде не ја покривам.
Is it that hard?!o_O

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Pa za koj kur si se tetovirala koga velis секогаш наоѓам начин да ја сокријам ili onaka deka taka site pravat i toa e in???
Затоа што работодавецот ќе ти каже следново како што му кажа на другарче мое; Те молам не ја истакнувај тетоважата, знаеш и сам во какво општество живееме, на клиентите им пречи тоа, некои од нив се постари луѓе имаат предрасуди и стереотипи а тоа мене ми влијаее на работата, утредента си дојде на пракса со кошула со долги ракави.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Желбите си се желби и ги има реални и нереални и треба да внимаваме да не бараме нешто што е нереално,..
дали се реални или нереални небитно, кој е Венко да ми го одзема правото на желба или на сон?:)

..Те молам не ја истакнувај тетоважата, знаеш и сам во какво општество живееме..
во право е дека е така, но дека не треба да биде така, не треба! тешко на оној кој дава било каква оценка за некого без и да го запознае само на основ на тоа дека имал тетоважа.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.380
Поени од реакции
4.201
дали се реални или нереални небитно, кој е Венко да ми го одзема правото на желба или на сон?:)

во право е дека е така, но дека не треба да биде така, не треба! тешко на оној кој дава било каква оценка за некого без и да го запознае само на основ на тоа дека имал тетоважа.
не ти го одзема правото на желба и фантазија туку никој не е должен да ти ги слуша фантазиите кои не кореспондираат со реалноста. Како што реков, некогаш нереалноста нервира

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
не ти го одзема правото на желба и фантазија туку никој не е должен да ти ги слуша фантазиите кои не кореспондираат со реалноста. Како што реков, некогаш нереалноста нервира
a realnosta uste poveke nervira (stoka ume da nervira-Corba)

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.380
Поени од реакции
4.201
a realnosta uste poveke nervira (stoka ume da nervira-Corba)
Нервира или не реалноста е таа и нема бегање од неа, треба да се живее во неа. Точно дека реалноста во МК не е розова ама облаците дефинитивно не се спасот. Треба соочување со реалноста, поглед на животот во очи и акција и работа и труд а не фантазија

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.070
Поени од реакции
23.520
Што ташак ме боли мене за месарот и неговата плата, или што и да го мачи?
јас чупче мислам дека имаш проблеми со гениталиите. остај што немаш ташак туку дунде , така да редно е да речиш ме боли дундето, вака не клаваш во заблуда дали си машко али женско:)
мала шала ништо намерно.
туку за муабетот за дипломите и вреднувањето на трудот.
искрено некој кој потрошил пола живот на учење колку да има диплома или да се дообразува ретко ке биде газда. најчесто на некоја повисока функиција и тоа ако го бива или некаде државно ке го начукаат да ниша врата. реално во приватното не е баш така, и уште почесто газди се некои кои вие додека сте учеле тој се борел во реалниот свет и успеал. и затоа тој ке биде газда и овие со докторати ке бидат тоа што ке бидат. со чест на исклучоци ама реалноста е таква, и не само тука туку скоро секаде.
така да дали некој си го тупел мозокот 22 години не го клава во доминантна положба или уште помалце крвта му посинува во однос на некој кој завршил средно ама ја има животната школа и ете и желба да поголема плата. нејсе можеби неговите немале пари да му обезбедат да си го тупи мозокот 22 години и да им ја јади платата или пензијата, така да немојте да потценувате никој потшто некој со средно или со 4 може да ви биде газда. се бива во животот.
--- надополнето: 6 април 2012 во 21:06 ---
а да затебе е вработен во месарница или месар, а не саламар.
незнам што се преценуваш до толку.
со самото тоа што неговото работно место го нарекуваш со погрдни зборови доста кажува за твоите човечки особини и начин на вреднување. или сакаш да кажиш дека твоето работно место е ехехеееее каде каде спрема обичните смртници.
тоа луѓе со плава крв оддамна нема, сега ти ако си исклучок тоа е друго.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.799
Поени од реакции
8.822
јас чупче мислам дека имаш проблеми со гениталиите. остај што немаш ташак туку дунде , така да редно е да речиш ме боли дундето, вака не клаваш во заблуда дали си машко али женско:)
мала шала ништо намерно.
искрено некој кој потрошил пола живот на учење колку да има диплома или да се дообразува ретко ке биде газда. најчесто на некоја повисока функиција и тоа ако го бива или некаде државно ке го начукаат да ниша врата. реално во приватното не е баш така, и уште почесто газди се некои кои вие додека сте учеле тој се борел во реалниот свет и успеал. и затоа тој ке биде газда и овие со докторати ке бидат тоа што ке бидат. со чест на исклучоци ама реалноста е таква, и не само тука туку скоро секаде.
така да дали некој си го тупел мозокот 22 години не го клава во доминантна положба или уште помалце крвта му посинува во однос на некој кој завршил средно ама ја има животната школа и ете и желба да поголема плата. нејсе можеби неговите немале пари да му обезбедат да си го тупи мозокот 22 години и да им ја јади платата или пензијата, така да немојте да потценувате никој потшто некој со средно или со 4 може да ви биде газда. се бива во животот.

со самото тоа што неговото работно место го нарекуваш со погрдни зборови доста кажува за твоите човечки особини и начин на вреднување. или сакаш да кажиш дека твоето работно место е ехехеееее каде каде спрема обичните смртници.
Има, има, социјализмот за жал погрешно ги учеше луѓето дека нема.
Јас сум сосема никој и ништо кога е во прашање Кралицата Елизабета, на пример.....

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Јас сум сосема никој и ништо кога е во прашање Кралицата Елизабета, на пример.....
Да само сега кралицата нема никаква моќ (додуша во Македонија немала никогаш моќ :) ), така да рамноправни сме.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.070
Поени од реакции
23.520
кој ти рече дека е така.
и кралицата ако не се замие таму долу ке ги крева орлите.
и таа кога оди по голема нужда крева корни.
и таа кога ке ја закопаат ке ја јадат црвите.
така да освем што има статус од раѓање дека е од кралска лоза остаток од минатото, меѓу тебе и неа на молекуларно ниво нема никаква разлика. а искрено кога би можел да бирам која би ја ...секогаш би те одбрал тебе отколку неа. некако стара скиселена ми е. младо си е младо.
така са сума сумарум и да ја има плавата крв во случајот не и менува многу. ке си седи нее.....на:)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.799
Поени од реакции
8.822
кој ти рече дека е така.
и кралицата ако не се замие таму долу ке ги крева орлите.
и таа кога оди по голема нужда крева корни.
и таа кога ке ја закопаат ке ја јадат црвите.
така да освем што има статус од раѓање дека е од кралска лоза остаток од минатото, меѓу тебе и неа на молекуларно ниво нема никаква разлика. а искрено кога би можел да бирам која би ја ...секогаш би те одбрал тебе отколку неа. некако стара скиселена ми е. младо си е младо.
така са сума сумарум и да ја има плавата крв во случајот не и менува многу. ке си седи нее.....на:)
У, таман работа да не менува. Таа може на Ибица. Јас не...
И двете ќе живееме и двете ќе умреме.
Ама таа ќе проживее многу повеќе од мене :) И ќе види многу повеќе од мене.
--- надополнето: 6 април 2012 во 21:18 ---
Да само сега кралицата нема никаква моќ (додуша во Македонија немала никогаш моќ :) ), така да рамноправни сме.
Не мислев од аспект на моќта.
Од аспект на привилегиите кои ги ужива и работите кои ги добива.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.380
Поени од реакции
4.201
мала шала ништо намерно.

Во моите коментари немам намера да навредам некого или да омаловажам и потценам. Месар е човек кој работи во месарница и тоа е многу потешка работа од работата зад фрижидер и сечење салами и кашкавали, тоа е сосема друга професија. Не потценувам никоја професија, напротив ги ценам сите оние кои достоинствено и професионално си ја работат работата па каква и да е... ме нервираат оние кои не сакаат да работат а притоа си умислуваат дека заслужуваат да бидат претседатели на држави и дека треба да бидат третирани и платени согласно нивните фантазии а не согласно сработеното и неговата тежината, комплицираност и одговорност...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.070
Поени од реакции
23.520
У, таман работа да не менува. Таа може на Ибица. Јас не...
И двете ќе живееме и двете ќе умреме.
Ама таа ќе проживее многу повеќе од мене :) И ќе види многу повеќе од мене.
--- надополнето: 6 април 2012 во 21:18 ---

Не мислев од аспект на моќта.
Од аспект на привилегиите кои ги ужива и работите кои ги добива.
ете како прво ти кажав што нема да добие од мене ако ве споредам двете и да ми речат одбериси која сакаш.
значи од старт си во предност.
а тоа дека неможеш да одиш на ибица значи само дека во моментот немаш толку пари, а не дека и во иднина нема да можеш. ете можеби ке ти падне лото бинго таму незнам нешто, или наследство од некоја баба тетка или вујче од америка.
така да тоа е само привремено. не очајувај. ибица не е толку далеку.
значи гледано реално не си ништо подолу од неа, можам да речам дека си и во предност, а и кај да е ке умри. стара е веќе.
а пред тебе е животот. јас би се кладел дека да можи би ја трампала својата круна и статус за твоите години, па макар имала и црвена крв.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.799
Поени од реакции
8.822
ете како прво ти кажав што нема да добие од мене ако ве споредам двете и да ми речат одбериси која сакаш.
значи од старт си во предност.
а тоа дека неможеш да одиш на ибица значи само дека во моментот немаш толку пари, а не дека и во иднина нема да можеш. ете можеби ке ти падне лото бинго таму незнам нешто, или наследство од некоја баба тетка или вујче од америка.
така да тоа е само привремено. не очајувај. ибица не е толку далеку.
значи гледано реално не си ништо подолу од неа, можам да речам дека си и во предност, а и кај да е ке умри. стара е веќе.
а пред тебе е животот. јас би се кладел дека да можи би ја трампала својата круна и статус за твоите години, па макар имала и црвена крв.
:)
Е ај сега.
Тогаш, што со нејзината снаа, или како и да ја наречам, сопругата на нејзиниот внук?
Ем млада, ем кралско семејство, ем со принц се онадуе, пих :) И убава е! :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom