Колумната на Венко Андоновски

Статус
Затворена за нови мислења.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Навистина не си некој со кого сакам да дискутирам, но нејсе.

Затоа што јас сум вложила многу петоци, саботи, недели, ноќи за да бидам тоа што сум. За тоа време, тој делкал Мангуп.
И што има бе тој на Венко да му се жали? Нека се жали на ,,кривите,, што зема мала плата. Што има Венко со тоа, што има жената пред Венко со тоа, што имам јас со тоа?
По твоја логика ,,ако ти е криво, жали се кај тие што се виновни,,. Епа што ташак му се жалел овој на Венко, или на било кој друг? Тие ли му се виновни, муштериите ли?!
--- надополнето: 6 април 2012 во 16:33 ---

А тоа е крајно непрофесионално и да сум јас нејзин претпоставен, санкција нема да и избега.
Не знам кој дик фактор се твоите вложени петоци и саботи во целава работа што ги дрвиш цело време , али не е ни битно.
Кој дел од реченицата
" Во денешно време никој не те прашува дали имаш диплома од факултет или средно, туку те седнува на задача па покажи што знаеш, ако те бива, те бива, ако не, клоцата вгз и ајде низ врата па ако сакаш и 10 дипломи имај. "
не ти е јасен?

Како што кажаа и погоре, дебилната фрустрација на Венко нервозниот не е тоа што момчето сака поголема плата (кој нормален не би сакал) туку тоа што платата на Венко нервозниот му била мала.
Месарот му се пожалил на Венко нервозниот, Венко нервозниот и се пожали на јавноста. Едно та исто.
--- надополнето: 6 април 2012 во 17:06 ---
Не реков дека секој со тетоважни (посебно големи и на видно место) се криминалец , има хепатитис Ц или е сељак и камионџија туку дека е само многу поверојатно да е еден од тоа погоре. :) Тетоважа не одава впечаток на „среден“ и „нормален“ човек. Како што најверојантно не бил Саламарот.
Предрасуди, малограѓанштина, бабаванѓанштина...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.801
Поени од реакции
8.822
Читателите читаат бидејќи добро пишува. Но таа читателска доверба, Венко често ја злоупотребува да трола за платата...:icon_lol:. Читателот си чита, се внесува со срце и душа во текстот и одеднаш се сепнува од венковото кукање за платата...нешто кое читателот не го интересира особено...:icon_lol:
А муштеријата е принуден да го слуша и да контемплира за настанот?!
Работникот ја извршил својата задача, проблемот бил во естетскиот впечаток на исечената салама што и била причина за мрчењето.
А што е подобро?
Кога ќе ме изнервира некој работник (а често ме нервираат, ич уво не ме боли како ги плаќаат, не сум им јас крива) треба да се жалам на неговиот газда или на некој друг?
Касапот треба да биде среќен што Венко не се пожалил на претпоставениот.
И што преќутел, воопшто. Јас им кажувам дека нивните приватни работи не ме интересираат.
--- надополнето: 6 април 2012 во 17:10 ---
Јас му реплицирав на еден член кој тврдеше дека само бивши војници од ЈНА, деликвенти, наркомани со хепатит или некој друг вирус имаат тетоважи.
На докторката не смее да и се гледа тетоважата.
На месарот тетоважата му е на транспарентно место. Не може да ја сокрие. „Цела подлактица“ според текстот. И како капак на се' месарот 1. нема шанси да бил во шорцеви и рамбовка со оглед на тоа дека работи во „наш голем маркет“. 2. Ни самиот Венко не пишува за неговиот несоодветен дрес код.
Настапив како противник на стереотипи и предрасуди за тетовирани луѓе (иако воопшто не ми се допаѓа, но уште помалку ми пречи).
Јас сум тетовирана веднаш над дланката, од внатрешниот дел на раката. И тетоважата не ми е баш минијатурна. И секогаш наоѓам начин да ја сокријам.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Не реков дека секој со тетоважни (посебно големи и на видно место) се криминалец , има хепатитис Ц или е сељак и камионџија туку дека е само многу поверојатно да е еден од тоа погоре. :) Тетоважа не одава впечаток на „среден“ и „нормален“ човек. Како што најверојантно не бил Саламарот.
Можеш ти само да претпоставиш каков бил саламарот. Даваш суд врз основа на Венковиот суд.

Мене не ме интеренсира каков бил саламарот. И да го опцул не ме интеренсира. Венко според мој критериум или требало да му каже в лице или да се пожали кај тој што треба да се пожали. Сигурно без проблеми би стигнал кај компетентното лице и би придонел за позитивната промена во општеството. Acta, non verba.
Па после ако толку ти лежи на душа и сакаш да го споделиш своето херојство фати напиши колумна без да употребиш зборови од типот „лигуш“, „истетовиран“, „полешки мозок“ итн.
Нели? За да тргне веќе работата. Да ја исчистиме балканската кал од нашите опинци. Се додека ѕиркаме од маркетски рафтови и исмејуваме непознати личности преку колумни џабе ни се академските дипломи. Сме останале интелектуално во златното доба на Сулејман. И го вреѓаме нашиот предок homo sapiens. Тој имал sapiens, а ние употребуваме ниски удари.
--- надополнето: 6 април 2012 во 17:15 ---
А што е подобро?
Кога ќе ме изнервира некој работник (а често ме нервираат, ич уво не ме боли како ги плаќаат, не сум им јас крива) треба да се жалам на неговиот газда или на некој друг?
И што преќутел, воопшто. Јас им кажувам дека нивните приватни работи не ме интересираат.

Јас сум тетовирана веднаш над дланката, од внатрешниот дел на раката. И тетоважата не ми е баш минијатурна. И секогаш наоѓам начин да ја сокријам.
Јас сите месарки и месари до сега што сум ги забележала, работеле со подвратени ракави.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.801
Поени од реакции
8.822
Јас сите месарки и месари до сега што сум ги забележала, работеле со подвратени ракави.
Тоа не значи дека така треба да работат.
И јас овие во фурниве ги гледам без ракавици ми го фаќаат лиснатото. И им го враќам.
Се знае како треба.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Можеш ти само да претпоставиш каков бил саламарот. Даваш суд врз основа на Венковиот суд.

Мене не ме интеренсира каков бил саламарот. И да го опцул не ме интеренсира. Венко според мој критериум или требало да му каже в лице или да се пожали кај тој што треба да се пожали. Сигурно без проблеми би стигнал кај компетентното лице и би придонел за позитивната промена во општеството. Acta, non verba.
Па после ако толку ти лежи на душа и сакаш да го споделиш своето херојство фати напиши колумна без да употребиш зборови од типот „лигуш“, „истетовиран“, „полешки мозок“ итн.
Нели? За да тргне веќе работата. Да ја исчистиме балканската кал од нашите опинци. Се додека ѕиркаме од маркетски рафтови и исмејуваме непознати личности преку колумни џабе ни се академските дипломи. Сме останале интелектуално во златното доба на Сулејман. И го вреѓаме нашиот предок homo sapiens. Тој имал sapiens, а ние употребуваме ниски удари.
Дека некое дело со голема литературна вредност е колумната на Венко не е. Во основа доста припросто напишана и за крајно банални настани дури и малку вулгарна. Не му личи на Венко таков текст ама нема врска...ако не ти се чита нема да ја читаш. Јас во принцип не читам колумни. Нема интересни теми што ми се допаѓаат.
Иако и јас размислувам како Венко по прашање на сламарот никогаш не би го напишал тоа на блог а тек во весник. Таксисти, продавачи ми збореле глупости ама најчесто ги игнориам или направам некој лимон кисела фаца и престануваат им станува јасно дека не сум заинтересиран за нивните , професионал, сексуални или финансиски проблеми.
Да не беше овој пост најверојатно никогаш и немаше да ја прочитам колумната на Венко.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
А што е подобро?

Од каде знаеме, можеби работникот бил касапски еквивалент на Венковиот литературен талент!?
Можеби ги сечел саламите сосема нормално, но бил изваден од такт поради очекувања за елегантно наредени парчиња соја и мрснотија, за обиди да се протурка естетиката онаму каде што не и место?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.801
Поени од реакции
8.822
Од каде знаеме, можеби работникот бил касапски еквивалент на Венковиот литературен!?
Можеби ги сечел саламите сосема нормално, но бил изваден од такт поради очекувања за елегантно наредени парчиња соја и мрснотија, за обиди да се протурка естетиката онаму каде што не и место?
Toа не го менува фактот дека, Венко плаќа за услугата.
Колумната негова јас можам ако сакам да ја читам бесплатно. Ако не сакам, да ја скокнам и да не ја приметам.
Јас добро (ќе) си ја работам мојата работа, и очекувам еднаков однос.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
А што е подобро?

Pa za koj kur si se tetovirala koga velis секогаш наоѓам начин да ја сокријам ili onaka deka taka site pravat i toa e in???

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Toа не го менува фактот дека, Венко плаќа за услугата.
Колумната негова јас можам ако сакам да ја читам бесплатно. Ако не сакам, да ја скокнам и да не ја приметам.
Јас добро (ќе) си ја работам мојата работа, и очекувам еднаков однос.
Тоа само ја потрврдува сличноста на фреквенциите на кои оперираат и касапот и Венко.
Како што Венко не пишува по партиски/уреднички налог и заповед, така и касапот не дава несоодветни услуги изразени во визуелно атрактивни пакувања на саламата. Иљада купувачи, иљада умови, некој можеби ќе бара саламата да биде завиткана во нотно писмо...

Венко не е Латас, касапот не е фукара, end of story...:pos:

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.380
Поени од реакции
4.201
Не сум шетала многу, ама од тоа малкуто заклучувам: во Европа секоја секоја услуга чини, само што се знае колку и што. Уште кога ќе се вработите, надредениот ви кажува што морате, што смеете, а што можете, ама не сте должни да правите.

Нема ќесе за џабе- си го плаќате.
Една е цената на картата за воз ако ја купите на автомат, повисока е ако ја купите на шалтер, а уште повисока ако ја купите во возот. Љубезни се, но никој премногу како кај нас. Баш некаде читав дека една прашала на кој перон стои возот за Франкфурт (на пример), а вработениот и одговрил нека повели да се обрати на информации, таму ќе и кажат.

Во недела нема ништо отворено, освен турските продавници и маркетите на железничките станици.

Таков е капитализмот во Европа.
Само што нашите газди учат без разбирање, па мислат дека ако некому му даваат плата, можат да му се се+рат на главата.

Во Америка е веќе друга песна, ама таму не сум била и не знам.

@лазар: ти никогаш не си работел физичка работа за газда, по 8 саати дневно, па кога ќе си дојдеш дома, од умор не можеш да гледаш вести, а камо ли да се читаш и да се просветлуваш. Затоа те молам не зборувај колку физичката работа е полесна.

Да повторам: во колумнава изненадува ставот на Венко и речникот којшто никогаш не бил негов. Проблемот е што Венко има премала плата, а не што месарот бара плата за да може да живее како човек.
Сум работел физичка работа, точно не за друг газда туку за себе, и тоа не по 8 часа дневно туку од изгрејсонце до зајдисонце и сум бил многу уморен, но кога сум си доаѓал дома мозокот ми бил слободен, се тушираш и не мислиш повеке на работа, си спиеш мирно или ако не си многу уморен си излегуваш.... никогаш поради физичка работа не сум останал без сон, никогаш не сум бил под стрес и секогаш кога завршувам со неа знам што сум сработил и до каде е работата дури сега физичката работа ми доаѓа како релаксација... додека поради не физичка работа со ноќи не сум спиел и сум бил под стрес, сум се препотувал и сум се будел ноќеска, сум земал човечки судбини во свои раце што е голема одговорност, со мала грешка можеш да заебеш нечии живот, со ноќи и ноќи сум учел и често сум посакувал да може учењето да е физичка работа. Кај физичката работа моеже би неможеш да изгледаш ниту вести од умор а кај психичката измореност и стрес ги гледаш вестите а како да ти зборуваат странски и најчесто само зјапаш а ништо од тоа што го кажуваат не те интересира....

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
А јас се си мислам дека ова е наместено и дека во следната колумна ќе видиме што сакал Венко да постигне.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.380
Поени од реакции
4.201
А јас се си мислам дека ова е наместено и дека во следната колумна ќе видиме што сакал Венко да постигне.
Можно е, ке биде интересноако испадне така работата...

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
почело је, почело:) политичари, доктори, писатели и разни интелектуалци ја почнаа својата кампања за забрана и за желби.ах пусти желби, ќе дојде ден и на желби данок.
ова во контекст на саламарот и неговата желба за поголема плата:)
Венко дефинитивно ја посра работата во колумната:)
а колку за инфо, јас во моето зенаетчиско дуќанче, веќе повеќе од 21 година, тврдам и потпишувам, гореспоменатите се најлошите муштерии и неплаќачи, да можат црното од под ноктот ќе ти го земат, луѓе полни со непочит према другите и луѓе кои мислат дека само тие вредат во опшеството! луѓе кои никогаш не ценеле туѓ труд освен својот, луѓе кои за ЗАСЛУЖНА добра оценка даваат лоша само таткото плочкар да им го дотера капатилото за гага, или да добие прасенце гага или механичарот да им ја ремонтира колата гага!
ЧЕСТ НА ИСКЛУЧОЦИ кои ги има многу, многу малку!
А, ДА, заборавив да пофалам мислења од типот не ми е гајле за месарот, не ми е гајле за мајсторот, не ми е гајле за овој-оној, само за себе ми е гајле.ете до каде стасавме, чаша вода не би му дале на друг затоа нема ни да мрдеме од местово каде што сме!грижењето за други е во стварност грижа за себе, само многу вода треба да помине додека ни влезе тоа во главата!

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Можно е, ке биде интересноако испадне така работата...
Е не е исто кога си свој газда, и кога работиш за друг. Не е само физичката работа, туку што газдата може да си дозволи да ти каже што сака, да те викне да редите роба у недела, и не смееш да кажеш „не“, нема веза што си планирал да се посветиш на семејството. или на себе, сеедно.

Имам пријател којшто е машински инженер и кариерата ја започна како продавач во продавница за бои и лакови и 3 месеца му требаше да ги запомни артиклите. Ниту спиеше мирно, ниту збор прозборуваше, туку мораше да ја слуша газдарицата дека нејзе не и е важно што тој има диплома. Кариерата ја продолжи, се разбира во Нов Зеланд.

Венко живее у држава каде што вискообразовани луѓе работат свашта само да извадат крај со крај и многу е повозможно некој истетовиран месар да е со факултет, отколку со средно.
И кога веќе почнав: тој заработувал уште од 17 години. Како? Продавал старо железо? Не.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Е не е исто кога си свој газда, и кога работиш за друг. Не е само физичката работа, туку што газдата може да си дозволи да ти каже што сака, да те викне да редите роба у недела, и не смееш да кажеш „не“, нема веза што си планирал да се посветиш на семејството. или на себе, сеедно.

Имам пријател којшто е машински инженер и кариерата ја започна како продавач во продавница за бои и лакови и 3 месеца му требаше да ги запомни артиклите. Ниту спиеше мирно, ниту збор прозборуваше, туку мораше да ја слуша газдарицата дека нејзе не и е важно што тој има диплома. Кариерата ја продолжи, се разбира во Нов Зеланд.

Венко живее у држава каде што вискообразовани луѓе работат свашта само да извадат крај со крај и многу е повозможно некој истетовиран месар да е со факултет, отколку со средно.
И кога веќе почнав: тој заработувал уште од 17 години. Како? Продавал старо железо? Не.
Само да се надоврзам. Венко е генерација со мојот татко. Така да добро сум информирана дека сите тинејџери во тоа време уште од 15-16 работеле хонорарно некоја полесна работа. И тоа ако биле одлични класните раководители ги пуштале уште од 1 јуни. Не било тоа некоја ретка појава. Напротив, било многу често.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom