Жалам што оставив таков впечаток но јас не го презентирам албанскиот народ овде, јас зборувам во мое име, не настојувам да ви наметнувам нешто или да ве убедам во нешто друго,Жалам puno, но твоите постови имаат еден куп албанска пропаганда, бесмислици, кои по повеќе основи многу лесно можат да се демантираат.
тепање во глутници, тепање по автобуси, палење знамиња, скандирање смрт за каури (Албанци) - сите сторители може да се затворат и треба, без разлика на која етничка заедница и припаѓаат, и после што треба да се направи да не се повторат?е па така исто како што си напишал реагира Македонецот на неправдите што ги доживува од институциите и од албанците.тепање во глутници, тепање по автобуси, палење знамиња, скандирање смрт за каури, немоќ на институции за казнување на неиздавање фискални, за непочитување закони, ред и мир и се она кое што ние ДЕБЕЛО го плаќаме наместо вас, и сеа шо праиме?
да не знаев дека си албанец, по ова наведеново ќе речев дека си Македонец зошто, заклучи самиот
--- надополнето: 4 април 2012 во 21:30 ---
Ако етничко чистење е плаќање на куќи до стотици илјади евра, тогаш бујрум во моето живеалиште почни од мојата куќа....Хм чудно. Може да ми објасниш како тоа при 50 напади на албанци над македонци во само еден месец и масовно етничко чистење на села,општини,градови во западна Македонија и во Скопје каде од памтивек македонците биле доминантно население, а сега тоа сте вие,збориш дека не треба да се генерализираат албанците ама затоа за оделни случаи на дискриминација на албанците од полицијата ( може има 5 случаја во цела година) ти државата ја генерализираш како расистичка, фашистичка и дискриминирачка кон сите албанци во неа???
Сигурен си дека одсекогаш Македонија била полна со Албанци??????? Кажими што е со косоварите,што е со масовното иселување во западна Македонија.. Што е со личните карти си бил да вадиш па да видиш дека само 2-3 македонци има останатите 100 души се албанци?? Не се паднати од Марс..туку масовно доаѓаат од албанија,косово за остварување на своите идеологии а од тоа се подржани од САД..затоа го земаа Косово,затоа гледаат да приграбат што е можно повеќе од Македонија..Ако етничко чистење е плаќање на куќи до стотици илјади евра, тогаш бујрум во моето живеалиште почни од мојата куќа....
Албанците не скокнаа од месечината секогаш тука биле.....
Македонците сами ги испразниа селата, затоа што сакаат сите да живеат во центарот на Скопје....
После земјотресот почнаа масовно да се вселуваат од сите краишта на Македонија...
Затоа денеска во Скопје живее пола држава....
Жалам што оставив таков впечаток но јас не го презентирам албанскиот народ овде, јас зборувам во мое име, не настојувам да ви наметнувам нешто или да ве убедам во нешто друго,
Јас форумов го разбирам како поле каде преовладуваат различни мислења и ставови, не сум достоен и должен да аргументирам се што ќе кажам, а од друга страна немам време за губење за зборување невистини, до сега кажував сешто што мислев дека е вистина....
Мислев дека ви е важно што мисли албанец за настаниве и пошироко, затоа што јас навистина сакам да знам што навистина размислува македонецот во однос со албанецот, а не тоа што го учеле да размислува за албанецот....
--- надополнето: 5 април 2012 во 17:11 ---
тепање во глутници, тепање по автобуси, палење знамиња, скандирање смрт за каури (Албанци) - сите сторители може да се затворат и треба, без разлика на која етничка заедница и припаѓаат, и после што треба да се направи да не се повторат?
- Треба да се праќаат пораки за толеранција
- Треба сите основни и средни училишта да се обединат кои во последната деценија се поделени
- Значи да има мешани училишта
- Да има и мешани училници
- Сите деца и млади треба да присуствуваат во разни заеднички манифестации организирани и финанцирани не од МЕЃУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ туку токму од власта....
Ако овие нешта ќе се применуваат од било која влада тогаш навистина би ти било тешко на форум да разликуваш дали некој е македонец или албанец.....
--- надополнето: 5 април 2012 во 17:11 ---
Ако етничко чистење е плаќање на куќи до стотици илјади евра, тогаш бујрум во моето живеалиште почни од мојата куќа....
Албанците не скокнаа од месечината секогаш тука биле.....
Македонците сами ги испразниа селата, затоа што сакаат сите да живеат во центарот на Скопје....
После земјотресот почнаа масовно да се вселуваат од сите краишта на Македонија...
Затоа денеска во Скопје живее пола држава....[/quote
Сами ги испразниле затоа што сакале да живеат во Скопје
Па Чаир каде се наоѓа бе лепи, се тоа што го набројав се случува и таму.
Него го избегна одговорот зашто албанците не се за генерализирање, а ти државата ја генерализираш како дискриминаторска?
А не е лошо и за постот за Голи Оток да кажеш нешто, затоа што мислам дека ти збореше како сте биле угнетувани од државата а ???
Со зголемувањето на % на албанци во инститтуциите веднаш некако албанците ви изгледаат многу, немаше доаѓања од Косово или Албанија, ако имаше каде живеат денеска, стварно ова често го слушам 150000-200000 лично карти дадени на странци, стварно дали знаете колкава е оваа бројка? каде мислите дека живееат овие луѓе, мислите дека албанците овде им дадоа куќи готови? или можеби купуваа? не е можно затоа што тие немале пари затоа демек менувале живеалиште....Сигурен си дека одсекогаш Македонија била полна со Албанци??????? Кажими што е со косоварите,што е со масовното иселување во западна Македонија.. Што е со личните карти си бил да вадиш па да видиш дека само 2-3 македонци има останатите 100 души се албанци?? Не се паднати од Марс..туку масовно доаѓаат од албанија,косово за остварување на своите идеологии а од тоа се подржани од САД..затоа го земаа Косово,затоа гледаат да приграбат што е можно повеќе од Македонија..
--- надополнето: 5 април 2012 во 17:32 ---
Вие дали сте нормални што пишувате?? албанците угнетени во Македонија?? Да не е обратно.. сите права ги имате бе,палите знамиња не сте ни казнувани за тоа сакам аргументи со што сте угнетени во оваа држава која све живо и диво ви даде?
Еве уште еден интересен податок, за затворениците на Голи Оток
NACIONALNA STRUKTURA ZATVORENIKA I ZATVORENICA
Srbi, Hrvati, Slovenci ,Makedonci, Crnogorci, Albanci, Ostali, Ukupno7.076, 2.561, 567, 801 ,3.468, 431, 1.197 ,16.10144%, 16%, 3,5%, 5%, 21,5%, 3%, 7%, 100%
и за бројот на етничките заедници во СФРЈ во тој момент
Etnički je sastav 1948. bio sljedeći: Srbi 41,5 %, Hrvati 24 %, Slovenci 9 %, Makedonci 5,1 %, Albanci 4,8 % i drugi
Ајде сега затоа што процентите ви се најбитен детал во животот, да ми објасните како тоа при одприлика ист број на население( според вашите статистики дури и фалсификуван и намален е бројот на албанци и вие сте биле 3та народност по број во СФРЈ) македонци затворени на Голи Оток има дупло повеќе од албанци, а вие сте „угнетените“ што сте тепани кога на полицијата ќе и се присакало?
Каква глупост човечеЧаир е најдобар пример за добро мултиетничко општество, затоа што мнозинство се албанци...
Општина Чаир е со мнозинство албанско население е и најстарото јадро од сите други општини, другите сите наоколу не се дури половина век и сите се со македонско мнозинство, ако ова не ти кажува нешто тогаш не вреди да се зборува за оваа тема со тебе...
Гледај на мапата на скопје со поделеност на општините и види колку мала површина има Чаир токму затоа што е мноз. албанско....
Јас не ја генерализирав државата затоа што во државата спаѓаат и сите граѓаните, туку политиката на сите влади, со институциите....кои за жал биле гласани и подржани многу често токму затоа што ги потиснале албанците
и после 11 год ниту еден македонски политичар не кажа дека стварно сме сгрешеле во однос со албанците и не сме се обиделе да ги интегрираме....уште институционално рамковниот се гледа како окупација или нешто од кој треба да се ослободиме со света војна....
Каква глупост човече
Чаир бил пример за добро мултиетничко општество
Чаир може само да биде пример на беззаконие, пример за место во кое 70% од населението не ги подмирува сметките за струја/вода/телефон, место кое може да се пофали со НАЈВЕЌЕ криминални дејствија на средношколци па дури и основци во Македонијава.
Место во кое царуваат банди командани од про владини институции (кадри на ДУИ), место во кое средношколци возејќи со коли се пуцаат со пиштоли, место од кое доаѓаат ученици, значи да повторам УЧЕНИЦИ, копиљана од по 13-16 години кај кои во ташните им е најдено следново:
Место во кое неможе да му се гарантира безбедност на ниту еден жител од друга населба (без разлика дали е Македонец или АЛбанец) кој сака да се прошета преку ден/преку ноќ, особено лошо поминуваат случајни минувачи Македонци.
Место во кое граѓаните се жалат на лоши услови, а секој втор вози БМВ и има куќана 3 спрата.
Место во кое се ограбени највеќе кладилници, место од кое доаѓаат највеќе ограбувачи на банки/продавници во Скопјево.
Ете за тоа е пример Чаир
Уште пострашно е некој што се гордее што живее таму.
Знаеш кога имаш 13 години, воглавно ради женски им јадеш гомна на некои што ти доаѓаат во маало и ти ги бркаат маалските фраерки, па ќе дојде и до некоја ДЕТСКА ТЕПАЧКА. Али сите тоа сме го надминале, не му личи на некојк со 20 и кусур години да го прави истото.
Е тоа е друже детска тепачка, а тоа што ти си го КЛАСИФИРЦИРАЛ како средношколски тепачки (читај напаѓање старци со плочки, шипки, малолетници напаѓани од 25 годишни магариња, наднати девојчиња и слично) само затоан што се друга националност е нешто сосема друго.
Како средношколска тпачка можеш да окарактеризираш тепачката во ГУЦ, која заврши со смрт на млад Албанец. Тоа е тепачка која имала своја причина, а убиениот можел да биде било кој без разлика која му била националноста. Напаѓачот се уплашил дека ќе го фатат гаѓал со камен, погодил на лошо место и тоа е тоа. Не го гаѓал дека е Албанец, туку дека му се нашол на патот, исто како што претходно тепал Македонци.
Од Македонска страна имаше само еден напад, во автобус, така да не не ставај во исти кош, пошто 1<<<<<<<<<<<<<<<50+
Од наша страна имаше осуда, од ваша, секој случај помина без осуда, а вашите медиуми не јавија за НИТУ ЕДЕН НАСТАН.
Сите овие случаеви ќе поминат неказнето, пошто државата има корумпирано судство. Без разлика кој како нападнал, ако фрлиш пари ќе напишат и дека сам си се истепал (земи пример од случајот на Нешковски ). Апсењата се само мачкање на очи, а тука е грешното пошто тој што извршил ваков напад, ќе изврши уште милион исти и повторно ќе мине неказнето. На крај ќе заврши во собрание како борец за права
Пак враќаш филм дека си бил угнетуван?
Кој е тој бе пиле што те угнетува? Знаеш што е асимилација?
Асимилација е ако слуушнам дека зборуваш Албански дома, ти влезам и те фрлам во затвор. Е тоа е асимилација.
АСИМИЛАЦИЈА НЕ Е АКО НЕМАШ ИСТ ПРОЦЕНТ НА ВРАБОТЕНИ ВО АДМИНИСТРАЦИЈА НА НИВО НА ДРЖАВА, СО ПРОЦЕНТОТ НА ЗАЕДНИЦАТА НА НИВО НА ДРЖАВАТА !
Не се раѓаат сите паметни, неможе сите да најдеме канцелариска работа.
Како да те вработат кога си неквалификуван?
Дали некој на тебе НЕКОГАШ ТИ ЗАБРАНИЛ ДА СЕ ШКОЛУВАШ?
Дали си се запишал во средно и ти рекле не те примаме дека си Албанец?
Не!
Ама затоа сегде ви отвораат нови паралелки, и се натрупуваат ученици а професори НЕМА! (а ниту услови)
Зошто нема, зошто не учеле факултет.
И мора да се вработи некој професор во средното медицинско да речеме, пошто нели Рамковниот така налага.
Те вработуваат тебе, ама ти си студирал Биологија, али ајде, скоро си квалификуван.
Ти тоа знаење треба да го пренесеш на учениците. Потоа по РАМКОВЕН мора дел од нив да се вработат, иако слушале предавања од НЕКВАЛИФИКУВАН професор.
И доаѓа ден, треба да идеш на лекар. И пошто е многу стручен лекарот, ти препишува погрешен лек, и ситуацијата ти се закомплчикува...
Ете тоа ќе се случи ради тој фамозен договор.
Исто често го дрвите како немате никого во судовите. Отвори и види колку апсолвенти има Албанци на правни студии може?
Тоа е долг процес бе бате, како да вработат кога нема ни 5% што завршиле тоа?
И тоа сега кога повеќе се решаваат да се запишат на факс, а за правник ти требаат години и години, така да тие што сега работат на тие функции студирале во времето кога нивните врсници Албанци шиткале кромид на пазар, не од што некој им забранил да студираат право, туку затоа што едноставно НЕМАЛЕ ЖЕЛБА!
Ако ние ве асимилираме, тогаш ете многу ваши живеат во Швајцарија, па зошто и таму се најниска работна класа? Градежници, ве-це чистачи (немој да ми дадеш пример за некој што успеал, пошто 90% спаѓаат во овој кош)? Зошто ако таму ви е овзможено школство, не ги покажете вашите фамозни квалитети и да најдете работи како доктори, професори и слично?
Дали и тоа е асимилација?
Мислам сигурно имате некој процент во државата, зошто не барате исто толкав процент во администрација?
Зошто во реномирана Европска држава, ваков уценувачки закон никогаш не би поминале бе пиле.
Дали ако отвориш фирма за компјутери ќе примиш некој што е компјутерски инжењер Македонец, или некоија бараба што живее од рекетарство на Дижонска?
Зошто не ги погледнеш резултатите од матурите?
Зошто не излезеш на улица, и да видиш каде ќе те пречекаат подружељубиви луѓе?
Дојди во Кисела Вода, во Центар, можеш да пешачиш и во 3 по полноќ, и мува да не те пролази. Прошетај со мене како Македонец во Чаир, да видиме дали ќе преживееме може?
Па не живееш во Занизабар бе матер му ебам, тргни од фактот дека се помалку млади го зборуваат Македонскиот јаззик, а бараат работа во администрација во оваа држава.
Кај мене на факултет, лани заврши еден Албанец, имаше просек 9.50 и одма го вработија како асистент. Кај има квалитет, ќе се добие и работа. Никој на него не му рече ТИ СИ АЛБАНЕЦ, ОДИ РИТАЈ НА НИВА, туку му се понуди асистентско место и си се вработи детето.
Џабе ти објаснувам, сигурно си мулти јузер на Дардан
Кое е тоа време бе?Прво сакам да знам што сакаш да ми објасниш?
- дека нечиј татко наместо играчка и купил пичтол на своето дете?
- дека албанците ги учат своите деца да бидат хулигани и со тоа да освојат територии?
- дека албанците не сакаа да се школуваа? во тоа време си поигрувале како што сакале, еден документ да се извади требаше нива да се продава, не си смеел да се именуваш како што сакаш, а во училиште да те видат? а на факултет?
за фризурата 100 пати требаа да се стрижат додека не му се допаѓа на наставникот, разни навреди и после велиш не сакаа да се школуваат....се разбира не треба ние денеска да мислиме за поминатото но денеска ги плаќаме тие допусти...
- дека чаир е таков каков што велиш затоа што им се допаѓа ним тој начин на живот.?
мислиш дека некој гласал за тие банди да царуваат?...мислиш дека населението не им пречи тоа, за тоа пријателе е виновна државата, јас кажав порано мене ми пречи што државата не ги затвора криминалците, треба да ги фаќа се разбира неселктивно а не кога ќе и биде потребно за срамната и гнасната политика....еве шиптариве што прават од мали нозе........
Еве во куманово зошто не ги затвора сите криминалци туку ги оставаат да дивеат, мислиш дека некој граѓанин ќе ги брани, дури и Бајруш го затвораа отпосле кога стана непослушен.....
Неможе да се гарантира безбедност затоа што така се посакува, ако се посакува од државата за 24 часа се ќе се среди, за несбособноста, дволичноста, гнасноста на власта не треба да се обвини населението....
Јас во чаир сум видел многу сограѓани кои живеат заедно македонци и албанци, во ниту едно друго место не сум видел такво нешто....ама вие ги слушате Сител и Канал 5.....
Овие случаеви ќе поминат неказнето не затоа што судствот е корумпирано, туку затоа што оваа власт сака да изгледа како мазна и дека ете трпи од малцинството...
Да сака да ги решава работите одамни би ги решавала.....
Знам што е асимилација, сите ортодоксни албанци овде во македонија веќе не знаат албански...
Пред некое време на Алсат беше Бранко Манојловски и човекот призна се кога му рекле дека ти не си албанец и не сакаа да го запишуваат како албанец, и поред него спомна многу други меѓу кои и академикот Матеја Матевски за кој рече дека е албанец.....
Да, асимилација е кога нема да ти дозволи да ставиш има какво ти сакаш, туку од листа, до последната деценија уште албанците се запишаа како турци со трикот на верата со прашањето- што си? турк муслиман или каур ?.......
Процентот на вработените албанци во државните институции бил под процентот на србите....алооооо знаете колку е/бил процентот на србите во Македонија?
Мене не ама пак за мене како студент албанец не се инвестира како за македонец.....
Се разбира во 21 век нема такви забрани но сигурно имало...
Добро ајде за професори не учеле на факултет ама објекти нема, нема училници, во Куманово цели 5 год се учеше во три смени, оваа год. ставија неколку бараки и сега треба да се радуваме дека учиме на 2 смени...КОЈ Е КРИВ ЗА ОВА?
И да, сите македонци што се вработуваат се адекватни, кај вас нема непотизам, сите се паметни затоа што сите се школувате....
Брат консултирај со прво што значи асимилирање...
Во Швајцарија друга е работата, и имаш проблеми со процентот, сега младите во швајцариа сите се школуваат...и ги има во секакви професии.....сигурно полесно од Македонија се вработуваат...
Албанците се познати за дружелубеви луѓе, прашај ги на пример мајстори македонци што работат кај албанци, и ќе видиш дека сигурно подобро од албанските мајстори поминуваат....
Ако стварно мислиш дека албанците се поглупи кажи отворено, за да знам што да кажам и јас....
И да сред бел ден во центарот на Куманово мене и двајца пријатели ме нападна 7-8 момчиња, видливи повреди колку сакаш, едниот другар имаше скршен нос, и кога отидовме во полиција изјава дадовме и ништо повеќе..........кај се сторителите? што да правам сега? Сите македонци да ги обвинам?
Со зголемувањето на % на албанци во инститтуциите веднаш некако албанците ви изгледаат многу, немаше доаѓања од Косово или Албанија, ако имаше каде живеат денеска, стварно ова често го слушам 150000-200000 лично карти дадени на странци, стварно дали знаете колкава е оваа бројка? каде мислите дека живееат овие луѓе, мислите дека албанците овде им дадоа куќи готови? или можеби купуваа? не е можно затоа што тие немале пари затоа демек менувале живеалиште....
Единствено поголемо раздвижување на албанците се случуваше со масовниот процес на депортација на албанците муслимани од македонија, србија,кон турција така се испразнило старото населеније на албанците во македонија, останаа само тие кои застанаа попат од србија кон турција....
Моето семејство беше едно од многуте семејства терани за турција но за среќа во тоа време се случи промена на политиката и останавме во Македонија, но стварно потекнуваме од прешево...од 50-тите живеем овде...Тогаш било Југославија и немало граници, ако мислиш дека УСА го учело моето дедо како да го окупира територијата на Македонија тогаш стварно ми е жал за вас....
Тие права што сме ги добиле требаше да има човечки жртви и притисок од цел свет за да се случат и уште не е спроведен тој договор, од европската унија пред некој ден уште се напоменува за тоа...
Да останаа албанците уште добри и мирни и уште на "мал број" мислиш дека ќе и текнеше на оваа влада дека на овие луѓе им правиме неправда и дека им треба нешто? или вие ќе станавте на протести за да ги браните нашите интереси?
Ниту еден албанец нема да ти се жали дека лошо живееме затоа што ни се пали знамето или ни ги тепаат децата по автобуси или не пцујат на натпревари.....
Дека не се казнувани треба да и се жалиш на институциите а не на мене.....јас како албанец нема да се чувствувам подобро ако еден албанец хулиган или криминалец не се затвора, туку ќе се чувствувам дискриминиран, затоа што полицијата не ја завршува работата како што треба.....јас би се противел за тие случаи каде без вина се затворат и убиваат, но кога е виновен кому му е потребен криминалец на слобода......
--- надополнето: 5 април 2012 во 18:57 ---
Чаир е најдобар пример за добро мултиетничко општество, затоа што мнозинство се албанци...
Општина Чаир е со мнозинство албанско население е и најстарото јадро од сите други општини, другите сите наоколу не се дури половина век и сите се со македонско мнозинство, ако ова не ти кажува нешто тогаш не вреди да се зборува за оваа тема со тебе...
Гледај на мапата на скопје со поделеност на општините и види колку мала површина има Чаир токму затоа што е мноз. албанско....
Јас не ја генерализирав државата затоа што во државата спаѓаат и сите граѓаните, туку политиката на сите влади, со институциите....кои за жал биле гласани и подржани многу често токму затоа што ги потиснале албанците
и после 11 год ниту еден македонски политичар не кажа дека стварно сме сгрешеле во однос со албанците и не сме се обиделе да ги интегрираме....уште институционално рамковниот се гледа како окупација или нешто од кој треба да се ослободиме со света војна....
--- надополнето: 5 април 2012 во 19:05 ---
Како прво би сакал да знам каде бил/е овој затвор, како второ изгледа албанците и тогаш не се затвараа...
Вака сега сите сме сведоци дека има староседелци албанци во Македонија.. Тоа е факт.. ама дечко за 10 години бројката да порасно за 10,15 % е невозможно сваќаш?? немој да ме убедуваш дека не прават преселба кога види на шалтери за лични карти и пасоши врие од албанци.. постојано има нешто ново кај вас.. Постојано вие сте некако угнетувани а вие имате поголеми права од вас.. Како сакаш албанец да биде затворен ако е криминалец кога се штитите? кај вас нема закони,прописи ништо нема.. На лидерот на албанската партија Тачи му биле најдени 6 калашникови во кола за време на митинг без да има дозвола за користење на огнено оружје што се направи??? ништо.. Ако сакате поубав живот тогаш не правете вакви тензии осеќајте се како македонци.. Доста ширите идеологија за голема албанија,и научете веќе Македонски јазик аман ...
Не правете инциденти во автобус,однесувајте се цивилизирано никој нема да ве мрази гарантирам.. Како имаме соживот со власите,србите и останатите националности?
Koга ќе сватите дека вие правите све.. На македонскиот народ смачено му е да ги трпи веќе овие глупости затоа има таква омраза.. си видел ли како се малтретираат девојчиња,жени во автобус?? кажими што ќе правиш на тоа бе да ве сакам?? па одвратни ми се некои фаци.. и да сакаш да водиш дискусија неможеш пошто иста идеологија терате ..
Леле леле глупости тресење човече, да не ти се верува ама добивме втор Дарданиа на форумов. Па Чаир до 2000 беше доминантно македонски и имаше градоначалник македонец бе другар. Не си менувајте историја како ќе ви текне на вас. Ти си показател за тоа како размислува просечен албанец и зошто македонците имаат таква омраза према вас. Ова е најдобар пример зашто не треба да дозволиме да се сменат имињата на училиштата во Чаир,за да има бар некој потсетник дека македонците биле мнозинство во Чаир откако е изградена населбата па се до пред некоја година, затоа што утре Љувзим ќе каже еве албанско име на училиште ми одувек смо били мнозинство тука. Немој молимте да ми збориш за доминантно албански места затоа што сегде сте станати мнозинство во последниве 20-30 години, најдобар пример е тоа што нема ниедно село или ниеден град во Македонија што има албански топоним, се е со македонски словенски имиња затоа што секаде македонците биле мнозинство, пред бандите на Гегите да почнат да дивеат по тие села, а нивните жени да почнат да раѓаат дупло повеќе во однос на македонките, па со тек на годините се сменила етничката слика на тие места. Еве те предизвикувам дај ми едно населено место што има албански топоним во Македонија???Со зголемувањето на % на албанци во инститтуциите веднаш некако албанците ви изгледаат многу, немаше доаѓања од Косово или Албанија, ако имаше каде живеат денеска, стварно ова често го слушам 150000-200000 лично карти дадени на странци, стварно дали знаете колкава е оваа бројка? каде мислите дека живееат овие луѓе, мислите дека албанците овде им дадоа куќи готови? или можеби купуваа? не е можно затоа што тие немале пари затоа демек менувале живеалиште....
Единствено поголемо раздвижување на албанците се случуваше со масовниот процес на депортација на албанците муслимани од македонија, србија,кон турција така се испразнило старото населеније на албанците во македонија, останаа само тие кои застанаа попат од србија кон турција....
Моето семејство беше едно од многуте семејства терани за турција но за среќа во тоа време се случи промена на политиката и останавме во Македонија, но стварно потекнуваме од прешево...од 50-тите живеем овде...Тогаш било Југославија и немало граници, ако мислиш дека УСА го учело моето дедо како да го окупира територијата на Македонија тогаш стварно ми е жал за вас....
Тие права што сме ги добиле требаше да има човечки жртви и притисок од цел свет за да се случат и уште не е спроведен тој договор, од европската унија пред некој ден уште се напоменува за тоа...
Да останаа албанците уште добри и мирни и уште на "мал број" мислиш дека ќе и текнеше на оваа влада дека на овие луѓе им правиме неправда и дека им треба нешто? или вие ќе станавте на протести за да ги браните нашите интереси?
Ниту еден албанец нема да ти се жали дека лошо живееме затоа што ни се пали знамето или ни ги тепаат децата по автобуси или не пцујат на натпревари.....
Дека не се казнувани треба да и се жалиш на институциите а не на мене.....јас како албанец нема да се чувствувам подобро ако еден албанец хулиган или криминалец не се затвора, туку ќе се чувствувам дискриминиран, затоа што полицијата не ја завршува работата како што треба.....јас би се противел за тие случаи каде без вина се затворат и убиваат, но кога е виновен кому му е потребен криминалец на слобода......
--- надополнето: 5 април 2012 во 18:57 ---
Чаир е најдобар пример за добро мултиетничко општество, затоа што мнозинство се албанци...
--- надополнето: 5 април 2012 во 19:05 ---
Како прво би сакал да знам каде бил/е овој затвор, како второ изгледа албанците и тогаш не се затвараа...
Добро кажи ми тогаш од кога до кога бил мнозинство македонски?Леле леле глупости тресење човече, да не ти се верува ама добивме втор Дарданиа на форумов. Па Чаир до 2000 беше доминантно македонски и имаше градоначалник македонец бе другар. Не си менувајте историја како ќе ви текне на вас. Ти си показател за тоа како размислува просечен албанец и зошто македонците имаат таква омраза према вас. Ова е најдобар пример зашто не треба да дозволиме да се сменат имињата на училиштата во Чаир,за да има бар некој потсетник дека македонците биле мнозинство во Чаир откако е изградена населбата па се до пред некоја година, затоа што утре Љувзим ќе каже еве албанско име на училиште ми одувек смо били мнозинство тука. Немој молимте да ми збориш за доминантно албански места затоа што сегде сте станати мнозинство во последниве 20-30 години, најдобар пример е тоа што нема ниедно село или ниеден град во Македонија што има албански топоним, се е со македонски словенски имиња затоа што секаде македонците биле мнозинство, пред бандите на Гегите да почнат да дивеат по тие села, а нивните жени да почнат да раѓаат дупло повеќе во однос на македонките, па со тек на годините се сменила етничката слика на тие места. Еве те предизвикувам дај ми едно населено место што има албански топоним во Македонија???
П.С. Ти збориш за угнетување на албанци во СФРЈ, а не знаеш кај се наоѓал Голи Оток. Оф мори мајко.
Има врска брат, затоа што сега ти ми велиш зошто не сум школуван како тебе, има разлика народ кој 2-3 генерации оди на факултет наспроти друга која е на првата, но имаш право албанецот е крив што дозволил да биде угнетуван....не се борил колку македонецот....Кое е тоа време бе?
Бивша Југославија?
Што има врска Македонија со тоа што ве дискриминирале во 60-та година?
Откако се осамостои Македонија, секогаш сте имале право да се пишете како Албанци, да учите на Албански и се останато. И секогаш имало Албанска партија која била во коалиционата власт.
Ама вас не ви е доволно то, вие сакате воошто да не учите Македонски.
Биди фер и кажи колку Албанци навистина зборуваат Македонски?
Под тоа не подразбирам, Здраво брат што правиш, туку да седнеме и да измуабетиме, и да не се чувствувам како да правам муабет со некој што доаѓа во Македонија еднаш во петнаесет години.
А и повеќето тоа што го зборуваат е на СРПСКИ, нешто што сте го научиле во Косово.
Ако во Косово ве ебеле како сакаат, тука НИКОГАШ НЕМАЛО АСИМИЛАЦИЈА НА АЛБАНЦИТЕ (зборам од осамостојување на Македонија).
Што сакам да кажам?
ОТВОРЕНО:
70% од Албанците во Македонија неможат да се разберат со мене како граѓанин на оваа држава, ако бидат вработени на пример во шалтер на банка.
Сакам да кажам дека несмеете да им писнете на ПЛАНИНЦИ дојдени од Косово, кои ви диктираат како да играте ( и на нас и на вас). Ве однесоа во војна, прават различна слика за вас во општеството, а ако се спротиставите, вашите ќе ви ги бараат органите некаде во некоја напуштена фабрика во Косово.
И сам знаеш колку сум во право, ама не смееш да кажеш пошто ќе те средат одма.
Сакам да кажам дека НЕМАТЕ ВОЉА ЗА УЧЕЊЕ.
Но и тое не е страшно, СТРАШНОТО СЕ ФРЛААТ НА КРИМИНАЛ.
Според тебе државата е крива...
Зошто?
Ги спомна и родителите...
Ќе имаш деца (или веќе имаш), дали ќе му дозволиш да ги носи оружјана од горнана слика во ранец?
Колку што знам во школо се носат книги
Кој е крив ако не родителите?
Може не им ставаат оружје во ташна, ама не им ни забрануваат да носат. А ако на некој му прекурчи да трпи тортура и ги истепа, одма плачат по телевизии.
Прави малце разлика.
Треба ли со фонт 238978329392 да ти ги пишам сите инциденти?
Во Македонска населба, нема никогаш да начекаш 18 годишни типци што се пукаат со пиштоли ко во крими филмови.
Во Македонски населби нема никогаш да начекаш вакви криминални фаци.
Во пукањето на ПМФ, еден од напаѓачите имаше 18 години.
Ејјј уште курот не го има издркано, си земал за право да пука врз полиција.
Знаеш колку луѓе можеа да умрат тогаш?
Беше пукано и кон факултетот, а баш на катедрите кои беа погодени има и голем број на Албанци.
Нека се метнат малце на нив, образовани луѓе, средени, а не ова габорштинава.
Ама не не се криви родителите.
Зошто мислиш дека си во полоша финансиска сотојба од мене?
На исто сме, ама јас си ги подмирувам давачките кон државата, а пола и повеќе од вашите насеелби НЕ!
Потврдено со ФАКТИ! Истите тие родители кога ќе дојдат извршители, ги напаѓаат со шипки и слично. Колку убава слика му даваат на своето дете, па затоа не е чудно дека ќе прерасне во некоја тешка сељачина.
Културата на грото од Албанските средношколци е во минус. Тргни од возење во автобуси.
Да беа македонците нетпрелив народ, секој ден ќе имаше по милијарда тепачки.
Ти можеш да мижиш пред реалноста секој ден, ама вистината е таа.
Има и кај нас такви сељачишта, ама се губат во мнозинството.
И јас отворено ги критикувам!
А ти што ќе направиш против твоите?
Ништо, ќе ќутуш.
Нека се јави некој медиум Албански да ги исмева. Таквите се потсмев во нашите медиуми. Некои селски фаци, неизживеани, ќе влезат во автобус, ќе пуштат некоја селска музика и ќе урлаат. Плус бар не прават инциденти и не закачаат никого
А вуие ги преставувате истите такви, кои секојдневно закачаат девојчиња и тепаат момчиња како угнетени деца, кутрите тие, државата не ги школувала.
Ете им отворен пат, јас ги терам да не се школуваат?
Сакам да кажам дека СТЕ ВО ДАЛЕКУ ПОДОБРА ФИНАНСИСКА СОТОЈБА од Македонците.
Не ги гледај ти политичарите, види како живее еден просечен Македонец прво
ОДГОВОРИ МИ: Како е можно на секој чекор да градите џамии кои вредат милијарди, да возите "бесни" коли, да градите куќи на спратови, а немате пари???
И разграничи си веќе еднашка.
Односот во напади во Македонија е повеќе и од 90 према 10 во ваша корист
Изгледа си имаш проблем со тоа што значи зборот генерализација.
Кај нас секој има свое мислење и ЈАВНО ГО ИСКАЖУВА. Може некој го осудува нападот некој не, ама политичарите одма реагираа, имаше извинување, сторителите беа уапсени.
Кај вас кој кажа обратно мислење од мнозинството? НИКОЈ!
Од 50+ напади, ниеден не осудивте. Ниеден не излезе да каже, срамота е децата да ги учите на насилство.
Излези на телевизија, осуди ги, кажи дека одма треба да се уапсат, повикај да се смири состојбата, и тогаш ќе си речам, конечно се еманципирале овие, конечно не се плашат да не ги стигне некој куршум пошто одат контра мнозинството од својата етничка заедница.
Сигурно има некои што едвај чекаат акција како што се спроведе во Кочани. Сите тие Косовски доселеници да се пикнат во затвор, ама нема да дојде до тоа, пошто ЌЕ ПЛАЧЕТЕ ОДМА АКО СЕ СПРОВЕДЕ НЕШТО ТАКВО.
А во Чаир и во локалите низ Западна македонија има многу пострашни работи.
Само тогаш во Скопје ќе се живее нормално.
Македонците во Чаир немаат проблеми со старите чаирчани, и вистина е дека си живеат убаво, но имаат проблеми со Косоварите кои се дојденци и со жители на Синѓелиќ и Арачиново кои на пат од АСУЦ/ЗЉМ/Медицинско/хемиско до дома, секојдневно малтретираат деца по автобуси.
И најважното.
Во државава тешко се наоѓа работа. Слаби сме економски, нема напредок, има корумираност во секој сектор, и фамилијарно вработување (овде не ги вбројувам приватните фирми).
Кога младиот Албанец нема да најде работа се насочува кон црни бизниси, а државата му допушта истите да ги реализира
Јас нема да го имам тоа право пошто мене ќе ми дојдат на врата и одма ќе ме уапсат, пошто полицијата не смее да има никакви ингеренции во Чаир, тетовско, Гостиварско пошто автоматски тоа ќе го претставите како асимилација во Европа, која на вас гледа како жртви поради теророт во Косово што нема никаква врска со Македонија.
Просто ко грав!
Ти нормален си ??? Кој македонец купил бесна кола???си бил у струга,гостивар,тетово,куманово???// да видиш кој што вози???//дај не го глуми дарданиа овдека не се прај паметен....како второ за што се користат џамии ?? за што се полнат??? неможам слика да најдам да ти покажам у џамија како има доле маркет!!!!! за тоа ги користите????/ за да пазарите???// во која вера освен вашата се користат звучници и појачала во светите храмови??или оците незнаат да ви пеат?????Во секој чекор се градат цркви а не џамии, барем џамиите се полнат и се употребуваат за нешто, а не како црквите кои се само за симболизам....
Бесни коли возат македонците, гледај низ скопје најнови модели кој купува, а албанците ги купуваат тие што се од странство.....
Кај вас можеби има секој свое мислење но ако го каже јавно ќе биде затворен....