Национализам...позитивен или негативен?

M

Moon Child

Гостин
Оф мори муко, вие ништо не сте направиле за тукашните Македонци од Штип/Тетово било кој друг град па за оние вон границата ќе направите :facepalm:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Оф мори муко, вие ништо не сте направиле за тукашните Македонци од Штип/Тетово било кој друг град па за оние вон границата ќе направите :facepalm:
Ако мислиш на мене, сум направила и правам.
За другите - не знам.
--- надополнето: 26 февруари 2012 во 02:26 ---
И Македонецот во Македонија, и тој надвор од неа, е еднакво Македонец.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Национализмот не е само позитивен или само негативен, како и се друго.
Но кога си дел од таа индоктринација тешко се воочува преминот од "позитивен" во "негативен" правец.
Денес етничкиот национализам се повеќе се изостава и претставува како неважен... За да може во новата ера на глобализација да и се даде главен збор на една друга форма на национализам - културен/културолошки. Во следниот период треба да очекуваме споровите да се водат на ова поле (најлошо би си поминале општествата кои споделуваат елементи од различни култури). Еден од класичните примери за продукт на овој национализам е создавањето на грчка држава на основа на митовите за славната античка култура.
Тоа добро е или лошо?? Одговорот добро го знаеме, но во секој случај ќе биде субјективен.

Joshua_Tree

Samo na minuvanje...
Член од
21 март 2010
Мислења
1.414
Поени од реакции
4.783
Национализмот е супер ствар...ако знаеш да ја ракуваш(или во превод-Није за сваког сељака чоколада):D

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Кога некој новинар со микрофонот би го прашал некој Марсовец кој дошол на планетата Земја за прв пат, што мислите вие г-дин Марсовец, дали национализмот е позитивен или негативен, тој сигурно на тоа би одговорил со контра прашање: Што е тоа национализам?
И кога новинарот ке му објасни дека национализмот е сакање на својот народ (пример Македонски), повеќе од другите народи, марсовецот сигурно би прашал: - A што, постојат повеќе народи?
Кога новинарот ке му одговори на г-динот Марсовец: -Да има многу народи во светот, тогаш Марсовецот на првото прашање на новинарот ке му одговори вака:
Бидејки сите вие луѓето на планетата сте исти по анатомија и интелект,делите ист простор, живеете во исто време на една иста земја а сте поделени во повеќе групи наречени нации и имате свои обележани територии во кои едни смеата други не смеат да се движат, наречени држави, следува дека национализмот означува поделба т.е национализам=поделба.
Спрема тоа, бидејки се што постои материјално и нематеријално е обединето и функционира како една целина а само вие луѓето сте единствените живи суштества во овој универзум што се поделени и функционираат одделно во групи, национализмот неможе да има ниедна друга смисла освен негативна.

Е сега замислете дека тој Марсовец сум јас (darmon), и ова погоре е моето мислење.
Позитивно е да си обединет, негативно е да си поделен, просто ко пасуљ.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Многу луѓе кај нас имаат искривена слика за тоа што е национализам.
Жртви сме на лоша антивладина пропаганда каде што секој потег без разлика дали е добар или лош што во неговото објаснување стои дека е од национален интерес е омаловажуван, исмејуван, брутално искпљукан.

Уште посмешно ми е што западните држави ни упатуваат благи или солени критики за нашиот патриотизам/национализам а истите тие се 10 кратно поголеми националисти од нас...зборувам за моменталната ситуација.

Он топик, да се разбереме - умерениот национализам секогаш е позитивна работа.
Нема ништо лошо во тоа, да си ја сакаш нацијата, народот, потеклото, културното и историско наследство и да го негуваш и заштитуваш тоа. Сите силни држави го прават тоа.
Ние како Македонија имаме богата историја и без никаква дискусија таа треба да се цени, истражува, истакнува и да се изнаоѓаат ефикасни начини да се капитализира на неа.

Негативни последици од национализмот се случуваат кога имаш шизофренични лидери како Freeman Gentlefuck (Слободан Милошевич за непознавачите на вицот) кои што недостатаокот од машкост преточена во фалусни сантиметри и број на заушки и корпи попиени во текот на животот се истура врз истиот народ кој тоа му го правел.

A

AnFem

Гостин
Не е прашањето дали национализмот е добар или лош, туку дали, после овакви одговори, вреди да се мачиме да даваме одговори или да дискутираме? Да ве ебе чичо Грујо...

Член од
6 ноември 2011
Мислења
15
Поени од реакции
9
Треба да се разграничи национализам со нацизам, иако и современите енциклопедии премногу ги спојуваат термините.

Луѓето од примитивните општества чувствувале потреба за колективизам со "своите" за подобра заштита, сигурност и просперитет. Комуницирале со надворешноста али сепак се враќале дома.
Покрај физиолошките и репродуктивните потреби, постоела и оваа потреба.
Ако луѓето не ја негуваат оваа потреба, го губат човечното во нив. Зар има нешто полошо од тоа ? Јас радо би ја запоставил својата репродуктивна потреба за оваа, штета што неможам да кажам исто и за физиолошката. Но ако јадењето и дишењето се гориво за да чука срцето, тогаш оваа потреба е причината за чукањето.

AntiZionist

undergoing construction
Член од
31 март 2009
Мислења
305
Поени од реакции
144
За нашата ни држава, не само што е позитивна работа, туку исто така е и ептен, ама ептен потребна работа во надворешна политика наспроти сите што имаат проблем со нашиот идентитет, и во внатрешна политика како средство за обединување на масите

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235

Морам да се извинам за тоа што пласирам ваква фашистичка, ксенофобична и полна со омраза и нетрплеливост песна. Знам дека Европа ми кажува оти не смеам да бидам ваков неандерталец и да реагирам емоционално на вакви шовинистички спотови. Знам дека не смееме да имаме територијални претензии кон соседите, па дури ни во уметноста или музиката. Знам дека треба да го завртиме другиот образ и да ја наведнеме главата, да заебеме идеолошки регрес кон национализмот и да размислуваме и се однесуваме како граѓани на светот.
Кој ме знае зошто престанав да бидам космополит. Дали оти ја прочитав Црно Семе повеќе од еднаш или оти баба ми ми даваше пластичен опис за тоа што му правеле Бугарите на прадедо ми...или оти познавам луѓе кои ми раскажувале од прва рака за егзодусот на македонците од Егејска. Или пак оти живеам во држава на која политичари и' најавуваат распад, насилна асимилација и уште еден егзодус, а за тоа не сносат последици, дури ни политички, иако се малцинство...

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Национализам не е ништо повеќе од возгордеаност на основа на случаен настан во кој субјектот не игра апсолутно никаква улога, тоест, се родил на одредена географска местоположба.

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343

Кој ме знае зошто престанав да бидам космополит. Дали оти ја прочитав Црно Семе повеќе од еднаш или оти баба ми ми даваше пластичен опис за тоа што му правеле Бугарите на прадедо ми...или оти познавам луѓе кои ми раскажувале од прва рака за егзодусот на македонците од Егејска. Или пак оти живеам во држава на која политичари и' најавуваат распад, насилна асимилација и уште еден егзодус, а за тоа не сносат последици, дури ни политички, иако се малцинство...
Остај брат, знам како е. Мене германците ми потепале пола фамилија во две војни, едно по друго. Ми иде понекогаш да се наредам со експлозив и да им ја рокнам бранденбуршката порта викајќи "аллах акбер" (ова чисто ради визуелен и естетски момент).

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Ја не сум избрал да се родам во оваа држава и нема што да сум горд што сум Македонец.
Македонија ја сакам исто како и секоја друга убава земја, а од Македонците ги сакам чесните и трудољубиви луѓе, исто како и чесните и трудољубиви Албанци, Срби, Бугари, Грци.

За човештвото сум спремен да го дадам животот ОДМА.
За нацијата - НИКОГАШ!
Се прифаќа. Ако не` нападнат ванземаљци, ти треба да бидеш водачот на отпорот. А ако уцвикаш и не го дадеш животот, ондак си педер.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199

Морам да се извинам за тоа што пласирам ваква фашистичка, ксенофобична и полна со омраза и нетрплеливост песна. Знам дека Европа ми кажува оти не смеам да бидам ваков неандерталец и да реагирам емоционално на вакви шовинистички спотови. Знам дека не смееме да имаме територијални претензии кон соседите, па дури ни во уметноста или музиката. Знам дека треба да го завртиме другиот образ и да ја наведнеме главата, да заебеме идеолошки регрес кон национализмот и да размислуваме и се однесуваме како граѓани на светот.
Шо му се секираш, има Бело Море, горе, кај полуостровот Кола.

Инаку, претпоставувам, би го оправдал hatred-ot на некој македонец спрема неговата земја и нација, ако прадедо му паднал од коњ и с'отепал оти државата не се погрижила макадамот да го одржава.

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Шо му се секираш, има Бело Море, горе, кај полуостровот Кола.

Инаку, претпоставувам, би го оправдал hatred-ot на некој македонец спрема неговата земја и нација, ако прадедо му паднал од коњ и с'отепал оти државата не се погрижила макадамот да го одржава.
Ја се мислам дека тоа не е примарна грешка на државата, туку на УЈП "макадам и калишта"

Kajgana Shop

На врв Bottom