M
Moon Child
Гостин
Оф мори муко, вие ништо не сте направиле за тукашните Македонци од Штип/Тетово било кој друг град па за оние вон границата ќе направите ![Facepalm :facepalm: :facepalm:](http://forum.kajgana.com/styles/default/xenforo/emot/facepalm.gif)
![Facepalm :facepalm: :facepalm:](http://forum.kajgana.com/styles/default/xenforo/emot/facepalm.gif)
Ако мислиш на мене, сум направила и правам.Оф мори муко, вие ништо не сте направиле за тукашните Македонци од Штип/Тетово било кој друг град па за оние вон границата ќе направите![]()
Остај брат, знам како е. Мене германците ми потепале пола фамилија во две војни, едно по друго. Ми иде понекогаш да се наредам со експлозив и да им ја рокнам бранденбуршката порта викајќи "аллах акбер" (ова чисто ради визуелен и естетски момент).
Кој ме знае зошто престанав да бидам космополит. Дали оти ја прочитав Црно Семе повеќе од еднаш или оти баба ми ми даваше пластичен опис за тоа што му правеле Бугарите на прадедо ми...или оти познавам луѓе кои ми раскажувале од прва рака за егзодусот на македонците од Егејска. Или пак оти живеам во држава на која политичари и' најавуваат распад, насилна асимилација и уште еден егзодус, а за тоа не сносат последици, дури ни политички, иако се малцинство...
Се прифаќа. Ако не` нападнат ванземаљци, ти треба да бидеш водачот на отпорот. А ако уцвикаш и не го дадеш животот, ондак си педер.Ја не сум избрал да се родам во оваа држава и нема што да сум горд што сум Македонец.
Македонија ја сакам исто како и секоја друга убава земја, а од Македонците ги сакам чесните и трудољубиви луѓе, исто како и чесните и трудољубиви Албанци, Срби, Бугари, Грци.
За човештвото сум спремен да го дадам животот ОДМА.
За нацијата - НИКОГАШ!
Шо му се секираш, има Бело Море, горе, кај полуостровот Кола.
Морам да се извинам за тоа што пласирам ваква фашистичка, ксенофобична и полна со омраза и нетрплеливост песна. Знам дека Европа ми кажува оти не смеам да бидам ваков неандерталец и да реагирам емоционално на вакви шовинистички спотови. Знам дека не смееме да имаме територијални претензии кон соседите, па дури ни во уметноста или музиката. Знам дека треба да го завртиме другиот образ и да ја наведнеме главата, да заебеме идеолошки регрес кон национализмот и да размислуваме и се однесуваме како граѓани на светот.
Кој ме знае зошто престанав да бидам космополит. Дали оти ја прочитав Црно Семе повеќе од еднаш или оти баба ми ми даваше пластичен опис за тоа што му правеле Бугарите на прадедо ми...или оти познавам луѓе кои ми раскажувале од прва рака за егзодусот на македонците од Егејска. Или пак оти живеам во држава на која политичари и' најавуваат распад, насилна асимилација и уште еден егзодус, а за тоа не сносат последици, дури ни политички, иако се малцинство...
Ја се мислам дека тоа не е примарна грешка на државата, туку на УЈП "макадам и калишта"Шо му се секираш, има Бело Море, горе, кај полуостровот Кола.
Инаку, претпоставувам, би го оправдал hatred-ot на некој македонец спрема неговата земја и нација, ако прадедо му паднал од коњ и с'отепал оти државата не се погрижила макадамот да го одржава.