Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Писмото се толкува, само во рамките од Црквата. Надвор од Црквата, Писмото е книга, која, ако се чита само како што е напишана, ќе се сведе на обична популарна литература. Во Црквата: се чита напишаното и се толку се‘ што под напишаното се „крие„. Ако Писмото се сведе само на читање, без толкување, Писмото ќе биде збирка од „контрадикции„.

Затоа, не е чудно што за луѓето, кои се надвор од Црквата, Писмото престанува „сопка„ и причина за самооправдување на личното неверие.

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
На наш терен не е доволно да прочиташ и да веруваш, потребна е и пракса, а ти истата ја сметаш за уништување на умот, што значи дека единствена немоќ и фрустрација е твојата. Како што посочив во примерот со возењето, неможе некој кој никогаш неседнал зад волан, да соли памет на некој што редовно вози.
Конкретното прашање во мојов случај беше, на кој начин според тебе само христијанин можел да прашува за христијанство, кога ти не си ни кабалист, ни окултист па се дрзнуваш да судиш и оценуваш нечиво верување и пракса?
На ваш терен ви одговарав и место контрааргументи добивав напади и плукања. Гледам дека истото продолжува и тука, но... што е - тука е.
Јас можам да разговарам со католици (иако конкретниот текст беше од Тертулиан и само го буцкав битолчанецот за да видам дали знае што пишал) за некаква тема бидејќи можат да ме разберат. На вас кога ви се одговори на прашањето не сте задоволни, па како контрааргументи изнесувате вреѓања, плукања и слични методи, чиниш во калап ве правеле некои кабалистилки рабини. За дискусија е потребно да се има некои предуслови кои кај вас не ги гледам!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Писмото се толкува, само во рамките од Црквата. Надвор од Црквата, Писмото е книга, која, ако се чита само како што е напишана, ќе се сведе на обична популарна литература. Во Црквата: се чита напишаното и се толку се‘ што под напишаното се „крие„. Ако Писмото се сведе само на читање, без толкување, Писмото ќе биде збирка од „контрадикции„.

Затоа, не е чудно што за луѓето, кои се надвор од Црквата, Писмото престанува „сопка„ и причина за самооправдување на личното неверие.
Мики , ноќ си е ноќ... три си е три.
еден два три
можеби некои зборови обвиткани во алегории параболи и да ги истолкуваш али не сме ретардирани да не можеме да изброиме до 3.
Ако Исус рекол 3 дена и 3 ноќи, и се е во ред со деновите,сите се тука, ни еден не фали одеднаш дел од реченицат не бил то шо кажал туку било нешто друго одеднаш фали една ноќ која треба да се протолкува и дешифрира ....

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
еден два три
можеби некои зборови обвиткани во алегории параболи и да ги истолкуваш али не сме ретардирани да не можеме да изброиме до 3.
Ако Исус рекол 3 дена и 3 ноќи, и се е во ред со деновите,сите се тука, ни еден не фали одеднаш дел од реченицат не бил то шо кажал туку било нешто друго одеднаш фали една ноќ која треба да се протолкува и дешифрира ....
А кои се тие параболи со кои е обвиткана таа толку важна информација?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
На ваш терен ви одговарав и место контрааргументи добивав напади и плукања. Гледам дека истото продолжува и тука, но... што е - тука е.
Јас можам да разговарам со католици (иако конкретниот текст беше од Тертулиан и само го буцкав битолчанецот за да видам дали знае што пишал) за некаква тема бидејќи можат да ме разберат. На вас кога ви се одговори на прашањето не сте задоволни, па како контрааргументи изнесувате вреѓања, плукања и слични методи, чиниш во калап ве правеле некои кабалистилки рабини. За дискусија е потребно да се има некои предуслови кои кај вас не ги гледам!
Дај посочи ги ги тие "вреѓања", плукања и "слични методи". Баш ме интересира кога јас сум навредил и сум плукал.
Многу често забораваш дека клеветата е прилично тежок и голем грев во твојата вера. Колку што ме држи сеќавањето, на твојот профил стои следново:
Ротари, Темплари, Илуминати, Малташки Гомнојадци, Масони, Сионисти, све е тоа Кабалистичко срање у различни бои!
П.С. Има една народна поговорка - "Ем шуто, ем боде".

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
А кои се тие параболи со кои е обвиткана таа толку важна информација?
И мене не ми се јасни али ете има зборови на исус кога на пример зборува за семе, посејување, птици.... па ај како езоп, кажва за штурецот и мравката али мисли на луѓе... али овие се полакомија така да и едноставни и јасни зборови на Исус ги толкуваат и испреврќаат за да значат она што тие сакаат да значат

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Јас можам да разговарам со католици (иако конкретниот текст беше од Тертулиан и само го буцкав битолчанецот за да видам дали знае што пишал) за некаква тема бидејќи можат да ме разберат.
Велиш Битолчанецот не знаел што цитирал?

Хмм, интересно. А дека беше потполно во контекстот на муабетот, тоа не ти беше чудно?

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
дрн... дрн... дрн...
Ти каде се најде во сите тие? Ако се најде твој проблем. Тоа не е клевета, тоа е мислење и го потврдувам со факти, дека сите тие се во заблуда. Понатаму, ако сакаш да се жалиш за профилот, почни си разговор таму. Овака се повеќе си покажуваш слабост поради немоќта за контрааргументирање и дебатирање, а сметам дека воопшто и немаш потенцијал за такво нешто (знаење) па затоа шеташ наоколу по форуми како тужибаба. Сега молам само да се задржуваме на темата, тоа го правев и кај вас на темата па се случуваше исто, затоа...
--- надополнето: 4 април 2012 во 11:00 ---
Велиш Битолчанецот не знаел што цитирал?

Хмм, интересно. А дека беше потполно во контекстот на муабетот, тоа не ти беше чудно?
Јас одговорив а немаше реакција за тоа...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ти фали една ноќ
Исус рече “оти, како што Јона беше во утробата на китот три дни и три ноќи, така и Синот Човечки ќе биде во срцето на земјата три дни и три ноќи“
Матеј 12:40

Имаш петок кога го закопаа - еден ден
Ноќта кон сабота - една ноќ
Сабота - втор ден
ноќта кон недела - втора ноќ
Недела - трет ден

ја нема третата ноќ. Што му поремети плановите на Исус па да испадне една ноќ помалце?

А може се брзаше за негде, кој ќе ти каже?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
еден два три
Let3,

никаде не споменав дека некој е или не е ретардиран, туку наведов и одговор: одговорот можеш да го прифатиш или одбиеш.

А тоа што „фали„, веќе го опишав.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ти каде се најде во сите тие? Ако се најде твој проблем. Тоа не е клевета, тоа е мислење и го потврдувам со факти, дека сите тие се во заблуда. Понатаму, ако сакаш да се жалиш за профилот, почни си разговор таму. Овака се повеќе си покажуваш слабост поради немоќта за контрааргументирање и дебатирање, а сметам дека воопшто и немаш потенцијал за такво нешто (знаење) па затоа шеташ наоколу по форуми како тужибаба. Сега молам само да се задржуваме на темата, тоа го правев и кај вас на темата па се случуваше исто, затоа...
На тема која гласи: "Прашања за христијанството", слабост покажува оној што се фатил на орото, а неможе да даде одговор на поставено прашање.
Кој се тие факти со кој ти си потврдил за некого дека е гомнојадец?!
Што стана со одговорот на конкретното прашање, еве ќе ти го повторам:
Конкретното прашање во мојов случај беше, на кој начин според тебе само христијанин можел да прашува за христијанство, кога ти не си ни кабалист, ни окултист па се дрзнуваш да судиш и оценуваш нечиво верување и пракса?
Повели!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Јас одговорив а немаше реакција за тоа...
Слушај ме внимателно. Ти си човек со заглавен ум. Не мрднуваш ни напред, ни назад. Си го подели светот на црно и бело, на добри и лоши. Згора на се си е недоучен. Навистина ми претставува напор дискусијата со тебе.

ОК? Игнорирај ме, и ќе ти бидам симпатичен...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Е ај да го читам(е) Твоето толкување...
Мики, сериозно мислиш дека имам став за некоја небулоза, истресена пред многу векови, во книга на еврејски народни приказни, кои на ниту еден начин не ми го допираат животот?

Јас кога ја читав библијата се газев од смеење. На крајот ми беше и малку тажно. Ми падна жал за западниот човек. Се чудев дека една таква збирка на глупости може многу векови да го управува животот на луѓето. Еден ден, човештвото ќе се срами од сето тоа...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики, сериозно мислиш дека имам став за некоја небулоза, истресена пред многу векови, во книга на еврејски народни приказни, кои на ниту еден начин не ми го допираат животот?
Ставрогин,

штом немаш став, седи си на страна и трај си...

Светов е полн со фаци, кои сметаат дека ниту Книгата (Светото Писмо) ги засега, нит дека за нив важат 10-те Заповеди, и се‘ така додека ги служи здравјето и се‘ така, дур не им дојде смртниот час.

После тоа, доцна е за се‘...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom