Македонска берза

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Jaс мислам дека покачувањата ќе влијаат напротив лошо за Макпетрол. Макпетрол зема 3,2 денар маржа од литар. Ако се зголемаат цените количината на продаден бензин ќе опаден со тоа и профитот. Напротив ниска цена е подобра за Макпетрол бидејќи маржата е фискен износ а не процент од цената. Така е регулиран пазарот.

Член од
23 јануари 2012
Мислења
54
Поени од реакции
10
богами со овие вести што ги слушам секој ден, нема шанси да инвестирам ни во макпетрол а камоли кола да купувам.. не се исплати прво прескапо е, а второ кажаа дека за 10-20години ќе отидат јабана и бензинот и нафтата. дај боже некој нов извор на енергија да никне, или хибрид на струја ќе се купува

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Јас мислам дека макпетрол ти е добра акција со цена од 18 600 ден, јас би ги пикирал затоа што ова е една од акциите што доста загубија на вредност од 2007 или ако сакаш од 2009-10 така да можноста за поголем раст е поверојатна, цените на бензините и на нафтата сметам дека ќе продолжат да поскапуваат и цента ќе се бетонира на 100 $ по барел, значи кај нас евро и пол или 90 ден по литар би требало да биде цена во наредниов период која би се задржала 2-3 години (секако плус минис 5-6 денари) А макпетрол како монопол не е возможно да биде непрофитабилно, треба да знаш дека при идна продажба на компанијата би се пазареле по цена од над 35 000 ден по акција што ти е скоро x2 од сегашната вредност, во секој случај твоја си е одлуката а бај д веј дури и ако макпетрол работи со голема загуба доколку има силен раст на берзата ќе растат и нивните акции, тоа биди сигурен, кај нас тоа е така (када сви, тада и ми)

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.364
Поени од реакции
1.831
deneska padnaa i an tutunska i na makpetrol do koga mislat da pagaat na tutnska sto im e jaka banka se kolku sto zanm

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Што мислите за Арцеломитал ХРМ и ЦРМ...2007 беа околу 2,800 ден, а сега не се ни 100 ден...Конкретно за нив ме занима дали има некаква шанса во иднина да се покачат или евентуално да ја достигнат вредноста од 2007...???

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
deneska padnaa i an tutunska i na makpetrol do koga mislat da pagaat na tutnska sto im e jaka banka se kolku sto zanm
Ах, друже што ти текна да ставаш сол на рана, сите сме во загуба со ТНБ.
Јака банка се, ама ни денар не сакаат да дадат за дивиденда.
За жал цената ќе продолжи да паѓа и во следните години.

Што мислите за Арцеломитал ХРМ и ЦРМ...2007 беа околу 2,800 ден, а сега не се ни 100 ден...Конкретно за нив ме занима дали има некаква шанса во иднина да се покачат или евентуално да ја достигнат вредноста од 2007...???
Нема никаква шанса да се вратат цените од 2007 (освен ако не се случи чудо и милијардерот Фетбој Слим не ја купи државата).

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Ах, друже што ти текна да ставаш сол на рана, сите сме во загуба со ТНБ.
Јака банка се, ама ни денар не сакаат да дадат за дивиденда.
За жал цената ќе продолжи да паѓа и во следните години.

Нема никаква шанса да се вратат цените од 2007 (освен ако не се случи чудо и милијардерот Фетбој Слим не ја купи државата).
Епа оваа вредност ли ќе ја држат цел живот?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Епа оваа вредност ли ќе ја држат цел живот?
Мислев во следниот период, барем 2-3 години. За после 10-15 години којзнае што може да се случи, ние може само да нагаѓаме.

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.364
Поени од реакции
1.831
Mislam ako na samitot vo chichago vo maj vlezeme vo NATO ke ripnat akciite na site firmi bar bi trebalo malku da se podobrat ...

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
TNB е отепана во цената. Јас купувам на 1850. Чување најмалце до 2015.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
TNB е отепана во цената. Јас купувам на 1850. Чување најмалце до 2015.
Не да е отепана, отроф е.
Башка што сега ја дадоа Swedmilk за 4,4 милиони еура, тоа им е екстра приход.
Само што ќе мора да се чека лето господово 2016 за првата дивиденда.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Не да е отепана, отроф е.
Башка што сега ја дадоа Swedmilk за 4,4 милиони еура, тоа им е екстра приход.
Само што ќе мора да се чека лето господово 2016 за првата дивиденда.
Сведмилк и должеше на ТНБ 7,5 милиони сега ТНБ ќе добие само 4,4 милиони значи 3,1 милиони дупка. Како ова ќе се пресмета сметководствено и дали ќе се одрази на добивка или веќе се одразило незнам. Во секој случај многу ефтина акција Томи прави паметна работа што ја купува сега.

Член од
6 април 2012
Мислења
6
Поени од реакции
1
Zdravo, dali nekoja od nashite brokerski kuki trguva so srebro i zlato? Pokonkretno so hartii od vrednost za srebro i zlato (ETFs).

Dali nekoj znae koj od rudnicite vo MK e najgolem prozvoditel na srebro? I dali nivnite akcii kotiraat na Berza?

Koja brokerska kuka bi ja preporachale? Dali nekoi od niv trguvaat na stranski berzi, i koi?

Odnapred blagodaren

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Zdravo, dali nekoja od nashite brokerski kuki trguva so srebro i zlato? Pokonkretno so hartii od vrednost za srebro i zlato (ETFs).

Dali nekoj znae koj od rudnicite vo MK e najgolem prozvoditel na srebro? I dali nivnite akcii kotiraat na Berza?

Koja brokerska kuka bi ja preporachale? Dali nekoi od niv trguvaat na stranski berzi, i koi?

Odnapred blagodaren
Во МК ETF неможе да купиш. Можеш само физичко но, ќе ти наплатат ддв и транспорт а и спредот е ужасен. Згора на тоа се сомневам дека светските ЕТФ gld и slv имат доволно метали како покритие. Најпаметно ти е или да си купиш наполеон златници ги има по златари или сертификати преку bullionvault.com. Сум тргувал на комекс и сум купувал сертификати. Комекс го имаш на секој он-лајн брокер плус имаш можност за левериџ.

Kajgana Shop

На врв Bottom