Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Не само тоа, туку и опасна, со силен потенцијал да метастазира кај неусвитени тинејџерски умови. Јас затоа и првично се вмешав на темава, оти во крајна линија дебатава не само што не е конструктивна, туку и се оди на тоа дека прифаќање на абортусот треба да се изедначи со одење по голема нужда, па како што никој нема право да ја прашува жената за тоа каква столица имала, нема право ни да и се меша во одлуката да абортира (а абортирала бидејќи многу мачнина ќе и стварал паразитот, па повраќања, чуда....)
Ова е иднината на милитантниот фенимизам.
Be afraid. Very afraid.
Милитантен феминизам?!
Во Македонија, каде се`уште е нормално синовите да го наследуваат цел имот од родителите, а ќерките добиваат чеиз од 3 јамболии и 2 ќебиња и ајт сиктер кај мажот?
Каде што се пука со калашњикови ако се роди син, а ако се роди ќерка жената е неспособна затоа што ја оплодил женски сперматозоид, а не машки? Каде што се очекува жената да му биде слепо покорна
на мажот, а ако промрчи нешто е сосема нормално да изеде ќотек?
Каде што се`уште се очекува од жената да влезе невина во брак, а за мажот е сосема нормално, па дури и пожелно да има што поголем број партнерки
И во ваква Македонија, ти ми зборуваш за милитантен феминизам?
Феминизмот во Македонија, ако и воопшто постои, е само реакција на милитантиот шовинизам кој постои со векови и се смета за сосема нормална појава.
Далеку сме ние Разиел од милитантен феминизам, а ако се појави таков, јас прва ќе застанам во одбрана на мажите, верувај.

А во врска со абортусот, мислам дека претеруваш, никој не го изедначува абортусот со одење по голема нужда, никој не го смета за секојдневна појава, ниту за пријатно искуство.
Јас лично не сум била во таква ситуација, а ако некогаш ми се случи непланирана бременост, искрено не знам дали би абортирала, мислам дека не би можела, освен во некои екстремни околности, а и тогаш не би ми било сеедно.
Ама ако Јанка, Станка или Петранка решиле да абортираат, немам право јас да одлучувам за нив. Ќе си одлучат тие, нормално не на своја рака, туку во консултација со нивните партнери.
Никој овде не се залага за абортус, туку за право на избор. А пролајферите, колку што разбрав стојат на ставот дека абортусот треба да се забрани. Нема да се постигне ништо со тоа, тие што решиле да абортираат и понатаму ќе го прават тоа, само во нелегални ординации, со многу поголем ризик по нивното здравје, или па евентуално ќе одат во некоја соседна држава.

Што се однесува до pro-life аргументите , јас ги разбирам тие што се против абортус чисто од емотивни причини и со нив воглавно и не се конфронтирам, ама дволичните ултрадесничари ама баш ич не можам да ги сфатам. Демек, ќе раѓаме деца и после ќе ги праќаме на фронт да гинат за да ја бранат македонштината? Жалосно е да се убие зигот, само затоа што мајката не сакала да го жртвува своето образование или кариера, ама не е жалосно кога млади луѓе гинат за остварување на некакви националистички агенди?!

Друга работа, не сме во Холивуд, ова е Македонија, ретки се жените во Македонија (не знам ни дали постојат такви) кои абортираат заради градење кариера или за да ја задржат линијата, или поради утринските мачнини, претежно абортираат малолетни девојки, или жени во брак кои се свесни дека едноставно не можат да си дозволат уште едно дете.

Ако се прашувам јас, наместо да се млати празна слама за абортусот, подобро би било да се едуцираат младите луѓе и на тој начин непланираната бременост да се сведе на минимум. Подобро да спречи отколку да се лечи. И да, темава е ептен досадна, а постов ми е предолг.:P

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Се согласувам со тоа дека дебатава стана крајно неконструктивна.

And yet...

Прво, многу ми боде очи терминот „милитантен феминизам“
Милитантниот (како што ти го нарекуваш) феминизам е далеку порадикален, и по млад во историјата, отколку девизата „мое тело мој избор“. Правото на абортус во историјата на феминизмот се појавува уште во првиот бран на феминизам. Аргументите за абортусот се појавуваат многу рано во феминистичкото движење и се темелат на ставот дека жената треба да има контрола над своето тело и можност за самоопределување бидејќи тие се најпогодени од репродукцијата. Правото на избор не смее да се поистоветува со каприц.
Правото, слободата за една жена да абортира е право за кое жената се изборила. Исто како што одредени групи на луѓе низ историјата се избориле за менување на општествениот поредок, рушење на монополите, олигархијата, одземање на правата на феудалецот, прекин на династиите...
По сите овие преврати, нај чувствителен е периодот на транзиција, во кој единката се едуцира како оптимално да ја ползува новонастанатата состојба. Заради постоење на внатрешниот фактор, секогаш во чекор со цивилизациската еволуција оди и екстремниот фактор, радикалниот, кој проповеда апсолутизам и догма во одредено сфаќање и го става на пиедестал without benefit of a doubt. Тоа, како што и самата кажа, се случува со секоја млада, транзициона појава и затоа е потребно да се искоренат таквите радикални тенденции додека не стигнале до зенитот. In terms of education, ако ништо друго. Имаме небројани примери од исламскиот свет од кој треба да влечеме поука и да го едуцираме тој внатрешен фактор кај луѓето за тие, самите да изградат етички и морален компас и да не потпаѓаат на вакви ретардирани изјави, како на претходните страници во кои БУКВАЛНО, од збор до збор е напишано дека абортусот не е ништо поразличен од маникирот.
Не се зборува во тие постови за возраст или зрелост, или недостаток на истите, туку за волева одлука на изградена личност. Јас на тоа реагирав...на таквата лоша тенденција во овој млад, кревок и транзиционен феминизам.

Имаш напишано некаде дека тој чин ќе овозможи да созреат. Според мене тоа е крајно неправилно. Не треба бременоста да биде онаа која ќе присили некого да созрее. Настаните треба да се случуваат по инверзен редослед.
Тоа го најде неправилно? Сериозно? Не она на кое таквата моја изјава беше реакција?
Браво. Интересен е тој bias, кога во една ваква сива зона во која се меша теоријата, вкусот, моралот и правото на избор во една неартикулирана каша, не се земаат двете страни и се реагира само на контрааргументот, кој е исто толку неправилен колку и самиот аргумент. Нема common denominator, последиците од абортусот имаат потенцијал да бидат исто толку катастрофални колку и последиците од раѓањето на детето. За мене неправилно е, кога веќе некој се удавил до гуша во хипотетички блебетарења, да не биде доволно доблесен и да признае дека покрај теоретското А, постојат Б, В и уште многу други теоретски исходи.

И на крај, абортусот може да се ограничи на само два статути: дозволен или не.
Не може да се создадат поткатегории затоа што жена која не сака да роди, ќе најде начин да се ослободи од плодот.
Дозволен е. Треба и мора да биде. Затоа, како и со секоја друга појава, останува едукацијата на младите, преку која треба да го искорениме радикализмот и злоупотребата на нешто што им е дадено како право. За да тие млади не почнат да го гледаат абортусот како сосем нормална и вообичаена работа. Затоа што не е.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Лет3 има пишано на темава дека ако сакаш да дознаеш дали ембрионот е бебе, остави го неколку месеци па ќе дознаеш. Истото важи и за контрацепцијата. Доколку не го спречиш патот на сперматозоидите, за одреден временски период и тие ќе станат бебе. Зарем и контрацепцијата е убиство?.
Aко оставиш сперматозоиди во кондом и ги чуваш дома (ете во топло и темно место) 9 месеци и ако оставиш ембрион во матката на мајката 9 месеци, нема да биде ист крајниот резултат. И воопшто да не ејакулира маж, да се воздржува од секс и маструбација 9 месеци ни еден иод тие милиони сперматозоиди во него нема да стане човек. Тоа е природа. Семе од домат или пиперка додека го чуваш во тегла или ќесе, ќе си остане семе за секогаш, но ако го посадиш во почва... ќе никне плод.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Мацолу, не знам на што да ти реплицирам, 'сем да се согласам со скоро се' што напиша. Твоите несогласувања со мене се базираат на misreading, а не на нешто кое сериозно си го земала за заб. Твојот пост е деклaративен, а не реплициторен(да, сега видов, не постои зборче "реплициторен" во речник, се курчам да ја нервирам Лејди Кју). Тоа што е долг и умен може само да ме наведе да ти дадам комплимент дека паметно размислуваш и си свесна за тоа во каква вукојебина живееме, ама и покрај тоа, ти си научила да балансираш. А балансираш и во овој случај, па имаше доблест да ја спомнеш едукацијата како примарен фактор и двојниот аршин од кој темава инфлаторно пати. Дотолку си доблесна што и буквално напишан пост во кој баш стои дека абортус=педикир, го дефрагментираш во крик за слободата на закрепостената балканска жена. :)

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
. Дотолку си доблесна што и буквално напишан пост во кој баш стои дека абортус=педикир, го дефрагментираш во крик за слободата на закрепостената балканска жена. :)
Искрена да бидам, последниве страни не ги имам детално прочитано, не знам, можеби некоја од девојките го изедначила абортусот со педикир, ама биди сигурен дека е тоа само декларативно, на форум. Надвор од форумов, верувам дека ниедна од девојкиве не би се одлучила така лесно на абортус, многу од нив би родиле, а и тие што ќе абортираат не верувам дека искуството би го изедначиле со одење на педикир.

Ама истото важи и за пролајферите. Во случај нивната девојка да затрудни, добар дел од нив би ја молеле да абортира, или би фатиле магла и би ја оставиле сама со стомак до заби, или уште полошо, со двомесечно бебе, затоа што тие и покрај целата нивна моралност и етичност, сфатиле дека не се спремни за менување пелени.
Во вистинскиот живот, кога бременоста а и последиците од неа се реални и опипливи, а не хипотетички, паѓаат во вода сите дотогаш цврсти и непоколебливи ставови, тоа важи и за двата табора.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
јој љепото. Нормално дека ќе ја извадам од негде. Нема рачно да ја цртам, аман. :pos:
Прашањето е од КАДЕ си ја извадил. На тоа се должи фејспалмот.
Имено, гламстик е збирно место за тинејџерки кои се сигурни дека од мастурбирање со перница се останува бремена, а абортусне. ти е провладина (невладина де) орагнизација која што своите ,,аргументи,, ги црпи во христијанството. Си одбрал извори, жими се.
--- надополнето: 2 април 2012 во 16:31 ---
Толку ли неразбирливо пишувам? Не ме разбирате ли што сакам да кажам? Да упростам ли? Било кој што има став по било која тема, посебно кога се работи за животно чувствителни прашања треба да ги постави двете страни на приказната. Јас како жена, не би можела да му сугерирам на некое девојче абортус, без притоа да и кажам про и контра тоа. Не може да поддржувате абортус, а да не кажете кои се лошите страни на тој избор. Зашто, избор е. Мислите дека секој е свесен за последиците? Дека секој е толку зрел? Ако ве чита некоја тинејџерка која е бремена, бидете сигурни дека таа зад грб на родители ќе го направи абортусот во којзнае каква клиника.

Личноста која ви ја наведов како пример од моето семејство, е пример зошто треба да си ја чукнете главата пред да скокнете во одбрана на абортус по секоја цена. Зашто другата страна е многу грда, погрда од живот без кариера. Во случајот кој ви го наведувам, жената заради мачниот абортус кој не бил добро направен, прво ослепе, а потоа два дена умираше дома пред очи на сите. Затоа направете ми услуга, нареден пат кога ќе сугерирате абортус, кажете ги и лошите страни, за било која жена да знае на што се изложува.
А пред да ме ставиш во ,,кошот,, прво прочитај го моето најпрво мислење на темата. Не е тешко. Она, кога ги даваш позитивните и негативните карактеристики. Никогаш, на никаков начин, јас не ги негирав негативните и можните последици. Никој не ти гарантира дека и при операција од слепо црево, нема да се компликува ситуацијата, посебно ако касап те оперира.
И секогаш сум ЗА издржани противаргументи. Ама ,,моралот,, како аргумент е сосема невалиден. Медицински аргумент - во секое време. Ќе допринесе за дискусијата. А ,,леле, леле чедоморство,,... објасни ми, што тоа ќе помогне во одлуката на едно незрело 15 годишно девојче?
Јас не разбирам едно. Прво се исмејуваш со нешто што сум го кажала, и бараш докази. Ги добиваш доказите и се јавуваш после 20 страни со повторен обид за исмејување.
Јас субјективно можеби нема да абортирам, ако сметам дека го сакам тој плод. Објективно, не можам да сугерирам на сите - раѓајте. Јок. Одете на гинеколог, зборувајте со него. А не со комшиката или попот.

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Правото, слободата за една жена да абортира е право за кое жената се изборила. Исто како што одредени групи на луѓе низ историјата се избориле за менување на општествениот поредок, рушење на монополите, олигархијата, одземање на правата на феудалецот, прекин на династиите...
По сите овие преврати, нај чувствителен е периодот на транзиција, во кој единката се едуцира како оптимално да ја ползува новонастанатата состојба. Заради постоење на внатрешниот фактор, секогаш во чекор со цивилизациската еволуција оди и екстремниот фактор, радикалниот, кој проповеда апсолутизам и догма во одредено сфаќање и го става на пиедестал without benefit of a doubt. Тоа, како што и самата кажа, се случува со секоја млада, транзициона појава и затоа е потребно да се искоренат таквите радикални тенденции додека не стигнале до зенитот. In terms of education, ако ништо друго. Имаме небројани примери од исламскиот свет од кој треба да влечеме поука и да го едуцираме тој внатрешен фактор кај луѓето за тие, самите да изградат етички и морален компас и да не потпаѓаат на вакви ретардирани изјави, како на претходните страници во кои БУКВАЛНО, од збор до збор е напишано дека абортусот не е ништо поразличен од маникирот.
Не се зборува во тие постови за возраст или зрелост, или недостаток на истите, туку за волева одлука на изградена личност. Јас на тоа реагирав...на таквата лоша тенденција во овој млад, кревок и транзиционен феминизам.

.
Радикалниот феминизам не треба и не смее да биде филозофија на било која единка што се смета себеси за личност со здрав разум. Во секоја појава има радикални размислувања но тие да бидат поставени како репер за однесување е апсурд. И да, се согласувам дека брутално и крајно ирационално е да се спореди абортусот со маникир или слична активност. Сепак на темава има толку ирационални коментари што се губи целата смисла на дискусијата.

Тоа го најде неправилно? Сериозно? Не она на кое таквата моја изјава беше реакција?
Браво. Интересен е тој bias, кога во една ваква сива зона во која се меша теоријата, вкусот, моралот и правото на избор во една неартикулирана каша, не се земаат двете страни и се реагира само на контрааргументот, кој е исто толку неправилен колку и самиот аргумент. Нема common denominator, последиците од абортусот имаат потенцијал да бидат исто толку катастрофални колку и последиците од раѓањето на детето. За мене неправилно е, кога веќе некој се удавил до гуша во хипотетички блебетарења, да не биде доволно доблесен и да признае дека покрај теоретското А, постојап Б, В и уште многу други теоретски исходи.

.
Твојот коментар беше одговор на претпоставката дека би им се уништил животот на партнерите кои ќе решат да имаат дете во услови кога двете единки не се сосема созреани и не се чуствуваат подготвени за таков чекор. Во ред е дека сето ова е хипотетичко бладање на луѓе кои што имаат вишок време во животот, и во таква хипотетичка сцена јас сметам дека одлуката треба да се донесе врз основа на моменталните емоции и ставови и покрај тоа што не се знае финалниот производ на претставата. Затоа што кога ќе се добие јасната претстава за тоа како ќе им се одвиваат животите на тие млади луѓе кои се афектирани од ситуацијата веќе е доцна да се направи избор. Тоа е она што се обидував да го посочам како недостаток на твојата хипотеза.

Дозволен е. Треба и мора да биде. Затоа, како и со секоја друга појава, останува едукацијата на младите, преку која треба да го искорениме радикализмот и злоупотребата на нешто што им е дадено како право. За да тие млади не почнат да го гледаат абортусот како сосем нормална и вообичаена работа. Затоа што не е.
Радикализмот во овој случај носи штета само на неговите следбеници. Доколку некоја млада дама одлучи да избере абортус како контрацептивно средство, наместо да се однесува одговорно во својот сексуален живот, тогаш си штети сама на себе, на никој друг.
На плодот му е сеедно дали ќе биде спречено неговото создавање на ниво на генетски матријал, или ќе биде прекинато во текот на првите гестациски недели кога сеуште нема ни довршена органогенеза а не пак нешто повеќе. Исто му е и на партнерот. Само девојката ќе ги трпи последиците од својата одлука, на физичко а и на секое друго ниво.
--- надополнето: 2 април 2012 во 16:52 ---
Aко оставиш сперматозоиди во кондом и ги чуваш дома (ете во топло и темно место) 9 месеци и ако оставиш ембрион во матката на мајката 9 месеци, нема да биде ист крајниот резултат. И воопшто да не ејакулира маж, да се воздржува од секс и маструбација 9 месеци ни еден иод тие милиони сперматозоиди во него нема да стане човек. Тоа е природа. Семе од домат или пиперка додека го чуваш во тегла или ќесе, ќе си остане семе за секогаш, но ако го посадиш во почва... ќе никне плод.
Да, точно, тие не стануваат плод затоа што ти, како човек интерферираш во процесот.Ти си тој што ќе стави кондом, и ти си тој што ќе ја контролира ејакулацијата. Доколку се работело се по природен пат, без твое интерферирање ќе настанело плод.
Истото е и со абортусот, во легални рамки секако.
Вадиш генетски матријал од матката на жената, не вадиш човек. И тоа е процедура во која жената најмногу пати, не и треба маж да и каже дека тоа што го прави не е убаво. Сепак во одредени случаи жените се спремни да го поднесат тој процес и да го прифатат ризикот кој произлегува од него.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
А пред да ме ставиш во ,,кошот,, прво прочитај го моето најпрво мислење на темата. Не е тешко. Она, кога ги даваш позитивните и негативните карактеристики. Никогаш, на никаков начин, јас не ги негирав негативните и можните последици. Никој не ти гарантира дека и при операција од слепо црево, нема да се компликува ситуацијата, посебно ако касап те оперира.
И секогаш сум ЗА издржани противаргументи. Ама ,,моралот,, како аргумент е сосема невалиден. Медицински аргумент - во секое време. Ќе допринесе за дискусијата. А ,,леле, леле чедоморство,,... објасни ми, што тоа ќе помогне во одлуката на едно незрело 15 годишно девојче?
Јас не разбирам едно. Прво се исмејуваш со нешто што сум го кажала, и бараш докази. Ги добиваш доказите и се јавуваш после 20 страни со повторен обид за исмејување.
Јас субјективно можеби нема да абортирам, ако сметам дека го сакам тој плод. Објективно, не можам да сугерирам на сите - раѓајте. Јок. Одете на гинеколог, зборувајте со него. А не со комшиката или попот.
И ти викаш психолог ќе бидеш м? Моралот како аргумент никогаш не е валиден? Убиствена констатација. Да не ти набројувам колку нус појави имаш баш заради либералите кои се гадат од конзервативизмот. Моралот е првичната работа која го одржува редот, читни некоја правна книга кога ќе имаш време, ќе видиш што ти зборувам. Сакаше медицински аргументи? Ете ти медицински аргументи кои одат против абортусот, смрт. Посилен аргумент од тоа, ако најдеш пеки. И што си се фатила за тоа фантомско15 годишно девојче? За подраматично да звучи оправданоста од абортусот? Последен пат кога проверив не абортираа само 15 годишни деца. Ти самата се заплетка во муабетот со маникир и кариера. Немој да ја применуваш оправданоста на абортусот кај 15 годишни деца со твоите причини.

Мачорка има најиздржан муабет на темава по ова прашање и се согласувам со неа. Абортусот е право на избор. Она што мене ми пречеше е што 20 страни верглате едно те исто, а никаде не прочитав од вас кои сте за абортусот кои се контраиндикациите. Најпрвиот пост тебе ни Чак Норис не може да ти го најде со оглед на фактот дека цитираш се што ќе ти дојде.

За кое исмејување зборуваш ти? Без драми молим те. Ако мислиш на она со психозата, легитимно си прашав за да прочитам повеќе. Ти како си го сфатила тоа, си е твоја работа. Ама интересно што ме потсети на тој момент. Постави легитимен текст кој укажува дека жена со психоза може да абортира по налог на лекар. Зошто не поставиш таков текст во обратен правец, за оние случаеви кога жена после абортус се здобива со психичко нарушување?

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
можеби некоја од девојките го изедначила абортусот со педикир, ама биди сигурен дека е тоа само декларативно, на форум. Надвор од форумов, верувам дека ниедна од девојкиве не би се одлучила така лесно на абортус, многу од нив би родиле, а и тие што ќе абортираат не верувам дека искуството би го изедначиле со одење на педикир.
Значи се согласуваш со мене дека таквото пласирање е погрешно? Ете. Доблесна си.
Ако е така, смеам ли да претпоставам дека исто се согласуваш за тоа дека е лоша појава тоа, на таков начин јавно да се изнесува за сите, зрели и незрели, паметни и инфантилни да го читаат? Затоа како папагал се повторувам дека зборувам за надворешниот фактор, општествениот, популистичкиот и таму наоѓам грешка и радикален феминизам, а внатрешниот е неопиплив на место како што е форумов, или во весник, на телевизија...
Ова како сега јас да ти речам дека, еве Латас, е всушност закоравели левичар, притаен комуњар и дека незрело е од тебе да го слушаш само тоа што тој го кажува по телевизија затоа што во реалниот живот тој така не се чувствувал и не размислувал. Ја сфаќаш бесмисленоста? Форумот е медиум, отворен за секој, а мислењата се единствената трансмисија на ставови. Твојов апологетизам блага врска нема со суштинската болка и останува само на обичен апологетизам.

@Blackout--Немаме понатамошни несогласувања, мислам дека се разбравме, па и твојот последен пост не е контра-теза на тоа што го пишував неколку страни наназад. Напротив, делува консензуално. А, за недостатоците во хипотезата, можеби ги има. Како што можеби ги има и во моменталната психофизичка состојба на девојката која абортира без соодветна, објективна причина(не се фаќај за "објективна". You get it.).
Можеби... ;)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
И ти викаш психолог ќе бидеш м? Моралот како аргумент никогаш не е валиден? Убиствена констатација. Да не ти набројувам колку нус појави имаш баш заради либералите кои се гадат од конзервативизмот. Моралот е првичната работа која го одржува редот, читни некоја правна книга кога ќе имаш време, ќе видиш што ти зборувам. Сакаше медицински аргументи? Ете ти медицински аргументи кои одат против абортусот, смрт. Посилен аргумент од тоа, ако најдеш пеки. И што си се фатила за тоа фантомско15 годишно девојче? За подраматично да звучи оправданоста од абортусот? Последен пат кога проверив не абортираа само 15 годишни деца. Ти самата се заплетка во муабетот со маникир и кариера. Немој да ја применуваш оправданоста на абортусот кај 15 годишни деца со твоите причини.

Мачорка има најиздржан муабет на темава по ова прашање и се согласувам со неа. Абортусот е право на избор. Она што мене ми пречеше е што 20 страни верглате едно те исто, а никаде не прочитав од вас кои сте за абортусот кои се контраиндикациите. Најпрвиот пост тебе ни Чак Норис не може да ти го најде со оглед на фактот дека цитираш се што ќе ти дојде.

За кое исмејување зборуваш ти? Без драми молим те. Ако мислиш на она со психозата, легитимно си прашав за да прочитам повеќе. Ти како си го сфатила тоа, си е твоја работа. Ама интересно што ме потсети на тој момент. Постави легитимен текст кој укажува дека жена со психоза може да абортира по налог на лекар. Зошто не поставиш таков текст во обратен правец, за оние случаеви кога жена после абортус се здобива со психичко нарушување?
Драга, моралот нема никаква врска со медицината. Тоа расчисти го. А јас овде не навлегов (ниту еднаш) во психичкото здравје на било кого, после абортус. Не ја ни допрев таа тема, не ме интересираше. Затоа што таму нема крај. Затоа што секој е посебна личност. Затоа што психологот не постапува со сите личности исто, нема шаблон. И затоа што едноставно, на тоа не му е местото тука.
Јас не се вплеткав во никаков муабет. Педикирот и абортусот и бојата на коса, е избор на жената. Значи право нејзино. Или што, можеби треба да се консултирам со оплодувачот во случај да не сакам да родам, ако сака, да го родам и на него да му го дадам?!
А што се однесува до 15 годишното девојче. Нели ти праша што со тие деца кои ја читаат темава? Ете тоа, со тие деца. Тоа е одговорот на твоето прашање.
И трето, нема никакви драми. Тоа што ти нешто не си слушнала, и го коментираш како ,,хаххаа, јас тоа не сум го чула, прв пат од тебе слушам, хахахахах,, не значи дека си во право. Значи дека не си информирана за нешто. Како јас сум го сфатила, е сосема неважно.
Тоа што ти субјективно имаш проблем со абортусот, не е воопшто битно. Тоа што Лет3, има деца, и не може да ги замисли како абортирани ембриони, ни тоа е неважно.
Баш затоа што колку личности, толку видови на морал, толку различни мислења.
Затоа и единствено нешто на кое јас се повикувам во темата е - науката. И не ме интересира никаков друг аспект.

А од пролајферите, пак, кои нели, се ,,другата,, страна не добивме никаков аргумент (издржан) зошто не абортус. Никој од нив не спомна последици (освен извадени од ракав, 50 посто стерилни останувале...).

И еден случај, не е доказ. Има луѓе што умреле на операција од слепо црево. И што сега, да не се оперира слепото црево? Има жени кои умреле при пораѓање. И ај сега, да не раѓаме деца? Па ете, јас на пример, имам тетка која умре на пораѓање. И што? Тоа е медицински доказ дека бременоста е смртоносна?!

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Драга, моралот нема никаква врска со медицината. Тоа расчисти го. А јас овде не навлегов (ниту еднаш) во психичкото здравје на било кого, после абортус. Не ја ни допрев таа тема, не ме интересираше.
Епик фејл си Пумо. После постов нема што да се зборува со тебе. Психолог кој не го интересира психичко здравје ( после абортус во случајов) е исто ко правник да не го интересира правото или било која рендом професија која ја одбрал некој. Така си е кога тресеш од ракав муабет.

Слепо црево= абортус на дете. Абе ај жити се. Препрочитај што глупости пишуваш.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Епик фејл си Пумо. После постов нема што да се зборува со тебе. Психолог кој не го интересира психичко здравје ( после абортус во случајов) е исто ко правник да не го интересира правото или било која рендом професија која ја одбрал некој. Така си е кога тресеш од ракав муабет.

Слепо црево= абортус на дете. Абе ај жити се. Препрочитај што глупости пишуваш.
После тебе не те читале?
Реков дека на темава се оградив од психичкото здравје. Затоа што кај секоја жена е различно. Што не ти е јасно?
Слепото црево беше дадено аналогно на ,,несаканите последици од абортусот,,. И нема абортус на дете, Рокенрола. Има абортус на ембрион.
Очекував поголемо знаење од тебе, искрено, имав доста голема почит, иако не се согласуваме често.
Со вакви испади ,,абортус на дете,,... навистина, не знам како излегло тоа од тебе.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
После тебе не те читале?
Реков дека на темава се оградив од психичкото здравје. Затоа што кај секоја жена е различно. Што не ти е јасно?
Слепото црево беше дадено аналогно на ,,несаканите последици од абортусот,,. И нема абортус на дете, Рокенрола. Има абортус на ембрион.
Очекував поголемо знаење од тебе, искрено, имав доста голема почит, иако не се согласуваме често.
Со вакви испади ,,абортус на дете,,... навистина, не знам како излегло тоа од тебе.
Значи вака, има истражувања за жени кои страдаат од психоза и кои абортирале, а кои ете ти се најдоа при рака да ги постираш, ама нема за спротивното? Секоја жена различно психички реагирала. Пих. Измисливме топла вода. Нема значи литература која ги сублимира последиците на психата? Тадаааам имало. Психолог си мајке му, ти од мене очекуваш да имам повеќе знаење од она што сама си одбрала да го учиш.

Сфаќаш колку смешно звучиш и дека најмногу се пикаш во ќош во дискусијава, баш ради тој муабет маникир, кариера, слепо црево. Сите тие примери излегоа од тебе. Никој друг макар што бил про или контра абортус, не лупна таква зелена. Слепо црево е орган кој е тотално непотребен во човечко тело, а ембрион е нешто со потенцијал за живот. Па иди ти кажи ми мене како ти со твоето знаење ги изедначуваш работиве. Фаќај се ти за запирка, дете, ембрион колку сакаш. Пак звучиш трагикомично.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Значи вака, има истражувања за жени кои страдаат од психоза и кои абортирале, а кои ете ти се најдоа при рака да ги постираш, ама нема за спротивното? Секоја жена различно психички реагирала. Пих. Измисливме топла вода. Нема значи литература која ги сублимира последиците на психата? Тадаааам имало. Психолог си мајке му, ти од мене очекуваш да имам повеќе знаење од она што сама си одбрала да го учиш.

Сфаќаш колку смешно звучиш и дека најмногу се пикаш во ќош во дискусијава, баш ради тој муабет маникир, кариера, слепо црево. Сите тие примери излегоа од тебе. Никој друг макар што бил про или контра абортус, не лупна таква зелена. Слепо црево е орган кој е тотално непотребен во човечко тело, а ембрион е нешто со потенцијал за живот. Па иди ти кажи ми мене како ти со твоето знаење ги изедначуваш работиве. Фаќај се ти за запирка, дете, ембрион колку сакаш. Пак звучиш трагикомично.
Дај не зезај :) Вака, тоа што јас го постирав, примерот, нема врска со морал, етика, лични сфаќања на бремената жена. Има врска со медицината, психијатарот е доктор. Има врска со нејзините хормони, а не со нејзиниот склоп на личноста. Ти мене ми даваш линк од ПСИХОЛОШКИ истражувања. Психологијата не е гранка на медицината, Рокенрола. Значи не е. Значи депресијата, тагата, грижата на совест се работи со кои се расправа психологијата, и не, не се медицински поткрепени. Затоа и не ги дискутирав тука.
Ако можеш да приметиш, не ги дискутирав ни ,,мислите за и против,, на бремената жена. Не навлегував во психичката состојба и желбата за раѓање или абортус.
Единствено нешто кое го спомнав од психички аспект - беше кариерата. А и тоа, пак, не се должи толку на ,,така му е убаво,, повеќе се должи на прашањето за егзистенција.
Тоа што ти не дочитуваш, или за инает не сакаш да читаш, нема никаква врска со ,,комедија,,. Има врска со ,,пуст инает,,.

Слепото црево беше спомнато од аспект на ОПЕРАТИВЕН ЗАФАТ. Како таков, сосема е неважно дали е ембрион или слепо црево, во рацете на докторот. Со тоа што, за слепото црево, сепак е потребно сечење на мускул, што не е случај кај абортусот.

Каков проблем имаш со абортусот? Морален, етички, медицински? Колку жени умреле од абортус?

Одлучи се од кој аспект пристапуваш. Вака, скокаш од ,,убиствен абортус,, до ,,потенцијален живот,,.... имаш конкренто мислење или не?

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Дали ти, кој се раководиш според ваквиот критериум, би можел да се согласиш да се убие здраво и право родено дете, да речеме на 7 месечна возраст, кое сéуште не ја досегнало границата на свесност? Причината е да речеме, дека родителите решиле да го терминираат 7 месечното новороденче поради немање адекватни материјални услови. Радикален е примеров, но, според твојот криетериум, ваквиот чин би бил (претпоставувам) евтаназирање на предсвесно суштество (кое сéуште не манифестира невролошки карактеристики на свест).
Не гледам никаква етичка пречка за тоа. Секој ден ислучуваме од апарати несвесни луѓе. Не само тоа, туку и секојдневно убиваме животни кои се на далеку повисок когнитивен степен од 7 месечно бебе (примати, делфини, китови кои се горе долу да ниво на мозок на 3 годишно дете).

Дали, иминентниот потенцијал за личносност кој е генетски кодиран во тоа постнатално суштество е сосема ирелевантен наспроти одлуката на родителите да го елиминираат новороденото бебе? Дали потенцијалот за личносност (на преднатален и постнатален живот воопшто) може да се пренебрегне во ваква дискусија?
Комплетно ирелевантно. Свест кој не постои не можеш да ја терминираш. Свест која не постои, едноставно не постои. Но постои свеста на родителите и неа треба да ја вреднуваме. Ако тие се одлучиле за таков чекор, најверојатно сакаат да се ослободат од непотребното страдање кое мислат дека детето ќе им го донесе. Етички недопустливо е да ги оставиш овие два свессни ентитети да патат за сметка на несвесно, мало животинче.[/quote]

Kajgana Shop

На врв Bottom