Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
A бидејќи да ти одговорам на цел пост, треба и јас да зборувам како тебе (што треба, а што не треба) нема во ниту еден случај да се согласиме, само поради тоа што тргнуваме од различни аспекти на прашањето, ќе ти одговорам само на оваа реченица:
Ако жените се единствените кои сносат последици и одговорност за тоа со кого и како и зошто спијат, тогаш жените се единствени кои имаат право да одлучуваат што со своето тело.
точно,твоја работа како ќе ги средуваш косата,ноктите,дали сакаш пирсинг или сосема трето нешто,ама да решиш човечко суштество онака ко да одиш на педикир,лесно и едноставно е тоа е.............

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
точно,твоја работа како ќе ги средуваш косата,ноктите,дали сакаш пирсинг или сосема трето нешто,ама да решиш човечко суштество онака ко да одиш на педикир,лесно и едноставно е тоа е.............
Па сигурно нема да го прашам оплодувачот за совет.
--- надополнето: 1 април 2012 во 17:12 ---
И онака само моја е одговорноста што сум се сексала со него.
Мое тело - мој избор.
Од маникир, до абортус.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Па сигурно нема да го прашам оплодувачот за совет.
--- надополнето: 1 април 2012 во 17:12 ---
И онака само моја е одговорноста што сум се сексала со него.
Мое тело - мој избор.
Од маникир, до абортус.

Пошовинистичка изјава од оваа немам слушнато, нит прочитано.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Пошовинистичка изјава од оваа немам слушнато, нит прочитано.
Не само тоа, туку и опасна, со силен потенцијал да метастазира кај неусвитени тинејџерски умови. Јас затоа и првично се вмешав на темава, оти во крајна линија дебатава не само што не е конструктивна, туку и се оди на тоа дека прифаќање на абортусот треба да се изедначи со одење по голема нужда, па како што никој нема право да ја прашува жената за тоа каква столица имала, нема право ни да и се меша во одлуката да абортира (а абортирала бидејќи многу мачнина ќе и стварал паразитот, па повраќања, чуда....)
Ова е иднината на милитантниот фенимизам.
Be afraid. Very afraid.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Не само тоа, туку и опасна, со силен потенцијал да метастазира кај неусвитени тинејџерски умови. Јас затоа и првично се вмешав на темава, оти во крајна линија дебатава не само што не е конструктивна, туку и се оди на тоа дека прифаќање на абортусот треба да се изедначи со одење по голема нужда, па како што никој нема право да ја прашува жената за тоа каква столица имала, нема право ни да и се меша во одлуката да абортира (а абортирала бидејќи многу мачнина ќе и стварал паразитот, па повраќања, чуда....)
Be afraid. Very afraid.
Се мислам сега каква етикета ќе ти залепат тебе, т.е. дали веќе ги потрошиле сите, или има уште на лагер: самиот се исклучи од „протинтириминтири“ шемата, верник - кандидат за психотерапија, верувам (според аватаров) не си, неизживеан тинејџер - исто, цинично шеговит а ла Let3 - исто така, а сепак ставов ти е ем коректно презентиран, ем неутрален во персонална смисла....
како и да е, очекувај дека ќе бидеш обвинет за тролање... :)

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Be afraid. Very afraid.
Милитантен феминизам wow ....

A што е со тебе дечко, да не ти се стресоа гаќите случајно? Да не треба да ти смениме пелени?

Дека помалку улога имаш во одлучување освен за себе, така и за другите? Дека нема да ја лази мува ако изврши абортус кој притоа ти си придонел да се случи? Што те боли во случајов? Впрочем и сите со слични размислувања?

Ако феминизмот не ти се допаѓа, не требало твоите конзервативни шовинистички мачо предци да се изживуваат врз жените низ историјата. А џабе сереш за феминизмот овде ако по твоите ставови јасно може да се прочита меѓу редови дека не си нешто поразличен од тие предци.

Два-тројца веќе се издадоа така на темава, директно или индиректно преку нивните постови. Првокласна мизерија.

Па уште се жалат, па како тоа таа смеела тоа да го направи, па како гледале на тоа. А како да гледа? Да му заблагодари на дечкото што и го уништил животот? Човек, не се работи само за одземени 9 месеци живот. Психолошка лузна останува, па таа го дала тоа дете и на посвојување.

Ама ти не можеш да сфатиш од две причини: ти недостига емпатија, и уште поважно - машко си, како мене, и нема теоретски шанси да минеш низ такво лошо искуство, па дури и да сакаш, за да можеш да видиш како е.

Они немаат избор што се жени по род. Но имаат избор да одлучуваат за своето психо-физичко здравје. А верувај, не е мед и млеко да искусиш бременост и кој fuck up ти го прави на умот. Знаеш дека голем број жени и умираат за време на породување, нели? А овдека ми сереш за некој си милитантен феминизам. Are you fucking serious?

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Be afraid. Very afraid.

Ај, ај, смири малце. Глеам нов си на темава. И глеам дека според коментариве пак доаѓаме на почеток т.е дека свртивме уште еден круг. Тоа е досадно!

Досадно!

Кога веќе се вмешуваш, културно е да потпрочиташ малку поназад. Вака делуваш ко полицаец кој улетува у гужва размафтан со пендрек (тука добивам и една перверзна асоцијација, ама ќе си ја задржам за себе) ,со фантазија дека ќе го спречи зачетокот на милитантниот феминизам :D у РМ :D само со мафтање на пендрек! :D

GTFO

Зашто тоа е оноа што го правиш - МАФТАШ-со многу 'јаки' зборови како метастази, неусвитени, умови, милитантен, феминизам, па искомбинирани заедно, импресивно мафтање...

П.С Те молам, спушти го малце нивото на изразување. Постои опасност минимум Убавата Елеонора да не те разбере (а да ти лајкува). Минимум!

Исто така, мислам дека на Velvet She си и на игнор...а толку многу си ја изанализирал...;)

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
попаметни женкиве - читаат наназад:facepalm: ,а никако да им влези во глава за што всушност зборуваме против “лесна одлука за абортирање на човечко битие кое заслужува да види бел ден исто како и неговите родители“...........

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
@Raziel: Ете, ти реков, „Мафтач со пендрек“... тоа останало слободно
:facepalm:

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
како и да е, очекувај дека ќе бидеш обвинет за тролање... :)
Процедурално: Нека бидат овие меѓусебни реплики на луѓе кои донекаде се согласуваат една противтежа на трендот кој го има во темава да се монополизира дебатата преку добро увежбан popcorn популизам во кои се користи етикетирање, за да се претвори во разговор на истомисленици, квази-фејсбук wall на прогресивната, модерна ботокс inflated-womb deteriorated жена. :)

Mило ми е што го спомна тролањето. Кога аргументите ќе натежнат против "абортус оти ми се сака", наеднаш противниците на "абортус оти ми се сака" стануваат тролови и ги обвинуваат за подјебавање. Секоја пора ми вреска дека баш обратното се случува. Сакам да верувам дека колку и да е опaсен тој инает на демек про-чојсерите, сепак се работи за инает и не размислуваат така IRL. Aко, за беља, навистина така размислуваат...загрижувачки е.
Колку е убаво така. Ќе ти напишат огромен пост во кој до децимала ќе ти објаснат дека (и зошто) не си во право, ќе им вратиш дека тролаат и ќе си продолжиш со спамирање на истите тези за кои ќе добиваш лајкови од твоите компатриотки. Про-чојс во својата изворна форма. Кога си про-чојс можеш да бидеш десничарски определен, конзервативен пурист, а исто така и атеист кој верува дека "абортус оти ми се сака" е прогресивен феномен во општеството и предуслов за напредокот и еволуцијата на човештвото.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Врати се неколку страни поназад, сигурна сум дека ќе најдеш две-три убитачни! ;)
Не ми треба повеќе шовинизам, со ова веќе се предозирав за цела недела.
Ја следам дискусијава, која навистина, се врти во круг цело време... и веќе нема никаква смисла, а се преполни со навреди, лични квалификации за луѓе кои не се познаваат, етикетирања, пукања во празно.... Ѓоамити натпревар, па ќе си ги мериме....
Ама, сепак, ќејф ми е, бе.... да ме абортирале, ни ова не ќе сум можел да го правам

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Милитантен феминизам wow ....

A што е со тебе дечко, да не ти се стресоа гаќите случајно? Да не треба да ти смениме пелени?

Дека помалку улога имаш во одлучување освен за себе, така и за другите? Дека нема да ја лази мува ако изврши абортус кој притоа ти си придонел да се случи? Што те боли во случајов? Впрочем и сите со слични размислувања?

Ако феминизмот не ти се допаѓа, не требало твоите конзервативни шовинистички мачо предци да се изживуваат врз жените низ историјата. А џабе сереш за феминизмот овде ако по твоите ставови јасно може да се прочита меѓу редови дека не си нешто поразличен од тие предци.

Два-тројца веќе се издадоа така на темава, директно или индиректно преку нивните постови. Првокласна мизерија.

Па уште се жалат, па како тоа таа смеела тоа да го направи, па како гледале на тоа. А како да гледа? Да му заблагодари на дечкото што и го уништил животот? Човек, не се работи само за одземени 9 месеци живот. Психолошка лузна останува, па таа го дала тоа дете и на посвојување.

Ама ти не можеш да сфатиш од две причини: ти недостига емпатија, и уште поважно - машко си, како мене, и нема теоретски шанси да минеш низ такво лошо искуство, па дури и да сакаш, за да можеш да видиш како е.

Они немаат избор што се жени по род. Но имаат избор да одлучуваат за своето психо-физичко здравје. А верувај, не е мед и млеко да искусиш бременост и кој fuck up ти го прави на умот. Знаеш дека голем број жени и умираат за време на породување, нели? А овдека ми сереш за некој си милитантен феминизам. Are you fucking serious?
Полека малку, прочитај каде сум серел мачоизми, каде сум бил против феминизмот и како сум се изјаснил пред да се распукаш со титаник патетики и душебрижништво за психофизичката состојба и смртните случаи...
Види во која насока одел постот и на што сум реагирал, како сум го дефинирал милитантниот феминизам и каде сметам дека треба да се повлече граница.
На имбецилизми од типот "менување пелени" нема зошто да реплицирам. Тоа е de facto мизерија и емоционален одговор кој е добар sales pitch кога се нема што паметно да се каже. Барем во однос на вокабулар и разум пред емоционални вриштења, повеќе од потребно е да смениш пелени. ;)

Ај, ај, смири малце. Глеам нов си на темава. И глеам дека според коментариве пак доаѓаме на почеток т.е дека свртивме уште еден круг. Тоа е досадно!

Досадно!

Кога веќе се вмешуваш, културно е да потпрочиташ малку поназад. Вака делуваш ко полицаец кој улетува у гужва размафтан со пендрек (тука добивам и една перверзна асоцијација, ама ќе си ја задржам за себе) ,со фантазија дека ќе го спречи зачетокот на милитантниот феминизам :D у РМ :D само со мафтање на пендрек! :D

GTFO

Зашто тоа е оноа што го правиш - МАФТАШ-со многу 'јаки' зборови како метастази, неусвитени, умови, милитантен, феминизам, па искомбинирани заедно, импресивно мафтање...

П.С Те молам, спушти го малце нивото на изразување. Постои опасност минимум Убавата Елеонора да не те разбере (а да ти лајкува). Минимум!

Исто така, мислам дека на Velvet She си и на игнор...а толку многу си ја изанализирал...;)
А, твојава реплика е? Што? Досадно ти е? Демек веќе го зацементиравте тоа на кое јас реагирав како факт, нема што понатаму да се дебатира, па отсега ќе ги вреѓаме сите кои ќе се навратат на "абортус оти ми се сака" и ќе ги иссмејуваме. Најверојатно мојот пост е до точка идентичен со сите претходни, збор до збор, па сигурно сум го ископирал како една лоша каша чисто за да се курчам. Со плус-минус вметнати "корепетитивно" тип на зборчиња за да ми маваат лајкови тинејџерите.
И убаво што ми посочи за игнор-от. Баш ми ја докажа поентата дека се цели на тоа темава да се претвори во фејсбук wall на истомисленици. Убаво е тоа. Про-чојсерски. Не ти се допаѓа контра аргумент, игнорирај го, па продолжи си со истите срања како никогаш да го немало.

На крај, интересно е како секогаш кога има баланс во разговорот, се почнува со имбецилни навреди и орангутанизам, за да се тргне фокусот од дебатата и да се почне со препукување...а кога има препукување, секогаш решава масовноста, затоа што аргументи во такви ситуации не постојат. А дека ве има повеќе спамер(к)и на темава....ве има.

Страшно.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Не ми треба повеќе шовинизам, со ова веќе се предозирав за цела недела.
Ја следам дискусијава, која навистина, се врти во круг цело време... и веќе нема никаква смисла, а се преполни со навреди, лични квалификации за луѓе кои не се познаваат, етикетирања, пукања во празно.... Ѓоамити натпревар, па ќе си ги мериме....
Ама, сепак, ќејф ми е, бе.... да ме абортирале, ни ова не ќе сум можел да го правам

Типично! Исто како и за абортусот - кога јас мислам дека треба, може, а кога не се слага со моето мислење, е не може, богами!
Така и сеа - на Пума постот е шовинистички, али кај постот на твојот истомисленик ќе ја повлечеме линијата - доста беше!
А кога збориме за навреди - сакаш да ти набројам како све бевме наречени ние прочојсерите? Почнувајќи од безобразна, глупача, себична, нарцисоидна до евтини дроци, убиец, промискуитетна...
--- надополнето: 1 април 2012 во 23:03 ---
Полека малку, прочитај каде сум серел мачоизми, каде сум бил против феминизмот и како сум се изјаснил пред да се распукаш со титаник патетики и душебрижништво за психофизичката состојба и смртните случаи...
Види во која насока одел постот и на што сум реагирал, како сум го дефинирал милитантниот феминизам и каде сметам дека треба да се повлече граница.
На имбецилизми од типот "менување пелени" нема зошто да реплицирам. Тоа е de facto мизерија и емоционален одговор кој е добар sales pitch кога се нема што паметно да се каже. Барем во однос на вокабулар и разум пред емоционални вриштења, повеќе од потребно е да смениш пелени. ;)

А, твојава реплика е? Што? Досадно ти е? Демек веќе го зацементиравте тоа на кое јас реагирав како факт, нема што понатаму да се дебатира, па отсега ќе ги вреѓаме сите кои ќе се навратат на "абортус оти ми се сака" и ќе ги иссмејуваме. Најверојатно мојот пост е до точка идентичен со сите претходни, збор до збор, па сигурно сум го ископирал како една лоша каша чисто за да се курчам. Со плус-минус вметнати "корепетитивно" тип на зборчиња за да ми маваат лајкови тинејџерите.
И убаво што ми посочи за игнор-от. Баш ми ја докажа поентата дека се цели на тоа темава да се претвори во фејсбук wall на истомисленици. Убаво е тоа. Про-чојсерски. Не ти се допаѓа контра аргумент, игнорирај го, па продолжи си со истите срања како никогаш да го немало.

На крај, интересно е како секогаш кога има баланс во разговорот, се почнува со имбецилни навреди и орангутанизам, за да се тргне фокусот од дебатата и да се почне со препукување...а кога има препукување, секогаш решава масовноста, затоа што аргументи во такви ситуации не постојат. А дека ве има повеќе спамер(к)и на темава....ве има.

Страшно.
Не ти одговарам пошто ништо ново немаш кажано, како што и ти посочи Lady Q, а ме мрзи да се повторувам по 100 пати.
За лајкови вие се утепавте од зборење - не ние, па све ме тера да помислам дека овде може да се примени онаа старата „кисело е грозјето“

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Типично! Исто како и за абортусот - кога јас мислам дека треба, може, а кога не се слага со моето мислење, е не може, богами!
Така и сеа - на Пума постот е шовинистички, али кај постот на твојот истомисленик ќе ја повлечеме линијата - доста беше!
А кога збориме за навреди - сакаш да ти набројам како све бевме наречени ние прочојсерите? Почнувајќи од безобразна, глупача, себична, нарцисоидна до евтини дроци, убиец, промискуитетна...
Прво:
Типично!
Пак изменуваш тези! Не дека ми се изигрува адвокат, ама Raziel (ако него го обвинуваш за шовинизам) баш беше персонално неутрален и критикуваше појава, а не навредуваше личности.

Второ, следниот пат, немој да ми се лутиш кога ќе се обратам во второ лице множина, оти сама си се ставаш во група (веројатно поудобно е) и твое си е, ама, те молам, немој попатно да лепиш етикети на кој стигнеш („ние“ - од другата страна на дебатава, ако може така да се нарече ова не сме се дефинирале како „пролајфери“)... или полесно е сите да ги сведеш под едно, па да пукаш со топ?!

Трето, јас никого не сум нарекол со ниедно од тие имиња погоре.
Имаш модератори, жали им се ним.
И тоа што некого нарекуваш со некакви имиња и лепиш етикети само заради тоа што некој претходно ти го направил истото е оправдување.... (?!)

Kajgana Shop

На врв Bottom